Амбасадор Грчке открива: Kада ћемо моћи на море и да ли ће нам тражити здравствени пасош

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

09. 05. 2020. у 09:03

Могуће је да ће бити неких медицинских захтева, али не нужно и "здравствених пасоша" - каже првои човек грчке амбасаде

Амбасадор Грчке открива: Kада ћемо моћи на море и да ли ће нам тражити здравствени пасош
ПОСТЕПЕНО поново отварамо економију наше земље и надамо се да ћемо бити спремни за сезону летњих одмора. Дочекивали смо туристе више од педесет година и желимо да наставимо, показујући исто гостопримство по коме смо врло добро познати.Биће нам више него драго да и ове године дочекамо наше српске пријатеље.

Ово, за "Новости", каже Јоргос Диjакофотакис, амбасадор Грчке у Београду, у моменту када је велики број грађана Србије, који је навикао да летњи одмор проведе у овој земљи, у дилеми шта да ради предстојећег лета због пандемије.

о Постоје предлози за увођење неке врсте "здравственог пасоша". Шта то значи, да ли ће туристи бити тестирани на границама при уласку у Грчку или ће бити потребно да са собом понесу одређене медицинске потврде?

- На столу је много опција. Рат против пандемије још није готов. Остајемо будни и опрезни и наставићемо да следимо савете нашег одличног тима епидемиолога. Сигуран сам да ћемо успети да успоставимо равнотежу између чувања људи и отварања граница наше земље. Могуће је да ће бити неких медицинских захтева за странце, али не нужно и то што називате "здравственим пасошима". Грчка влада ће благовремено доставити неопходне информације.

о Да ли грчка влада разматра увођења мера социјалне дистанце на плажама и у ресторанима, или неких других?

- Ово ће бити другачије лето, са социјалним дистанцирањем и одређеним протоколима и правилима путовања. Ови нови протоколи, за које се надамо да ће бити усвојени на европском нивоу, регулисаће туризам. Надамо се да ће бити одговора ЕУ о томе како да се носимо са пандемијом мудро по туризам. Грчка влада са својим партнерима ради на томе.

о Шта ће се десити са онима који су већ резервисали смештај за јун? Ако не могу да дођу, да ли ће им хотели или власници кућа вратити новац?

- Надамо се да је најгоре иза нас. Претпостављајући да здравствена ситуација иде онако како је планирано, Грчка се припрема да угости стране туристе од јула па надаље. Што се тиче оних који су резервисали смештај за јун, уверавам вас да нико неће изгубити свој новац. Успоставили смо систем ваучера који им омогућава да сигурно дођу у Грчку не ризикујући свој новац. Подсетио бих да када је агенција "Томас Кук" прошле године банкротирала, да су њихови клијенти у Грчкој третирани с највећим поштовањем.

о Грчка има 2.678 заражених вирусом корона и 148 смртних случајева. За пандемију нико није био спреман, али ваша земља је очито добро поступала, које су мере биле пресудне?

- Захваљујући раним и строгим мерама заштите, успешно смо успорили ширење вируса. Кључ нашег успеха може се сумирати на следећи начин: брзо упозорење владе и брзо деловање, спремност и отпорност државног апарата, благовремено усвајање строгих мера социјалног дистанцирања и затварања у куће, као и самодисциплина и одлучност грчког народа који је свесрдно пратио мере владе.

САВЛАДАЋЕМО КРИЗУ

* КОЛИКО ће грчка економија трпети због удара короне на туристичку индустрију?

- Грчка економија ће патити, али смо сигурни да ћемо успети да преокренемо последице кризе из најмање два разлога - јер ће се потребне одлуке доносити на европском нивоу, укључујући пакет мера за подршку европским економијама, и зато што је Грчка туристичка дестинација током целе године и не зависи само од летњих одмора. Генерално посматрано, проблем је како економију у целини вратити на прави пут. Напори грчке владе посвећени су овом исходу.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

RISTICEVIC

09.05.2020. 15:35

@Savesni Naprednjak - EU ! - Ja bih to poklonio nasem predsedniku ... Kao nagrada za respirator koje je kupio u Kini, pa poklonio Italijanima ...