ПРВИ СУДИЈА УНМИКА ОТКРИВА: Американци штитили тзв. ОВК и пропуштали терористе на југ Србије

Драган Вујичић

недеља, 22. 09. 2019. у 09:02

ПРВИ СУДИЈА УНМИКА ОТКРИВА: Американци штитили тзв. ОВК и пропуштали терористе на југ Србије

Фото: В. Данилов

Кристер Карпхамар, први судија Унмика на КиM, говори за наш лист о томе како су САД штитиле припаднике тзв. ОВК. УН судство било само декорација за стварање лажне државе

ПРЕ него је Шведска марта 2008. признала Косово као независну државу, био сам позван код премијера Карла Билта на састанак у вези са стањем у јужној српској покрајини. Рекао сам да Приштина ни близу није испунила потребне стандарде за тако нешто, да није обезбедила људска права за грађане других националности, да је степен корупције незамислив. Инграбит Аленијус, која је такође од 1999. била на КиМ, била је и строжа у оценама ситуације, док је осталих шест "саветника" било уздржано у изјашњавању. На крају, Билт је потписао признавање државности Косова, а госпођи Аленијус и мени није дозвољена друга аудијенција код премијера, јер смо желели да се наша мишљења у писаном извештају издвоје, за историју.

Овако, у интервјуу за "Новости", говори Кристер Карпхамар, први судија Унмика на КиМ, чија књига "Судија у земљи безакоња" на српском језику треба да се појави на предстојећем београдском Сајму књига. У разговору, за наш лист, појашњава да је на Балкан први пут дошао као део међународне правне мисије у подручје Источне Славоније још 1996. године. На Косову је именован као први судија Унмика када је постало јасно да су албански цивилни судови устројени тако да осуде баш сваког Србина.

* Са невероватним критеријумима "међународне правде" за Србе срели сте се најпре у Хрватској, 1996. године?

- Дискриминаторски однос према српском народу увидео сам чим сам дошао на просторе Балкана. У Источној Славонији, подручују тада под заштитом мисије УНТАЕС, имао сам "крштење".Четворо Срба из Шодоловаца, надомак Осијека, затворено је под оптужбом да су током сукоба 1992. гранатирали Осијек. Радило се, у ствари, о пет пољопривредника који никакве везе са гранатирањем нису могли да имају и никакви докази у оптужници нису ни приложени. Био сам убеђен да ће бити ослобођени, а чак сам утицао на петог окривљеног да се врати из Србије где је избегао, и да седне на оптуженичку клупу. Међутим, пре изрицања пресуде, видео сам како из канцеларије судије излазе хрватски министар полиције и правосуђа, а онда су сви Срби оглашени кривим и осуђени. То је био истински цивилизацијски шок за мене.

ИВАНОВИЋ * ПОМИЊЕ се и да је Ејупи наводно умешан у убиство Оливера Ивановића? - Такав човек је у стању свашта да учини. Трениран је у ЦИА и то нико није доводио у сумњу по хапшењу. А убио је 12 људи, укључујући и дете од две године!

* Кажете да је то за вас био цивилизацијски шок. Шта сте тим поводом учинили?

- Ништа није указивало на кривицу Шодоловчана, али су добили вишегодишње робије. Зато сам одмах потом, са пријатељима из Шведске, скупио новац и платио најбољег адвоката, који је ослободио те људе. Подједнако ме је запрепастило и "образложење" пресуде "Шодоловачкој групи" које је у медијима дао хрватски министар правосуђа. Колико се сећам, он је отприлике рекао: "Када не можемо да ухватимо крупне рибе, судимо коме можемо!"

* Више пута сте указивали да су се злочини над Србима одвијали пред очима Унмика и Кфора на КиМ?

- Од јуна 1999. до јуна 2000, у време мандата ове две организације, извршено је 5.500 напада на Србе, убијено их је 811, рањено око 1.000, а запаљено више од 5.000 српских домова и цркава.

* Вас је "случај Момчиловића", у ствари, довео на положај првог судије Унмика на Косову и Метохији?

- Окидач за успоставу Унмик правосуђа био је несхватљив случај Момчиловића, два брата и оца из Гњилана, који су били утамничени у бази "Бондстил" од јула 1999. па до септембра 2000. Момчиловићи су притворени када су амерички војници током акције у Гњилану јула 1999. убили команданта ОВК, а ранили његовог помоћника. Америчка патрола је од терориста спасавала ту српску породицу, али албанске судије мислиле су другачије и у првостепеним поступцима осудили су Србе.

* Биле сте, према сопственим речима, сведок страшних догађаја на Косову?

- Не могу да заборавим разговор са председником суда у Приштини Хашимом Мусом, који ми је октобра 2001. сугеришући да пустим из притвора Фљорима Ејупија, који је минирао српски аутобус код Подујева, тражио да "учиним услугу албанском народу"! Наравно, нисам то урадио. Али, Ејупи се нашао на слободи јер су га Американци одвели из притвора, а потом пустили да побегне из "Бондстила".


Прочитајте још - ОТКРИВЕНА ТАЈНА ДОКУМЕНТА: Унмик лагао Србију, све време знали за Жуту кућу

* У више наврата сте наводили доказе да је Ејупи учествовао у подметању експлозива под аутобус "Ниш експреса" и убијању 12 Срба.

- Нема сумње да је Ејупи био један од двојице терориста који су подметнули мину са око 100 килограма експлозива. Иза дрвета, одакле је детонирана бомба, нађени су опушци са његовим ДНК. Лабораторија из Висбадена послала је поклапање јер је он и у Немачкој имао досије. Веома ми је жао што нисам могао да учиним више за правду на Косову, Американци, једноставно, нису дозвољавали да се терористи процесуирају.

* Значи, амерички припадници Кфора били су "бог и батина" на Косову?

- Сећам се, некако у исто време када се догодио терористички напад код Подујева, звала ме је команда британског Кфора да направим увиђај око групе пресретнутих албанских терориста на граници са централном Србијом. Они су тешко наоружани кренули у тадашњу Зону безбедности где је буктала албанска побуна. Док сам са Британцима причао око надлежности, чекајући истражног судију за увиђај, јављено нам је да се све обуставља. Нешто касније, високи британски официр је дошао и објаснио да су енглеске војнике окружили специјалци из америчког контингента и са пушкама наготовс их приморали да пусте терористе да наставе "мисију".

* Да ли су Американци командовали и Унмиком?

- Унмик судство било је декорација за стварање наказне државе, а фрустрације због тога имају многи људи из држава које су биле у склопу Кфора, или цивилних структура. Хтели су да помогну Косову, да уведу правду и ред, али, нажалост, ништа се од тога није остварило.БАЛКАН НА МАРГИНИ У ШВЕДСКОЈ

* ДА ЛИ у Шведској постоји воља да се размотри повлачење признавања Косова?

- Балкан је потпуно на маргинама интересовања у нордијским земљама и наша јавност једино зна да су Срби православни као и Руси, а за већину Скандинаваца Руси су непријатељи - каже он. - Нико се и не труди да промени слику.

НА ГОЗБИ СА ПУПОВЦЕМ

- НИКАД нисам био тако почаствован него када су ме 2000. позвали ослобођени Срби из Шодолаваца да заједно прославимо - открива Карпхамар. - Пошто је највиши хрватски суд ослободио српске пољопривреднике из затвора у Осијеку, у кући једног од њих испекли су прасе и спремили гозбу. Ту је био и Милорад Пуповац. Стрепео сам пре тога да ће ми замерити јер сам их наговарао да иду пред хрватско правосуђе и скину бесмислене оптужбе, али нису. То су заиста велики људи!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Sale

22.09.2019. 09:21

Ne razumem,sta je u ovoj izjavi novo....appsolutno nista....to nam je davno vec poznato !

Pa Vidi Ovako

22.09.2019. 09:21

Polako, sve se vraća. Amerika će debelo ispaštati i za sva zla po svetu koja su činile i čine i dan danas.

istina

22.09.2019. 10:34

Sta je bre ovo, malo, malo pa se pojavi neki penzionisani vampir : te nisam mogao, te nisu mi dali itd. pa gde ste tada bili da dignete alarm, a sigurno da ste mogli. Dosta vise

За истину еј увек вреем

22.09.2019. 12:12

@istina - Није смео човек да каже. Нека, и са закашњењем изречен истиан, драгоцена је. Божја је ствар да им проради савест и да, макар и са закашњењем, кажу шта је и како тачно било.

Саша Петровић

22.09.2019. 16:20

@Mirko - Човек је окајао грехе:„Zato sam odmah potom, sa prijateljima iz Švedske, skupio novac i platio najboljeg advokata, koji je oslobodio te ljude."шта више треба

Jova

22.09.2019. 17:27

@DEDA RAKA - Postovani Deda Rako Vi nemozete ni da slutite koliko je hrabrosti trebalo da se ova istina iznese na svetlo dana. Gospodine Krister svaka Vam cast

Đole

22.09.2019. 11:44

Izvrstan čovek i izvrsno svedočanstvo iz prve ruke. Pre svega vidi se da je čovek pazio na svoju savest u okviru profesije i da svedoči da ni on kao službenik suda UN nije mogao da pomogne da se nepristrasno sagledavaju stvari. Srbi nemaju na Zapadu prijateljski nastrojene narode pre svega jer smo im premali od važnosti, ali imamo prijateljski nastrojene pojedince kao što je ovaj čovek sa snažnim karakterom što je važnije jer se ne daju lako prinuditi na planove koji mediji promovišu.

Mija Pećanac

22.09.2019. 12:19

Ovakva svedočenja su dragocena , samo ih treba pametno iskoristiti. Napraviti zbornik izjava bivših stranih zvaničnika i funkcionera i pred UNO skupštinom tražiti objašnjenje američkih predstavnika . Ako ne bude pravnih posledica onda bar da se predstavi svetskoj zajednici licemerje i nepravda koju čine korumpirani Amerikanci i njihovi Satelliti.

Jova

22.09.2019. 17:31

Za istinu nikad nije kasno.Treba samo da skinemo kapu gospodinu Karphamaru i da mu zahvalimo. Zato jos jednom hvala gospodine Karphamar

Александар Михаиловић

22.09.2019. 19:43

Банда неопевана, злочинци налогодавци штите злочинце извршитеље, док српски воз без возовође јури наслепо ка њима крцат нитроглицерином. Да ли је могуће да ћемо због оваквих злотвора поделити Србију и крвницима и трговцима људским органима Срба поклонити државу? То се несме ни у сну, пијан, дрогиран и треснут мокром чарапом да деси. Аболирање злочинаца и награда за исте је још већи злочин, а населити Србију мигрантима и незапамћена велеиздаја у историји људског рода.

crniDjordje

22.09.2019. 20:52

Ameri najveci lazovi i i ubice,gde god oni dodju samo avet i smrt seju,umesto demokratije!fuj...

Sava

22.09.2019. 23:04

Amtikanci su na isto nacin koristili i Haski sud.Nisu dozvolili da nalogodavci i izvrsioci zlocina nad Srbima u Hrvatskoj budu osudjeni pred tim sudom.

Već mi je muka

23.09.2019. 01:11

od istine koja se krije vekovima: robovlasnici sa zapada ne staju! Nema više Indijanaca, Crnac, žutih, daj šta daš: Sloveni nek se spreme.

dule

23.09.2019. 18:45

I suvise je ovakvih koji znaju pravu istinu,i bili ucesnici i svedoci zlocina nad Srbima.Ali nijedan se nije vratio u svoju zemlju i odrecno i jasno rekao:necu da budem ucesnik ove nepravde i zlocina nad jednim narodom(Srpskim)da bi neko(amerika)ispunila svoj cilj.Apsolutno mu je prijala dobra zarada u krvlju naroda o kojem sad sa"zaljenjem"javno prica.I jos plus toga pise knjigu na jeziku naroda za kojeg kaze da je bio zrtva nepravde i agresije.Javljace se sve vise i vise,duboko pogodjeni.

alex roth

23.09.2019. 19:38

@dule - poznato mi je da su mnogi stanovnici bivse yu na pocetku rata hrlili u zapadne zemlje koje su iste primali tako se svajcarska napunila tih"izbeglica" ali ne i srpske nacionalnosti koji nisu dobiljali dozvolu boravka.danas su te drzave narocito svajc.pune tih ratnih izbeglica koje su svojevremeno,u bernu vrsili protesne skupove pred parlamentom u bernu protivu srpske populacije.srbi ne budite i dalje naivni i shvatite da vaszapande drzave ne zele u svojim drzavama,ja ne znam zasto ?

alex roth

23.09.2019. 19:23

javna tajna je saznanje da su zapadne zemlje na svojim teritorijama prerata u yu i za vreme istog uvezbavali borce albanske manjine na kosovui to obuceni u vojnu odecu bez oznaka.po zavrsetku obuke isti su bili prebaceni na kosovo.