Краљ Александар осмислио Европску унију

Иван Миладиновић

05. 07. 2015. у 17:00

Како је 1933. године настајала идеја о федералном уређењу Европе. Мала Антанта удружила се у вишу међународну заједницу, претечу данашње Европе

Краљ Александар осмислио Европску унију

Краљ Александар је боље разумео време него историја њега

СТАРА народна мудрост каже како је спознаја властите прошлости истовремено и сазнање о себи, ко си и шта си. Можда, зато, није згорег малчице подсетити на неке детаље из наше, али и европске, прошлости од пре стотинак година. И то у дану када се на референдуму у Грчкој, опет можда, одлучује о судбини Европске уније. Да подсетимо како је настајала идеја о федералној идеји и каква је била улога и допринос тој идеји Краљевине Југославије, Београда, а посебно краља Александра Карађорђевића лично.

Међународна ситуација и политички односи почетком четврте деценије прошлог века у Европи су компликовани и из дана у дан бивали све сложенији. Победом фашизма у Италији, а нарочито доминацијом нациста у Немачкој, потпуно се променила политичка слика настала после победе савезника у Великом рату.

Интереси Немачке и Италије су се сукобљавали у централној и југоисточној Европи. Хитлеру није много требало да схвати шта тај део, и политички и економски, значи за његову пробуђену земљу.

У НАМЕРАМА да промене постојећи поредак у Европи, Немачка и Италија имале су сличне циљеве, али у том тренутку са свим супротних страна. Камен спотицања била је Аустрија. Мусолинијев фаланга је на све начине покушавала да увуче Беч у своју сферу утицаја, и да, уз помоћ Мађарске, створи католичку федерацију у Подунављу. Ове намере Италија је тих година покушавала да оствари дипломатским путем. Аустријски северни комшија, међутим, ту намеру је планирано остварио много суптилније. Полако али сигурно, Немци су Беч доводили у све већу економску зависност.

Немачка је после примене такозваног Дозовог финансијског плана, помоћу међународих зајмова, пре свега америчког капитала, опоравила своју економски исцрпљену привреду и обновила производњу. У то време престаје и изолационистичка политика према Немцима, примљени су у Друштво народа, добијају чак и место у Савету друштва. На Немачку се више није гледало као на побеђену и обесправљену државу. На Старом континенту, поново, и овог пута из потаје, почињу да се чују први звуци ратних добоша. Остали велики европски моћници (Француска,Енглеска и Италија) су настојале да путем разноразних пактова, са Немачком, спрече избијање новог рата. Међутим то су о мање-више биле формалне декларације без чврстих обавеза и гаранција потписника.

ОБРАЗАЦ ЗА БРИСЕЛ МАЛА Антанта, војни савез Чехословачке, Румуније и Југославије, на конференцији у Женеви, одржаној 14-16. фебруара 1933. године, прерастао је организационо у "вишу међународну заједницу", са правним елементима који до тада нису постојало ни у једном билатералном или регионалном савезу. О правном карактеру ове заједнице дипломати и теоретичари државног права имали су подељена мишљења: од федерације, конфедерације, односно савеза држава, до уније. Једни су је упоређивали с британским Комонвелтом, a видовити појединци су је представљали као савршен образац будуће Европске уније.

ИДЕЈА о настанку европске државе јавља се у јесен 1930. године. Појављује се Бријанов меморандум који је нудио нови поредак. Тај поредак је подразумевао федерално уједињење Европе, уз гаранције државама да се постојеће границе, неће мењати. Међутим, овом документу се брже губи траг него што се појавио. У практичном политичком животу постојеће разлике између планова и територијаних амбиција Немачка и Италија само су се продубљивале. Енглеска је све то посматрала са стране, и по обичају, са лукавим и двосмисленим сигналима, "кибицовала" какве јој промене у Европи одговарају.

Националистички пуч у Аустрији 1934. године и убиство федералног канцелара Долфуса у Бечу, био је први Хитлеров корак ка остваривању основног циља припајања јужног комшије.Наравно то све ће довести до прекида готово свих односа између Берлина и Рима.

Ове немачке активности чланице Мале Антанте Југославија, Чехословачка и Румунија, почеле су да се доживљвају са мало више симпатија. Истина, не са истим интензитетом. Чехословачка се супротстављала свим нацистичким претензијама према Аустрији. Румунија је показивала слаб или никакав интерес, док се Југославија суштински није постављала непријатељски, јер јој је одговарало јачање немачког утицаја у Бечу на рачун Италије, која није крила да има претензије на новостворену државу Јужних Словена.

ОДГОВОР, али и Малој Антанти, убрзо стиже из Рима. Под великим и отвореним покровитељством Мусолинија, Ото I Хабзбуршки проглашава се краљем Хрватске, Словеније, Далмације и надвојводом аустријским, штајерским, корушким и крањским, и најављује повратак на престо у Беч. Тих дана, у многим европским листовима могла се видети карта "Нове Европе". Ова карта ће се појавити и на страницама београдске "Политике". На њој нема Југославије. Само Србија у границама пре балканских ратова. Аустроугарска би обухватала Словенију, делове Хрватске и све северно од Саве и Дунава; Македонија би била уступљена Бугарској. Сав простор јужно од Саве и Дунава, осим Србије, означен је као италијански протекторат.

Ни у Берлину не заостају за "разиграним" идејама Рима. Разрађује се тајни план за аншлус Аустрије. Противљење западних сила и земаља Мале Антанте за Хитлера није била превелика препрека.

У том општем замешатељству Француска је настојала да ојача своје везе са Малом Антантом. За Париз је, такође је било важно да односи између Француске и Италије буду што бољи. А то је подразумевало појачану дипломатску активност, да се смире све тензије на релацији Рим - Београд. Француски министар спољних послова Луј Барту креће у интензивну мировну мисију и посећује Праг, Букурешт и Београд. Следећа станица је Рим. Хитлер одмах регује оптужује Француску и њеног министра Бартуа да хоће, заједно са својим савезницима да "окруже Немачку као што су то силе Антанте учиниле 1914".

ПОЛИТИЧКЕ прилике у Еврпи су све сложеније. Ревизије граница, пре свих, чланица Мале Антанте, постају све чешће тема разговора великих сила.

Ни у Београду, за то време не седе скрштених руку. Краљ Александар одмах реагује и сазива ванредни састанак министара, чланица Мале Антанте, који је одржан 18-19. децембра у Београду. "Најважнија одлука донета на том састанку била је да ће убудуће Мала Антанта наступати као јединствена политичка заједница, без које се више не може решавати ни једно питање у средњој Европи. Одлука да се самостално политички делује образложена је чињеницом, да су се три државе умориле од тога да буду играчке у рукама великих суседа и да им је доста туђих планова о њиховој будућој улози".

Пакт о новој организацији Мале Антанте, чији су иницијатори били краљ Југославије, краљ Румуније и председник Републике Чехословачке, потписали су њихови опуномоћеници, министри Јевтић, Титулеску и Бенеш на конференцији у Женеви, одржаној 14-16. фебруара 1933. године. Три државе - истиче се у уводном делу овог документа - образују "једну вишу међународну заједницу, којој могу приступити и друге државе, под условом који се има уговорити у сваком посебном случају". У ову заједницу уграђено је нешто што до тада није постојало ни у једном билатералном или регионалном савезу. Као управни орган заједничке политике држава Антанте установљен је Стални савет, састављен од министара иностраних послова, који одлуке доноси консензусом. Савет је имао обавезу да се састаје најмање три пута годишње, у престоници сваке државе чији министар те године председавао овим телом.

СТАЛНИ министарски савет представљао је чланице као целину пред трећим државама или међународним организацијама. Најважнији члан овог споразума је био тај што је ограничавао слободу држава чланица при закључивању политичких или привредних уговора с трећим државама. За сваки политички уговор држава Мале Антанте, за сваки једностран акт којим се мења до тадашња политичка ситуација једне од држава Антанте, с погледом на трећу државу, као и за сваки привредни споразум који повлачи важне политичке последице, био је потребан једногласни пристанак Сталног савета. Мала Антанта почела се сматрати једном од међународних чинилаца. Својим дотадашњим трајањем (пуних десет година издржала је пробу времена) и унутрашњом кохезијом, нешто ново на европском простору - ниједан савез или блок држава у Европи није се одржао толико дуго. Шта је значио у том тренутку овај савез најбоље илуструју статистички подаци који су објављени у београдском "Времену" 21. фебруара 1933. године, под насловом "Нова велика сила".

ЈУГОСЛАВИЈА у међународним односима почиње да заузима значајније место много раније од успостављања овог савеза. Лични утицај краља Александра је био врло значајан. Још средином двадесетих година он је наступио са геслом: Балакан - балканским народима". Прва препрека у реализацији ове његове идеје је била Бугрска, која уз државе које су биле поражене у Првом светском рату, Аустрију и Мађарску, охрабрене и Мусолинијевом и Хитлеровом политиком, тражиле су ревизију уговора из Версаја, јер су изгубиле велике просторе. На неки начин то је тражила и Италија, која је била међу победничким државама, пошто је била незадовољна што није добила Далмацију и острва.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

NSL

05.07.2015. 17:31

Kakvo lupetanje... Procitajte knjigu Hitlera " Moj poredak sveta" i bice vam jasno ko je idejni tvorac ove danasnje evropske unije u koju tako bezglavo srljamo.

parizanin

05.07.2015. 18:58

@NSL - Fasisticki umovi i citaju knjige fasista.Zivela EU i da Bog da Srbija sto pre bila u njoj.D..e bi dali za Euro a ne valja im EU....E jadnice uskog shvatanja

Baba Zorana, vazduplohovka

05.07.2015. 21:22

@NSL - Dade li ga? Tvoje je pa mozes s njim da upravljas kako hoces, ali za to ti nije kriva Srbija. Ona bi svoje da sacuva.

momcilo

05.07.2015. 18:13

slava kralju Aleksandru. ali I danas nema razlike u evropskim previranjima, jedina razlika sto sada bugari ne misle o makedoncima, to cine albanci

Gruja

05.07.2015. 18:30

Znaci ovaj zlotvor ne da je uspeo da zakopa srpski narod, nego je njegova ideja iskoriscena za tamnicanje ostatka Evrope....Karadjordjevici daleko vam lepa kuca...

Vlada

05.07.2015. 18:38

Kad čovek ovde pročita jedan komentar,ne treba druge da gleda i to na svaku spoljno-političku ili istorijsku temu.Zavere,megalomanstvo,izdaja,naša naivnost,strančarenje.Ko će rešiti naše male probleme,ko velike,ko organizovati da postojimo kao održiva zajednica a ne kao izdržavano lice -mislim da su to prava pitanja.Što kaže Matija Bećković ,, mi od politike izluđesmo,, Uvek se čekaju neke povoljne okolnosti da počnemo da živimo,pa XX.vek je pretumbao sve preko nas a mi ostadosmo isti.U inat.

Доситеј

05.07.2015. 18:49

Довољно је што је створио Југославију!! Само нам је још ЕУ требала!! Шалу на страну ЕУ је првобитно и пре свега економски пројекат! Настала је из заједнице за угаљ(европска асоциација произвођача угља) Она је била и сада је оптимално решење за развој капиталистичке привреде(тржиште,) при чему је на тој основи уобличен и одговарајући политички систем. Наш краљ мученик ипак није имао везе с тиме.

Zoran1

05.07.2015. 19:09

Kralj Alksandar je bio mason a ovo je jos jedan dokaz zasto dozvoliti masonima da budu na polozaju garantuje unistenje svake drzave i naroda. Oni se bore da ostvare jednu svetsku drzavu sa antihristom na celu a to ce dovesti do konacne i totalne propasti planete.

Grozdan

05.07.2015. 19:10

Evropska unija je Kalergijev plan iz 1922 godine o Ujedinjenoj Evropi. Kalergijev paln predviđa da se odreknemo:1.Nacionalnog 2. Rasnog I 3.Kulturnog identiteta. Da se ukrštamo sa Azijatima I obojenima, stvarajući multinacionaln stado jednakih osobina, koje Vatikan lako može da kontoliše. Kalergijevim planom Ujedinjena Evropa treba da nestane. Evroska unija predstavlja genocid. Angela Merkel I Van Rompej su dobitnici Kalergijeve nagrade.

Treba znati istoriju

05.07.2015. 19:14

O preteči EU se govorilo još u vreme vladavine Henrija VIII, 400 godina pre ovoga što pišete.

Tadeus

05.07.2015. 21:18

@Treba znati istoriju - Za "oca" EU (i UNO) vazi nemcki filozof mason Karl Christian Friedrich Krause (1781-1832) koji je izneo svoj plan o stvaranju saveza evropskih drzava i saveza drzava drugih kontinenata koji bi se potom ujedinili u jedan "Covecanski Savez" . Cela planeta - jedna drzava! Vise o ovome moze se saznati na www.internetloge.de i pod pojmom krausismo (na nemackom jeziku).

Dule Los Angeles

05.07.2015. 19:17

Samo je ekonomski deo tacan. Ostalo-Fals.1.M.Antanta je bila mrtvo slovo na papiru. Rumunija je uvek spijunirala za Englesku.2 Obaveze ovih drzava su bile,samo da brane jedna drugu od Madjarske! Nista drugo.3.Kralj Aleksandar je bio sav u rukama masona i Engleza. Oni su ga i naterali da satre Srbiju.Oni su stvorili Jugoslaviju. Bio je svojeglav,i nikog u Drzavi niti je pitao,niti slusao.A,pred strancima-Sluga Kokorni.Pravi dahija. Svoju zlu sudbini je preneo i na Srbiju. Kao i danasnja Vlast.

ranko75

05.07.2015. 19:53

On nije umeo da osmisli ni Jugoslaviju, za vreme njegove vladavine ubijaju hrvatske poslanike u skupstini u Beogradu, i to je kraj Jugoslavije, kasnije je probao uvodjenjem sestojanuarske diktature da zakoci stvar, ali to je isto kao kada kola krenu nizbrdo, a ti sedis u tim kolima.

Leposava

06.07.2015. 01:04

@ranko75 - Kako je jedna majka da rodi tako pametnog kao tebe, pitam se. Ti si rođen da vodiš ovu zemlju. Napred Ranko75, a mi ćemo svi za tobom, pa da dokusurimo ovu usranu zemlju

Realno jel'da

05.07.2015. 20:52

Netreba da ceprkate duboko u proslost ,dovoljno je unazad dvadeset godina i odmah ce vam se reci ko ste i sta ste.

Nada

05.07.2015. 21:24

'Otac' nove Evrope bio je i glavni pregovarač u Versaju, grof Karlo Sforca. Pobegao je od Musolinija jer s njime nije hteo da ima posla u Brisel, i čekao konac rata. Jugoslavija bi trebala da bude kao i SSSR pouka za Evropu, ali očito da ova Evropa za svoj temelj od Mastrihta pa do danas ima temelje viđene u puno starijim sistemima kao što je strateška proizvodnja, odnos periferije i centara moći, trgovačka država i sl.

Nebojsa007

05.07.2015. 21:57

Kralj Aleksandar i njegova pohlepa su najveci krivci sto nekada mnogo jaka Srbija sada je jedna od Siromasnijih u evropi

NAIVČINA

06.07.2015. 18:24

@Nebojsa007 - Blagoupokojeni i vazda uzvišeni kralj Aleksandar l Karađorđević najzaslužniji je za uništenje DRŽAVNOSTI Kraljevine Srbije. Kad je prestala da postoji Kraljevina Srbija ? Kojim Državnim Aktom je ugašena Kraljevina Srbija? Da li su državljani Kraljevine Srbije referendumom odglasali da se razlije državnost Srbije na teritoriju Raspadnute A-U? Kralj. YU je nastala od Raspada pa je tako SFRJ i završila-nije bilo Disolucije već Raspad. Teška naivčina-to mu rekao car Karlo VI austrijski,a sad i mi.

MaximusDecimus

07.10.2016. 19:27

@Nebojsa007 - ma,mnogo ste mi vi bistri... Samo sagledavate sliku novije istorije koja je posledica dešavanja u poslednjih 50 godina... Atreba gledati iz ugla Kralja Aleksandra koji je u ujedinjenju video spas za Srbiju kao malu,slabašnu ,ranjivu i okruženu neprijateljima državu. Trebalo je obezbediti saveznike za odbranu,a samim tim i jačanje drzave

Србенда!

06.07.2015. 01:08

Greska, Hitler je pobedio. evropa ce biti bez granica i tako je i bilo. Miroslav Lazanski sve lepo rekao, covek ne gresi

GALEB BIJELI

06.07.2015. 07:21

Kad je nakupio onoliko odlikovanja na prsima? Pa ovaj naš nekadašnji kralj-ujedinitelj je odlikovaniji čovjek od Čerčila i Ruzvelta!

radojko

06.07.2015. 16:04

ma idi begaj mi smo sve smislili,najpametniji narod i najpametniji vladari,vizionari.

karamba

30.07.2015. 09:31

Ovaj vizionar je desetkovao Srbe u velikom ratu, a prezivele pretvorio u jugoslovene, nametnuvsi im nelegalnu jugoslovensku drzavu. 1919. Srbija je dobila pravo na odstetu od 14 milijardi francuskih franaka u zlatu, a kralj je to odbacio da se ne bi zamerio austrougraskoj braci, ali je Srbija nastavila da vraca svoje kredite. Njegov rodjak Paja je 23. avgusta 1939. stvorio teritoriju NDH, i sa 150 000 pusaka naoruzao Macekovu stranku. Kraljev pukovnik Kvaternik je proglasio NDH. 1941!!!