Српска листа о одлуци Изборног панела за жалбе косовског ЦИК-а: Приштина поништила гласове расељених јер сви припадају Српској листи

Д.З./Танјуг

11. 11. 2019. у 17:09

Српска листа о одлуци Изборног панела за жалбе косовског ЦИК-а: Приштина поништила гласове расељених јер сви припадају Српској листи

Фото: Танјуг/Немања Јовановић

Након тог процеса, незадовољни могу да се обрате Уставном суду Косова
Резултат политичких калкулација, чији је део и шовинистичка фарса са бројањем гласова расељених Срба у некаквим скафандерима коначно је показао шта је имао за циљ усвајањем одлуке Изборног панела за жалбе којим се одбијају сви гласови расељених Срба.

Ово је у данашњем саопштењу за јавност констатовала Српска листа подсећајући јавност да је исти панел за жалбе већ два пута одбио захтеве за поништавањем ових гласова. Из Српске листе истичу да су након што је постало јасно да скоро сви ти гласови припадају Српској листи, у Приштини дошли на идеју да те гласове пониште и тиме најстрашније прекрајају вољу гласача, и то оних који су након насиља на Косову и Метохији расељени у централну Србију.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Још једна држава повукла признање тзв. Косова

-
Одлука да се расељеним Срба не дозволи право да бирају ко ће заступати њихове интересе и борити се за њихов повратак је искључиво политички мотивисана и нема никаквог правног упоришта. Посебно ако сви добро знамо да су гласови расељених увек долазили на исти начин, али овог пута је очигледно да је потребно показати расељеним лицима да нису добродошли и да као Срби могу рачунати да се њихова права неће поштовати - оцењују из Српске листе која обавештава грађане да чак и са овим политичким насиљем Српска листа и даље у својим рукама има свих десет мандата а на основу демократски изражене воље српског народа.

Инале, изборни панел за жалбе и представке (ИПЖП) наложио је Централној изборној комисији да поново преброји гласове са 1.472 бирачка места и да из коначних резултата косовских ванредних парламентарних избора избаци гласове који су стигли из Србије.

Гласови из Србније избачени су на захтев коалиције НИСМА - Алијанса Ново Косово. Незадовољне стране имају право да се жале Врховном суду у року од 24 часа, који потом има 72 сата да донесе одлуку о жаллбама, пише Косово онлајн.

Након тог процеса, незадовољни могу да се обрате Уставном суду Косова.

Изборни панел за жалбе и представке је примио 100 жалби политичких субјеката, а највише - 42 жалбе, од Самосталне либералне странке Слободана Петровића. НИСМА по последњим резултатима, није прешла изборни праг од пет одсто гласова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације