Мошти деспота Стефана у Манасији, ходочашће у Копорину

Г. М. ЗОРИЋ

29. 07. 2012. у 13:11

Иако је још пре пет године ДНК анализом утврђено да се мошти деспота Стефана Лазаревића налазе у његовој задужбини Манасији, СПЦ се још није изјаснила

ИАКО је још пре пет године ДНК анализом утврђено да се мошти деспота Стефана Лазаревића налазе у његовој задужбини Манасији, као и пре више деценија у манастиру Копорин, и данас верници свакодневно, а током викенда и поводом црквених свечаности масовно, долазе да би се поклонили моштима овог великог српског владара и једне од најпознатијих личности српске историје.

У Манасији, за време археолошких и антрополошких открића пре пет година, у једном до тада скривеном и необележеном гробном месту нађени су остаци за које је ДНК анализом утврђено да припадају деспоту, али, по свему судећи, то за цркву не важи. Свештенство у Копорину, у близини Велике Плане, и даље дочекује вернике и уверава их како се ту налазе деспотове мошти, а у Манасији, где је обновљен и видно обележен гроб деспота Стефана - ћуте.

Не изјашњавају се ни након питања посетилаца да ли се ту заиста налазе мошти српског великана, и знатижељнике упућују да одговор потраже код највиших црквених органа.

Арехолог Марин Брмболић, из Републичког завода за заштиту споменика културе, током истраживања у припрати Манасије, открио је гроб и остатке покојника који су дати на анализу:

НАУЧНИ СКУП ПРЕ годину дана у програму научног скупа “Ресава Горња и Доња у историји, науци и књижевности”, који се одржава сваке године у оквиру “Дана српскога духовног преображења”, било је уврштено и саопштење Марина Брмболића, арехолога, о открићима у Манасији. Међутим, ово саопштење је изостало, а нико за то није навео разлог.

- За нас су резултати ДНК анализе гаранција да смо открили мошти деспота Стефана - каже.

Брмболић додаје да је Завод 2007. године публиковао ово и све резултате антрополошких и арехолошких истраживања у Манасији. У прилог овој тврдњи иду и неки историјски записи о догађајима пре смрти деспота Стефана, коме је позлило у лову.

Енигма вечног почивалишта наследника кнеза Лазара једно је од питања на које у СПЦ за сада немају одговор.

- Српска црква поштује одлуку Светог архијерејског сабора из 1989. године, донету у време патријарха Германа, која каже да су мошти Светог деспота пронађене у манастиру Копорин. Не могу се, међутим, игнорисати ни савремене технике, попут ДНК анализе, које дају прецизније одговоре на недоумице из прошлости - кажу у Патријаршији СПЦ.

У седишту Српске цркве кажу и да истинске вернике ова дилема не забрињава.

- Верни народ Ресаве гаји изузетно поштовање према сину кнеза Лазара и тако би требало и да остане, без обзира на место његовог укопа. Велики број људи долази у оба манастира да се поклони сенима светитеља не питајући да ли је заиста сахрањен ту или на неком другом месту - став је Патријаршије.

ВЕНЧАНјЕ

ПРИЛИКОМ недавног “витешког венчања” у Манасији по обичајима из доба деспота Стефана Лазаревића бројни посетиоци су обавештени да се у гробу у овом храму чувају његове мошти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

stefan

29.07.2012. 14:43

U Manasiji su mošti brata Sv.Stefana, Vuka Lazarevića. Brmbolić je prećutao da su glavu našli pored tela! A znamo da su Turci odsekli glavu Vuku, bratu Stefanovom. Brmbolić želi slavu i ništa više. Prof. Srboljub Živanović je ovo već objasnio.

S.

29.07.2012. 15:50

Analiza DNK je samo garancija da je u grobu manastira Manasije potomak Kneza Lazara, dakle Vuk ili Stefan. Drugi dokazi ipak pokazuju na Koporin kao grobno mesto Stefana Visokog (gde prema DNK analizi takodje pociva Lazarev potomak).

Arch-Duke

29.07.2012. 18:01

@S. - Prema onome sto ja znam a ispravite me slobodno ako gresim, rezultati DNK iz manastira Koporin se ne slazu. Dakle proizilazi da tamo nije potomak kneza Lazara.

Miro Markovic

29.07.2012. 19:50

Dok se svi slazu da je manastir Manasija zaduzbina despota Stevana, sina kneza Lazara Hrebeljanovica, proci ce izvesno vreme dok se naucnici sloze gde su zemni ostatci despota - u manastiru Koporinu ili u Manasiji. Dobra vest, posle toliko vekova, je da su arheolozi pronasli kosti u grobu crkve manastira Manasije. Da li su to Stevanove ili njegovog brata Vuka nije toliko vazno, jer obojica su sinovi istog oca i majke, knjegine Milice. Neka im Bog podari vecni mir.

Slavisha

30.07.2012. 12:32

"U sedištu Srpske crkve kažu i da istinske vernike ova dilema ne zabrinjava."Kako sad SPC ne zanima? Ako ih zanimaju samo "seni", zašto su onda nosili mošti Lazarove po celoj Srbiji pre 13 godina? Zašto su predmet poštovanja mošti svetitelja, a pojedini manastiri poznati upravo po moštima? Zašto je "vidno obeležen" grob Despotov, i u Manasiji i u Koporinu?Bojim se da je pravi razlog za SPC to što je bolje imati dva mesta za priloge nego jednom manastiru ili vladici ukinuti kolač.

lala

31.07.2012. 06:45

@Slavisha - Skoro sam zaborvila one grozne scene kad lakoverni narod zasipa ćivot kneza Lazara novcem a crkveni poslenici uživaju. Zar se niko u SPC ne stidi ružnih načina na koje izvlači novac osiromašenom narodu. Koliko znam Hrist je iz hrama izjurio trgovce i to mu je uzeto za zlo kad mu je suđeno, baš na predlog Fariseja.