Договор Вучића и лидера Русије: Путин стиже у Београд да отвори Храм Светог Саве

Д. Р. Ђ.

16. 05. 2020. у 08:05

Договор Вучића и лидера Русије: Путин стиже у Београд да отвори Храм Светог Саве

Владимир Путин Фото: Епа

За осликавање из Русије досад донирано најмање 10 милиона евра
ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин у октобру ће доћи у радну посету Србији током које ће присуствовати централној државној церемонији поводом завршетка радова у Храму Светог Саве на Врачару, сазнају "Новости".

Као што је познато, Русија је уложила велики новац у осликавање Храма и руски уметници раде на украшавању куполе. Вучић је Путина позвао да буде гост на свечаности поводом завршетка радова прошлог децембра током посете Сочију, а да ће доћи у Београд тим поводом, Путин је прексиноћ потврдио током телефонског разговора са српским председником.

Према нашим информацијама, Путин је у четвртак тражио да чује и каква је ситуација после хапшења владике Јоаникија у Црној Гори, а Вучић га је информисао и о тензијама на Косову и Метохији, и о завођењу најновијих намета на српску робу.

Путин је, подсетимо, заједно са Вучићем и патријархом Иринејем, посетио Храм Светог Саве у јануару 2019. Двојица председника и патријарх су симболично на икону Исуса Христа поставила по три каменчића - црвени, плави и бели, у бојама српске и руске тробојке и потписали се на макету мозаика.

Уз руску помоћ финансирана је израда куполе у мозаику од стакла и камена, површине 1.248 квадрата, што ће ову куполу чинити највећом у православним храмовима урађену у мозаику. У уређење ове светиње, руска компанија "Гаспромњефт" уложила је најпре 4 милиона евра, а затим још шест прошле године.

СПЦ се за свечаност поводом завршетака радова на храму и светосавском платоу припрема као за прворазредну ове године, и у плану је да њој присуствује и делегација Руске православне цркве, с обзиром на то да се на храм гледа и као на симбол духовног јединства и историјских веза српског и руског народа.

ОСНОВ ЈЕ РЕЗОЛУЦИЈА 1244

ПО питању Косова и Метохије, како је Путин информисао српског председника у Сочију, Кремљ није променио позицију:

- Основ за његово решавање треба да буде резолуција Савета безбедности УН 1244. Русија се залаже за поштовање суверенитета и целовитости Србије и адекватно поштовање права свих етничких група.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

Milena

16.05.2020. 08:38

Naš veliki prijatelj Vladimir Vladomirovič Putin je uvek dobro došao u Srbiju. Još je i lep povod posete što će otvoriti renovirani Hram Svetog Save.Jer je Rusija uližila 10 milona evra.

Tara

16.05.2020. 09:04

Ceremonija obelezavanja zavrsetka Hrama Svetog Save, i prisustvo tom vaznom dogadjaju predsednika Rusije Putina, bice vazan dogadjaj za sve nas.

Mile

16.05.2020. 09:12

Sve je to zasluga nasih vlasti kroz dosadašnji rad da takav covek kao sto je Putin ukaze toliku cast srpskom narodu !!!

Mita

16.05.2020. 19:31

Prijateljstvo, pomoć i podršku koju nam Rusija pruža Srbija ceni i poštuje. Putin je uvek bio i biće uvek rado viđen gost u našoj zemlji!

Petar Peric

17.05.2020. 00:45

Председник Владимир Путин је увек радо виђен гост у Србији и ужива велико поштовање Српског народа.

Petar Peric

17.05.2020. 00:46

Председник Владимир Путин је увек радо виђен гост у Србији и ужива велико поштовање Српског народа а надам се да ће се наша православна браћа успешно и брзо изборити са вирусом корона и да ћемо наставити добру економску, привредну и војну сарадњу као и од сада.

BOGDAN

17.05.2020. 04:18

NEMOGU DA POVERUJEM DA PUTIN U SRBIJU IMA TOLIKI BROJ NEPRIJATELA.MISLIM DA BROJKA IZNOSI OKO 42% KOJI SE IZJASNAVAJU NEGATIVNO PROTIV PUTINOVE POSETE SRBIJE.

deda

17.05.2020. 07:16

U toj nasoi Srbiji ima mnogo sljama koji treba radikalno cistiti.Oni podrivaju suverenitet Srbije i naroda.

Goran

17.05.2020. 07:45

Svaka poseta Predsednika Vučića je praznik za gradjane Srbije.Dobro došao veliki prijatelju.

Goran

17.05.2020. 07:48

Dolazak u oktobru na otvarnje hrama Svetog Save je poseta koja će ostati kao jedan istorijskibdogadjaj.

Z.Vasic

18.05.2020. 08:37

Ruski predsednik i ruski patrijarh su uvek dobro dosli u Srbiju. Srpski narod to dozivljavao ka veliku cast. Nadam se samo da to nas predsednik nece pokusati da zloupotrebi kao sto je pokusao prosli put. Ali predsednik Putin je iznad toga. Putin uziva veliko poverenje kod naseg naroda. Kad bi postojala mogucnost da se kandiduje za vd predsednika Srbije, mislim da bi pobedio u prvom krugu. Time samo hocu da kazem koliko ga srpski narod dozivljava kao velikog coveka i drzavnika.