У РЕГИСТАР политичких странака, крајем прошле и почетком ове године уписане су две нове мањинске партије, које заступају права Руса и Словака и које ће највероватније наступити на изборима на пролеће. Тако се понавља сценарио да у сусрет изборном дану никну нове политичке организације - странке, покрети, удружења грађана.

Тек после бројања гласова знаће се да ли ће Европска партија зелених са седиштем у Шапцу (регистрована као странка руске мањине), или Ратни ветерани за Србију из Новог Сада (уписани као странка Словака), успети да обезбеде места у републичком или локалним парламентима или ће, што се раније често дешавало, нестати после избора.

Како нам је рекао Самуел Чеман, први човек Ратних ветерана, циљ им је да учествују на изборима и нису формирани као "сателит" неке од већих партија:

- Нисмо ничији и никога не нападамо. Схватили смо да се на улици не могу остварити права, већ само легално преко институција. Наш став је да заступамо права Словака, али и ветерана.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Мањинама много 10.000 потписа: Све више захтева да се преиспита услов за излазак на изборе

Како је "Новостима" речено у Министарству државне управе и локалне самоуправе, у овом тренутку немају у процедури поступке за упис нових странака у регистар. Тренутно у нашој земљи формално постоји 115 странка, од чега су две трећине мањинскe. Ипак, на списку има и партија које су одавно нестале, попут Г17 Млађана Динкића.


ЛИСТЕ

НА парламентарним изборима, којих је у последњих 13 година било пет, за места у Скупштини Србије борило се од 18 листа до 22 листе. По 20 такмаца трчало је изборне трке 2007. и 2016. године. Највише учесника било је у изборној трци 2008. године - 22.