САСТАНАК БАБИША И ЗЕМАНА: Повлачење признања Косова биће размотрено

Танјуг

уторак, 17. 09. 2019. у 00:06

САСТАНАК БАБИША И ЗЕМАНА: Повлачење признања Косова биће размотрено
Председник се позива на резолуцију Посланицког дома парламента у којој су посланици захтевали од владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност Косова, рекао је Бабиш

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је у понедељак, после редовног неформалног састанка с председником Милошем Земаном, да ће питање повлачења самопроглашене независности Косова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

"Председник се позива на резолуцију Посланицког дома парламента у којој су посланици захтевали од владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност Косова. О томе ћемо разговарати на састанку којем ће присуствовати министри унутрашњих и спољних послова, председник Сената и председник Посланичког дома", рекао је Бабиш, преноси портал Новинки.

Упитан да ли је одбацио промену става о признавању тзв. Косова, одговорио је негативно.

Прочитајте још - Земан: Волим Србију и српски народ, али не и Косово

"Не кажем то. О томе сам разговарао с председником. Председник каже да је наш став настао и због чињенице да смо две недеље били у НАТО-у, да је то била политичка одлука, али да је његово мишљење о признавању Косова негативно“, рекао је Бабиш.

Током посете Србији прошле недеље, председник Земан је рекао да жели да с највишим званичницима земље разговара о могућности да Чешка повуче признање Косова, а Бабиш је тада рекао да не види разлог да Чешка промени став о том питању.

Косово је независност прогласило 2008. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације