На одру краља Петра ИИ круна његовог деде

М. М. - В. Т.

25. 01. 2013. у 15:04

На одру краља Петра ИИ круна његовог деде
Круна, скиптар, шар, сабља, симболи српске краљевине, који су припадали краљу Петру И, последњем крунисаном српском монарху, "дочекали" земне остатке његовог унука и имењака

БИЛА је само на глави Петра Првог Карађорђевића, упамћеног као истински народни краљ Србије и последњи крунисани монарх. Та круна "дочекала" је земне остатке његовог унука и имењака - краља Петра Другог. Осим круне, на одар су постављени и скиптар, шар, сабља, као симболи српске краљевине, који су такође припадали у народу омиљеном "чика Пери".

Ова обележја, која се чувају у Историјском музеју Србије и музеју на Опленцу, била су изложена у капели Андреја Првозваног, на Дедињу, у дану повратка последњег југословенског монарха. Инсигније су припадале Петру Првом Карађорђевићу. У Србији, пре краља Петра Првог вековима није било крунисане главе. Он је први после Немањића који је круну ставио на главу.

- Ниједан краљ после краља Петра Првог није се више крунисао - каже за "Новости" Андреј Вујиновић, кустос у Историјском музеју. - Ни Александар, ни Петар Други. Они су напросто наследили круну.

НЕМАНЈИЋИ ПОСЛЕ Немањића први нововековни краљ, Милан Обреновић, хтео да се овенча круном, али из Беча му је поручено да то не чини - каже Андреј Вујиновић. - И краљ Петар Први Карађорђевић морао је да сачека чак целу годину да би био крунисан.

Крунисање је ритуал којим владар, примајући фактичку државну власт, свечано преузима и њене симболе, владарске инсигније.

Сам чин крунисања краља Петра Првог обављен је у присуству готово свих српских архијереја, свештенства и монаштва, делегација страних земаља, братске Црне Горе, одакле је краљица Зорка, Петрова жена. Хроничари су забележили да је свечаност била догађај од посебног значаја за целу Србију, а нарочито за Београђане који су пратили краљев пут од двора на Дедињу до Саборне цркве. Уз њега су ишли синови Ђорђе и Александар, као и цела свита.

У цркви су га дочекали архијереји и одвели до престола. Крунисање је почело краљевим читањем "Вјерују", потом је огрнут краљевским плаштом а он сам - ставио је круну на главу. Од војводе Радомира Путника примио је скиптар у десну руку, а шар од радикала Аце Станојевића у леву. И сео на престо. Инсигније су уочи чина крунисања преноћиле у цркви где су и освештане.

Круна има свој пут и причу: начињена је од бронзе која је заправо претопљена дршка Карађорђевог топа... од емајла, позлаћена је, а у деловима су вештачки драгуљи, сомот и свила.

- Чувана је у капели при Двору - прича Андреј Вујиновић. - У Првом светском рату, када је краљ с војском и народом кренуо преко Проклетија, круна је похрањена у Призренској богословији јер круна не сме у изгнанство. У Другом рату била је у манастиру Жичи, а након рата обрела се у депоу Народног музеја. Данас је у згради Музеја на Тргу Николе Пашића, који ове године обележава пола века постојања.

НАЈСВЕЧАНИЈИ ЧИН

КРУНА коју су за краља Петра поводом крунисања израдили Французи, браћа Фалис, само је једном била на глави овог монарха - у дану најсвечанијег чина. Церемонија крунисања трајала је од 7. до 9. септембра 1904. године.

Тадашње Министарство иностраних послова "препоручило" је да цена круне не сме прећи 20.000 динара у злату. Од француских мајстора добијен је и попуст од пет одсто, па је све коштало хиљаду динара мање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Vojvoda Micko Krstic

25.01.2013. 15:57

Ovi prepakovani komunisti jos ne mogu da se pomire sa cinjeniicom da se napokon nas Kralj vratio i da ce Srbija uskoro opet da bude Kraljevina.Posle tolikog propadanja vreme je da opet stanemo na noge.Zivela Kraljevina Srbija.

Konspiracija

27.01.2013. 11:38

@Vojvoda Micko Krstic - Да ли наследнике ове круне некада имало гризе савест што су се вратили из Америке,Британије или већ одакле...

Sumadinac

27.01.2013. 18:34

@Vojvoda Micko Krstic - @Konspiracija. Ako tebi nezakonito dodju komunisticki kriminalci u tvoju kucu i isterajute napolje, nacionalizuju sve sto je tvoja porodica imala, proglase te za narodnog izdajnika i neprijatelja, zabrane ti povratak u zmelju, propagandom prosire najnemogucije lazi o tebi i tako redom, pitam ja tebe sta bi ti radio? Posto su ti kriminalci sami sebe unistili, sada se zakonski vlasnik Bozjom pomoci vraca na svoje, jer Njegova pravda je preovladala. Da li ti je sada to jasno?

Slobodan

08.02.2016. 18:54

@Vojvoda Micko Krstic - Karađorđevići su na tron došli putem atentata ruke su im krvave pa ih zato od boga tera prokletstvo kroz celu familiju. Vožd Karađorđe je postroio svoju porodicu pa ubio oca posle nekog vremena obesio brata i normalno je što su ga ubili. Pogledajte ovog samozvanog prestolonaslednika kad počne da priča srpski trese se ko đavo . Posle rata demokratskim putem su izgubili na izb0orima i šta sad.

pera

25.01.2013. 17:21

Kralj se vratio,bog se vratio na nebo iznad zemlje , mir ce se vratiti u Srbiju ,a oko nas ...Srbija ,treba da vrati sav svoj narod ,ziv ili mrtav , ko hoce i moze. Da radi ,uci ,stvara ,mnozi se i obozi. Tu je bio ,sada je i bice , i ove povremene okupacije su za vreme ,a mi ne treba vise da brinemo brige evrope, engleza ,turaka i kineza .., vec da se okrenemo sebi ,na korist nasu ,nasih suseda i cele zemlajske kugle.Protiv nas su oni NWO i silini i mocni,i na njih ce udariti gladni i mocni ..

Edit

25.01.2013. 20:17

Pitam se cemu sve to?Koliko to sve gradjane kosta,zar to drzava nema preceg posla?Toliko mladih umire jer nema novca za lecenje a bogate prevoze i mrtve o trosku drzave!!!

Kraljevčanin

25.01.2013. 23:14

@Edit - Manje će Srbiju da košta dolazak Kralja,nego što je Srbiju koštaoTito i komunisti.Kralj nikom ništa nije otimao i nije ubijao za razliku od komunista koji su sve ovo radili počev od prinudnog otkupa,otimanje zemlje i nekretnina do ubijanja nepodobnih i nedužnih koji nisu bili za petokraku.Ali polako i sigurno dolazi Kralj,monarhija i istina u Srbiju.

Miro Markovic

26.01.2013. 01:12

Od srpskog kralja Stevana, krunisanog 1217, do despota Brankovica, Srbija je bila kraljevina. Srbiju su porobili Turci muhamedanci 1459, ali pravoslavna vera je ostala da zivi. Pravoslavni Srbi obnavljaju svoju kraljevinu 1882. god. sa kraljem Milanom. Srpsku kraljevinu nezakonito ukida komunsta Broz 1945. Hvala Bogu, on je umreo 1980. Sada srpski pravoslavni narod zeli svojeg kralja i kraljevinu Srbiju. Volja pravoslavnog naroda i Bozja volja.

Aleksa

26.01.2013. 14:13

Ja sam protiv svih monarhija u evropi(i svetu uopste) Samo da se nenadju pametnjakovici da to povezuju sa komunizmom, nema to nikakve veze,jos samo kod nas se budale dele na cetnike i partizane, ali monarhije su najobicnije stetocine! Zive na grbaci naroda, radjaju se , udaju, zene, umiru u bogatsvu i raskosu.....zasto?? cime su to zasluzili? Ako je neko i iz njihove "dinastije" zasluzio nekad, nisu svi u "lozi" zaluzili da zive tako. Pogotovo su odvratno-smesne monarhije u siromasnim zemljama..