Иво Андрић: Албанију би требало поделити

Иван Миладиновић

19. 04. 2015. у 21:30

На захтев Милана Стојадиновића будући нобеловац сачинио службени подсетник за Министарство иностраних дела. Из Приштине су тражили да се Андрић избрише из програма за књижевност

Иво Андрић: Албанију би требало поделити

Иво Андрић

ИВО Андрић је, као високи чиновник Министарства иностраних послова, више од две године, од 1937. до 1939, обављао дужност заменика министра иностраних послова. Милан Стојадиновић је истовремено био и председник Владе и министар иностраних послова, Андрић је, као дипломата од каријере, био први човек Министарства. Након пада Стојадиновића са власти, Андрић је постао амбасадор у Берлину.

Гроф Галеацо Ћано, Мусолинијев министар иностраних послова, посетио је Југославију јануара 1939. године. У сусретима са Миланом Стојадиновићем вођени су званични и незванични разговори у Београду и Бељу. На тапету су била многа питања из односа двеју земаља.

У Бељу, Стојадиновић и Ћано ће водити тајне преговоре, а Мусолинијев зет је понудио поделу Албаније (тај предлог кнез Павле ће доцније одбити). Високом италијанском госту приређена је "теревенка" са посебно одабраним дамама. Корпулентни Стојадиновић, у заносу доброг расположења, попео се на сто, са намером да одржи здравицу. Међутим, астал се сломио и председник краљевске владе се нашао на патосу затрпан јелима са трпезе.

На Стојадиновићев захтев, сачињен је службени подсетник о албанском питању за интерну употребу у Министарства. На првој страни подсетника пише: "Реферат г. Андрића 30. I. 1939." (Овај докуменат се чува у Архиву Србије - "Фонд Милана Стојадиновића", кутија 37.)


МИЉЕНИК НОВЕ ВЛАСТИ
РЕАГОВАЊЕ Родољуба Чолаковића је симптоматично за став који су комунисти имали према лику и делу Иве Андрића. Као што су ретуширали званичну фотографију приликом потписивања Тројног пакта у дворцу Белведере у Бечу, на којој се, природно, налазио и његова екселенција амбасадор Краљевине Југославије у Немачкој др Иво Андрић, тако су настојали да се од јавности сакрије све оно што је Андрић чинио пре Другог светског рата.

Текст ове службене белешке први пут је објављен у "Часопису за сувремену повијест", 1977, IX, бр. 2 (24), стр. 77-89. Хрватски историчар Богдан Кризман је био уредник овог издања и документ је, заједно са Кризмановим коментарима штампан под насловом "Елаборат дра Иве Андрића о Албанији из 1939. године".

Своје друго објављивање Андрићева белешка је имала 1988. године, у "Свескама", Задужбина Иве Андрића бр. 5. које је тада уређивао песник Слободан Зубановић.

У закључку овог документа који се бави хронологијом историјских прилика и односа, и има 20.734 словна знака, Андрић пише:

"Узимање Скадра могло би у том случају бити од велике моралне и економске важности. То би нам омогућило извођење великих хидротехничких радова и добијање плодног земљишта за исхрану Црне Горе. Северна Арбанија у оквиру Југославије допустила би стварање нових саобраћајних веза северне и јужне Србије са Јадраном", писао је Андрић. "Поделом Арбаније нестало би привлачног центра за арбанашку мањину на Косову, која би се, у новој ситуацији, лакше асимиловала. Ми бисмо евентуално добили још 200.000 до 300.000 Арбанаса, али су они већином католици чији однос са Арбанасима муслиманима никад није био добар. Питање исељавања Арбанаса муслимана у Турску такође би се извело под новим околностима, јер не би било никакве јаче акције да се то спречава."

ИЗБЕЋИ СУКОБ СА ИТАЛИЈОМ У СЛУЖБЕНОМ подсетнику, Aide mеmoire о албанском питању, за интерну употребу у Министарству иностраних послова, Иво Андрић, између осталог, пише: "При процени целог овога питања (подела Албаније) треба имати у виду да на сваки начин морамо гледати да избегнемо било отворен било прикривен сукоб са Италијом. Исто тако треба избећи и то да Италија сама окупира целу Арбанију и да нас угрози на врло осетљивим местима, према Боки Которској и према Косову", писао је Андрић.

Истовремено са објављивањем Андрићевог списа у целости, "Свеске" су донеле и полемику која је уследила после Кризмановог чланка. Тадашњи председник Управног одбора Задужбине Иве Андрића Родољуб Чолаковић протестовао је код главног уредника "Часописа за сувремену повијест" др Ивана Јелића. Полемика Чолаковић-Јелић-Кризман чува се у задужбини Иве Андрића (Центар за документацију, Инв. Бр. 1156-1159).

Чолаковић приговара Кризману за реченицу: "Андрић није био успјешан само на пољу књижевности него је биљежио успјехе и у дипломатској каријери"! Кризман још каже да је "Андрић остао на положају изванредног посланика и опуномоћеног министра све до напада Њемачке на Југославију... да би се вратио у окупирани Београд гдје је - повучен и пензиониран, али списатељски врло активан - дочекао ослобођење". Чолаковић признаје да је Андрић у новембру 1941. године пензионисан, али подвлачи да Андрић никада није примао пензију јер је одбио да је прима. Чолаковић, такође, подсећа Кризмана да је Андрић одбио сваку могућност да се објављују његова дела за време окупације. На Кризманову тврдњу да су "неточне приче о Андрићу да је он у знак протеста због потписивања и формалног приступа Тројном пакту 25. марта 1941. дао оставку на положај посланика у Берлину", Чолаковић одговара:

"Већ 20. марта 1941. године, Андрић је упутио писмо Цинцар-Марковићу: 'Данас ми у првом реду службени а затим и лични многобројни и императивни разлози налажу да замолим да будем са ове дужности ослобођен'", пише Чолаковић, сматрајући да је ово оставка и став против приступања пакту.

Иво Андрић после предаје акредитива Хитлеру

Др Богдан Кризман доказује сасвим супротно и одговара:

"Претпостављате ли, друже Чолаковићу, да би га Стојадиновић унаприједио за свога најближег сурадника да се Андрић није - бар у главним линијама - слагао са његовом (односно кнеза Павла) генералном вањскополитичком линијом? Иво Андрић био је заправо врло успјешан у дипломатској каријери до 1941. године. Без подршке неке одређене грађанске странке, без добрих веза у чаршији, а познат по свом ранијем дјеловању у омладинском покрету у Аустроугарској, ушао је у министарство вањских послова у Београду 1920. год. и ту брзо напредовао. Није га омела ни епизода с масонском организацијом када је из организације (ложа Доситеј Обрадовић) био искључен због љубавне афере (1926), што сам у мом 'необјективном' и 'недобронамјерном' чланку свјесно прешутио. За разлику од других књижевника-дипломата (Јован Дучић, Милан Ракић, Сибе Миличић, Милош Црњански и други) Андрић је за вријеме министровања Милана М. Стојадиновића постао 5. XI 1937. његов помоћник, дакле највиши чиновник у том изразито политичком министарству", примећује Кризман. "Послије Стојадиновићева пада Андрић одлази у Берлин за изванредног посланика и опуномоћеног министра гдје остаје све до напада Њемачке на Југославију. Мислите ли, друже Чолаковићу, да би му Њемци удијелили агреман да није био за њих као Стојадиновићев човјек у министарству persona grata? Добро познам архиве нацистичког министарства вањских послова из тог раздобља и нигдје нисам нашао забиљешку да би се њемачка страна икада тужила на Андрића. Напротив, Љубо Бобан у књизи 'Мачек и политика Хрватске сељачке странке 1929-1941. Из повијести хрватског питања' II, Загреб 1974, стр. 348 наводи да је у јуну 1940. њемачки посланик Hирен говорио свом талијанском колеги да би, по његовом мишљењу, најбоље рјешење било кад би на чело владе дошао Б. Максимовић, а за министра вањских послова Стојадиновић.

Милан Стојадиновић дочекује грофа Ћана у Београду

Дотадашњи министар вањских послова Цинцар-Марковић могао би се вратити у Берлин као посланик, а Андрић могао би преузети мјесто помоћника министра вањских послова. Италијан у извјештају грофу Ћану, истиче да у тој Hиреновој изјави види не само његово особно предвиђање и жељу него и смјер њемачке оријентације у кризи југославенске владе. Позната су Андрићева писма из фебруара и марта 1941. године, али разлог Андрићева (оправданог) незадовољства лежи у ангажирању Данила Грегорича као тајног емисара и посредника Милана Антића и Драгише Цветковића у Берлину - иза Андрићевих леђа као тамошњег посланика. Зато Андрић у цитираном писму од 20. III 1941. спомиње 'службене' и 'личне многобројне и императивне разлоге' који му налажу да буде ослобођен дужности посланика и што прије повучен с положаја. Да ли се у писму наводи његово евентуално политичко неслагање с курсом владе Драгише Цветковића?"

Једна од последица полемике био је захтев Албанаца са Косова и Метохије да се Андрићева дела бришу из програма за наставу књижевности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (51)

Zoran

19.04.2015. 21:56

Jes. Imali smo mi sve da uzmemo do Kalobaga i Virovitce, a evo Albanija se siri a Srbija smanjuje.

Јабре

20.04.2015. 12:12

@Zoran - Кад нешто на силу компресујеш онда се то на прзину ражири као експлозија и уништава све око себе.

Dragoljub Popovic

19.04.2015. 22:02

Ne sporim činjenice, a još manje se suprotstavljam naporu da se o prošlosti i učešću pojedinih ličnosti u prošlim događajima stvori nepristrasan sud. Tekst je ipak nepotpun i ne omogućava sagledavanje celine. Andrić je bio karijerni diplomata, a istovremeno i vrhunski intelektualac. Elaborat je izradio po porudžbini ministra. Zašto nema objašnjenja o tome kako je knez Pavle reagovao na predlog o kojem je reč? Veliko je pitanje da li je Andrić intimno delio kneževo ili ministrovo mišljenje.

Miloš

20.04.2015. 00:08

@Dr. za rock and roll - Zato što nisu isključivi na sopstvenu štetu, kao Srbi. Važno je da si Albanac i da svojoj zemlji želiš dobro. A, ovde, nisi Srbin ako: ne pišeš ćirilicom, nisi kršten, nisi pravoslavac, ne slaviš slavu, nisi služio vojsku, ne mrziš Albance, nisi gej itd. itd. Naravno, lista se menjala kroz istoriju, ali uvek je isključivala puno ljudi koji bi se u suprotnom i dalje zvali Srbima, a ne Bošnjacima, Kanađanima, Amerikancima i sl.

Siptar

20.04.2015. 05:39

@Dr. za rock and roll - Albanska vjera je albanstvo. I nismo nepriatelji sa srbima zato sto ste pravoslavci nego zato sto srbija uvek mislila kako da nas istrebi to potverdjuje i ovaj clanak. Balkanski ratovi su bili pogubni za nas ali ipak smose odrzali uprkos sile.A sada smo mi jaci od vas i bogami lose vam se pise.pozdrav

Игор

20.04.2015. 10:20

@Dr. za rock and roll - Не секирај се ти за нас.Није нама било боље ни 1804,ни 1915,па се Србин измрда и васкрсне.Жив ми био,па видео.Поздрав теби.

kataklinger

20.04.2015. 11:14

@Dr. za rock and roll - "albanstvo" nije vera vec nacionalna pripadnost, a sto se tice toga ko je jaci istorija je do sada vise puta pokazala, a po svemu sudeci morace ponovo.

kataklinger

20.04.2015. 11:30

@Dr. za rock and roll - ovde se uvek tezilo nekom kvazi verskom i nacionalnom elitizmu, koji se uvek lose zavrsavao. covek moze i govno da bude, ali ako slavi slavu, ide u crkvu i kafanski se busa oko svog porekla ( vecina ovde ne zna ni kako im se zvao pradeda, a mnogi do pre nekog vremena nisu ni bili gradjani ove zemlje i jedva da su na karti istu mogli i da pokazu), koje na ovim prostorima je sve osim autohtono.

Marija

20.04.2015. 11:56

@Dr. za rock and roll - Jeste, baš si ti šiptar koji piše ijekavicom, nii već si najobičnija poturica koja zna da će ostati bez Republike Srpske pa je ogorčena i isfrustrirana :D

Јабре

20.04.2015. 12:10

@Dr. za rock and roll - Шиптару вековима сте клали и палили како вам се ћефило а онда се чудиш кад се то неком не свиђа ... ех и вас је прескочио Бог кад је делио памет.

Јабре

20.04.2015. 12:11

@Dr. za rock and roll - У Јужној Србији је 99% становништва аутохтоно.

Љешанин

19.04.2015. 23:07

Ивице, угледај се на великана светске књижевности и српске дипломатије! У Скадарској области још од 1915. се преноси нада да ћемо једном бити слободни, а има нас око 30.000. А има и оних који због могућих последица још увек крију да су Срби и и даље задржавају албанска имена. И једино овде смо сложни без обзира на верску припадност, али Хрвати и Бошњаци су већ почели да праве раздор поистовећујући националност са вером. А у Гори нас својатају Македонци и Албанци.

Novak

20.04.2015. 09:23

@Љешанин - U Srbiji ima oko 300.000 rumuna, koje srpska vlast decenijama naziva vlasima, da bi sada rekli da su vlasi zapravo srbi. Nemaju nikakva prava, ne mogu ni jedan cas maternjeg jezika u skoli, a rumunske crkve su zabranjene. Da li i oni trebaju da cekaju da budu slobodni, ili se treba gledati napred i docekati da svi budu evropljani, pa i srbi u Albaniji.

Игор

20.04.2015. 10:19

@Љешанин - Јел постоји попис становништва,на коме свако може да се изјасни као Еским ако хоће???Мој очух је Влах (ила Вла,како каже).Кад је чуо да је Румун,смејао се пола сата.

kataklinger

20.04.2015. 11:10

@Љешанин - po popisu vlaha ima 35000, a rumuna 29000, i sami su se izjasnili kao takvi, tako da mi nije jasno gde si ti video te cifre?

Јабре

20.04.2015. 12:09

@Љешанин - То нису Румуни него власи како се сами називају већ вековима, давно пре него што је постојала "Румунија". Разлика је у томе да ли неко присиљава неког да не сме дати својој деци име какво хоће и да се изјасни како хоће или да ли је то његова слободна воља.

baunti

20.04.2015. 18:13

@Љешанин - Na rumunskom jeziku "valah" ili "vlah" znaci "juznjak", tj. osoba koja zivi u juznoj rumunskoj provinciji Valahiji. Vlasi, su bili poznati u Srbiji jos od srednjeg vijeka, ali u sastav Rumunije ulaze tek kada je Rumunija prisajedinila tu provinciju (19v). Istina, srodni su, ali ako se odjecaju drugacije, treba im i omoguciti da se tako izjasne. Nikakvo dobro nije nikad izaslo iz nacionalne represije, pa nece ni sada. Jedino Hrvati mogu da se pohvale uspjehom na tom polju - mada dokle, vidjecemo.

Dejan

20.04.2015. 01:23

Pre komunista su se Srbima priklanjali i srpstvom dičili i oni koji su rođeni kao Nemci ( Pavle Šturm), Švajcarci ( Rajs) , Amerikanci ( Rid) , pa i Hrvati...a nakon 50 godina komunizma i "jugoslovenstva", i sami Srbi se stide svojega. Ćerke kao štence poklanjaju prvom strancu, u inostranstvu decu ne nauče ni srpskom jeziku. Za to ipak nije kriva "Vlast" nego duhovno bedan narod. U komunizmu je Srbija izgubila svoj duh i ostala bedna , prazna ljuštura...zemlja lopova i prostitutki

Marija

20.04.2015. 11:56

@Zbogom Juzni Tok - Granica postoji samo u tvom izopačenom mozgu.Bolje promeni nadimak u Zbogom pameti, više bi ti pristajao ;)

Јабре

20.04.2015. 12:07

@Zbogom Juzni Tok - Оде петродолар има да се врати граница од Ђевђелије до Триглава.

politicar je pravedan covek

20.04.2015. 09:29

Trenutna politicka situacija u politici je strahovita. Strah pojavlju je se iz tri vidljiva parametra. Obrazovanje, prilagodljivost i realnost. Obrazovanje! Ustanovljeno je da diplome su kupljene. Prilagodljivost, narod decenijama kasni za politicarima. Realnost, da li neki normalan udara politicki i vojno na Rusiju. Nije problem sa politkom vec sa ljudima u politici.

SSF

20.04.2015. 09:57

То је било некад, кад смо били Срби, писали ћирилицом и ишли у цркву. У међувремену је велики број Срба пришао комунистима, Јожиној странци и Јожиној армији. Српству дође крај. Сад ће нас поделити шиптари, муслимани и Хрвати. Морамо бити кажњени за 70 година издаје националних интереса.

soni

20.04.2015. 10:47

@SSF - Ne ne nisi ti u pravu,Ako prosle generacije ucinili lose nad drugim to neznaci da se srbi kaznjavaju na isti nacin,Ne sme niko da zabrani cirilicu ni crkvu,ali apetite na tudje teritorije nisu prihvatljive i ono sto nije vase treba vratiti i da ne mislite uvek odakle ce te biti napadnuti.

baunti

20.04.2015. 18:07

@SSF - @shonjo - Cije su teritorije ukradene i otete najbolje pokazuju popisi stanovnistva od srednjeg vijeka pa na ovamo. 1560. godine, na popisu stanovnistva Kosova i Metohije nije bio ni jedan Albanac, Arbanas, ili Shquipper. Bili su uglavnom Srbi, nesto Grka, i odredjen procenat Turaka koji su se tu naselili. Otkud onda vi? Iz zemlje iznikli, a? Slicno je i sa Bosnom, gdje Srbi predstavljaju 80% stanovnistva u momentu austrijske aneksije. U CG 99% stanovnistva po popisu iz 1908. godine... Itd.

marko d.

20.04.2015. 21:15

@SSF - Baunti lupas nesto bez veze.U petnajstom veku vi tek ste presli Dunav arep vam bio citav mokar.Pricas mi popis za Kosovu ,a Kosovski vilajet obuhvatio sadasnju teritoriju,severo zapadni deo Makedonije i na severu do Nisa i Visegrada..To treba da znas albanaca su bile sve do kraj devetnajstog i pocetkom dvadesetoga veka.

kataklinger

21.04.2015. 10:01

@SSF - car Dusan je drzao veci deo Balkana, dok su siptari jos uvek bili amebe, tako da je nase pravo starije.

baunti

21.04.2015. 17:17

@SSF - @marko d. - Malo teze. Za razliku od vase "istorije" koja je usmena bajka, o nasoj ima jako mnogo spisa. :))) Uostalom, zar nisi vidio prije par godina kada je pronadjen (i srecom otkupljen) pecat kralja Strojimira Vlastimirovica (dinastija Vlastimirovic-Drvenovic) koji je vladao Srbijom sve do Pristine jos u 7 vijeku. To apsolutno potvrdjuje istoricare koji su tvrdili da je prvo srpsko carstvo na Balkanu uspostavljeno jos krajem 5. vijeka. Tada vas nije bilo ni na Kavkazu. :)))

marko danilovic

21.04.2015. 19:20

@SSF - Otkaci se od onog sto nemas znanje.Prelistaj istoriju ili konsultuj se istoricarima pa im kazi za ovo kako slaveni u V-om veku bili na Balkanu nek se malo smeju.Ja se vec sam navikao ovakvim stfarima.

seni

20.04.2015. 10:39

uvijek je srbija planirala "dobro" za albance i albaniju zajedno sa grckom, makedonijom i crnom gorom. vrijemena su se promjenila. kopase jamu za drugoga a ...............

Јабре

20.04.2015. 12:13

Сад ће се опет делити Албанија али овог пута са Грчком, није место том дивљем народу у Европи за њих је Арабија или Сомалија ...

blagoje777

20.04.2015. 13:49

@Јабре - Albanci su u zadnjih 20 godina ratovali samo sa Srbima. A Srbi su ratovali sa Slovencima, Hrvatima, Bosnjacima, Albancima i 28 zemalja NATO pakta! Toliko o tome ko je zapravo "divlji narod" - ne na Balkanu, nego u Evropi.... -- Iskreni Srbin

baunti

20.04.2015. 18:02

@Јабре - @blagoje... Hahaha... a sad kim su ratovali u zadnjih 500? Uostalom, i okruzeni su samo Srbima i Grcima... A Makedonce nisi uracunao, sto znaci da ih svrstavas medju jedne od ovih gore navedenih... jer, da te podsjetim, siptari su ratovali sa Makedoncima 2001. godine! Ratovali su Srbi i sa mnogo vise nacija, ne zaboravi Bugare, Nijemce, Italijane, Austrijance, Madjare... Zasto? Zato sto cijenimo svoju slobodu, a ne zato sto napadamo tudje teritorije.

Јабре

21.04.2015. 01:36

@Јабре - А ко је почео те све ратове Срби или је неко други почео да пуца на ЈНА и да коље Србе ?

GALEB BIJELI

20.04.2015. 14:25

Ovo je najsramotnija, najogavnija i najnehumanija izjava jednoga Nobelovca- po prirodi stvari tobožbnjega humaniste! Ovdje je Andrić potpuno u službi Velikosrba, i to; V.Čubrilovića,N.Pašića,A.Rankovića,S.Miloševića,V.Šešelja, itd. A da netko iz Evrope predloži podjelu Srbije- što bi onda rekao ovaj naš posrbljeni Hrvat? Američki i britanski eksperti su izvršili 1918.godine crtanje granica po etničkom principu, a Andrić kao da pojma nema o tome. Ili se za šaku tadašnjih jugo- dinara pravi Tošo?

baunti

20.04.2015. 17:59

@GALEB BIJELI - Po cemu? Covjek je bio izvrstan diplomata i strateg. Albanci nikada nisu bili drzavotvorni narod, niti ce biti. To su divlja plemena kojima nije mjesto nigdje u Evropi. On je ove cinjenice bio svjestan, i predlagao je podjelu upravo da bi zastitio zemlju od daljeg cijepanja i narod od pogibije. Ako nista, bio je Nobelovac, a kod Obame koji je ratovao i pobio ko zna koliko ljudi to vam ne smeta? Uostalom, da li je neki Hrvat bio Nobelovac, pa da nam pokaze svijetli primjer za odnos sa komisjama?

GALEB BIJELI

20.04.2015. 20:08

@GALEB BIJELI - BAUNTI- u zadnje vrijeme od Vas samo razočaranja! Prvo- MINUS što ne znate da su Hrvati dali 2 nobelovca; V.Preloga i L.Ružičku,jer bili smo 46 godina u zajedničkoj državi! I drugo; po Vama- Albanci kao niža rasa i zaostali ne zavredjuju imati državu! Čudno! Imam dojam da tek u zadnjim komentarima otkrivate svoje pravo lice. Usput- na Vaše komentare sve se manje i obazirem.

Tony USA

20.04.2015. 20:23

@GALEB BIJELI - Bravo GB! A sada ce Prirodna Albanija da ukljuci pola Srbije, pola Crne Gore, pola Grcke,i pola Makedonije!

baunti

20.04.2015. 21:27

@GALEB BIJELI - Galebe, to bih isto mogao i ja reci za vas. Nisam rekao da Albanci ne zasluzuju drzavu, nego da nisu drzavotvoran narod, a razlika je velika. Zbog toga je prakticnije bilo i za mir na Balkanu, i za prosperitet svih da se Albanija podijeli. Kada jedan narod stekne zrelost da ima drzavu onda im to treba dozvoliti - upravo to je i princip skandinavskih zemalja i njihovog medjusobnog odnosa.

baunti

20.04.2015. 21:30

@GALEB BIJELI - A zasto reagujem ovako kako reagujem? Zato sto me nerviraju izjave poput "velikosrbi" i slicne. Spustite loptu malo. Kao prvo, Srbi nikada nisu klali okolne narode ni u kakvim osvajackim ratovima masovno kako su to cinile nase komsije i "braca" - Hrvati (sa najvecim brojem ubijenih Srba), zatim Madjari, pa i poturice, Bugari... Nikad ni od kog nisam cuo iskreno izvinjenje u ime onog sto je ucinjeno! Kada se to desi onda cu znati da imam dostojnog sagovornika. Do tada sve ostaje na uvredama...

Defender 25. batt. V.P.

20.04.2015. 21:37

@GALEB BIJELI - Prirodna albanija ne postoji, niti je ikada postojala. Što se tiče navedenih teritorija - pusti san. Ne talasajte puno, budite mirni i ne nadajte se u Imperiju više, Imperija neće još dugo.

kataklinger

20.04.2015. 23:54

@GALEB BIJELI - oni su bili svajcarski drzavljani, rodjeni u austro-ugarskoj (hrvatska tada nije postojala, kao drzava nastaje tek 1991.). jedan je bio verovatno hrvatskog porekla, a drugi ceskog, tako da mi nije jasno o cemu uopste ti pricas.

PISAC

21.04.2015. 01:31

Ivo Andrić je nama najpoznatiji kao pisac a Nobela je dobio za celokupnu književnost (odabrali samo "Na Drini Ć.").Ono šta nama se sad otkriva je Njegova Diplomatija u teška vremena-čak i za Njega preteška da se posle WW2 bacio na pisanje.Bio je prisutan na mnogim tada "tajnim" mestima gde se određivala sudbina Balkana.Želeo je da se Balkanski narodi spasu od tragedije ali nije uspeo, a tada je još fokusirao Albanski faktor kao Manipulatorski. Sionski mudraci nisu Ga shvatili ozbiljno i eto sad.