Курти: Српска листа није српска заједница

Танјуг

14. 10. 2019. у 18:14

Курти: Српска листа није српска заједница

Фото: принтскрин Facebook

Српска листа није српска заједница и устав Косова не каже да у влади мора да буде човек из СЛ, изјавио је данас кандидат за косовског премијера и лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти
Српска листа није српска заједница и устав Косова не каже да у влади мора да буде човек из СЛ, изјавио је данас кандидат за косовског премијера и лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти.

„Први и најважнији корак у формирању будуће владе јесте коалиција и договор Демократског савеза Косова и нашег ПС-а. Свестан сам да, ако имамо 12 министарстава, бар један министар мора бити из српске заједнице, али наш устав не каже да тај човек мора да буде из СЛ. Српска листа није српска заједница”, рекао је Курти за Ал Џазиру.

Говорећи о односу са Србијом, лидер ПС рекао је да принцип реципроцитета сматра најбољим, што, према његовим речима, значи да Србија неће моћи да увезе своју робу на Косово, као ни многе друге ствари, док год није спремна да такође Косово може да извози робу у Србију и да се брине о Албанцима у Србији, у Прешевској долини, јер, додаје, „углавном и вероватно има више Албанаца у Србији него Срба на Косову”.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NOVI SKANDAL U REŽIJI PRIŠTINE: Izmislili otrov, Srpskoj listi kradu glasove

Курти каже и да принцип реципроцитета јесте „конструктиван стандард за здраве односе двеју земаља”, да жели мир, стабилност, добросуседске односе, као и да ће размотрити и случај такси према Босни.

„Никада нећемо ставити Србију и БиХ у исту реченицу, као што је радила прошла влада, јер, ситуације су сасвим другачије. За нас Сарајево није ништа слично Београду”, рекао је Курти.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - GRAĐANI O POBEDI SRPSKE LISTE: Poruka Albancima da se ne igraju sa Srbijom

Он је одбацио идеју о подели територије и истакао да је „статус Косова завршена ствар” и да не може бити компромиса о статусу, територијалном интегритету и суверенитету.

„Ми смо прогласили независност пре више од 11 година у овим границама које имамо данас и нећемо одустати од тога. Статус Косова је завршена ствар и једино ако постоје захтеви о потребама српског становништва на Косову, можемо да разговарамо о томе. Али, Београд треба да прикаже зашто му ни Ахтисаријев план, који је привилеговао српску заједницу на Косову, није довољан”, рекао је Курти.

Када је у питању Бриселски дијалог, Курти каже да је прво потребан „дијалог са Бриселом о дијалогу са Србијом”, јер се, како је истакао, не може дозволити још један неуспех, а да се лично залаже за дијалог на основу реципроцитета, са јасним и чврстим принципима, под окриљем ЕУ и САД.

„Не желим да имамо сценарио где је међународна заједница као режисер који искључује разне глумце који се нису добро понашали. Ја кажем да дијалог треба да има јасне и чврсте принципе, пре него што причамо какав ће бити крај том дијалогу. Ја не знам какав ће бити крај. Досадашњи дијалог од 2011. до 2017. произвео је 33 договора између Косова и Србије. Ми ћемо у нашој влади већ у првом месецу размотрити шта се збивало са тим договорима - каква је била њихова имплементација и утицај и на Косову и у Србији”, рекао је Курти.



kosovo-online.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Ivan Zgrozeni

15.10.2019. 07:22

Dogovorena je i ZSO pa nije formirana. Pregovore voditi damo pod okriljem OUN i polazna osnova mora biti R1244. Ako se zalaze za princip reciprociteta znaci da bi Srbija trebala da protera Albance iz Srbije ili da im ne dozvoli da sami iz izaberu svoje predstavnike. Koji je on pajac. Mislili ste da je Haradinaj los? Imaju oni jos "lidera" kojima mogu da se dice. Ovaj je jos neinteligentniji od Haradinaja. Srpska zajednica nije Srpska lista? Zasto su onda odrzani izbori?