Вучић у Републици Српској: Председник обишао гроб деде Анђелка кога су убиле усташе

Танјуг/Novosti Online

29. 01. 2020. у 09:03

Вучић у Републици Српској: Председник обишао гроб деде Анђелка кога су убиле усташе

Фото: Инстаграм

Да би помогла српском становништву у Републици Српској, Влада Србије је за различите пројекте у последње две године издвојила 32 милиона евра
Председник Србије Алексанадр Вучић стигао је јутрос у Мркоњић град у РС, после којег ће посетити и Дрвар, већински српски град у Федерацији БиХ - две општине које Србија помаже и у којима намерава и даље да подржи пројекте који би унапредили живот грађана.

Да би помогла српском становништву у Републици Српској, Влада Србије је за различите пројекте у последње две године издвојила 32 милиона евра.

Прочитајте још: Вучић уочи посете Дрвару: Српска компанија до краја године овде отвара фабрику

Председник Србије најпре је дошао у посету Гимназију и Машинској школи у Мркоњић граду, а испред школе су га дочекали грађани, као и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић, начелница Мркоњић града Дивна Аничић, руководство школе...

Вучић је поручио да ће Србија помоћи школи са 300.000 евра, пре свега за набавку ЦНЦ машину.

Он је, у разговору са ученицима, приметио да су, тамо где су увођене те машине, странци гледали да направе фабрику у близини, јер су имали добре монтере, браваре...

"Посебно сам срећан што сам чуо од директора да имамо 10 првака више него прошле школске године", рекао је Вучић.

Иначе, Гимназију и Машинску школу у Мркоњић граду похађа више од 500 ученика, а налазе се у једном објекту саграђеном 1973. године који је, како је навео директор Машинске школе Предраг Ђуза, током агресије хрватске војске 1995. године био у ужасном стању.

Вучић је ученицима поручио да морају да буду вредни и марљиви људи.

Председник је обишао једну учионицу, где је у току био час математике, где је разговарао са ученицима и похвалио их како су добри ученици.

Вучић је и на инстаграм налогу "Будућностсрбије" забележио свој долазак у ову општину у РС, уз поруку да доноси помоћ за школу коју похађа више од 500 ђака.

"Прелепа је РС и доносимо помоћ за Машинску школу и Гимназију. Идем потом у Дрвар да помогнемо народу, да отворимо фабрику. Испуњавамо обећање које смо дали грађанима", поручио је Вучић у кратком видеу на инстаграму.

ВУЧИЋ: ПОКУШАЋЕ ДА НАС ДЕЛЕ, МОРАМО ДА СЕ ДРЖИМО ЗАЈЕДНО


Председник Србије Александар Вучић поручио је данас, обилазећи школу у Мркоњић граду, да ће покушати да нам деле народ, као што покушавају да цепају и деле нашу, српску цркву, због чега морамо да се држимо заједно.

"Можемо да живимо у више држава, али народ је један и јединствен. Не смемо да заборавимо да припадамо истом роду, и носимо исто презиме, да морамо да чувамо своје куће и огњишта, јер тиме штитимо будућност", казао је Вучић након што му је једна ученица пожелела добродошлицу.

Вучић је истакао да је срећан што је дошао у посету школи којој Србија помаже, а помоћ ће, како је указао, износити ће око 300.000 евра.

"Моћи ћете да купите ЦНЦ машину за машинску школу. Запамтио сам ту машину, јер је много важна. Тамо где смо је уводили, доносили и куповали, увек су гледали странци да направе фабрике у близини, јер су имали добре раднике", објаснио је он.

Казао је да је Србија спремна да помаже и у рачунарима и свему осталом за Гимназију.

"Срећан сам што сам чуо од директора вест да је ове године уписано 10 првачића више него прошле године. Надам се да ће тако бити и идуће и наредних година", додао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија колико може да помогне на инфраструктурним радовима, као и у довођењу инвеститора.

"Обећали смо Дрвару пре непуних пет месеци да ћемо да отворимо малу фабрику и отворили смо је. Плате нису превелике, али ако имате другог запосленог у кући, лакше је, можете да планирате будућност”, указао је он.

Председник је деци поручио да је важно да уче и раде, јер им "ништа с неба неће падати".

"Не морају сви да завршавају факултете, високе школе. Завршите ову школу, а онда на посао, да будете поштени и одговорни грајани РС, а пре свега одговорни према својој породици. Веома сам поносан и хвала на дивној добродошлици. Увек сам срећан када сам са нашим народом", рекао је Вучић, и подсетио да је његов отац недалеко од овог града, из Чипуљића код Бугојна.

"Ко зна ко ће од вас можда да буде председник Србије или председник владе у будућем периоду“, рекао је он.

Вучић се посебно захвалио Милораду Додику, којем је ноћас умро отац, а који је, и поред тога, желео да му буде домаћин у БиХ и Републици Српској.


ВУЧИЋ: БИЋЕМО УЗ СВОЈУ ДЕЦУ И СВОЈ НАРОД

Србија ће бити уз свој народ и децу и помагаће колико може, поручио је данас председник Србије Александар Вучић током посете Гимназији и Машинској школи у Мркоњић Граду.

"Посебно сам срећан што сам посетио дивне људе у Мркоњић Граду и ђацима и наставном особљу желим свако добро и успех у животу. Знање је моћ и сигуран сам да деца у Машинској школи то разумеју. Онолико колико можемо, као држава Србија, помагаћемо и бићемо уз своју децу и народ", написао је Вучић у књизи школе.

Председник Србије Вучић је поклонио школској библиотеци 100 књига из своје личне библиотеке, а исто толико књига ће добити и школа у Дрвару.

Вучић је у разговору са наставницима у библиотеци приметио, када је угледао књигу Симе Матавуља, да веома мали број људи зна да је тај писац био Србин.

Домаћини су указали да је Вучић први председник Србије који је посетио Мркоњић Град и захвалили му на томе.

Вучић је претходно разговарао са децом у учионици, листао одељенски дневник и питао поједине ђаке са којим предметима имају тешкоће.

Питао је ђаке шта држава Србија може да уради за њих и обећао да ће им помоћи у опремању школских кабинета.

Заједно са председником Србије у посети Мркоњић Граду су и министри у Влади Србије Синиша Мали и Александар Вулин.


ВУЧИЋ У ДРВАРУ: НЕМАМО НИКАКВИХ ЗАДЊИХ НАМЕРА

Србија нема "никакве задње намере" када улаже у Босну и Херцеговину, поручио је председник Александар Вучић и истакао да је циљ да се помогне српском народу, чиме ће, каже, и економија БиХ напредовати.

"Наш је циљ да помогнемо, немамо никаквих задњих намера, ама баш никаквих", рекао је Вучић након отварања фарбике "Јумко" у Дрвару, упитан да ли Србија отварањем фарбика у БиХ и економским јачањем шири свој политички утицај у БиХ.

Вучић каже да је Србија прошлу годину завршила са 3,8 милијарди инвестиција, што је око 60 одсто укупних инвестиција на Западном Балкану и да се отварају могућности пословних људи за улагање ван граница, али и да држава помогне.

Каже и да не види зашто би то било коме сметало јер таква улагања подижу БДП целе земље.

"Капитал и новац не знају за границе и то је добро за све и то одговара свакоме у БиХ. не само Милораду Додику, као члану Председништва, већ и Изетбеговићу, Човићу, Дзаферовићу, Жељки Цвијановић јер подизе укупан БДП земље и БиХ на економској лествици", рекао је Вучић.

Истиче да Србија постаје снажнија и да први пут достиже и престиже Црну Гору и БиХ по просечним платама.

"Ми желимо да то поделимо и желимо да будемо приближни, јер овде живи милион Срба у БиХ, а уколико би се направила велика разлика у економском смислу, велики број Срба би се брзо преселило у Београд и Србију, а ми то не желимо, желимо да људи остану на својим огњиштима", рекао је Вучић.

Вучић каже и да је погон у Дрвару мали и да није реално говорити о било каквом озбиљном ширењу утицаја.

"Да ли Немачка шири свој политички утицај запошљавањем готово 70.000 људи у Србији... Не знам какав политички утицај има, јер ме нико не позива ни из немачке амбасаде ни из њихове владе да вам кажем шта желим данас да изговорим", рекао је Вучић.


ЦВИЈАНОВИЋ ЗАХВАЛИЛА ВУЧИЋУ НА ДОБРОЈ САРАДЊИ


Председница Републике Српске Жељка Цвијановић захвалила је данас председнику Србије Александру Вучићу и институцијама Српске и Србије на доброј сарадњи која је на добробит грђана и јединства Српске и Србије.

Цвијановић је, током обиласка Мркоњић Града, који су данас обишли председник Вучић и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик, изјавила да је та општина била велики страдалник, у коју се након свих тешких искушења, вратио живот.

“Као што је било и раније, а ево и сада, кроз различите видове подршке даје се додатна енергија свему што покушавамо да радимо широм Републике Српске”, рекла је Цвијановићева.

Изразила је задовољство због Вучићеве посете Мркоњић Граду, те истакла да је она знак јединства и добре сарадње Републике Српске и Србије.

“Ово је знак да Србија стоји уз Републику Српску и када су тешка времена, али и када треба поделити радост или обележити догађај, ми смо заједно”, рекла је председница Српске.

Захвалила је и становницима Мркоњић Града за гостопримство и подршку коју су данас показали.

“Наше је да будемо овде окупљени, као што смо и увек широм Републике Српске, јер знамо да само на тај начин можемо да победимо све изазове”, рекла је Цвијановићева.

Председник Србије обишао је данас Мркоњић Град у Републици Српској, а потом ће посетити и Дрвар, већински српски град у Федерацији БиХ - две општине које Србија помаже и у којима намерава и даље да подржи пројекте који би унапредили живот грађана.

НАЧЕЛНИЦА МРКОЊИЋ ГРАДА: ВУЧИЋЕВА ПОСЕТА ИСТОРИЈСКА


Посета председника Србије Александра Вучића Мркоњић Граду у Републици Српској је историјска, изјавила је уочи Вучићевог доласка начелница те општине Дивна Аничић и додала да су и раније добијали помоћ од Владе Србије, али да ће ово бити прилика да се разговара о томе шта још може да се уради како би грађани живели боље.

"Ми смо већ имали помоћ Владе Србије за одређене пројекте у току прошле године, а разговарали смо и око евентуалне додатне помоћи, највише по питању образовања, здравства, тако да ћемо сутра вероватно дефинисати шта ће од тога бити реализовано", рекла је Аничићева за Танјуг.

Посебно им је, каже, драго што је председник Србије одабрао да данас посети Мркоњић Град.

"Ми смо повратничка општина, скроз смо били страдали у рату, све је било порушено и још увек се на неки начин опорављамо од ратних дешавања, тако да нам је помоћ свакако потребна", истакла је Дивна Аничић.

Навела је да општина Мркоњић Град има око 17.000 становника, од којих су више од 90 одсто Срби.

У оквиру посете тој општини, председник Србије ће разговарати с привредницима, а обићи ће и Гимназију и Машинску школу, које су у једном објекту.

Похађа их око 500 ученика који, каже за Тањуг директор Машинске школе Предраг Ђуза, имају солидне услове за редовну наставу, али највећи проблем је практична настава.

Најнеопходније су им, навео је, ЦНЦ машине и додао да су ЦНЦ техничари веома тражени на тржишту рада и у Републици Српској и ван њених граница.

"Када бисмо успели да набавимо те машине и упишемо ученике за то занимање, а верујем да хоћемо, јер је изузетно велико интересовање, решили бисмо и велики проблем са којим се сусреће Мркоњић Град, а то је одлазак ученика након завршека основне школе у неке веће градове у Републици Српској или у Србији", рекао је Ђуза.

Предност је, каже, то што имају радионицу и обучен наставни кадар тако да им, додао је, само недостају машине да би комплетирали ЦНЦ технологију у школи.

Зграда у којој су смештене Гимназија и Машинска школа изграђена је 1973. године и у њу је, додао је Ђуза, више пута улагано.

"Овај објекат је током агресије хрватске војске 1995. године био у ужасном стању. Реновиран је колико се могло, парцијално, а значајни инфраструктурни пројекти нас очекују и у наредном периоду, од енергетске ефикасности до опремања информатичких кабинета, библиотеке, радионице...", навео је Ђуза.

Изразио је задовољство што ће њихову школу посетити председник Србије јер ће то, додао је, бити прилика да му предоче проблеме са којима се суочавају.

"Надам се да ће имати разумевања да нам помогне", додао је Ђуза.


НАЧЕЛНИЦА ДРВАРА: ФАБРИКА НАДА ЗА ОПСТАНАК СРБА


Отварање погона врањске фабрике "Јумко" у Дрвару улива наду и поверење Србима за опстанак у тој повратничкој општини у Федерацији БиХ, женама које у њој раде даје могућност да коначно остваре радни однос и допринесу кућном буџету, а општини да убрза економски развој.

То је за Тањуг изјавила начелница општине Дрвар Душица Рунић која је објаснила да је процес повратка Срба у општини Дрвар почео пре 20 година, а да се грађани, након што су добили натраг своју имовину и остварили људска права као повратници, сада суочавају с проблемом незапослености.

"Значај ове фабрике је изузетан првенствено за жене које су тренутно запослене, а индиректно је велики значај и за општину с обзиром да Дрвар спада у ред најнеразвијенијих општина на подручују Федерације БиХ. Тако да је у једном дану отворити 100 радних места у оваквим приликама регионална вест", истиче Рунићева за Тањуг.

Дрвар је због својих природних богатстава првенствено оријентисан ка примарној преради дрвета, те су, каже начелница, повратници највише мушкарци запослени на тим пословима.

Осим дрвне индустрије, грађани се баве и пољопривредом, највише се производи дрењина по којој је Дрвар познат, постоји једна фабрика секундарне прераде дрвета која се бави производњом пелата и брикета, а заступљено је и сточарство.

Прошле године председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће Србија помоћи општину Дрвар са миллион евра, а начелница Рунић каже да се средства већ користе за решавање основних проблема, али и да послови тек постоје.

Наводи да је од тих миллион евра одмах 75.000 евра искоришћено за измиривање заосталих обавеза за породиље и једнократну новчану помоћ породицама са троје и више деце.

Затим, додаје Рунић, 925.000 евра је намењено за уређење пословне зоне "Млин", где је и смештена фабрика "Јумко".

Део средстава, каже начелница, биће уложен за реконструкцију водоводне мреже са заштитом изворишта, а реализација тог пројекта, каже она, почеће ове године.

Осим тога, средства ће бити искоришћена и за постављање и реконструкцију јавне расвете, набавку комуналне опреме, израду урбанистичког плана, али и за набавку саобраћајних знакова, као и за израду елабората за постављање тих саобраћајних знакова.

"Постављање знакова и израда елабората тих саобраћајних знакова нам је важна како бисмо омогућили да се на подручју општине Дрвар полаже возачки испит, јер наши омладинци возачки испит полажу у Ливну, а то је 110 километара удаљено од Дрвара чиме се њихови трошкови повећавају", указала је Рунићева.

Истиче и да је комплетна инфраструктура општине дотрајала, јер је изграђена пре 50 и више година, а није обнављања 20 година, те ће се та средства уложити и у то.

Данашњем отварању фабрике "Јумко" присуствоваће и председник Србије Александар Вучић, а он ће осим тога у Дрвару обићи и Дом здравља.

Душица Рунић каже да су Дом здравља кандидовали за посету председника Вучића јер је он већ годинама у изузетно тешкој финансијској ситуацији, док медицински радници своју струку обављају, како наводи, хумано, с обзиром да раде у тешким условима, у хладним просторијама, а неки девет месеци нису примили плату.

Због тога је она оптимистична да ће Вучићева посета донети добре вести за Дом здравља у Дрвару, а нарочито због све већег улагања Србије у повратничке општине, као и добре сарадње председника Вучића и члана Председништва БиХ Милорада Додика.

"Надам се да ће они у сарадњи пронаћи начин да се удовољи потребама Дома здравља у Дрвару", казала је Рунићева.

Истиче да је у Дому здравља пре свега потребно реконструисати и опремити просторије Хитне помоћи, као и део зграде уредити за формирање геронтолошког центра.

Наиме, Дрвар је једна од већинских српских општина које су после Дејтонског споразума припале Федерацији БиХ, а судбину тог града деле и Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац.

Изузев Босанског Петровца, остале припадају Кантону десет, чије је седиште у Ливну с већинским хрватским становништвом.


ВУЧИЋ ПОЧАСНИ ГРАЂАНИН МРКОЊИЋ ГРАДА


Председник Србије Александар Вучић примио је данас, током посете Мркоњић граду, Повељу почасног грађанина са златним симболом те општине, за помоћ и подршку том крају.

Вучић је захвалио на признању представницима Мркоњић града, али пре свега, како је рекао, грађанима који су га данас дочекали у том граду у Републици Српској.

Након разговора са руководством општине и привредницима тог краја, Вучић је новинарима пренео да је договорена конкретна подршка привреди РС, кроз новчане субвенције за приватнике, за набавку опреме и машина.

"Желимо да подстакнемо опстанак народа на својим огњиштима и да помогнемо даљем развоју РС", подвукао је српски председник.

Подсетио је да ће Србија са 300.000 евра помоћи средњошколски центар и гимназију, а са 200.000 конвертибилних марака Дом здравља, за набавку мамографа, како жене из тог краја не би морале да иду у Бањалуку или друга места на преглед, као и за једно возило за ту здравствену установу.

Вучић је подвукао да ће помоћ добити и суседне општине, Шипово, Језеро, Рибник, Српски Купрес и Ново село.

"За мене је најважније да заједно радимо. Хвала Додику и Жељки Цвијановић што разумеју колико је важно да очувамо целину народа, да увек будемо заједно", додао је Вучић.

Председник је истакао да у историји Срба са обе стране Дрине нисмо имали оволики број година, а да се није могла чути ниједна тежа реч.

"Поносан сам на то. Тако нешто у српској историји није постојало. Та врста слоге, чак и када нисмо сагласни, та врста јединства и свести да морамо да будемо заједно и да тако можемо да опстанемо је највећа тековина. Зато сам захвалан свима из РС који су уложили енергију да имамо тако нешто", рекао је Вучић.

Из Мркоњић града, председник Србије иде у Дрвар, где ће бити отворена фабрика компаније "Јумко".

"Тамо смо обећање испунили. Идем да погледам у лице људи који можда нису веровали да за кратко време можемо тако нешто да урадимо", поручио је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да га данас више нико не пита за оно што су га питали пре годину дана, на шта конкретно мисли када говори о односима Србије и РС, јер има толико заједничких пројеката на којима Србија и Српска раде заједно.

"И ова посета је континуитет те помоћи и подршке. Захвалан сам за посету и охрабрење, које нам је потребно колико и материјална средства", рекао је Додик.

Председница РС Жељка Цвијановић навела је да се разговарало о томе на који начин се може ојачати привреда РС и о конкретним стварима које, каже, на око делују као мали проблеми, али су важни за грађане.

"Република Српска може да се ослања на Србију. Не можемо истим кораком, немамо исте ресурсе и механизме, нити број људи, али имамо Србију која то има, а има и жељу да помогне РС. Наша порука грађанима је да верују у ово што радимо, јер све то чинимо да њима олакшамо живот", рекла је Цвијановић.

ВУЧИЋ ПОСЕТИО РОДНО МЕСТО СВОГ ОЦА


Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Чипуљић код Бугојна у БиХ, родно место свог оца.


Председник Вучић је на инстаграм профилу "Будућностсрбијеав" објавио фотографије на којима се види како са свештеником обилзи цркву у Чипуљићу и разговара са мештанима.


Председник Србије је посетио гробове својих предака.

Подсетимо, Вучићевог деду Анђелка убиле су усташе, Између 25. и 27. маја 1941. усташе су у Бугојну ухапсиле прву групу од 25 Срба и затвориле их у зграду звану "Конак". Међу њима су била и тројица Вучића: Анђелко, Стево и Иле.

Ноћу између 27. и 28. маја ухапшени Срби транспортовани су из Бугојна у Бањалуку. После два дана, 30. или 31. маја, одведени су из затвора у Бањалуци и сви убијени. По једним изворима злочин је извршен у атару села Ивањска, на падинама Козаре, по другима учињено је то мало даље, на подручју суседне Босанске Градишке.


Анђелко и Стево су били успешни трговци, чувени не само у Бугојну већ у Средњој Босни, Херцеговини и суседној Далмацији. У Бугојну се препричавала анегдота да су Анђелко и Стево толико волели Русију да су одлучили да је посете. Наводно, у Русију су кренули на коњској запрези, али су стигли само до Добоја и вратили се назад. Није познато да ли у овој анегдоти има истине, али је неспорно да је Анђелко Вучић био на ходочашћу (хаџилуку) на Христовом гробу у Јеруслалему, због чега је добио надимак Аџија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (46)

star

29.01.2020. 09:14

Jedinstvo srpskog naroda se naročito pokazuje u teškim situacijama, a pogotovo kod ljudi koji se nalaze u drugim državama.

marina

29.01.2020. 09:19

Narod se drzi, slave zajedno, pricamo istim jezikom, idemo u istu crkvu, molimo se istom Bogu!

Golub

29.01.2020. 09:59

A ko će da pomogne Prokuplje i Kuršumliju . Trebao bi da oviđe i one naše iz Čikaga , možda i njima treba pomoć .

maja

29.01.2020. 10:31

Najvaznije je da smo kao narod slozni i da smo uvek tu jedni za druge, da budemo podrska jedni drugima.

Nena

29.01.2020. 14:31

Jedinstvo i sloga su najjaca sredstva srpskog naroda, i u teski i u srecnim vremenima gde god se nalazili.

Црни Сале

29.01.2020. 16:58

Никакав "Худини" нас не може спасити од изумирања.

Шатор

29.01.2020. 17:04

Улагања морају бити профитабилна. Уколико се узима од уста народу у Србији, онда се строго мора водити рачуна о намјенским трошењу пара. Добар примјер је куповина Мтел-а од Мтс-а које се отплатило и ту нема ко шта да приговори. Једно је братска љубав, а друго ако се паре бацају у јаму. Само строга контрола!

Србин

29.01.2020. 17:40

Живела Србија! Живела Република Српска! Свако добро желим свим Србима широм света и да нас буде више! Да вратимо наше земље,да буде како треба да буде.

Анти Антифа

29.01.2020. 17:50

За разлику од Srbije, Република Српска је српска држава

Сигмунд

29.01.2020. 18:49

Какав хорски наступ ботова у коментарима!! Шта је ово?! Не разумијем зашто на ову вијест оволико гракћу? Тачно се види ботовски коментар, сав уштиркан, као изборни слоган.

Anja

29.01.2020. 19:05

Srbi moraju biti uvek jedinstveni i slozni, tako cemo opstati i pobediti sve nedace.

Maja

29.01.2020. 19:24

Vi iz Prokuplja i Kuršumlije ne budite ljubomorni, ne dao bog da vam vlasti srpske pomažu kao RS, Srbima u CG, a pogotovo onima na Kosovu.

Мићо

29.01.2020. 20:00

Хвала председниче на братској помоћу.... Хвала Србији

Miso.Pec

29.01.2020. 20:08

Kad je nešto loše i treba reći da je loše,kad je nešto dobro treba reći da je dobro.Po ovom ptanju za sve uradjeno i danas rečeno može se reći samo bravo.

Hedona

29.01.2020. 20:11

Aleksandar Vučić je jedini predsednik kome znamo poreklo. Jedini pošten predsednik, koji voli svoj narod, žrtvuje se za svoj narod, otvara fabrike i nova radna mesta. Aleksandra Vučića trebalo bi proglasiti za doživotnog predsednika.

Darko

29.01.2020. 20:35

Nas predsednik je uvek na pravom mestu i ova njegova poseta istice znacaj sloge i jedinstva srpskog naroda ma gde se on nalazio.

Dado7911

29.01.2020. 21:03

Samo jedinstveni i ekonomski jaki možemo sačuvati svoju zemlju i najvažnije nacionalne interese!