Запад ставио вето Србима на Јадран

Борис Субашић

29. 03. 2015. у 15:00

Зашто велике силе никада нису дозволиле да Србији припадне део јадранске обале. Став је да је српско присуство на мору предходница доласка Русије

Запад ставио вето Србима на Јадран

Срби 1912. године стигли до албанске обале

ИЗЈАВА владике захумско-херцеговачког Григорија да Босни и Херцеговини треба да припадне Суторина у Боки изазвала је оштре реакције на Западу. Протумачена је као васкрсавање опасне српске жеље о изласку на море. Испоставило се да је наводна изјава подметачина и да у ствари политичари Федерације БиХ траже међународну арбитражу да би узели део Црне Горе. Захтев из Сарајева није изазвао негативне реакције, јер га, наравно, нису поставили Срби.

Овај догађај подсетио је на време рата у БиХ деведесетих кад се на локалном нивоу преговарало о размени територија да би Срби добили излаз на море. Оне се нису ни приближиле остварењу због беспоговорног противљења Запада.

- Недавно се навелико говорило и о намери Србије да купи Луку Бар, а онда је прича без објашњења замукла - подсећа историчар др Миле Бјелајац. - Србија је више пута у новијој историји покушавала да територијално или економски изађе на море, али је сваког пута осујећена. То доказује да је и даље актуелан став Запада формиран у 19. веку да је присуство Срба на мору опасност јер представљају претходницу за долазак Русије у Средоземље. То је и разлог разбијања заједничке државе Србије и Црне Горе.

Туркофилска политика Велике Британија још 1878. на Берлинском конгресу наметнула је трајни вето Запада српском изласку на морске обале.

- Британски министар иностраних послова Лорд Солзбери је на преговорима о преуређењу Балкана у кулоарима Берлинског конгреса заступао став да Аустроугарска окупира БиХ, а да се између Србије и Црне Горе остави појас Турској како би се спречило њихово уједињење јер би оно могло довести до стварања опасне "словенске конфедерације" која би се пружала "од Пирота до Јадранског мора" - наводи др Слободан Вуковић. - Касније, за време балканских ратова, готово сва британска штампа је заузела туркофилско становиште. Кад је дошло на ред разбијање друге Југославије, ови ставови, одавно формирани на Острву, само су се обновили.

Британски став илуструје писмо лорда Биконсфилда краљици, након што је на Берлинском конгресу Добруџа дата Румунији: "То је договор који је повољан и за Турску и Велику Британију, јер они добијају морску обалу, која би иначе била бугарска (руска) и која сада припада једној антисловенској раси".

- Проблем српског изласка на море мора се посматрати у две равни, политичкој и религијској - каже Слободан Јанковић, геополитиколог из Института за међународну политику и економију. - На политичкој равни, Русија се посматра као велика сила и супарник Запада, а Срби као руски савезници и њихова предстража на Балкану која се мора прва елиминисати. На религијској равни, Срби су представници православног света, због чега су страни и мање вредни, па је легитимно да буду изоловани, окупирани или чак да нестану.

Саговорник "Новости" наглашава да је историјски неспорно државотворно постојање Срба, православне и католичке вере, њихових држава и аутономија у јадранском приморју у периоду дужем од миленијума.

- Срби тек одскора нису на мору, пошто Црна Гора себе више не дефинише као државу српског народа, а у Хрватској их је после деведесетих преостао незнатан број - каже Јанковић. - Срба је у приморју све мање јер се из практичних разлога, школовања и запослења одричу идентитета, а историја се прекраја према актуелним политичким захтевима.

Према чувеном делу цара Константина Порфирогенита "О управљању империјом", Срби већ у седмом веку живе у Далмацији на простору од реке Цетине до краја Боке Которске. Новија археолошка истраживања која су предочила доказе за хипотезе да су Срби живели у поморју и у ранијим временима, оспорила је "званична догма" која је укинула и изучавање националне археологије. Неки сматрају то крајем једног процеса дугог трајања који је почео 1204. с Четвртим крсташким походом иза кога су стајали папа и Венеција, који се окончао уништењем културног центра православног света Константинопоља. Од тада је Венеција постала монополиста у поморској трговини Средоземља и центар ширења нетолеранције према православљу.

КНЕЗ УБИЈЕН ЗБОГ МОРА КНЕЗ Михаило убијен је у тренутку кад је био у фантастичним односима са бугарским првацима који су планирали да направе државу која би била савез Србије и Бугарске и којом би владао кнез Михаило и његови потомци, наводи Слободан Јанковић:
- Таква држава, која би се у савезу са Црном Гором простирала од Јадрана до Црног мора и по позицији, величини и бројности била суверена и респектабилна, није одговарала ни Западу ни Русији. Руси су сматрали да је Бугарска њихова творевина и интересна зона и није им се допадало да Србија преузме водећу улогу на Балкану. С друге стране, после убиства кнеза Михаила предложили су да српски престо узме црногорски кнез Никола.

- Политички живот Срба у Далмацији у време владавине Млетачке републике па и даље састојао се у религиозном чувању националних традиција на дому и у одбрани српске националне цркве - забележио је Лујо Бакотић, правник, публициста, лексикограф, дипломата који се сматрао Србином католичке вере. - За време владавине Млетачке републике вођена је жива акција покатоличења српског становништва. Срби су настојали да добију признање своје цркве, али у томе нису успевали све док Млетачка република није пала и док у Далмацију нису дошли Наполеон и француски војници.

Међутим, бококоторски Срби, чувени поморци Бокељи, долазак Наполеона су видели као опасност за свој посебан слободни статус који су уживали чак и у Млетачкој републици. Спремили су флоту и војску за борбу, а у помоћ им је дошла и руска флота са 3.000 војника и црногорска војска коју је предводио владика Петар Први Петровић Његош.

- То је било прво појављивање Руса у Јадранском мору и уплашило је Енглезе, чија је флота преузела монопол у Медитерану - каже Јанковић. - Због општег сукоба са Француском, они нису предузели ништа против Русије, али су искористили прву следећу прилику и подстакли Кримски рат. Велика Британија, Француска, Краљевина Сардинија и Турска заједно су напале и поразиле Русију. Узрок напада је било њено ширење на Црном мору, које се сматрало претечом изласка у Медитеран. Од тада постоји и јасно видљив континуитет спречавања повезивања Србије са околним државама и морском обалом.

Србија се географски налази у центру Балкана, на једној од кључних европских траса Моравско-вардарској долини, која се овде укршта с Дунавом. Повезивање са Црном Гором извело би је на Јадран а с Бугарском на Црно море, што је теоријски предност, а у пракси се показало као отежавајућа околност. То се показало и током балканских ратова кад је Србија после великих победа први пут схваћена као озбиљна регионална сила, нарочито кад је њена коњица ујахала у Драч, а део војске дошао у помоћ црногорским снагама које су опседале Скадар.

Јован Цвијић објаснио је неопходност изласка Србије на море због економског ослобођења од аустроугарске и турске блокаде: "Сада је већ сваки сељак на својој кожи осетио оно што су најпре утврдили енглески публицисти, да је Србија опкољена земља, а Срби ухапшен народ. Тек са излазом на Јадранско море Србија би имала услова за економску самосталност."

- Западне силе то нису дозволиле, аустроугарски и британски бродови 1913. су заједно бомбардовали српске положаје - каже Јанковић. - Иако су само годину касније били непријатељи у Великом рату, кад је реч о Србији интереси су им били исти: спречавање настанка јаке и независне државе на Балкану.

ПРЕКРШТАВАЊЕ СРПСКОГ ПОМОРЈА

ДОКУМЕНТ из фрањевачке цркве у Стону на Пељешцу сведочи да је ова област била настањена православним Србима све до 14. века.

"Пре него што је ова земља дошла под руку господе дубровачке стојала је подложна шизматицима (православнима) и патаренима. Нити је ту спомена било о католичанској цркви, већ су ту калуђери и свешетеници расцијански живили", бележе фрањевачки фратри 1344. кад су Дубровчани откупили целу област Стонски рат од цара Душана.

У Стону је столовао кнез Мирослав, брат Стефана Немање, а у Богородичином манастиру у оближњим Лужинама је 1219. Свети Сава установио Хумску епископију, са 10 цркава, јер је већина становништва била православна. За разлику од српских владара који су даривали и католичке манастире, нови дубровачки господари су одмах протерали православно свештенство.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (50)

Светосавац

29.03.2015. 15:24

Ово има смисла што се историје тиче и због чега смо ми данас у оваквој ситуацији. Треба историја да се прочешља добро од времена Христа па до сада, па ком се свиди, добро, а ком не опет добро, али знамо на чему смо.

СВЕМИР

29.03.2015. 15:33

Опште позната чињеница јесте да су Срби насељавали приморске области које су се касније уобличиле у мање државе Паганију, Захумље, Травунију и Дукљу, стога део источне обале Јадранског мора, од реке Цетине до Скадарског језера, јесте српска обала. Ради империјалних амбиција, западних и југо - источних капиталиста, извршено је геноцидно чишћење српског народа у физичком, ентичком и културном смислу. Нажалост, данашњи становници заборављају српску прошлост, прихватајући већ наметнуту будућност!

Коле

29.03.2015. 15:57

Брисање србског присуства у унутрашњости преузеле су пак нове нације и старе националне мањине са хипертрофираним правима. Тако су Монтенегрини Савино језеро (Св. Саве) на Дурмитору, вековима међу Србима познато под тим именом, прозвали Црним језером, а Савине изворе код Плава преименовали су у време комунизма у Али- пашине, како их Монтенегрини и данас искључиво зову.Македонци су присвојили све србске средњовековне и касније цркве и манастире, Шиптари Стару Србију од Митровице до Скадра и Љеша.

King

29.03.2015. 16:32

Nasa vecita i glupa deviza ko tebe kamenom ti njega hlebom! Dok su nasi vladari gradili katolicke manastire , nova vlast je proterala sve pravoslavno iz Dubrovnika...

sasa

30.03.2015. 11:13

@KGB - to necemo mi, to hoce 'on', jer je za to placen nasom imovinom-dobio je slobodu da nas pljacka ne pitajuci narod gde zeli da mu bude buducnost! a veci deo naroda en zeli ni eu ni rusiju, jer su nam i jedni i drugi dokazani neprijatelji. u tekstu ste mogli da procitate da nam ni rusi ni englezi nisu dozvolili izlazak na more, a ja bih dodao da se ni rusi ni englezi nisu mnogo tada pitali, ali da je idiotska dinastija na vlasti, uz zdusnu pomoc radikalskih politicara, odlucila da se hegemonise.

momo

29.03.2015. 17:46

Израелски председник владе Нетањаху, пре пар месеци приликом гостовања нашег председника владе, дао одговор ко су Срби. ХВАЛА велика господину и очигледно нашем пријатељу.

Đura Zmaj

29.03.2015. 20:06

@Milos - Miloš S. Milojević je u "ODLOMCIMA ISTORIJE" napisao i opisao gde su i kada su Srbi živeli.

Joško

29.03.2015. 20:07

Pa Srbi nigdje na moru nisu većina, nikad nisu ni bili. Kakva su to pitanja? Umjesto da racionalizirate svoje stanovništvo, vi ga izluđujete.

Marko

29.03.2015. 21:02

@Joško - Boli tebe komsija, to sto znas da Dalmacija nikad nije pripadala Hrvatskoj, da je oteton prokleto i da je samo pitanje vremena kad ce se istorija ponovo ispisati na ovim prostorima. Tocak istorije se stalno okrece, ma koliko mi bili protiv toga.

Đura Zmaj

29.03.2015. 23:30

@Joško - Po Austrougarskom popisu od 31.12.1890. Dubrovnik je imao: 6 Poljaka, 19 slovenaca, 48 Čeha, 263 Nemca, 384 Mađara, 677 Italijana i 5.823 SRBINA.

Kobac

29.03.2015. 23:40

@Joško - U Dubrovniku do kraja XIX veka su bili vecina, poslednjih 100godina nisu, politika je isterala srbe sa primorja

Joško

30.03.2015. 01:12

@Joško - To su potpuno neistiniti podatci. Frano Supilo je npr. od 1890. dalje uređivao u Dubrovniku Crvenu Hrvatsku. Bio je pravaš i Hrvat. I tada, kao i prije i poslije toga, u Dubrovniku je živjelo (i sad živi) oko 90% Hrvata.

Кика

30.03.2015. 11:06

@Joško - Јес, јес пошто сте, напујдани папом римским, себе - покатоличене Србе декретом преименовали у Хрвате. Лепо је говорио Свети Козма Етолски, за све зло на Балкану и шире кривите папу рисмкога!Само што то ви папопоклоници не поимате!

sasa

30.03.2015. 11:10

@Joško - josko, procitajte taj popis stanovnistva iz dubrovackog arhiva. jedan hrvat, a navodite supila, ne cini hrvatsku. danas imate kompletnu tradiciju i istoriju preuzetu od srba, kao i pismo, knjizevnost, kulturu, obicaje i, naravno, gene. vise od polovine vase nacije je srpskog porekla. menjanjem napisa nece se izmeniti i istina, koja je upisana u arhive, a specijalno i u genetski kod danasnjih 'hrvata'. tako da...

kimi

30.03.2015. 11:18

@Joško - hmm.. Austrougarska u cijem sastavu ste bili je lagala za podatke o popisu.. ne bih bas rekao da je tako.. al dobro brate, veruj ti u ono sto ti srcu draze ;) sve najbolje..

Jure

28.09.2015. 00:56

@Joško - Đura Zmaj ti je gore dao podatak o broju Hrvata u Dubrovnuiku, a tebi ako ti je milo napiši da je tamo još u 5 veku pre Ramzesa bilo 9 miliona Hrvata.

Djekna

29.03.2015. 22:36

Pa mi Srbi nismo uspeli ni Kosovo da sacuvamo, a vracamo se tamo negde u 14 vek! Ne budemo li gledali danasnjicu, izgubicemo i jug i sever drzave!

Bina

30.03.2015. 00:28

@Djekna - Ko ne poznaje svoju istoriju,on je nema ,a DJekna ne boj se, krv nije voda,geni su geni,pravda za sve.Kada smo preziveli pet vekovno ropstvo i bratsvo i jedinstvo nema vise problema DJekna.

Трајко Призренац

02.08.2018. 17:40

@Djekna - Ђекна, то је ХХ век! А нажалост, у праву си за север и југ...

Svetislav

29.03.2015. 23:38

Hrvatska nikada nije obuhvatala Dalmaciju i Slavoniju, sve do komunisticke Jugoslavije.Cak i u ekstremnim ustaskim dokumrntima pre drugog rata, postojao je samo pojam trojne kraljevine hrvatske, slavonije i dalmacije. Tako je posle dolaska komunisticke vlasti stvorena velika Hrvatska, koja je ukljucila i Slavoniju i Dalmaciju!

Bokelji

06.07.2015. 14:08

@Svetislav - Zato je Dalmacija dodjeljena Kraljevini od strane Italije poslije prvog rata.Toliko sto se tice tvoje kolijevke...I to ti je Srpski izraz...

Luka

29.03.2015. 23:50

Srbi su izgubili more stvaranjem Jugoslavije,da je politika bila zaokruzivanje srpske drzave i njenih granica posle pobede u I svetskom ratu,sve bi bilo drugacije danas,ali tadasnje vlasti su se borile za nekakve juzne Slovene"bracu" Hrvate i Slovence i zajednicku drzavu,sto je bilo samo na stetu Srbije i Srba,cak i u toj zajednickoj drzavi nisu uspeli da odrede granice Srbije,vec se Srbija konstantno cepkala i smanjivala.

Горан

30.03.2015. 03:01

Ма без нервозе, све су завесе пале и у следећем бум трасу који је иначе јако близу, све ће доћи на своје.

GALEB BIJELI

30.03.2015. 15:35

Pravilna odluka Britanaca! Jer- naše komšije NIKADA nisu bile pomorski narod, niti imali povezanost sa morem i pomorstvom. Istina je da dubrovački kraj etnogenetski dosta blizak istočnoj Hercegovini-dakle srpskome korpusu. Medjutim- to NIŠTA ne mijenja na stvari, posebno nakon dogadjaja 1991. i 1992.godine.Jer- nekada je u tim krajevima bilo članova ORJUN-a,radikala, itd,ali nakon jeseni 1991.g. takve ideje pokopane su za sva vremena. A vi shvatite ZAŠTO!

Ruben

30.03.2015. 16:51

@GALEB BIJELI - ako se plovi kroz germanski auspuh vi ste onda zaista "pomorski narod". I to niko i nikada nece moci da vam oduzme ; povijesno utvrddjeno

Светлана

02.08.2018. 17:35

@GALEB BIJELI - Galebe Bijeli, vi nikakvih sličnosti nemate sa Hrvatima (Zagorcima i Međimurcima), ni antropološki, ni povijesno, ni po mentalitetu, ni jezički. Vi ste Dalmatinci, veseli, druželjubivi i gostoljubivi, kao što su i svi Srbi. Pogledaj slike nadvojvode habzburškog, Ludwiga Salwatora u knjizi "Die Serben an der Adria, ihre typen und trachten". Ako baš želiš da saznaš istinu o svom porijeklu, prouči dubrovačke, vatikanske i bečke arhive (ili znanstvene radove katoličkog povjesničara Gorana Šarića).

ante

30.03.2015. 21:11

hahaha baš ste me nasmijali. Kad čovjek čita čistu glupost čak se ne može niti ljutiti. Pa pogledajte tu sliku vašeg Srbina koga ste sami tu stavili i recite na koji dio jadrana on pripada. Gdje ste zadnjih tisuću godina vidjeli na jadranu takvog lika? Je..m vas lude. Sve vas treba stjerati na Kosovo.

BRADONJA

31.03.2015. 17:18

@ante - Pa normalmo,da su te nasmijali,kad ti nije poznata "vaša"istorija ili drugačije jer je nečete da priznate!!!

Griffin

30.05.2015. 17:15

@ante - Pripada onom koji je vama "na lepe oci dat" za verno slugerisanje....Pa samo za vreme Stepinca je 300.000 Srba pokatoliceno i postadose Hrvati.Ti sada pomnozi pa izracunaj koliko ih potomaka zivi u danasnjoj hrvatskoj.A to sto pokatolicavanje traje 4 veka to na stranu..To je i besmislenbo tumaciti.Pa vi ne postojite osim Na TV kalendaru i u onoj lakrdiji od programa hrvatski kraljevi...Vi ste Plagijat.

Zadar

12.07.2018. 04:13

@ante - Ante,a hoces li se nasmijati kad najugledniji hrvatski povjesnicar profesor doktor Tvrtko Jakovina kaze;;;Mi hrvati nikad u povjesti nismo imali svoju drzavu dok nam je nisu stvorili i dali srbi.....Gospon Ante dali treba da te podsjetim da je Ivan Kukuljevic 2.Maja.1843.prvi put u povjesti u Zagrebu za govornicom progovorio hrvatskim jezikom,a Ilirski preporod je Gaj uveliko zavrsio,preuzevsi od Vuka u cjelosti srpsku gramatiku.....

profesor baltazar

17.05.2018. 10:47

zanimljivo je da se ovde poziva na dokumenta i arhive za koje niko nikada i nigde nije cuo! ozbiljan pristup analizi problema srba i njihovog prisustva na balkanu i u evropi ne moze se historijski obraditi bez npr. vatikanskih arhiva, nadalje talijanske i hrvatske arhivske gradje, kao i analiza austrijskih,nemackih i napose madjarskih arhiva, koji su bili u drzavnoj zajednici sa hrvatima gotovo hiljadu godina! pseudonaucni pristup nece dokazati da su od beca do atine od paleolitika ziveli srbi!

Јован П

17.05.2018. 13:06

@profesor baltazar - Хвала што сте се јавили да нам појасните разлику између научног и ненаучног, подучивши нас између осталог о тисућуљетним државним заједницама!Једино Вам благо замерам што, када користите туђ језик а делите лекције о науци, онда би лепо било да бар летимично познајете и његов правопис, бар у делу писања великог и малог слова.

Miris Ljubicice

18.05.2018. 17:15

Srbi su tokom cele istorije bili prisutni na Jadranu, ali i drugim morima.Tako su o Neretljanima i drugim Srbima pisali da su bili sjajni moreplovci.Imali su svoja uporista blizu danasnjeg Splita.

Милена

02.08.2018. 15:52

@Miris Ljubicice - У Дубровачком приморју почетком ХХ века није било ни једног јединог Хрвата (аустроугарски попис из децембра 1890), а слично је било дуж целог Јадрана, једино што је на северу било више Италијана и Хрвата него Срба!