Отворен хаб за 8.200 предузетника

24. 04. 2019. у 19:02

Отворен хаб за 8.200 предузетника
Крушевац поново може да постане привредни и индустријски центар наше државе. Биће подршка и инвеститорима, девелоперима и компанијама које релоцирају своје пословне активности у централну Србију

ЗА око 8.200 предузетника Расинског округа Привредна комора Србије је отворила у Крушевцу предузетнички хаб да би пружила значајну подршку развоју овог вида пословања, као и јачању женског, омладинског и социјалног предузетништва. Предузетнички хаб отворен у ПКС-РПК Крушевац поред помоћи предузетницима намењен је и инвеститорима који планирају да пословање лоцирају у овај регион.

- Очекујемо да ће Предузетнички хаб бити снажна подршка развоју предузетништва у Расинском округу, јачању предузетничког духа и свести код младих људи о могућностима и шансама које нуди овај вид пословања - рекао је на отварању почетком овог месеца Предраг Вукићевић, директор ПКС-РПК Крушевац. Он је истакао да додату вредност хаба чини и његова повезаност са пулом иновативних компанија које ће стартаповима и предузетницима омогућити бржи наступ на тржишту, посебно у делу истраживања и развоја.

- Хаб ће бити подршка и инвеститорима, девелоперима и компанијама које релоцирају пословне активности у централну Србију - нагласио је Вукићевић.

Прочитајте још - Привредна комора Србије покреће први пословни ИТ инкубатор - Ист Хаб

Привредна комора Србије подигла је предузетништво на виши ниво јачањем сектора предузетништва и формирањем Парламента предузетника ПКС, највишег органа одлучивања предузетника у Србији.

- Кроз рад Парламента, предузетници могу да иницирају измену законске регулативе, унапређење амбијента пословања, али и да решавају конкретна питања важна за пословање - рекла је на отварању хаба Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва ПКС.

Симанићева је најавила да ће ПКС у сарадњи са регионалним привредним коморама отварати предузетничке хабове и у другим градовима у Србији. Осим у Крушевцу, предузетнички хабови су већ отворени у Новом Саду и Крагујевцу.

- Хаб функционише тако што се теоријска настава одржава у ПКС-РПК Крушевац, а све практичне обуке у "Бизнис инкубатору Крушевац". Овакав начин рада резултат је сарадње и институционалне подршке коју заинтересованим суграђанима пружа Град Крушевац како би се развијали предузетништво и привреда у целини - објаснио је Предраг Вукићевић.

Према речима Оливере Дреновац, помоћнице градоначелника Крушевца, циљ подршке локалне самоуправе раду хаба јесте да Крушевац поново постане привредни и индустријски центар у који ће да се врате млади људи, да раде, лепо живе и оснивају породице.

ТРАДИЦИОНАЛНО, А МОДЕРНО

ХАБ подразумева модерно пословање без традиционалне канцеларије, организовање разних едукативних садржаја који омогућавају предузетницима да се упознају са прописима, изворима финансирања и подстицајима, као и другим користима које су им доступне. У Расинском округу, који обухвата Крушевац, Трстеник, Брус, Варварин, Ћићевац и Александровац, активно је 2.614 привредних друштава.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

PJ Harvey

25.04.2019. 08:44

A šta je to hab? Osim što je povezan sa pulom i što se dosta toga odvija u inkubatoru... Obično se iza ovakve gomile stranih reči krije neka šarena laža. Ako ne može da se prevede na srpski kako li će tek da radi u Srbiji?