Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је регионална иницијатива за уклањање баријера за слободан проток робе, услуга, капитала и људи веома важна, и да земље припрема за “највишу лигу”, али о упозорио да су велике силе увек биле против самосталног деловања балканских народа.

Вучић је, у интервјуу за ТВ Прва, истовремено истакао да та иницијатива није замена за чланство у ЕУ.

Желимо да играмо у Лиги шампиона. Желели смо прошле године Лигу Европе, али је уместо нас играла Будућност" и запитао, да ли то значи да треба да прекинем да играмо у регионалној, и нашој лиги.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Završen razgovor Vučića i Harčenka: O sastanku sa ruskim ambasadorom predsednik će izvestiti javnost tokom dana

"Играј шта можеш, припреми се за највишу лигу“, нагласио је он.

Вучић је казао да не разуме шта ту има нерационално и неразумљиво и додао да, иако је Србија далеко испред Северне Макеодније, Албаније и Босне и Херцеговине на европском путу, нема илузује да ће се то догодити сутра.

"Видим какви су односи између европских сила. Нећу да вам причам причу европских технократа. Региоанлна иницијатива је од кључног значаја, јер када су о томе неки говорили о прошлости обично су политички и некада и физички страдали. Увек су се томе супроставиле велике силе. Никада нису желели да допусте самостално деловање балканских нарада. Увек су управљали тим процесима“, рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Kako je izgledao predsednikov prvi dan na poslu nakon izlaska iz bolnice i koji su mu državnici poželeli brz oporavak

Председник је нагласио да нико не каже да то са лакоћом дозвољавају и сада, и додао да су се изненадили, не само одлучношћу Србије, већ и Едија Раме, али и храбрости Зорана Заева да ту идеју загрле.

Подвукао је да се ради о тако чистој идеји која доноси само користи, и која нема ниједног негативног аспекта.

"Схватићемо да заједнички и када представљамо неког ко има 12 милиона становика вредимо много всисе него неко ко је четири пута мањи. Морамо да размислсјамо шта ћемо са собом у будућности, да гледамо да обезбеђумемо виши раст. Имаћемо ове године раст од 3,7 до 3,8 одсто, а идуће године очекујемо виши од четири проценета”, казао је он и подсетио да смо 120 година заостали за западним европским земљама.

Упитан да ли је Косово добродошло у ту иницијативу, Вучић је казао да су, ако буду пристали да буде статусно неутрална, добродошли.

"Статусна питања да решавамо кроз дијалог, али не као услов. Ми смо отворени. Ко остане ван ове иницијативе после 5 година имаће озбиљне проблеме у стопи раста која ће да прати нас у оквиру иницијативе“, казао је он.

МИНЕ НИСМО ИЗВОЗИЛИ У УКРАЈИНУ, НЕИСТИНЕ ПОЛИТИЧКИХ ПРОТИВНИК

Председник Србије Александар Вучић поновио је данас да Србија није извозила оружје у Украјину и да су те неиситине износили политички противници.

Он је за ТВ Прва рекао да су политички противници које предводи Ðилас јуче ширили неистине како би добили политичке поене тврдећи да су наше мине користили Украјинци да би убијали децу у Доњецку.

Вучић је навео да се на снимку видело више хиљада мина, али да се видело тачно који је лот.

"То није бурек, па да не мозете да препознате, сваку мозете да препознате", истакао је Вучић.

Он је навео да се догодило да је извозна дозвола дата компанији "Техноремонт", у власништву Петра Црногорца, иначе власника фирме ЦПР Инпеx, у коме ради и "госпођа мама" "узбуњивача" из Крушика.

"Случајно се догодило да су они извезли те минобацачке гранте, они су их извезли преко Кипра за Пољску", истакао је Вучић, додајући како се политицка судбина поигра са вама, када зелите да нанаесете штету својој држави.

Он је одрично одговорио да га то може довести у непријатну позицију приликом сусрета са Владимиром Путином.

"Ја цу рећи, нисмо дали дозволу за Украјину, дали смо за Пољску, немају никакве везе са нама, дали смо и за Америку", навео је Вучић и запитао зашто би се иначе производило оружје.

Он истиче да се не може контролисати где ће завршити сваки метак.

"Оружје се производи знате засто, хоцете да укинете наменску, ста је циљ", запитао је Вучић додајући и да је наша наменска индустрија знацајно јача.

ВУЧИЋ: У НИП ПОСЕБАН ПРОГРАМ ЗА МЛАДЕ, ДА ОСТАНУ У СРБИЈИ

Председник Александар Вучић поновио је данас да ће у Националном инвестиционом плану постојати посебан програм за младе, за који ће бити издвојен велики новац, како би млади видели своју будућност у Србији.

"Обраћање младима ће нам бити од кључног значаја, наша жеља да они виде своју будућност у својој Србији. И припремићемо много пара да те програме подржимо", рекао је Вучић за Прву телевизију.

Уочи сутрашњег скупа о младима у Новом Саду, на којем ће се обратити са председницима Северне Македоније и Словеније, Вучић је рекао да млади из свих земаља у региону одлазе, да све земље реално имају мање становника него на пописима, а да је свет мали и да људи генерално одлазе.

"То је постала уобичајена ствар", рекао је Вучић и додао да није чудно да неко оде за платом од 2.500 евра у иностранство, ако му се у Србији нуди 500 или 600 евра.

Он, међутим, истиче да је та плата у Србији пре три године била 330 евра, а сада је 500 или 600 евра, а биће, додаје, још већа.

"У кратком периоду ћемо бити број један у региону по платама и верујем да ћемо затим почети и друге земље по регину да престижемо", рекао је Вучић.

Потребно је да то разумеју млади људи, истакао је Вучић.

"Потребно је урадити станове за младе брачне парове, омогућити им да могу да купе аутомобиле и остваре српски сан, онако како би их остварили и у некој од развијенијих земаља", рекао је Вучић.