Исидори лепша кућа

Дијана ДИМИТРОВСКА

28. 01. 2007. у 19:05

У малом селу крај Титела и крај Тисе, Мошорину, рођено је пет великана. Неке куће су нестале у неприметном вртлогу времена, друге никаквим натписом не одају да се ту родио баш неки наш великан, а треће, попут куће Исидоре Секулић, мењају место! Шорови оп

НИ мањег места, ни више великана!
Питоми Мошорин, село крај Титела, са око 3.000 душа, чије њиве вековима плаве плодоносне воде Тисе и Бегеја, ушао је у историјске читанке као место које је дало пет великана. У једном од низова малих, складних кућа, рођени су Светозар Милетић, Исидора Секулић, сликар Илија Коларић, академик Душан Каназир, парох и интелектуалац и задужбинар Светозар Влашкалић, протојереј Радослав Марковић.
Сви они, на једном месту, "висе" у ходнику основне школе која би била тужно пуста да празне клупе нису попуниле мале избеглице.

БОЛјЕ ЈЕ ТАКО
И ДОК великани у школи својим портретима бде над младим нараштајима, куће у којима су рођени све мање сведоче о минулом времену. Неке су нестале у неприметном вртлогу времена, друге никаквим натписом не одају да се ту родио баш неки наш великан, а треће, попут куће Исидоре Секулић, мењају место!
Наша књижевница родила се у броју 118 у Главној улици. Кућа оронула, утонула у сутон равнице. Ни пуста, ни жива. Самотна. Али, само старији Мошоринци знају да се ту родила и првих годину дана живота провела Исидора. На њој нема ознаке, ни табле. Али, има на једној другој кући, ближе центру села. На кући која је новија и лепша. Да ли је то кућа Исидоре Секулић?
- Па, баш и није - одговара помало збуњено Светлана Бедов, шеф месне канцеларије.
Зашто је, онда на кући натпис са именом Исидоре, ако се у њој није родила?
- Нјена кућа је пропала, па су многи сматрали да је боље да натпис ставимо на неку очуванију кућу - решава мистерију овим одговором.
Једна бака у пролазу тог кишног, јануарског дана због кога је отежала равница, нам је искрено и са жаљењем рекла:
- Не можемо ми тамо према нашој Исидори. Дали смо јој лепшу кућу. Ипак је она наша. Заслужила је боље.
Тако су Мошоринци поступили према својој Исидори, књижевници која се ту родила и преживела тек прву годину свог живота.

ЛОШ УТИСАК
А ИСИДОРА, када је после много година, дошла да види место свог рођења, као да се зачудила:
Записала је: "Ништа под Богом да препознам, ништа да осетим. Село на обали широке и доста лење реке, у равници. Два реда прилично чисто окречених кућерака, у главном сокаку (чини ми се да их има свега два) црква на празном простору, мало позади не гровбље, крај реке која је сасвим близу, рибарска звона ограђена даскама које су блато и влага добро намочили и већ прилично појели, и око тог звона нечији котлићи, гуске, свиње, и, зачудо, свега једно дете.
Велика српска књижевница, која је видела и описала све лепоте Француске, Енглеске, Венеције, Рима, Скандинавије није видела ништа лепо у свом месту рођења.
Писала је: "Све сам замишљала" ако некад видим своје село то ће бити трава, трава, трава. У овом дворишту сад ниједног стручића од ње, него је двориште закрчено неким нередом које стоји преда мном као хијероглифи".

Мошорин се није допао Исидори. Кућице у складном низу и црква на тргу, мириси Тисе и пој птица, и роде, и чапље и сваковрсне птице које ту живе, и равница и небо плаво кад отвори видик и небо тамно кад притисне земљу. Бескрајне воде Бегеја, Тисе и Дунава, бескрајна земља и бескрајно небо - све као једно.

У месту које је некада било пуно људи господске оронуле куће и замак из прошлог века (задужбина проте Светозара Влашкалића) подсећају на богатство. Избеглице су деведесетих година, као нигде другде, донеле радост мештанима. Донеле су живот селу. Овде ће то свако са поносом рећи, и за њих око 500 избеглица које су раширених руку примили нису терет већ благодет. Унели су радост у школу и грају по шоровима.

ТРАЈЕ БЕЛА КУГА
БЕЛА куга је јача, годинама побеђује. Појачање није попунило све празнине куће мошоринске. Данас, свака друга кућа зврји празна. И те празне куће, дању без људског покрета, ноћу без светла, дају суморан одраз месту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

avitrex

01.08.2010. 18:23

imam zelju da u mosorinu napravim mlekaru sto ce verovatno selo ponovo vratiti u zivot recite mi dali je to dobra ideja.