Могерини и лидери Западног Балкана подржали наставак дијалога Београда и Приштине

Танјуг

23. 09. 2019. у 10:21

Могерини и лидери Западног Балкана подржали наставак дијалога Београда и Приштине

Фото: Танјуг/АП

Шефица ЕУ дипломатије Федрика Могерини и лидери са Западног Балкана на састанку у Њујорку подржали су наставак дијалога Београда и Приштине и позвали на скоро постизање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа
Шефица ЕУ дипломатије Федрика Могерини и лидери са Западног Балкана на састанку у Њујорку подржали су наставак дијалога Београда и Приштине и позвали на скоро постизање правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, саопштено је у Европској комсији.


Могерини је у недељу увече на маргинама 74. Генералне скупштине УН у Њујорку била домаћин традиционалне радне вечере са партнерима са Западног Балкана, на којој је био и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.


У Бриселу наводе да су шефица ЕУ дипломатије и представници из региона размотрили постигнути "значајан напредак" и сагледали будуће задатке у циљу ЕУ перспективе Западног Балкана.


"Сви су подржали наставак дијалога Србије и Косова и скоро постизање правнообавезујућег споразума о пуној нормализацији односа", стоји у саопштењу Европске комисије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МОГЕРИНИ ПОРУЧИЛА БЕОГРАДУ И ПРИШТИНИ: Прекините лобирања до решења


Могерини и представници региона заложили су се и за отварање приступних преговора Северене Македоније и Албаније, које су оценили као кључне, како за две земље тако и за регион и ЕУ.


"Сви партнери са Западног Балкана потврдили су своју снажну посвећеност ЕУ преспективи, инситирајући на наставку реформи, регионалне сарадње и добросуседских односа", кажу у Комисији.


Висока представница и представници земља Западног Балкана на састанку у Њујорку изразили су солидарност са Албанијом након што је током викенда земљу погодила серија снажних земљотреса.


Састанку су присуствовали и министар иностраних послова у Савету министара БИХ у техницком мандату Игор Црнадак, премијер Северне Македоније Зоран Заев, председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

esb-puerto@arcor.de

23.09.2019. 13:20

A ko će nam platiti odštetu za vremenski period u kome su trajale takse ? Najmanje 100 miliona Eura za svaki mesec .