Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је јутрос да је председник Србије Александар Вучић донео исправну одлуку да не оде у Црну Гору, али да је још важније од тога што је пренео званичан став да Србија чврсто стоји у одбрани права српског народа.

"Ми имамо легитимно право и обавезу да бринемо о Србима у Црној Гори", поручио је Дачић за РТС оцењујући да је проблем за црногорску власт што би Вучићева посета даље оснажила српски народ у Црној Гори.

Дачић сматра и да су присутни двоструки аршини, истичући да црногорски режим оптужује Србију за великосрпске амбиције, почев од 1918. па надаље, а да су овог пута покушали да кажу да Србија изазива кризу тиме што је наводно против независности Црне Горе.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Šta je predsednik Srbije poručio u svom obraćanju: Ovo su ključne poruke Vučićevog govora (VIDEO)

"Позивам их да престану са тим изразима који не одражавају реалну ситуацију, то су ноторне неистине и лажи. Годинама уназад нико није ни реч рекао против црногорске независности", рекао је Дачић.

Поводом оптужби ДПС Мила Ðукановића да се Вучић меша у унутрашње ствари Црне Горе, Дачић је рекао да су се ДПС и Црна Гора на најгрубљи начин мешали у унутрашње ствари Србије сваки дан говорећи о независном Косову.

Дачић је оценио да је црногоирској власти потребна антисрпсдка кампања због избора, али је истакао да се Србија залаже и решење види у дијалогу.

Он је додао да је крање време да се сви грађани Србије који су црногорског порекла изјасне по питању Закона о слободи вероисповести, који је усвојен у Црној Гори.

Дачић је рекао да је морална обавеза свакога ко је добио српско држављанство, провео животни век у Србији и све стекао у нашој земљи да не ћути о овом питању.