Осморица Срба направила Аполо 11

Н. С. - М. Л

18. 07. 2009. у 20:50

Ексклузивно - Васионски брод који је на Месец летео са Армстронгом, Олдрином и Колинсом пројектовао Милојко Мајк Вучелић у сарадњи са још седморицом америчких Срба. Вучелић је касније радио и на броду „Аполо 13“

ЈЕДИНО ако живите на Месецу нисте приметили небројене активности за догађај који се збио 20. јула пре тачно четири деценије - прославу годишњице тренутка када је човечанство направило свој први корак на тлу који није земља и успело да стигне до неког другог простора са којег се види цела наша планета.
Од кованих новчића до музејских поставки, од прочишћених (сада дигиталних) снимака искрцавања у Море тишине на Месецу до специјалних новинских издања, свет као да се још једанпут ујединио у прослави нечега што представља незаобилазну страницу у људској историји.
Један од историчара је својевремено изјавио да ће корак који је направљен на Месецу и даље бити круна свих остварења 20. века. Много тога је остало за историју: чувене речи Нила Армстронга о малом кораку за човека и великом за човечанство, 21 сат колико су заједно Армстронг и Олдрин провели на месечевој површини, 21 килограм камења који су покупили и донели на земљу, чињеница да отисци њихових стопа заувек, ако се нешто космичких димензија не догоди, остали на површини јединог земљиног сателита...
Као и код сваког оваквог догађаја јављају се поборници „теорије завере“, са „чврстим“ доказима о томе да човек никада није ни стигао до Месеца већ да је све добро изрежирана филмска прича сервирана лаковернима. Најбољи одговор дали су највећи супарници САД тога доба, космонаути из свемирског програма тадашњег СССР, који су изјавили да нема никакве сумње у веродостојност целог подухвата и у 395 килограма узорака колико је 12 Американаца донело на земљу, после шест боравака на Месецу.
И на крају, какав би то подухват вредан за цело човечанство био ако Срби у њему не би имали своје прсте. Чак осам наших људи је учествовало у целом подухвату који је завршен човековом шетњом по Месецу.

НАВРШАВА се 40 година од човековог лета на Месец. Имена астронаута Нила Армстронга, Едвина Олдрина и Мајкла Колинса уписана су златним словима у историју човечанства. Мало се, међутим, зна да су у конструкцији и дизајну „Апола 11“ и ракете „Сатурн В“ учествовала и осморица стручњака српског порекла. Милојко Мајк Вучелић је био пројект-менаджер, а од 1966. до 1978. један од директора читавог програма Аполо. Зато га је председник Линдон Джонсон и одликовао Медаљом слободе - открива нам Дејвид Вујић из Вашингтона, који је пре четири деценије био званични портпарол НАСА и био укључен у мисију Аполо 11.
Армстронгов историјски корак био је и огроман искорак за српске научнике и инжињере, који су радили у НАСИ.
- У мисију „Аполо 11“ директно су били укључени Милојко Мајк Вучелић, Славољуб Вујић, Милисав Шурбатовић, Данило Бојић, Драгиша Гиш Јовановић, Петар Гајић, Вељко Гашић и ја - каже Дејвид Вујић, данас пензионисани бизнисмен.
Вујић је рођен у Пенсилванији 1935. године. Дипломирао је у Мидленду техничке науке, магистрирао је у Вашингтону, где се запослио у НАСА. Био је представник авионске компаније „Панам“ и власник констуркторске фирме „Дсаунд“. Дејвид Вујић је велики брат српске масонске ложе у САД и врло утицајан човек у Вашингтону данас.
Према његовом казивању, главни пројектант васионског брода је био Милојко Мајк Вучелић, рођен у Гарешници 1930. године. Првих седам разреда гимназије завршио је у Бјеловару. У САД одлази 1956. где дипломира на електротехничком факултету и истиче се као врхунски стручњак у контроли лета и спасавању свемирских бродова.
- Поред „Апола 11“ Вучелић је касније радио и на броду „Аполо 13“. Када је као стручњак за свемирске бродове напустио програме НАСА отворио је у Охају властиту компанију „Идеал Електрик“, која има 170 запослених и вреди 25 милиона долара. У фирми поред оца Милојка ради и његов син Никола Ник Вучелић, као и остали чланови породице - каже Дејвид Вујић.
И сви други Срби, укључени у овај догађај, имали су запажене улоге. Славољуб Вујић је био продуцент и кординатор пројекта „Аполо 11“. Милисав Шурбатовић је био шеф инжињеријске екипе, а Данило Бојић, креатор лунарног модла „Орао“. Драгиша Гиш Јовановић је био инжињер, као и Петар Гајић. А Вељко Гашић је био саветник, али истовремено и дизајнер америчких бомбардера „Т-38 траинер“, „Ф-5 фигхтер“ и „Б-2“.
Мајк Вучелић је читаву деценију радио на свемирским програмими у НАСА. Написао је и две књиге о пројектима „Аполо 13“ и „Аполо 14“. Када су амерички астронаути, освајачи Месеца кренули на светску турнеју, боравили су и у Београду. Са њима је био и инжињер Вучелић. Ту изложбу посетио је и председник Тито. Нјему је представљен цео програм, али је прећутано да су га радили амерички Срби.
- Српској колонији у Америци најпознатији међу њима је био инжињер и фабрикант Петар Гајић, који је запошљавао раднике, али и помагао српску цркву и династију. Петар Гајић је био власник фабрике „Алва радио“ у Лос Анђелосу, која се бавила производњом електронских уређаја и апарата за све врсте америчких летилица, па и за космичке. Био је син чувеног краљевог генерала Јоакима Гајића и сам краљев официр, који је после рата емигрирао у Америку - прича нам Градимир Марковић из Чикага, добар познавалац америчких прилка у српској колонији.
Према његовом сећању у време председника Ричарда Никсона, српски твроци „Апола 11“ су позивани у Белу кућу на пријеме. Као републиканаци давали су донације за председничку кампању Роналда Регана, а потом и за Джорджа Буша старијег.
- Не треба бити претерано скроман, али се може рећи да су Срби дали огроман допринос да Американци први одлете на Месец и остваре премоћ у васиони, у којој данас имају преко 80 сателита - каже Градимир Марковић из Чикага.

ЖИВОТНИ ДОБИТАК
Како се човек чији су глас и лик постали синоним за свемирска истраживања, и који је у живом тв преносу пратио искрцавање на месец, Миливој Југин данас сећа тих дана.
- Ја сам имао ту ретку част и могу рећи срећу, да будем у свим оним центрима у којима се у то доба стварала историја. То је лично нешто што је обогатило мој живот. Бити на лицу места био је заиста велики добитак.

СВЕМИРСКА ТРКА
ТРКА за Месец између САД и некадашњег СССР, хладноратовских непријатеља, почела је лансирањем совјетског „Спутњика“ 1957. године. Совјетски лунарни планови били су у почетку успешнији од америчких, и Американци су се бојали да Руси немају нешто о чему нико у САД појма нема. Совјети су до 1966. године већ извели 243 лансирања и тренирали за лунарну мисију 18 космонаута, укључујући Јурија Гагарина, првог човека у орбити око Земље. Тек три седмице после Гагарина Американац Ален Шепард је поновио његов подвиг. - Зарекли смо се да нећемо дозволити да се на Месецу вијори непријатељска, освајачка застава, него застава слободе и мира. Зарекли смо се да свемир неће бити испуњен оружјем за масовно уништење, већ инструментима знања. Да бисмо тај завет испунили, морамо да будемо први и бићемо први - говорио је тадашњи председник САД Джон Кенеди. Руси су развили Месечев лендер, који је успешно прошао тестове у Земљиној орбити, развили еквивалент „Аполо“ командног модула, али кључна препрека која се испречила на њиховом путу до Месеца била је непознаница како направити довољно снажну ракету за тај подвиг. (Д. С.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (23)

Amerikanac-srpskog porekla

18.07.2009. 21:23

Kad se neko rodi u Americi onda je prije svega (tako svi isticu bez razlike) Amerikanac pa onda ide po poreklu. Dakle sve su to Amerikanci-srbijanskog porekla -Srbi. Inace lep clanak i obavestenje onima koji nisu znali.

Srbin****JOKO

18.07.2009. 21:50

- Zarekli smo se da nećemo dozvoliti da se na Mesecu vijori neprijateljska, osvajačka zastava, nego zastava slobode i mira (Citat) Koliko znam, Amerikanci su najvece ubice i zlocinci koje je iznedrilo covecanstvo. Rusi nisu bacili atomsku bombu ni na jedan grad, tako da se ipak na mesecu vijori zastava zlocina i i rata. Amerima od sveg srca zelim sve najgore..............

dragan

18.07.2009. 21:56

Za neke fina informacija ,(da se zna) a,za neke jos jedan dokaz da su Srbi IPAK nesto posebno.Pa sad ,ko kako voli.....

djura

18.07.2009. 22:05

.....eee,da su ovih osmorica SRBA napravili" Apolo",negde u Kragujevcu,ovakav naslov bi odgovarao pratecem tekstu ! "Apolo 11"je nastao samo nacinom razmisljanja i sistemom koji je stotinama godina iza "Kosovskog boja " ! znaci : Osmorica Amerikanaca( poreklom iz Srbije ),ucestvovalo u projektu "Apolo 11".

pera preradovic

18.07.2009. 22:07

Vec vidim naslov u zagrebackom "Vecernjem listu" ; Hrvat iz Garesnice konstruirao Apolo 11 !!!

Miodrag Bumbic

18.07.2009. 22:20

Prijatno sam iznenadjen, nasi srbi stvorili uslove za odlazak na mesec!!!

Radoje Nikolić

19.07.2009. 01:38

Све у Америци што се створило, то су Срби пројектовали и урадили, па су нас због тога Американци 1999 године Наградили Бомбама, које су бачане по србији из српских Авиона, које су Срби конструјисали и направили...Тако се Америка Захваљује Српској Нацији...Да није било Тесле они би још вукли за собом Фењер и гасну лампу, о месецу и Сателиту неби ни сањали, нит би имали чиме допријет до србије, камо ли је бомбардовати. Ипак су Срби Криви за све што Америка чини по свијету, јер су лудацима дали у руке врхунску технику, која је за паметне људе.

gedza

19.07.2009. 05:25

Nisu svi inzenjeri ucesnici projekta rodjeni u Americi,interesantno je to sto mnogima ne prija ako se bilo sta srpsko istakne kao vazno i znacajno za covecanstvo. Clanak je vrlo interesantan,nisam znao o doprinosu Srba tom projektu,kvalitetan smo mi narod,to moramo sami da shvatimo,a ne da pustamo druge da nam objasnjavaju ko smo i sta smo. Jednoga dana kad to shvatimo i okrenemo se da radimo za sebe i svoju dobrobit bice nam svima mnogo bolje.

раја

19.07.2009. 06:54

"Зарекли смо се да нећемо дозволити да се на Месецу виори непријатељска, освајачка застава, него застава слободе и мира..." говорио је тада амерички председник Џон Кенеди. По целој планет су посејали војне базе, безброј земаља су бомбардовали и многе окупирали, а свемир им служи да сеју смрт по целом свету. НАТО је стигао на границе Русије. Ако се настави оваквим темпом та застава "слободе и мира" виорић се ускоро и на руском тлу.

mara

19.07.2009. 08:54

Kinez koji se rodio u Beogradu,ce uvek biti kinez,kao sto ce moja cerka koja se rodila(i zivi u)Americi uvek biti srpkinja.(jer tako zeli)

da mozda ne

19.07.2009. 10:23

Pre nekoliko godina SVT-2 (Svedska televizija) je prikazala film koji svedoci da Ameri nikad nisu bili na Mesecu.Citavo pozoriste oko sletanja na mesec je snimljeno u studiju.Prikazane su mnoge nelogicnosti i prakticni propusti prilikom snimanja svih tih lazi.Recimo zastava koju su postavljali astronauti stajala je kao da je pravljena od kartona,sto je nemoguce kada je u pitanju zastava od platna. Zna se da Mesec ima svoju gravitaciju koja utice na sve materije pa i na zastavu..Zatim model autakojim su se navodni kosmonauti vozikali po Mesecu , gde su njega smestili kada se zna da ni kosmonauti nisu imal dovoljno prostora za sedenje u modelu.Kamera koja je snimala kosmonaute kriz na objektivu se nalazio pozadi kosmonauta sto je u praksi nemoguce.Suncevo zracenje i toplotni vetrovi na Mesecu su ubitacni za coveka. Zna se da u to vreme nije bilo adekvatne odece koja bi zastitila kosmonauta od tih zracenja.Rusi su to znali zato put na Mesec nije bio aktuelan.Sto se tice raketa nosaca Rusi su uvek imali bolje rakete.Pouzdano se zna da su ameri poznajmivali od Rusa te rakete kako bi izvrsili svoj program za kosmicka ispitivanja.

boban

27.10.2013. 07:21

@da mozda ne - A Rusi nisu pokupili svabe,nebudi smijesan,zahvaljujuci OZNI I KGB Rusi su pokupili elitu strucnjaka iz Njemacke,mislis da je to Ruska pamet u kosmosu,hehe,i jos kada je MIG 15 oborio nlo/poginuo pilot avion unisten,sprzen,tada su rusi bili na vrhu,15 godina ispred Amera,,,ali nije to njihova pamet.

gedza

19.07.2009. 11:41

Interesantno je kako ste selektivni po pitanju sadrzaja komentara.Svako ko umanjuje vrednost Srba i srpskih kvaliteta je dobrodosao sa komentarima,steta sto ste izabrali takav put za vasu misiju kao medija u Srbiji. Razocaravajuce!

Ivan Pavićević

19.07.2009. 11:46

Zaista zanimljiv tekst. Većina tekstova na internetu bavi se samom misijom, a tek poneki tekst, poput ovog, priča i o počecima Apolo programa. Iako je slanje čoveka na Mesec bila demonstracija moći jedne supersile, ipak ne možemo poreći važnost tog događaja za celo čovečanstvo.

boban

27.10.2013. 07:28

@Ivan Pavićević - ja neznam ko je postavio Mjesec gore na nebesima,ali znam zasigurno zasto,da nije njega mi bi bili pusiona,,strahota onoliki krateri,a to je trebalo da zavrsi na Zemlji,neko ga je dobro centrirao,hocu reci postavio,,bas je sila nebeska.

VOJA

19.07.2009. 15:26

Lepo nam ameri vratili, BOMBARDOVALI nas i oduzeli deo teritorije, bas im hvala....

Ratko

19.07.2009. 21:18

Za ove Srbe u americi sam znao od pre nekih 20g.Ovome textu nedostaje JOS i ove cinjenice verovatno Srbima mnogima nepoznate.Osim ovih Srba (mozgova)glavne mozgove NASA ,raketne tehnologije,aviajcija,svemir .....u americi od IIsr.naovamo vodili su Nijemci (mozgovi)a koji su na kraju IIsr.zarobljeni u Njemackoj njih preko 500 na celo s Verner Fon Braun.Dakle mozgovi koji su bili ukljuceni u Hitlerovoj Njemackoj su kidnapovani i dovedeni u Ameriku s cijelim familijama i nastavili su svoj rad u Americi.Onde gde su stali u Hitlerovoj Njemackoj samo su produzili u Americi. Imao bi jos mnogo sta da kazem na ovu temu ali prostor je ogranicen Oni kidnapovani Njeamcki mozgovi su vec pomrli ima nekih 20-25g i nakon toga vidimo da je Ameriak u velikim problemima raketne i svemirske stvari .Ali su zato Rusi (nasa braca)poodmakli.Najbolje se to vidi iz cinjenice da bez Rusa Ameriaknci nemogu nista s onom MKS te palcaju Ruse da bi imali bilo sta s svemirom.Nedavno je ameriak platila Rusima 1 mlrdu da iamju zakupljen prostor na MKS.Pozdrav iz Canade braci/setrama Srbiam gde god da ste neka vas bog cuva. PS Sumnjam da su Ameriaknci bili na Mjesecu .Ima bezbroj doakza d aje to u Nevadi pustinji snimljeno a nadam se ne tako daleko je dna kada cemo sve saznati o toj planetarnoj lazi najvecoj xx vijeka.

jefimija

19.07.2009. 23:02

Oduvek mi je bilo jasno da americke gluperde nemaju mozga nego moraju da kupuju od drugih,boljih.Npr.od SRBA

milan

20.07.2009. 00:40

Nikad covek nije sleteo na mesec a niti ce.A ovo tipicno srpsko hvalisanje je kao ona " SIJE MI GA DJURA" ili "U MOJEGA TATKA NAJGOLEMA PATKA" Za Amerikanca -srpskog porekla: Bilo gde da posadite maslinu na kugli zemaljskoj bit ce uvek maslina, a nikako smokva ili hrast.

Predrag

20.07.2009. 11:13

Boze svasta zar jos ima naivaca da vjeruju da je ljudska noga krocila na mjesec,nikada niti ce se to desiti u nase doba.Pa to takozvano spustanje na mjesec je bio najveci bluf xx vijeka kojeg su izveli Amerikanci.Mnogi USA i svjetski naucnici su dokazali da je to bio los izveden lazni scenarij takozvanog spustanja na mjesec.Pa vidite da danasnja tehnologija ima problema da doleti do ISS koja je udaljena oko 600 km od zemlje te odpadaju dijelovi od letjelice te ovo te ono,a predpostavite kakva bi letjelica trebala biti savrsena da izvede let do mjeseca.

srx

30.12.2010. 13:33

@Predrag - Kako onda mozemo da posaljemo laserski zrak ka mjesecu tj. ogledalu koje je tamo postavila posada Apola 11 i da se taj zrak odbije od ogledalo i vrati na zemlju?Znas kako? Zato sto su Amerikanci zasita postavili to ogledalo na povrsinu mjeseca. To ogledalo se nemoze postviti automatski npr nekom sondom vec mora rucno.