Дачић за Новости: У УН покренути дебату о пореклу вируса корона и сумњама на биолошки рат

Д. МИЛИНКОВИЋ

22. 04. 2020. у 09:31

Дачић за Новости: У УН покренути дебату о пореклу вируса корона и сумњама на биолошки рат
Велике силе, као и УН и СБ, дугују одређене одговоре о вирусу корона, између осталог и да ли је он природан или лабораторијски, сматра српски шеф дипломатије
СРБИЈА, и верујем да у томе нисмо једини, очекује да се у међународним форумима, пре свих у Уједињеним нацијама и Савету безбедности, покрене широк дијалог како би се целом свету дали одговори о пореклу вируса корона, сумњи на биолошки рат, последицама које ће пандемија оставити. Потребан је разговор о томе како ће свет и међународни односи убудуће изгледати, каква је судбина бројних међународних политичких и економских организација и пројеката који сада постоје, а који су у већој или мањој мери заказали у одговору на ову кризу. Ту мислим и на ЕУ, али и НАТО, УН, ОЕБС, ММФ...

Ову поруку да се, пре свих, кровна светска организација "тргне" и узме активну улогу у актуелној глобалној кризи, у изјави за "Новости", упућује шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који каже да велике силе, као и УН и СБ, дугују одређене одговоре о вирусу корона, између осталог и да ли је он природан или лабораторијски.

Позиви организацији на Ист Риверу на "буђење" не треба да чуде, имајући у виду да је СБ током овог месеца одржао само један састанак о ковиду 19 - 9. априла. У програму рада СБ, до краја месеца није планирано ново окупљање на ову тему.

У међувремену, вишедеценијска правила која су бар на папиру важила "умиру" једна за другом. Државе једне другима, попут пирата, отимају респираторе, маске и другу медицинску опрему, крше договоре...

Немања Старовић, спољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност, сматра да ће се, како се пандемија вируса корона буде ближила крају, распламсавати расправа пре свега о економским последицама, и то кроз "игру кривице", у којој ће различити међународни актери пребацивати одговорност за избијање и управљање пандемијом на своје геополитичке ривале:

- Усаглашен став свих кључних међународних актера, заснован на сазнањима стручњака, требало би да буде усвојен унутар система УН. Али, у постојећим околностима то тешко да ће бити случај. Криза која је настала услед пандемије указала је на потребу свођења дугачких, интернационализованих ланаца вредности у националне или уже регионалне оквире, што уводи читаву планету у својеврсни процес деглобализације, који ће несумњиво поред економских имати и своје политичке импликације.

Бивши амбасадор Србије при УН Павле Јевремовић каже, за "Новости", да УН и СБ не могу другачије да се понашају него онако како то диктирају главни фактори:

- СБ је само једна отворена позорница, Генерална скупштина УН хор у позадини, а очигледно је да су велике силе затечене пандемијом и да свака има свој приступ и да не размишљају много о удруженом одговору на кризу. СБ сад дрема и спава, али већ сада је јасно да ће доћи до крупних социјално-економских и политичких померања у свету.


ИЗАБРАЛИ СМО ИСПРАВНУ ПОЛИТИКУ

ГЛЕДАЈУЋИ на све што се дешава, како истиче Дачић, политика коју је Србија водила претходних година показала се као исправна:

- Добро је било што смо националне интересе, између осталог, заснивали и на јачању билатералних веза са појединим светским силама, попут Кине, Русије, Турске, али и УАЕ и другим важним земљама. А каква је реакција СБ и УН у свему овоме? Па видите и сами да је СБ током априла одржао само једну седницу о ковиду 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Mikiboy

22.04.2020. 09:42

Ispostaviti racun Bilu Gejcu za svu pretrpljenu materijanu stetu i plus ostetu zarazenim i porodicama umrelih.

Raca Milosavljevic

22.04.2020. 10:01

....za sve te pobrojane organizacije zajednicko je da su pod kontrolom istog centra ...do sada bile ...a posle ovog virusa i finansijskog kraha kako ce biti to cemo tek gledati ...

budjoni

22.04.2020. 10:12

Zbog ekonomske krize koja drma zapad treba smanjiti br stanovnika koji su na BUDJETU (zdravlje i penzije)

Prellee

22.04.2020. 10:21

Da , Zapad će sad optuživati Kinu i Rusiju. Nisu ih mogli bombardovati, NATO ništa nije mogao napraviti, nikoga zaštitti jer je nepriajtelj NEVIDLJIVI a nas su ubjeđivali, nas Srbe da mogu sve pobjediti, rušili mostove, bolnice, fabrike, kidnapping teritorije, bacali osiromašeni uranijum. Sad se treba naći quilty , kao Srbima u Hagu i Kineze i Ruse proglasiti odgovornim za sve. Ovaj put neće isći kao sa sa Srbijom.Zapad SE MORA PROMJENITI, došlo je to vrijeme.

Stojko

22.04.2020. 10:30

Oni koji su ga izmislili, imaju pravo VETA. Džabe ste krečili. UN su bezbroj puta dokazali svoju nefunkcionalnost u zadnjih 60god.

Goran

22.04.2020. 11:37

Kao ministar inostranih poslova imaš svu jurisdikciju da to pitanje u UN pokrenes. Tako da kreni da radiš za šta si plaćen...

esb-puerto@arcor.de

22.04.2020. 11:59

Sigurno neće niko izači sa istinom. Svetske sile , svetska banka i svetska zdravstvena organizacija su već saglasne da taj virus utope Kini , jer gledaju da je svim silama spreće u daljnem ekonomskom napredku i uticaju po teritorijama koje su oni sebi prepisali pod kontrolu. Ali pitanje je , do kad će narod trpiti bitke velesila preko njihovih leđa. ??

Dušan

22.04.2020. 12:38

I pre ove epidemije su bile mnoge mnogo gore. Od kuge (iz Severne Kine) i Kolere, preko velikih bogina, Španske groznice do Honkkoškog gripa. Tada nije bilo ni virusologije ni laboratorija ! Uskoro će i za zemljotres nekog da optužuju i traže zaveru ! Tada su ljudi verovali da je epidemija kazna boga ili bogova. Bilo je i slučaja da su optuživani np Jervreje za Burbonsku groznicu u 14 veku kada sigurno nije bilo laboratorija !

neww

22.04.2020. 14:01

Ne cackaj mecku....Nije to nas posao, samo cemo ispasti grbavi...Neka drugi lome glavu sa tim pitanjem..

Oakville

25.04.2020. 04:38

Bolje da pokrenes rezoluciju 1224 u SB UN o Kosovu,prije potpisa ako nije kasno.