ПРЕДСЕДНИК Странке слободе и правде Драган Ђилас, лидер Заједно за Србију Небојша Зеленовић и потпредседник Демократске странке Дејан Николић говориће 11. децембра у Европском парламенту на тему "Србија у сусрет фер изборима".

Прочитајте још: Омладина ДС и Лутовац постигли договор: Лидера демократа питали о рушењу странке

Како је "Новостима" речено, модератор догађаја је Димитрис Пападакис, известилац групе социјалдемократа у ЕП за Србију, уводну реч даће Тања Фајон која је председавајућа делегације ЕП за Србију, а закључке Тонино Пицула, известилац Европског парламента за Западни Балкан.

Представници опозиционог блока СзС говориће о "лошим изборним условима у нашој земљи и образложити зашто се залажу за бојкот институција".

Прочитајте још: Јованов у "Хит твиту": Коме карикатура са цеви упереном у председника може да буде духовита?

Трибина у Европском парламенту одржава се уочи треће рунде дијалога власти и опозиције у српској скупштини. Тања Фајон ће практично право са разговора кренути ка Београду, где би 12. децембра најпре требало да се састане са представницима опозиције који не желе да учествују у дијалогу, а 13. децембра са осталим партијама власти и опозиције.

Представници СзС срели су се у уторак у Београду са делегацијом ЕП у којој су били Манфред Вебер, председник Европске народне партије у ЕП и известилац за Србију Владимир Билчик. Њима су још једном пренели да остају при одлуци о бојкоту избора, као и да неће доћи ни на трећу рунду међупартијског дијалога у парламенту.

Лидер "Двери" Бошко Обрадовић рекао је да су на састанку разговарали и о померању датума избора, на шта је реаговао министар одбране Александар Вулин:

- Обрадовић би да дође на власт без избора. А од нашег Устава важнија му је воља странаца, посланика ЕП, који са грађанима Србије немају никакве везе.

На претходној рунди разговора, половином новембра, истакнуто је да ће се тешко доћи до напретка, уколико власт не постане флексибилнија, а опозиција не одлучи да се врати у институције.

ПОДРШКА "1 ОД 5 МИЛИОНА" ОМЛАДИНИ ДС

ОДЛУКА о бојкоту избора на пролеће и неучешће у дијалогу власти и опозиције под покровитељством ЕП довела је до потреса у ДС, јер се највећи број посланика и виђенијих чланова противи оваквој стратегији. Тензије које су подигнуте протеклог викенда, када је најпре део чланова Главног одбора напустио седницу овог тела, а затим уследило распуштање Београдског одбора и Омладине ДС, не смирују се. Подмладак демократа још није добио званичну одлуку о распуштању. Подршку омладини ДС упутило је и удружење "1 од 5 милиона".