У МАЈДАНПЕКУ је око 22 часова поново нестала струја! Како сазнају „Новости“, након надљудских напора, електромонтери су око 21 час успели да доведу струју у Мајданпек, али је она после само нешто више од једног часа - поново нестала.

Незванично, поново је дошло до квара на далеководу, а екипе електромонтера су опет кренуле на лице места.

Долазак струје у вечерњим сатима најавио је и председник општине Мајданпек Дејан Вагнер. Он је додуше рекао и да уколико се ситуација не промени, обезбедиће се простор у граду с грејањем у којем ћеграђани моћи да бораве и да ће, у случају да се ситуација "закомпликује или остане као сада" бити спроведене мере договорене на данашњој седници Штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, највећи проблем у тој општини јесте недостатак могућности за грејање корисника услуга даљинског грејања. Вагнер је истакао да стање у општини Мајданпек није "толико алармантно" да би се разговарало о евакуацији становништва. Он је додао и да је снабдевање намирницима "релативно добро".

Невреме праћено леденом кишом и олујном ветром је довело до прекида у снабдевању струјом, због чега је комплетна општина Мајданпек скоро три дана била без струје, воде, грејања.
Од осам хиљада житеља Мајданпека чак 5.000 људи нема грејање. Те три хиљаде се греје на дрва, али они су у толикој предности да имају грејање, после толико сати без електричне енергије, проблем је све. Продавнице имају озбиљан проблем са недостатком свећа, плинских боца... – рекао је раниеј током дана за Дневно.рс један од становника Мајданпека. – Ужасно је хладно. У кућама је хладније него напољу! Лјуди су почели психички да пуцају, заиста су јако лоше. Ужасно су бесни, разјарени, љути... Неколико обећања је прекршено, струје још нема.

Осврнуо се и на најављену евакуацију:

Није џабе то најављено. Стање је заиста алармантно. Мој пријатељ коме родитељи живе овде 20 сати није могао да се чује са родитељима, и добио је напад панике! Свима је изузетно тешко, становници су огорчени, немоћни! – објашњава Милан за Дневно.рс.

ВОЈСКА У ЛУЧАНИМА МИНИСТАР одбране је поновио да је изузетно тешка ситуација и у Лучанима због поплаве, где су од јутрос ангажовани и припадници Војвске Србије јер се тамо налази и фабрика "Милан Благојевић" која је покретач читаве наменске индустрије Србије.

Он додаје да грејања има само у болници, која је снабдевена агрегатом:

Болница једина има грејање, а у њој је тренутно једна беба која је рођена у понедељак увече и 26 пацијената, од којих мислим да су две труднице, барем тако причају. Болница тренутно пружа само основну здравствену заштиту, а сви пацијенти који су били у добром стању, пуштени су кућама. Мени је најстрашније што моја тетка, која је тешко болесна и не може да устане из кревета, већ два дана лежи у јакни, покривена са неколико ћебади. Када сам био да је обиђем, она је плакала, а ја не могу да јој помогнем. Ужас... – очајним гласом каже младић.

Са радницима Електромреже Србије (ЕМС), који на неколико километара изнад Дебелог Луга код Мајданпека покушавају да преспајањем далековода обезбеде снабдевање Мајданпека струјом, данас су били министар енергетике Александар Антић, директор ЕМС Никола Петровић, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски и руководство општине Мајданпек.

- Очекујемо да проблем решимо што пре преспајањем са главног 400-то киловолтног на 110-то киловолтни далековод, како би Мајданпек и Доњи Милановац добили струју. У изузетно неповољним условима ангажовали смо све расположиве снаге ЕМС-а, тако да људи чине све да дођу до решења - рекао је директор ЕМС Никола Петровић.


Догодила се готово невероватна ситуација да у исто време дође до прекида на сва три вода којима се снабдева Мајданпек, нагласио је министар енергетике Александар Антић и изразио наду да би за неколико сати снабдевање струјом могло да буде успостављено.

- Сведоци смо изузетног залагања запослених у ЕМС-у да и поред невремена какво се не памти, ураде све за нормално снабдевање овог подручја. Показали су то и на примеру Бора, а сада и овде. Околности су врло неповољне, неприступачан терен, снег, мраз, удари ветра, али људи веома храбро раде свој посао на изузетно захтевним местима како би решили проблем - рекао је Благоје Спасковски, први човек РТБ-а Бор.

ПОМОЋ СТАНОВНИЦИМА Мајданпека је и данас пристигла помоћ у храни и води коју су заједнички обезбедили РТБ Бор и ЕМС. Реч је о 10.000 оброка, хлебу и пијаћој води, а одређене количине воде послао је и Црвени крст Србије. Помоћ, пре свега у води, пристиже и са других страна, навдено је у саопштењу РТБ Бор.

ВОЈСКА ПОСЛАЛА АГРЕГАТЕ И НУДИ ПОМОЋ

МИНИСТАР одбране Братислав Гашић изјавио је данас у Зрењанину да је Војска Србије упутила у Мајданпек три велика агрегата од по 100 киловата, а послаће у помоћ и онолико војника колико буде потребно. Гашић је прецизирао да су агрегати Војске Србије упућени у болницу у Мајданпеку, у Водовод, а трећи је намењен локалној самоуправи. Он је додао да ће у тај град војска послати још агрегата уколико буде поребно, другу опрему као и онолико војника колико буде неопходно да би грађанима помогли у превазилажењу тог тешког стања.