Лице jе наjбоље платно за слику

Јелена Илић

02. 05. 2015. у 13:32

Смедеревка Мирјана Кика Милошевић је уметница која никада ништа није насликала на платну. Дискус хернија је скинула са мурала, али је отворила врата новој врсти ликовне магије

Лице jе наjбоље платно за слику

Фото Ненад Живановић

Мирјана Кика Милошевић (33) је цртач без граница. Никада није ништа нацртала на платну. Намештај и столови су јој били полигон за тестирање талента у детињству, а данас је то људско тело. Члан је друштва српских илузиониста, прави филмске маске, али је највише радују деца. Осликала је више од хиљаду дечијих лица, a дечији oсмех је за њу највећа инспирација.

- Родитељи се често нашале па кажу да сам прво почела да цртам, а онда да ходам - прича Кика. - Умела сам да се завучем испод стола и сатима цртам по унутрашњем делу, или по вратима и зидовима. Упорно су ми давали папире, бојанке и свеске, али мене су привлачиле велике и чудне површине.

Са једанаест година, Кика је смислила свој први мурал. На зиду је графитном оловком нацртала птицу тркачицу и којота у стварној величини. Од тада до краја средње школе, цртала је школским другарима радове за ликовно.

Рано је постала мама, и страст према цртању оставила је по страни. Вратила јој се цртајући сину, а онда се предала Дизнијевим јунацима које је радила под псеудонимом Супермама. Тако је за непуне две године постала популарни дечји муралиста, радила комплетне стамбене просторе, ентеријере, пословне рекламе широм Србије и изван ње. Мурали су јој донели усхићење, а граду је подарила два упечатљива мурала, силуету града и лого Смедеревке девојке у Винском граду.

Врло рано Кика је оболела од дискус херније. Болест је ставила тачку на мурале, али је отворила врата магији.

- Тешке канте боја, скеле и положаји за цртање постали су напорни и опасни за моје здравље. Супруг ми је отворио играоницу, како бих радила лагане послове. Тако сам почела са осликавањем лица дечице. Нема бољег платна за осликавање од таквог.

Уследило је 3Д осликавање, први пут се потписала својим именом, стекла самопоуздање. Инспирација је навирала, па је Кика почела да црта на свом телу, а највише на длану. Била је прва особа у Србији која ради такву врсту осликавања на телу.

Следећи изазов је био шминкање са специјалним ефектима.

- Уз помоћ туторијала, урадила сам шминкање са специјалним ефектима на свом телу и прошетала градом са стаклом забоденим у чело. Одушевљена реакцијама, поставила сам слику на интернет. Сутрадан је са мном контактирао највећи српски мајстор специјалних ефеката, Мирослав Лакобрије, и позвао ме да учествујем у Београдској зомби шетњи у склопу Фестивала српског филма фантастике.

Кику можете срести како шета улицом као стари дека, или седи у излогу као лутка. Глумац Тоби Мегвајер, који тумачи лик Спајдермена, фаворизовао је њено "спајдермен" осликавање на лицу.

- Најбоље се од мене тек очекује. Због свих људи и пријатеља који ми пружају подршку, спремам нешто што ће их оставити без даха - најављује Кика.

КЛУБ ШМИНКЕРСКИХ ИЛУЗИОНИСТА

Пре неколико месеци Кика је имала наступ где је уживо на моделима стварала ликове за хорор филмове. Последњим радом, осликавањем белог тигра на свом лицу, прихваћена је у клуб шминкерских илузиониста. Њени радови могу се наћи на интернет-страници www.facepainting.rs.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Mhm

04.05.2015. 20:29

"... Inspiracija je navirala, pa je Kika počela da crta na svom telu, a najviše na dlanu. Bila je prva osoba u Srbiji koja radi takvu vrstu oslikavanja na telu...."Sve je to lepo i postujem sve napisano, simpaticna novinarska prica i bravo za Smederevo... ALI... odakle vam ideja da izvedete ovakav zakljucak i napisete takvu glupost, cime ceo tekst uprskate... da ne kazem nesto gora...?!!?