Краља Милутина нема ко да тражи

Б. Субашић

среда, 11. 09. 2013. у 21:30

Краља Милутина нема ко да тражи
У Бугарској је веома снажан култ светог српског владара. У Србији, нажалост, мало ко зна где он заправо почива

БИЛИ бисмо срећни и задовољни када би Синод Бугарске православне цркве дао благослов да се један део моштију светог краља Милутина добије и да почива у манастиру Бањска, рекао је косовскометохијски епископ Теодосије, на недавно одржаној прослави седам векова манастира Бањска. Манастирски храм Светог Стефана направљен је као гробна црква несумњиво најуспешнијег српског владара, у којој је кратко почивао. Према званичној верзији мошти су пред турским рушилачким бесом одмах после Косовске битке склоњене у село Трепча, а после пропасти српске деспотовине, због епидемије куге, митрополит Силуан однео их је 1460. у Бугарску. Данас су изложене у Цркви Свете недеље у Софији, коју нико не зове тим именом већ Краљева црква у Милутинову част.

- Култ светог српског краља Милутина у Бугарској је изузетно јак још од 16. века. У Краљевој цркви свакодневно се одржава служба њему посвећена, а верници непрестано долазе да целивају мошти, којима се приписује огромна моћ, у складу с његовом владарском величином. Нејасно је зашто наша држава и црква никада нису поднеле званичан захтев да се оне врате, као ни многе друге реликвије опљачкане током светских ратова - каже историчар проф. др Владимир Станковић, аутор прве савремене биографије краља Милутина.

ВЕЛИКИ ГРАДИТЕЛЈ КРАЛЈ Милутин подигао је више цркава и манастира у Србији него сви Немањићи пре њега. Зна се да је подигао и обновио 42 цркве у Србији, али је градио и храмове на Светој Гори, у Солуну, Цариграду, Софији, Јерусалиму.
Владао је од 1282. до 1321. године. Смрт га је задесила у Неродимљу, на Косову, одакле је пренет у манастир Бањска. У Србији се култ светог краља Милутина одржава од 1324. а још Стефан Дечански га назива светитељем.
Католичка црква је била против канонизације краља Милутина, а Данте га је у „Божанственој комедији“ бацио у пакао.

С друге стране, популарност моштију краља Милутина у Бугарској не смањује се од средњег века, а славе га и други словенски народи, у првом реду Руси. Бугарски историчари наводе да је први захтев за повраћај моштију краља Милутина из Софије у обновљену Пећку патријаршију поднео први руски цар Иван Грозни. Он је био дубоко везан за српску традицију, јер га је после смрти родитеља одгајила бака Ана Јакшић (после удаје Глинска) из чувене српске племићке породице.

Међутим, ни Турци ни хеленизована Охридска архиепископија нису дозволили да се Милутин чак ни мртав врати у Србију, јер је био сувише снажан симбол некадашње државности, моћи и самосталности.

Наиме, краљ Милутин је успео да се политички и војно одупре коалицијама које су против њега стварали и византијски цареви и римске папе. Кодификовао је право и створио законик пре Душана. Бранио је своје бугарске вазале од Византије, па му је удовица бугарског цара сама нудила и руку и круну. О снази његове војске говоре два очајничка позива из Цариграда, којима је тражена Милутинова помоћ против турских најезди. Српски војници су оба пута до ногу потукли Османлије у Малој Азији. Легендарно је и Милутиново задужбинарство које не подразумева само цркве, већ и народне кухиње, болнице и школе.

- Необјашњив је српски заборав према владару који је државничком мудрошћу и војном вештином створио од Србије највећу силу на Балканском полуострву. Упркос невероватним стварима које је постигао, он је, као и цело наше средњовековље гурнут у страну. Ми се не бавимо својом историјом, а тражимо од других да је поштују. Археолошка ископавања Милутинове монументалне задужбине манастира Бањска трају деценијама, а још нису објављени резултати! Нико не зна шта је нађено у гробној цркви највећег српског владара. Медији су пре неколико година објавили да је бугарски Синод одобрио враћање дела Милутинових моштију, а онда се заћутало без икаквог објашњења - чуди се проф. др Станковић.

Бивши министар културе Драган Којадиновић за „Новости“ потврђује да је у његовом мандату 2006. Синод Бугарске православне цркве одобрио враћање дела моштију светог краља Милутина у Србију.

- Захваљујући бившим колегама новинарима, веома утицајним људима, дошао сам у контакт с тада веома моћним епископом из Варне који је успео да издејствује одлуку бугарског Синода да нам врате део моштију. То није био нимало лак посао, с обзиром на то какво поштовање оне уживају у Буграској. Бугарски Синод је тражио само од нашег да напише допис у коме се захтева да јој се врати део моштију и да заузврат понуди неку другу малу реликвију. Изгледа да до данас то није учињено - каже Којадиновић.

Он наглашава да је обавестио Синод СПЦ о условима за повраћај моштију.

- Бугарске колеге, посредници у подухвату повраћаја моштију краља Милутина више пута су ме звали чудећи се зашто допис није послан. Епископ Варне, који је био главни посредник у подухвату у међувремену је умро. Пошто је реч о одлуци Синода Бугарске православне цркве надам се да одлука још важи - сматра Којадиновић.

Моштима краља Милутина већ недостају глава и десна рука, што указује колика им је моћ приписивана. Бугарски верници и данас поред Милутиновог ћивота остављају папириће с порукама за ближње на оном свету.

- Мистерија је где су нестали ти делови моштију, али је веома могуће да су они у прошлости намерно сакривени, јер ти делови тела симболизују мудрост и снагу најмоћнијег владара Балкана свог доба. Мошти су нарочито у средњем веку биле драгоценост за коју се и ратовало. Нарочито када је реч о великом краљу Милутину. Чак се и његова сахрана, пре посвећења, одиграла у сенци битке, јер су одменути војници хтели да отму његово тело. Према житијима, чуда над гробом краља Милутина почела су да се дешавају само две године после његове смрти. У Бугарској, свети српски краљ Милутин сматра се заштитником Софије. У Србији је, нажалост, готово заборављен - наводи проф. др Станковић.

НИ МРТАВ НЕМА МИРА

ПО званичној верзији, Милутиново тело из кога је текло свето миро склоњено је 1389. од Турака који су немилосрдно уништавали све српске цркве, а затим пред епидемијом куге у Бугарску, прво у манастир Светих Ћирила и методија, а затим у софијски храм Свете недеље. Историчари подсећају да после пропасти српске државе опасност по реликвије више нису били само турске похаре, већ и хеленизована Охридска архиепископија. Она је с Турцима подстигла споразум да преузме храмове и српске вернике, а трудила се да уништи све што је подсећало на Немањиће, српску државу и цркву.

Мошти краља Милутина су претрпеле пожаре, непогоде, земљотресе, нападе устаника и Турака, као и терористичку акцију комуниста 1925. године, кад су дигли у ваздух Цркву Свете недеље и убили више од 190 људи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (41)

rus

11.09.2013. 21:44

pa ko ce da nece mozda ovi nasi komunisti ili mozda evropski pioniri koji nam govore da smo narod koji slavi svoje poraze a ja im kazem mi smo narod koji zna sta je obraz hrabrost sloboda cast ponos vjera odanost kao sto knez Lazar rece da nije rijeci nacemu bi smo danas stajali

Jabre

12.09.2013. 10:39

@rus - Ti isti su stoka koja ne razume zašto se Grci i ceo svet seća poraza kod Termopila posle više od dve hiljade godina.

Miro Markovic

11.09.2013. 21:57

Ovo je dobro napisan clanak o uspesnom srpskom kralju iz dinastije Nemanjica. Njemu je SPC sve "grehe" oprostila, jer je podigao i obnovio vise crkava sirom srpskih zemalja neko bilo koji drugi vladar do i posle njegovog vremena. Danasnja Vlada Srbije je sastavljenja od bivsih komunista i njihovih sinova i kceri, koji ne daju ni "pet para" za srpske kraljeve. Oni jos uvek veruju u njihovog "cara Tita" i cuvajuga u "Kuci cveca". Za njih, sveti kralj Milutin je niko i nista.

Joca Pravnik - Srbi Bez Granica

11.09.2013. 21:57

Kralj Milutin je bio Bugarski kralj. Srbi nemaju nikakve veze sa njime. Srbi ne smeju da zaborave da je Srbija nastala tacno pre 135 godina na Berlinskom Kongresu 1878 godine, kada i sve ostale drzave Balkana. Neki beskicmenjaci guraju tudje vladare u Srpskoj istoriji da bi nacinili zabunu u narodu Srbije, sto je kaznjivo po zakonu. Svako ko lazira srpsku istoriju pokusava da urkrade identitet Keltskim Srbima. Zato mora da ide na sud za lazi na drzavnom nivou Srbije.

Miro Markovic

12.09.2013. 00:55

@Joca Pravnik - Srbi Bez Granica - Cudo nevidjeno!!! Do pre neki dan "Joca Pravnik- Srbi Bez Granica" je bio "Avram Istoricar". Ko ne veruje u preobrazenje gospodnje, evo mu primera. Kunem se u najboljeg komsiju. "Novosti" to mogu da potvrde u tren oka, jer "Novosti" se slazu sa ovim "istoricarem" da je Srbija postala na Berlinskom Kongresu 1878. godine a pre toga je bila samo magla. Halo, Nobel, spremaj nagradu za naucnu fantastiku tipa "Joca Pravnik", "Avram Istoricar", i njima slicnim!

Srdj

12.09.2013. 02:19

@Joca Pravnik - Srbi Bez Granica - Svega mi svetoga, nije mi jasno ko si ti i ko su nerasti koji pisu takve nebuloze i to na jeziku naroda kojeg vredjaju nipodastavanjem njegove povesti. Ti ces da negiras Milutina i Srbiju pre 1878. godine, i to na mom jeziku? Da mi je samo dokopati vas se bolesnika. Znas li sta pise na obodu prstena kneza Strojimira iz 9. veka? ''Cuvaj Boze Srbiju''.

baunti

12.09.2013. 03:21

@Joca Pravnik - Srbi Bez Granica - Na kojim si ti pecurkama, Joco care? Da ostavi malo i nama, da se odmorimo k'o ljudi. :))

baunti

11.09.2013. 22:12

Zaista tuzno koliko je srpska istorija zapostavljena. Bar danas bi trebalo da je slobodna od komunisticke propagande, a i nema potrebe da se vise podesava potrebama ostalih naroda iz bivse SFRJ, posto te zemlje vise nema. Ko zeli da sazna vise o istoriji Srba treba da procita istoimenu knjigu od Vladimira Corovica. Takodje treba izucavati istoriju iz pre-Nemanjickog perioda, jer je Srbija postojala bar 3 vijeka prije nego sto su Nemanjici dosli na vlast.

BOJAN IVANOVIC PESNIK IZ VALJEVA

11.09.2013. 22:56

Volim Nemanjice moje pretke,jer mi Ivanovici koji smo poreklom iz Dezeve rodnog mesta Sv.Save u Rasu,otac mi je tamo rodjen,a profesor Kljajevic koji je napisao knjigu o danasnjim brojnim potomcima u kojoj je pomenuo da su i Ivanovici i Ilici koji slave sv.Luku medju danasnjim mnogobrojnim potomcima cerke Vukana Nemanjica I GRBLJANSKOG BANA CIJI JE SIN NIKSA RODONACELNIK PLEMENA NIKSICA.,potvrdio mi je da smo potomci Nemanjca i preko telefona.Prema tome i mi Ivanovici smo Nemanjici.

pera

12.09.2013. 01:49

@ - Pa što da vraćaju sada-kad nisu do sada-da Albanci na Kosovu imaju još jednu turističku atrakciju! Ili da,kad malo podivljaju, unište ili spale nešto što se sačuvalo stotinama godina! A i lakše ćemo otićí u Sofiju da se poklonimo tim moštima,nego na Kosovo!

Milos

12.09.2013. 07:00

Bugari nam ga nikada nece dati jer je on najpostovaniji svetac u njihovom Narodu,isto kao npr.Sveti Vasilije Ostroski kod nas.To im je i veliki izvor prihoda za crkvu tako da od toga nema nista.Neki kazu da je Sveti Sava ostao u Trnovu gde se upokojio,da nije prenet u Milesevu,ne bi bio spaljen i danas bi smo imali njegove mosti sacuvane.To je ipak Bozija volja da Sv.kralj Milutin bude tamo gde jeste.

Joca, Islednik

12.09.2013. 07:48

Re: Bojan Ivanovic, Pesnik iz Valjeva Brale, Nemanjici su se rodili u Trnovo, Bugarska a neki su se rodili u Crnoj Gori gde su pobegli od Turaka. Prema tome vi nemate nikakve veze sa Nemanjicima. Ako bi imali bilo kakve rodbinske veze, vi bi bili tatarski bugarin. Zato nemojte vise da govorite neistine. Vi ste neuki svestenik koji zna samo azbuku. Sadasnja srpska istorija je napisana od vama slicnih i zato je cist falsifikat sa tudjim vladarima.

Jabre

12.09.2013. 10:38

@Bozidar - Koliko ljudi se je protivilo tom političkom braku iz ličnih političkih razloga nije ni čudo što su razširili takve glasine. Dok je ona odrasla on je verovatno bio prestar da ima decu. A treba i uzeti u obzir način života u srednjem veku koji nije bio zdrav.

dr migi

12.09.2013. 09:12

Kralj Milutin uopste ne zasluzuje da se naziva ''sveti''. Iskreni istoricari ce se sloziti .

baunti

12.09.2013. 21:06

@dr migi - Istoricari nemaju nista da "svetinjama" jer svetinje proglasavaju vjernici, a istoricari se bave cinjenicama. Po istoricarima se ni Isus Hrist ne bi zvao svetim, ako cemo iskreno. Ovo kazem kao istoricar... :)

dejan

12.09.2013. 09:18

jednostavno mi smo narod koji nestaje zato sto nepostuje svoje pretke i kulturu,kada to uradite jednom narodu netreba mu vece zlo.Zaboravili smo na najveceg nemanjica Milutina kralja koji je caru Dusanu omogucio da bude ono sto je bio.

Mudrac

12.09.2013. 09:21

Dok su svete mošti u Sofiji, svi možemo da ih obidjemo kad poželimo, a poslednjih godina sve je više srpskih turista koji idu u Bugarsku. Kada budu bile na Kosovu, postaće nažalost nedostupne za srpski narod koji živi u Srbiji zbog komplikovanih administrativnih procedura i bezbednosnih rizika da se stigne do Banjske... Zato je možda bolje da počivaju u miru u Sofiji...

INAT

12.09.2013. 10:09

Izopacili smo se kao narod, ne trebaju nama neprijatelji, sami cemo se istrebiti, kako se ophodimo prema istoriji takva ce nam biti i buducnost!

Милутинка

12.09.2013. 11:41

@INAT - Слажем се - ко заборавља своју историју, и то Славну, неће више имати ни Славу ни будућност, а да је баш тако већ се може видети - по бедној садашњици.

pere

12.09.2013. 10:45

Sveta Kraljevina Srbija. Koliko Kraljeva? Koji još narod na svetu ima svete kraljeve? Sveti Sava je 100 puta veća figura od Bude. Zadužio nas kao ljude i sve nam je dao, baš sve a mi........

religija

26.11.2014. 12:46

@pere - On je svetac,dokaz ti je prvi da njegove mosti danas stoje neraspadnute ko kod obicnih ljudi,a iz njih izlazi mira. Isto ti je kod Stefana Nemanje,Svetog Save,Stefana Prvovencanog... Zarbi se cela Sofija klanjala njegovim mostima da nije tako? Ispade da oni vole naseg kralja vise od nas. jeste da ih je zastitio,ali...

Bozidar Cosovic Jvaorski

12.09.2013. 11:54

- Bitno je da nam je Broz U Beoradu na Dedinju!!! - Da su nam "prvoborci 1941, svi u aleji Velikana" " Zivela Kraljevina Srbija"

Realan

12.09.2013. 13:37

Da je bio mudar i sposoban vladar, koji je od Srbije nacinio svetsku silu i prosirio njen teritorijalni opseg do najveceg obima u njenoj istoriji - jeste. Ali da se naziva svetim nikako ne zasluzuje. Nista bozansko nema u silovanju i trajnom sakacenju petogodisnje vizantijske devojcice.

Душан С.

30.01.2020. 17:57

@Realan - А није вам случајно пало на памет да сте насели на антисрпску пропаганду :-D

GALEB BIJELI

12.09.2013. 14:19

Da se dugi peruiod vremena radilo o nemaru mogu i sam posvjedočiti,mada me se ova tematika direktno ne tiče. Naime,jednog predratnog popodneva,šetajući Beogradom,ne znam uluicu,ali pravcem od Kalemegdana prema Vojnomedicinskoj akademiji, naidjoh na jednu nadgrobnu ploču,bez spomenika,a samo sa natpisom.Zastah i pročitah.Pisalo je da ispod nje počiva prosvjetitelj Dositej Obradović.Začudilo me da je samo grobna ploča i natpis.

Miro Markovic

12.09.2013. 20:15

@GALEB BIJELI - @Galeb Bijeli. Ako ti nisi znao, ispred ulaza u Sabornu crkvu u Beogradu nalaze se dva groba. U prvom pociva Vuk Karadzicu a drugom Dositej Obradovic. Dva coveka koja su ustanovila azbuku i kulturu svih juznih slovena koji govore srpskim jezikom bilo da je to ekavski, jekavski, ikavski ili ijekavski dialekt. A ti kao Rvat, znas kojim jezikom govoris i pises u srpskim novinama. Ako je 'rvatski 'originalni jezik', kako to da svi Srbi sve to razumeju bez prevodjenja. Smesni ste vi 'Rvati do bola.

Ruben

13.09.2013. 12:10

@GALEB BIJELI - hvala na zapazanju galebe ; bilo je to u vremenu carstva "najveceg sina nasih naroda i narodnosti" ; coveka koga je 2/3 Srba smatralo bozanstvom i za cije "skrnavljenje spomena i dela" su bili spremni i da ubiju. O srpskoj gluposti mnogo govori i ovo tvoje svedocenje: jedan posten Hrvat je video neke stvari - mozda cak naivno ali ipak znacajne - za koje su mnogi Srbi i danas slepi.

kremanac

12.09.2013. 15:03

pa dok u jednom narodu vlada kult(ili obozavanje,gubitnika) sta mozemo ocekivati.Hajde recimo da Milutina jos neko i spominje.za razliku od cara DUSANA.e taj nije po volji ni crkvi ni bilo kome drugom.izgleda danam je draze kukavciti nad "mucenikom lazarom" nego slaviti istinske vladare.koji su stvarali Srbiju kroz vekove

Gedža

12.09.2013. 15:26

@kremanac - Tom Lazaru, kome se ti rugaš, zapalo je da pokuša da sačuva i odbrani Srbiju koja se urušila i raspala baš zbog takvih kao Dušan. Sledeći put kada budeš hteo da pametuješ i naše velikane nazivaš gubitnicima savetujem da se bolje pripremiš.

Srdjan

06.11.2014. 09:38

@kremanac - Kremenac nelupetj srece ti, ni pravopis ti nije na mestu a vec predajes istoriju. Samo znate da blatite da ste bar jednu ciglu negde prilozili za izgradnju hrama bilo bi vam bolje nego sto lupetate ovde i pricate kojekakve gluposti...

Uroš Milutin

12.09.2013. 19:03

Poznati su njegovi upadi u Bosnu te je tada hrvatski ban Mladen II zajedno sa kraljem Karlom zaposjednuo Mačvu sve do Kolubare te je papa u svom pismu kraljevima napisao kako su uspješno pobijedili nevjernike.Tada su njegovi podanici tražili utočište u staroj Ragusi.

Mitar

12.09.2013. 21:02

Bog te mazo normalan svijet grabi naprijed i radi na boljoj buducnosti samo mi Srbi se bavimo prosloscu.Dno dna smo.

Александар

15.09.2013. 16:22

@Mitar - Normalan svet postuje svoju proslost i zato grabi napred da bi svojoj deci ostavili isto tako svetlu proslost. Samo mi niti znamo proslost, niti hocemo napred. Bugarska je u EU, ali postuje Kralja Milutina. To ide jedno s drugim!

Gogi

17.10.2019. 08:10

@Mitar - "Normalan svet" beži od svoje prošlosti,a posebno onaj kolonijalistički jer dobro znaju koliko su bili nenormalni,a ti mitre da nesto znas ne bi takve siledžije svrstavao u normalne.pozz

Zoran1

12.09.2013. 21:21

Voleo bi kada bi neko pametan iz nase crkve objasnio zasto je na toj ikoni na vrhu manastira Kelticki krst a ne Hriscanski? Kelticki krst je simbol iz astrologije a Sveto Pismo najstrozije zabranje astrologiju.

Zoran1

14.09.2013. 02:52

@Zoran1 - Ocito nasa crkva ne daje objasnjenja narodu pa verovatno zato malo ko ima pojma o veri i Bogu. :(

SentimentalniVuk

12.11.2013. 07:41

@Zoran1 - Zasto mi pravoslavci slavimo slavu? Hteo, nehteo pravoslavlje se dobrim delom zasniva na paganstvu. A i Srbi dobrim delom imaju i keltske krvi.

4c

13.09.2013. 05:49

Ostavite pokojnika na miru,jer Srbija ne vodi brigu ni o zivima, narocito onima preko Drine,a kamoli ce o pokojnicima.

Srdjan

20.04.2015. 21:08

Nemanjici su najeci,Srpski vladari i zadužbinari poceli da se zaboravljaju.Neka se neko angazuje kod naseg patrijarha njegove sv.Irineja i neka se vrate mosti sv.Kralja Urosa II MIlustna u Srbiju i da se iloze u jednu od njegovih zadužbina u Srbiji a ima ih dosta.To bi bila velika cast za Srbiju a i veliku i mocnu lozu Nemanjica a oni to zaslužuju.