Председник Србије Александар Вучић још једном је показао да је државник, а да су они који су у Хрватској водили хајку против њега политиканти, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин.

Он је, коментаришући Вучићеву одлуку да не оде на конгрес европских народних партија који се следеће седмице одржава у Загребу, за ТВ Пинк рекао да "Хрвати ни према једном српском политичару, чак ни у време рата, нису имали такав однос мржње и страха као према Александру Вучићу".

Вулин је рекао да је начином на који је Вучић одговорио на хајку која се водила против њега, показао какви су лицемери у власти и у опозицији у Хрватској.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Vučić odlučio da ne ide u Zagreb da ne bi otežao položaj Srba, ali veruje da će napadi na njega biti nastavljeni

Како је оценио, нема никакве разлике у односу према Србији између декларисаних усташа и оних који се претварају да су умерени политичари.

Хрватски премијер "Андреј Пленковић који је требало да буде домаћин Вучићу провео је све време овог света правдајући се зашто је Вучић позван и објашањавао да га није он позвао, него неко други", рекао је Вулин.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Brnabić: Odluka Vučića da ne ide u Zagreb je ispravna, Srbija da je bila domaćin, drugačije bi postupila

Министар сматра да се такво понашање не може објаснити другачије осим мржњом и комплексима када је у питању однос према Србији и Србима, а посебно према Александру Вучићу.

"Ни према једном српском политичару, ни у време рата, Хрвати нису имали такав однос мржње и страха као према Александру Вучићу. Направили су такву хајку да су га унапред оптужили за свако зло које ће се десити Србима", навео је Вулин.

На констатацију да су у Хрватској са одушевљењем дочекали одлуку председника Вучића да не дође у Загреб, Вулин је оценио да је за хрватске политичаре то било олакшање, јер, како је рекао, "они знају да би на конгресу говорио слободан Србин који би им јасно рекао да се "Олуја" (хрватска војно-поллицијска акција 1995) никад више неће поновити и мирно понудио" живот у миру.

Вулин смата да Хрвати не могу да прихвате слободног Србина који има храбрости да гради добросуседске односе са Хрватском и да би волели да је на челу Србије неко с ким нема разговора и ко није тако политички мудар.

"Боје се Вучића, мени је жао што неће отићи. Кад би отишао, у Хрватској бисмо видели неконтролисани усташки бес и цео свет би могао да виде фашисте који би показивали усташке симболе. Усташе не могу да опросте Вучићевом оцу што је у мајчиној утроби побегао од њихове каме", рекао је Вулин.

Коментаришући то што се у хрватској јавности нападају Србија и српска војска због спомен-плоче генералу Младену Братићу у касарни у Новом Саду, Вулин је казао да је постављено спомен-обележје генералу ЈНА који је погинуо бранећи земљу којој се заклео.

"Када је погинуо, он је био генерал једине међународно признате армије, тада Хрватска није била призната као држава. То је био класичан грађански рат у којем се једина призната војска борила против сепаратиста", рекао је Вулин.

Одбацио је као неоправдане критике које су поједине државе региона упутиле Србији због набавке руског ПВО система Панцир и одржавања вежбе са припадницима руских Ваздушно-космичких снага, који су за ту вежбу у Србију допремили и систем С-400.

"Србија је можда једина земља у окружењу која нема територијалних претензија ни било каквих других према суседима. Вучић је једини слободан балкански лидер, а онда једини балкански лидер који искрено покушава да спроведе политику мира и помирења на овим просторима", оценио је Вулин.

Коментаришући позив Војсци Србије да учествује на Паради победе наредне године у Москви, Вулин је упитао "ко ће да буде на Црвеном тргу ако не потомци победника".

"Прошла су времена када је Стјепан Месић одлазио у Москву и тамо се представљао као антифашиста. Наши преци су нас уписали у бољу део човечанства, а ми се одатле нећемо исписати", рекао је министар.