Трампов емисар оживљава дијалог: Гренел решава статус Срба и ЗСО?

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

уторак, 26. 05. 2020. у 09:00

Трампов емисар оживљава дијалог: Гренел решава статус Срба и ЗСО?

Фото: З. Јовановић

После одласка са важних функција, изасланик председника САД може да се посвети питању КиМ
ПОВЛАЧЕЊЕМ са места америчког амбасадора у Берлину, као и препуштањем Џону Ретклифу дужности директора Националне обавештајне службе, Ричард Гренел имаће много више времена да се бави дијалогом Београда и Приштине. Како се наслућује, користиће га без остатка.

Овај дипломата, којег је председник САД Доналд Трамп у октобру именовао за свог изасланика за дијалог, најавио је прошлог месеца да "озбиљан дијалог" почиње када се укину мере реципроцитета које је увела влада Аљбина Куртија. Пошто Вашингтон очекује да се у Приштини врло брзо формира нови кабинет који ће поништити Куртијеву одлуку, Гренел већ можда и скицира свој "план рада".

Како ће он изгледати и хоће ли осим економских тема које је форсирао до сада прећи и на клизавији, политички, терен?

НЕ ПОЗНАЈЕТЕ АМЕРИКАНЦЕ НА коментар једног новинара на "Твитеру" поводом Гренеловог напуштања амбасадорске позиције у Берлину, који је гласио: "Гренегзит. Немачка је колективно одахнула", Гренел је узвратио својом констатацијом.
"Правите велику грешку ако мислите да је амерички притисак престаo. Не познајете Американце", написао је амерички дипломата.

У свом кратком мандату изасланика за дијалог овај дипломата је испословао договор Београда и Приштине о обнови авио-линије, а потписана је и изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја и завршетак ауто-пута између ова два града.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже нам да очекује да Гренел врло брзо пређе са економских тема на политички домен:

- Сада се чека формирање нове владе у Приштини, као и да се заврше избори за српски парламент, тако да ће дијалог ухватити замах на лето. Гренел би могао да усмери причу ка статусу Срба на КиМ и питања ЗСО, као и на заштиту српске културне баштине, али и свих других споразума чији делови досад нису примењени.

Ако амерички дипломата преузме на себе да доврши посао који је започео Брисел, поставља се питање шта ће радити Мирослав Лајчак, представник ЕУ за дијалог двеју страна?

Ђукановић нам каже да од Лајчака нема претерана очекивања, јер ЕУ нема механизме притиска да подстиче дијалог, а и Америци је у овом тренутку више стало до тога да се дође до некаквог решења.

И наш некадашњи шеф мисије при Савету Европе Зоран Миливојевић каже, за "Новости", да ће, без обзира на писмо министара спољних послова Немачке и Француске, Хајка Маса и Жан-Ива ле Дријана, у коме они потенцирају да је крајње време за обнову дијалога и да ово питање има "безбедносни значај за целу Европу", Америка бити та која ће у наредном периоду имати примат. Макар до избора у САД у новембру.

Фото: Д. Миловановић

- Не треба очекивати да ће се Вашингтон држати по страни. Без САД и Савета безбедности, нема решења. Претпостављам да ће Гренел прво гледати да материјализује договоре који су већ постигнути под његовим посредовањем, као што је авио-линија, да ће изаћи са још неком идејом и да ће свакако прећи и на политичка питања. Уопштено гледано, и ови први споразуми су такође политика. Веома је важно што је и званично потврђено да Гренел остаје посредник у дијалогу, а он ће истрајати на ономе што је започео.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

biće bolje

26.05.2020. 09:20

zar kina nije vodeća sila pa da ona rješava to pitanje napisali ste da je kina preuzela vodeću ulogu u svijetu baš ste kontradiktorni hahahahaha

Bojsa

26.05.2020. 16:50

Pusti snovi, bukvalno od svih strana. Grenel bi prvo morao da osnuje novu vladu, mozda i citav parlament, pa tek onda da krene dalje sa nekim sporazumima. Nije jos shvatio da Pristinu apsolutno nista ne interesuje, sem da dobije neprikosnoveno priznanje nezvisnosti od Srbije. A svi znaju da se to nece dogoditi van SB UN, uz glasanje Kine i Rusije, te sve po jedinoj vazecoj rezoluciji 1244, koja kaze da je KiM autonomna pokrajina Srbije.

S0S

26.05.2020. 17:00

Vraćanje otete drzavne imovine Srbijiodnosno njihovim preduzećima, vraćanje imovine SPC, vraćanje privatne imovine Srbima koja je prodana pod pritiskom,vraćanje vojske Srbije na prostor Kosova i Metohije po rezoluciji 1244, isplata odstete Srbiji od strane zemalja koje su učestovale u agresiji na suvereni prostor RS. Suđenje teroristima OVK ...I pregovori mogu da počnu

BOGDAN

27.05.2020. 07:38

KOSOVSKO PITANJE RESICE KALASNIKOV I SRPSKI DOBROVOLJCI,SVE DRUGO JE LUK I VODA I GUBENJE VREME.DOGODINE U PRIZRENU.