Србија сачувала симболе Византије

Борис Субашић

16. 03. 2014. у 10:12

Крст с оцилима и двоглави бели орао ознаке су источног римског царства. Ношење ромејских царских инсигнија било привилегија за одабране. Знамења цара Константинова у баштину су добили Немањићи

ЗНАМЕЊЕ Стефана Немање је бели двоглави орао на црвеном пољу, које потиче из Источног римског царства, записано је у „Стематографији“, првом српском грбовнику који је 1741. године направио уметник, ерудита и светски путник Христифор Жефаровић. Књига у којој су приказани грбови земаља некадашњег српског царства и света лозе Немањића, доживела је незапамћену популарност међу Србима у Аустроугарској, граничарима западног хришћанског света, који су чезнули за митском отаџбином.

Касније је била забрањена, а њено умножавање и поседовање кажњавало се и смрћу.

- Жефаровићев бакрорез био је нека врста пропагандно-политичког меморандума. То је била глорификација српске прошлости која треба да одржава народни дух у тешким временима и да у исто време покаже владарки Марији Терезији, целој државној управи и непријатељски расположеној Католичкој цркви да „дивљи Расцијани“ нису нација без прошлости - забележио је академик Динко Давидов.

Из „Стематографије“ су потекли и државни симболи модерне Србије, али све тајне ове књиге и њеног писца још нису разоткривене. Наиме, он је у шифрованим стиховима објаснио порекло српских симбола и најавио припреме за Први српски устанак.

- Серблиа, знана и као Срблија или Србија представљена је на црвеном штиту белим крстом окруженим оцилима - записао је Жефаровић. - Тај крст је баштина цара Константина који га је видео на небесима и пренео на војне стегове. Крст с оцилима је пао у Србији, а кад се уздигне и Србија ће се ослободити ропства.

Историчари данас откривају да је овај уметник био члан тајанственог круга чувара древне баштине и симбола Срба после пропасти средњовековне државе и великих сеоба.

Жефаровић је „Стематографију“ засновао на старијим грбовницима Запада, у којима је Србија представљана крстом са оцилима на црвеном штиту. Она је била изузетак, јер су у средњем веку грбови били ознаке чувених племићких породица, а не држава. Осим Србије, која је на штиту сачувала грб источног, православног, римског царства!

- Крст са оцилима „дивелион“ био је лична застава ромејског цара, чија је титула била Христов заступник на земљи - наводи историчар, професор др Влада Станковић.

- Ношење знакова Христовог заступника, крста са оцилима и двоглавог белог орла, било је привилегија за одабране. Србији су те симболе у баштину донели Немањићи, који су се у више наврата ородили с царском кућом, мада је вероватно таквих веза било и раније.

Он напомиње да је француски научник Жан Клод Шене пре неколико година пронашао непознат печат српског владара Константина Бодина, који се чува у Археолошком музеју у Истанбулу.

- Кружни натпис на обема странама сведочи да је печат припадао „Констансу, протосевасту и ексусијасту Диоклеје и Србије“. Реч је о Константину Бодину који је владао Србијом од 1080. до 1101. године, а титула коју носи додељивала се искључиво високим члановима византијске царске породице - објашњава др Станковић.

Срби су преузели двоглавог орла као симбол у најгоре време, када је он протеран из Цариграда, подсећа историчар уметности професор др Оливер Томић.

- Срби чувају и истичу знамење двоглавог орла нарочито од времена кад је Цариград пао под латинску окупацију од 1204. до 1261. године, али и касније, јер 1271. цар Михаило Палеолог прихвата Унију с папом. Највероватније да од тада Срби сматрају крст с оцилима својим легитимним симболом који су заслужили, јер доживљавају себе као једине истинске чуваре православља у некадашњим ромејским земљама - каже др Томић.

Западни хералдичари су у 15. веку забележили крст са оцилима и белог двоглавог орла као симболе на грбу и новцу деспота Стефана Лазаревића. С пропашћу српске средњовековне државе изгледало је да ће они заувек нестати с лица земље. Међутим, крст с оцилима се тихо вратио прво на грб Београдско-карловачке митрополије почетком 18. века.

- У време митрополита београдског Мојсија Петровића, који је сјединио две митрополије, од 1713. до 1715. године на његовом печату појављује се крст с оцилима, као обележје српског народа - наводи историчар др Милић Милићевић. - Од тада је овај симбол непрестано присутан на митрополијском печату и грбу. Године 1794. излази капитално дело архимандрита Јована Рајића „Историја разних словенских народа“. Главна тема у књизи је историја српског народа чија су обележја грбови које је Жефаровић дао у „Стематографији“. То је и крај епохе теоријске хералдике. На њу ће се од 1804. године у Српској револуцији надовезати револуционарна хералдика.

На барјацима војвода Првог српског устанка, после векова заборава, поново се завијорио крст са оцилима.

- Као да се испунило пророчанство стиха из Жефаровићеве „Стематографије“: „Крст и оцила стоје Србији на пољу. Ради крста многи су пали у Србији бранећи га, али он је сада пао и Србија је поробљена. Србија ће се уздићи кад се уздигне крст с опцилима“ - каже др Влада Станковић.

- Од величанствене саге о чувању симбола Србије данас су нажалост познати само фрагменти, а није јасно зашто је Србија одабрана да у својим инсигнијама чува симболе Ромејског царства. Нарочито у светлу чињенице да су нам, по сведочењу проте Матеје Ненадовића, заставе и печати с крстом и оцилима стигли из Русије, која је желела да буде Трећи Рим. Изузетно образовани Жефаровић прецизно преводи шифроване стихове с латинског на славеносербски и објашњава зашто је грб Трибалије српски: „Источноримски цареви Србију и српске краљеве називаше и трибалским“ - каже др Станковић.

Неки историчари, пак, сматрају да је грб Трибалије, глава дивљег вепра пробијена стрелом, својеврстан ребус који указује на коњицу и стреличаре, по којима је средњовековна српска војка била чувена. Наиме, постојала је војна формација звана „вепрова глава“ у којој је тешка коњица нападала као клин, док су иза њених леђа ишле луконоше испаљујући кишу стрела.

-Такво тумачење има логике, али је чињеница да су византијски историчари и ретори заиста називали Србе Трибалима и Далматима, према територијама на којима су живели. Али то важи искључиво за историјске и реторске списе, а не и за службену дворску комуникацију у којој се Срби и Србија тим именима називају од 10. века - каже др Станковић.


ПЕЧАТ И ВОЈВОДСКЕ ЗАСТАВЕ
Прота Матеја записао је да су печат Правитељствујушчег совјета, првог српског сената и војводске заставе стигле из царског Санкт Петербурга. На барјацима и печату налази се исти мотив, један штит с крстом и оцилима и други с главом дивљег вепра, симболом древне Трибалије, који такође потиче из Жефаровићеве књиге.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)

momcilo

16.03.2014. 10:53

4C se pojavljuje kod grcke boginje artemide, kao 4 meseceve mene, posle je hristijanizovan kao BBBB(bazil, vasilije) , na srpskom Car Careva Caruje Carstvima (Isus Hristos) dali su Srbi u to vreme umesto Grcko B koristili latinicno C (car)

omega68

16.03.2014. 14:33

@momcilo - Пре Артемиде 4С се види на сукњи богиње Сербоне. Двоглави орао се јавља још код Хата, Хетита или Хиксоса.''Истраживачки новинари'' истражите ко су били ти који су владали чак и Египтом, истражите ко је заправо Моши ( Мојсију ) дао 10 запоивести а касније сатанизован да се заборави незгодни сведок. Крст са оцилима се налази и код Етрураца за које је др. Радивоје Пешић доказао да припадају прото Србима.И тако даље...

Suvi

16.03.2014. 11:28

Bravo Novosti.rs! Treba sto vise ovakvih tekstova na internetu, da bi deca videla. I probudila se nacionalna svest. Naravno i tekstovi o zaboravljenim Srpskim junacima.Jos jednom BRAVO NOVOSTI !

Dragan Ilovac

16.03.2014. 12:57

@Suvi - Nasa deca ne bi trebala ni da citaju niti da vide ovu nebulozu.Ovaj tekst nema nikakve veze sa Vizantijom,totalno promasen tekst!!!

Dragan Ilovac

16.03.2014. 11:58

1.Reportaza,nas grb nema veze sa Vizantijom i istocnim rimskim carsatvom 2.Vicanski simbol tj. nas simbol koji je kod nas prisutan vise hiljada godina 3..Dosta vise podmetanja lazne zapadne, vatikanske (berlinski kongres) istorije

Dragan Ilovac

16.03.2014. 12:03

ORAO - sveta zivotinja koja simolise sunce -po starosrpskom verovanju jedino zivo bice koje je moglo ziveti u sva tri sveta 1.svetu bogova 2.zemaljskom,ljudskom svetu 3.svetu mrtvih dusa i bogova JAV NAV PRAV -desna glava JAV-dan,svetlu,bozansku,aktivnu stranu tj materijalni svet u kome zivimo -leva glava NAV-svet duhovnih entiteta (mrtvih predaka i bogova),noc,pasivna -celi orao sa krstom i ocilima PRAV- idealni plan Univerzuma olicen u rasporedu planeta i sazvežda

Dragan Ilovac

16.03.2014. 12:05

1.NEBESKI KRST Kada podelite nebo na 4 dela krstom pomocu malog i velikog medveda i zvezde severnjace u cetvrtima krsta mladine meseca daju ocila. Nebeski krst sa tako datim ocilima tacno potvrdjuje poziciju meseca. Zevsova tj Svarogova zlatna vaga u Ilijadi meri duse. Zlatna vaga je sazvedje velikog i malog medveda koja sa mladinama meseca daje mesecev krug radjanja tj celekupnu plodnost zemlje!!! HVALA NA RAZUMEVANJU,NADAM SE DA STE NESTO NAUCILI!!!

Dragan Ilovac

16.03.2014. 12:52

@Dragan Ilovac - Zvezdana knjiga koleda Prema predanju Sloveni tj Srbi su dobili knjigu,znanje o nastanku sveta i astrologije. Kretanje nase galaksije oko mlecnog puta-Svaragov tocak Osa mlecnog puta ide kroz Sirijus i zvezdu Severnjacu Severnjaca je u repu malog medveda tj. pupak neba

M.Mladenovic

16.03.2014. 12:24

Srpski simboli i nasljedja nemaju nikakve veze sa istocnim Rimskim carstvom,kasnije prozvanom Vizantijom,nikakve veze sa Konstantinom.Jedino sta stoji da su ti preuzeli ili preoteli Srpske sinbole.

sl

16.03.2014. 13:11

Lepo što ste spomenuli Kralja Bodina i nagovestili da je to srpski vladar.Nadam se da ćete sledeći put opširnije objasniti temu srednjovekovnih srpskih zemalja i dinastija,i pre Nemanjića Srbi su imali svoje zemlje (Zeta, Hum, Bosna...) i svoje dinastije. Imamo kralja Mihaila, kralja Bodina i mnoge druge. treba da objasnite da je Stefan Nemanjić dobio nadimak prvovenčani jer je prvi car iz dinastije Nemanjić a ne prvi srpski car kako to govore oni koji hoće da zataškaju srpsku istoriju.

Nemanjic licno

16.03.2014. 14:02

@sl - Moj predak Stefan Prvovencani je prvi srpski krunisani kralj a ne car kao sto rekoste. Veliki pozdrav

Dragan

16.03.2014. 16:37

@sl - Svaka tebi čast na pretku, ali nije tačno da je Stefan Prvovenčani prvi srpski kralj, on je samo prvi krunisani kralj iz dinastije Nemanjića, kako je pokušao da kaže sl, ali nije se dobro izrazio, nije u pitanju car nego kralj. Prvi srpski krunisani kralj je Mihailo iz dinastije Vojislavljevića, krunisan za kralja 150 godina pre Stefana Prvovenčanog. Međutim, komunisti su nam malo izokrenuli istoriografiju, pa su tako generacije učile da pre Nemanjića nismo imali ni državu, ni kraljeve...

Немања

16.03.2014. 13:32

Нормално је да смо наследили обележја од Византинаца, јер смо узели и њихову веру. Ми смо пре свега били племенски организовани, те нам је требало обележје неке врсте, па смо узели оно што нам је било доступно у том тренутку. То није крађа, напротив. То је наслеђе. Е сад, имате употребу двоглавог орла и на западу. Годинама су Хабзбурзи користили ово обележје, а пре тога Свето Римско царство. Ништа чудно, јер су их сматрали риским наслеђем, на крају крајева Византинци су себе називали Ромејима.

momcilo

16.03.2014. 15:13

@Немања - 4B je na grckom , dok srbi zive na prostoru gde je rodjeno 17 rimskih cezara, neverujem da su carske familije koristile grcko 4B pre ce biti 4C (cezar). Srbi su naslednici carskih porodica, srpska misija I jeste dvoglavi orao, spona izmedju istoka I zapada. teska, krvava I sveta misija, u stalnom rimskom gradjanskom ratu.

toriton

16.03.2014. 15:24

@Немања - Ko ne zna, bolje je da cuti...a ne da ponavlja kao papagaj ono sto mu serviraju... Inace, ko god danas misli da o ovoj temi dovoljno zna, lagace vas... Laonik Halkokondil 1425–oko 1490, vizantijski istoričar «Τριβαλλοι, Σερβλοι, ο δε ευνοζ παλαιοτατον και μεγιοτον των ευνων... » “Tryballos, serblos, autem gentem esse totius orbis antiquissimam et maximam, compertum habeo...” "Трибали, Срби, народ најстарији и највећи на целој земљи, поуздано знам... "

Немања

17.03.2014. 16:51

@Немања - 4Б дакле не 4Ц, јер се ово Б изводи од "басилеј", а то даље вуче корене још из класичног перода Грче , па чак и даље, дакле од "басилеус". То је била ознака за вођу нечега. Е сад, то "басилеј" је могло у једном тренутку да значи вођу ковача, а касније и неку врсту краља, цара, кнеза.. Реформама у Византији се ова титула вратила, онда кад су Грци наметнули свој језик као званични, па одатле имамо "василеј" , те "Васељена".. 4В је дословно "Βασιλεὺς Βασιλέων Βασιλεύων Βασιλευόντων"..

Јабре

11.03.2016. 06:18

@Немања - Јесте толко смо велики и најстарији народ да смо првих 500 година били под Бугарима, Грцима, Мађарима, Италијанима, за доба Неманјића једва мало самостални а онда под Турцима. А сада очито владамо светом колико смо највећи и најстарији.

Сербона

16.03.2014. 14:22

Погледајте на Интернету, слике богиње Сербоне и видећете да наметнуте ватиканске небулозе, да Срби немају ништа своје заиста немају смисла. И двоглави орао и крст са 4 осцила су далеко старији од Ромеје, или како је погрешно називају Византије. Откуд такви симболи у Винчи? Ако наша тзв. интелигенција буде наставила да се мири са оваквим тезама, брзо ћемо дочекати време, када ће српске цркве на КиМ преименовати у византијске, а после и у албанске. У преводу, нећемо имати ништа своје.

ercov

16.03.2014. 14:46

Jos jedan dokaz da je Vatikan unistavao pravoslavlje a Srbe kao prave prethodnike Istoscnog Rimskog pravoslavlja.

Emilian, Istoricar Keltskih Srba

16.03.2014. 15:30

Brojni 'komentatori' su obicne neznalice koji nece da nauce nista sto je tacno,jer neznaju sta je tacno. Prvo, treba da nauce da je Kelstka Srbija nastala prvi put u istoriji 1878 godine na Berlinskom Kongresu kada i ostale drzave na Balkanu. Prema tome, sve one price koje idu pre toga datuma su lazne i neistinite. Italijani imaju pravo kada kazu da Srbija nema nista od onoga pre ovog datuma. Oni su u pravu. Srbija nije postojala pre ovog datuma.

englez

16.03.2014. 20:10

@Emilian, Istoricar Keltskih Srba - Naravno da je postojala, nju nije bilo potrebno izmisljati kao nase komsije koje mi Srbi i dan danas provociramo jer znamo ko su :D

Јабре

16.03.2014. 16:10

Сасвим је природно да се преузимају обилежја од већих и и или старијих култура. И Руси, Немци, Американци, Пољаци, Румуни и многи други су преузели симболе римског царства па и ми. Јапанци, Кореанци итд кинеску културу. Да би се разумели грбови треба знати када су настали и кад су почели да се користе у Европи а донелу су их крсташи када су се вратили са похода и видели од Арапа пре тога су обилежја била ретка и много другачија. Срамота је да квази историчари затиру нашу културу за измишљотине.

Dejan

06.12.2014. 01:05

@Јабре - Ajd ne lupetaj. Rimsko carstvo je premlado, pa i Grcko carsrvo iz koga je ovo i nastalo. Videli od Arapa. Svasta. Ajd molim te, ne lupetaj gluposti.

Јабре

11.03.2016. 06:16

@Јабре - Да неће бити да ти лупаш пре крсташа и крсташких ратова Европа није користила грбове. А Србија и остали које сам навео су покушали да се повежу са Римским царством. Србија и Русија преко Византије, Немци су се називали Свето Римско Царство итд

Marun

16.03.2014. 17:25

Прво: Појам Византија је измишљен тамо негде око 1550г од стране немачког "историчара" Херонима Волфа, Друго: ко је и шта од кога преузео, време ће показати.. Кад су узели Наш календар,могу и знамења.. ал полако.. све ће кад тад изаћи на видело

AlexKG

16.03.2014. 18:25

Nesto iz savremene nauke. Srbi poseduju samo 15% haplogrupa R1 , halpogrupa koji vodi poreklo iz Azije i koji genetski odredjuje Slovenske narode, a cak 48% haplogrupa I2) koja je najstarija halpogrupa u evropi i verovatno jedina koji vodi poreklo deirektno iz evrope. Kako bude napredovala nauka tako cemo biti sve blize istini o nasem poreklu! Sve se svodi da nismo bili dosljaci vec suprotno... Zamolio bih administratora da prilozi ovo kao dokaz i dopunu. Hvala!

Snouden

16.03.2014. 20:16

@AlexKG - Daj ne mlati, srece ti. Sve haplogrupe su doslle preko Azije, za informaciju. Svi su bili dosljaci, samo neki pre a neki posle.

из главе

23.03.2014. 08:16

Византија, измишљено а не властито име...хех, маните се латинске лажне историје и почните нпр од Ромејског царства