Вучић у посети БиХ: Још ће испасти да су Срби били фашисти у Другом светском рату (ФОТО)

С. Мишљеновић/Агенције

петак, 13. 09. 2019. у 17:19

Вучић у посети БиХ: Још ће испасти да су Срби били фашисти у Другом светском рату (ФОТО)

Фото: Танјуг / Принт РТС

Председник Србије Александар Вучић са сарадницима боравио у БиХ. Посетио Дрвар и родну кућу Гаврила Принципа, а затим је присуствовао академији "Крајино моја"

Председник Србије Александар Вучић са сарадницима борави данас у БиХ, где је најпре са чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком посетио родну кућу Гаврила Принципа у Слу Обљај у Босанском Грахову.

Вучић је такође обишао вртић "Мајка храброст" у Дрвау, а затим се састао са начелницима западнокрајишких општина - Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Додик и Вучић присуствовали су у Дрвару централној академији под називом "Крајино моја" у помен страдалим Србима западнокрајишких општина 1995. године.

Академија је почела у 19 часова на платоу испред Радничког дома, у оквиру манифестације "Дани сјећања" у помен свим српским жртвама у ратовима током 20. века.

Свечаној академији је присуствовао и председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Прочитајте још:

* Академија у знак сећања на страдање Срба у 20. веку

* Председник Србије у Дрвару: Не дам да изврћу историју и проглашавају нас кривима

ДОДАТНО УРЕЂЕЊЕ ГАВРИЛОВЕ КУЋЕ

Фото: РТРС


Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и председник Србије Александар Вучић данас су током посете родној кући Гаврила Принципа у селу Обљај у Босанском Грахову истакли да ће у наредном периоду бити пронађен начин за њено додатно уређење, као и побољшање прилаза. Вучић, који се током посјете кући Гаврила Принципа уписао у књигу сећања, навео је да ће Србија увијек помагати народу Грахова и овог краја.

- Уверен сам да српски народ никада неће заборавити јуначко дело Гаврила Принципа, написао је Вучић.

Фото Инстаграм

Додика, Вучића, генералног секретара председника Србије Николу Селаковића, министра финансија Србије Синишу Малог, те заменика председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Николу Шпирића током посете је дочекао делегат из реда српског народа у Дому народа Парламента ФБиХ Душко Радун.


фото Срна

У кући Гаврила Принципа одржан је и историјски час.

Један од потомака Гаврило Миле Принцип је током обиласка Вучићу и Додику показао и филџан који је поново враћен у кућу Гаврила Принципа.

фото Срна


Председник Србије посетио је и трочлану породицу Принцип, која живи поред куће Гаврила Принципа, а даривао је децу из породице Чеко из села Обљај.

Радун је на крају Додику и Вучићу уручио поклоне.

Фото: инстаграм


Обновљена родна кућа Гаврила Принципа свечано је отворена 28. јуна 2014. године, поводом стотину година од почетка Првог свјетског рата.

Одбор за обнову куће Гаврила Принципа изразио је захвалност тадашњем председнику Републике Српске Милораду Додику, Удружењу "Принцип Српски" из Новог Сада и Заједници Срба из Милвокија, који су материјално помогли обнову.У донем делу куће отворена је музејска поставка о Гаврилу Принципу, док је у горњем реконструисан намештај из времена у којем се у њој становало.Испред куће је тада откривена и спомен-биста Гаврилу Принципу.
Фото: Срна

У оквиру "Дана сјећања", који се одржавају под покровитељством Владе Републике Српске, јутрос је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служио парастос у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу.

У оквиру "Дана сјећања" у Дрвару је синоћ отворена изложба под називом "Опомена", која говори о страдању Срба у периоду од 1991. до 1995. године.

фото Срна

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица - организатора изложбе, рекао је да се деведесетих година прошлог века у западној Крајини догодило класично етничко чишћење у којем је протерано 120.000 Срба.

Фото: РТРС

Вучић је написао искрену поруку у књизи која се налази у кући Гаврила Принципа.Фото: РТРС

МИЛИОН ЕВРА ЗА ДРВАР ОД СРБИЈЕ

Председник Србије Александар Вучић рекао је по доласку у Дрвар да је данас за тај град из Србије пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, те за измиривање дуговања која општина није могла да покрије.Дрвар је већински српска општина на територији Федерације Босне и Херцеговине.

- Веома сам срећан што сам овде. Неко ми је рекао да од Берлинског конгреса свакако, а можда и од пре, ниједан од српских кнезова, краљева, па онда председника, премијера... никад није дошао у Дрвар. Срећан сам што сам овде и што смо нешто мало могли да помогнемо, рекао је Вучић.

Вучић је у Дрвар дошао са министрима одбране и финансија, Александром Вучићем и Синишом Малим, а домаћин у тој општини му је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Фото: РТРСДео од милион евра које је Србија донирала Дрвару, односно 75.000 евра, биће издвојено за неисплаћене обавезе према породиљама, мајкама са троје и више деце, и решавање сличних проблема са којима се суочава општина.

- Остало ће бити уложено у најважније пројекте. Молили смо људе да доставе пројекте, а имате готов пројекат за водовод и у то ће одмах бити уложено. Спремни смо из Београда да уложимо у Дрвар и тај новац ће бити употребљен на најбољи начин, рекао је Вучић.
Додао је да се пре пет-шест година није могло да се помогне али да то није питање његове или нечије воље већ да ли имате здраву државу, могућности за то.

- Сутра да не будем председник остаће записано да сам свакој општини у РС, али и у Гламочу, Дрвару, Петровцу уложили за школу, вртић... Нема општине где Србија није пружила помоћ", поручио је Вучић.

ВУЧИЋ СА СИНОМ У КУЋИ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас са сином Данилом родну кућу Гаврила Принципа у селу Обљај. Опширније прочитајте ОВДЕ.

ВУЧИЋ: НЕ ОДЛАЗИТЕ СА ОГЊИШТА

Вучић је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије.

- Србија ће бити уз вас много више него раније, поручио је Вучић испред вртића "Мајка храброст" у Дрвару.

Он је додао да ће Србија наставити да пружа подршку овом крају и да ће дати што буде потребно.

Фото: ИнстаграмПосебно је нагласио и да ће бити донета одлука о давању посебних субвенција за наше људе који зеле да улажу у ове четири општине - Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч. Те општине ће имати посебан подстрек Србије, рекао је Вучић и додао да новац за Дрвар неће бити мали.

- Осећаћете све већу помоћ Србије, рекао је Вучић истичући да се данас слави живот и да је срећан што је у вртићу видио 57 малишана.

Фото: Инстаграм


- Гледаћемо да обновимо све, јер морамо да показемо снагу развоја, јацања економије и снагу бућности у коју верујемо, поручио је Вучић и пожелио грађанима дуг и добор живот, као и да имају више деце.

Фото: Инстаграм


ДОДИК: ВАЖНО НАМ ЈЕ ДА ЈЕ СРБИЈА ОВДЕ СА НАМА

Важно нам је да је Србија овде, да показује да је овде и да заједно решавамо питања, поручио је срспки члан Председништва БиХ Милорад Додик, који је данас у Дрвару, у Федерацији БиХ, домаћин председнику Србије Александру Вучићу.

Додик је поручио житељима Дрвара, који су се окупили да дочекају српског председника, поручио да су дошли да им кажу да су уз њих, да ће бити уз њих и да ће заједно пролазити кроз многе друге изазове.

"Ту смо да градимо нови живот, заједно смо са вама", поручио је Додик.
Он је истакао да Вучић безгранично помогао српски народ, у четири општине у Федерацији, као и 63 општине у РС, те да се захваљујући њему спровод пројекте и граде објекти који ће обележити присуство Србије у тим општинама.

Фото: РТРСДодик је пренео и анегдоту из једног кафеа у Дрвару, пре него што је председник Србије стигао у тај град, када га је један мештанин питао да ли је тачно да Вучић долази данас.
На потврдан одговор, узвратио је Додику речима: "Само да знаш да сви Дрварчани знају да 'онај Шепа', ког смо спасли, а ништа нам није помогао. Више нам је Вучић помогао за ово кратко време, него он за 40 година".

ВУЧИЋ: ЗА ОПСТАНАК НЕОПХОДНО ЈЕДИНСТВО СРБА

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у Дрвару да Србија и Република Српка имају добре односе и апеловао на грађане да буду што јединственији, јер само тако, каже, можемо да опстанемо.

Упитан зашто су многима у региону добри односи Србије и Српске трн у оку, Вучић каже:

"Имамо добре односе, пре пет и по година Додик и ја смо се договорили - не морамо увек исто да мислимо, али никад ниједне лоше речи или жаоке да не буде и није ни било из Србије према РС, и обрнуто. Имали смо у прошлости много проблема због свађа, а у последњих пет и по година - ниједне свађе, иако некад нисмо мислили исто. Ако хоћемо да опстанемо, морамо бити јединствени."

Фото: ТанјугТо је била и његова порука за Србе у Дрвару и другим местима у Федерацији, да се сложе око основних, важних ствари.

"Мало нас је, нећемо опстати ако не будемо сложнији, јединственији, ако не будемо имали визију, не само за себе, него и за свој народ у наредних 10, 50 година. Покушајте да се на локалном и свим другим нивоима што боље разумете и да се сагласите што више. Нашу помоћ ћете увек имати и, ако је потребно, биће и већа", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: НЕ ЖЕЛИМ ДА СЕ МЕШАМ У УНУТРАШЊЕ СТВАРИ БиХ

Вучић је нагласио да не жели да се меша у унутрашње ствари Босне и Херцеговине, јер као председник Србије има обавезе по Дејтонском споразуму.

Председник Србије је, након што га је Милорад Додик замолио за нову помоћ, рекавши „идуће године још један милион", испричао причу, односно анегдоту о Милану Стојадиновићу.

Стојадиновић је у предвечерје рата боравио у Немачкој, када је посетио Сајам аутомобила, где му је понуђен најновији аутомобил мерцедес.

Фото: Танјуг


„Трудио се да чува најбоље односе са Немцима, да извуче Србију из сукоба. Немци су му рекли: 'Ово је поклон вама као председнику српске владе', а Стојадиновић им је рекао да по закону није дозвољено да прима поклоне. Тада су му рекли: 'па добро коштаће вас једну рајхсмарку', на шта је Стојадиновић казао 'хвала дајте ми онда два одмах'". Тако се и Миле сналази са милионима на исти начин", нашалио се Вучић.

Додику је рекао да га је упоредио са најбољим од Срба о којем се мало зна, а који је на најбољи начин представљао земљу и уређивао јавне финансије.

ВУЧИЋ: ИЗБОРИ СУ КУЛМИНАЦИЈА НЕЧИЈЕГ УСПЕХА ИЛИ НЕУСПЕХА

Новинаре је интересовао и Вучићев коментар изјаве представника српске опозиције да ће изборни дан бити кулминација истинске воље народа, која ће се манифестовати изласком на улице.

Тим поводом Вучић је рекао да су избори увек кулминација нечијег успеха или неуспеха.

"Лепо ће бити видети чији ће то бити успех", рекао је он новинарима, истакавши да не жели да на том месту говори о "нашим, тамо, свађама".

У вези са том изјавом Николе Јовановића из Народне странке, Вучић је рекао:

"Миле (Додик) ме је питао: 'Ко је тај?' Није важно, једва да и ја знам. Не могу овде да говорим о томе, људи су се окупили овде, срећни су, не зато што сам ја важан, већ зато што је дошао легитмно изабрани представник Србије. Да не причамо о нашим, тамо, свађама."

Фото: ТанјугНа питање о изјави лидера Двери Бошка Обрадовића о ОЕБС-у, те констатацију да део опозиције "прво тражи да он зове ОЕБС, а онда постављају питање шта ОЕБС- може", Вучић је рекао да данас, на месту на ком се налази, не жели много да говори о њима.

“Шта бисте да вам ја сад кажем? Јесу ли то они који су говорили да је Београд на води моја фантазмагорија, да плате неће бити 500 евра… И сад не знају шта ће са собом”, констатовао је Вучић.

“Јесу ли то они исти који тугују због сваког успеха и напретку Србије. Овде су људи који се радују успеху, напредку и прогресу”, додао је Вучић.

Фото: ТанјугВУЧИЋ: ЈОШ ЋЕ ИСПАСТИ ДА СУ СРБИ БИЛИ ФАШИСТИ У II СВЕТСКОМ РАТУ

На крају ће нас да направе да смо били фашисти у Другом светском рату, да смо били лоша страна у Првом светском рату, иако смо страна победница, страна која је трпела агресију и која је једна од најстрадалнијих земаља и народа, рекао је председник Србије Александар Вучић у Дрвару.


Принцип је, подсетио је, био млад човек који је живот посветио борби за слободу, а да ли је то Србији донело велику срећу или несрећу, каже Вучић - друго је питање.

Фото: Танјуг


"Принцип је јунак. Није то радио због материјалне користи или због било чега што би данас некоме могло да буде мотив, већ из чврсте вере у слободну државу", рекао је Вучић после обиласка Принципове куће.

Додао је да је Принцип човек којем је са поносом подигао споменик у Београду, у којем га, подсећа, није било док он није постао премијер.


Фото: Танјуг


ВУЧИЋ С НАЧЕЛНИЦИМА ЗАПАДНОКРАЈШКИХ ОПШТИНА

Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Дрвару са начелницима западнокрајишких општина - Дрвар, Гламоч, Босански Петровац и Босанско Грахово, посланицима у парламенту БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Фото: Танјуг


ДРВАР: АКАДЕМИЈА У ЗНАК СЕЋАЊА НА СТРАДАЊЕ СРБА У 20. ВЕКУ

У оквиру Дана сећања, посвећеног страдању Срба у 20. веку, у Дрвару се одржава централна свечаност "Крајино моја", којој присуствују председник Србије Александар Вучић и члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Фото: РТРС


Академија је почела интонирањем химни Србије и Републике Српске, а окупљенима се обратио епископ бихаћко-петровачки, отац Сергије, који је захвалио председницима на подршци и помоћи коју пружају српским општинама у Федерацији БиХ.

Он је рекао да је Србија увек била прва мисао Србима са ових простора, а председнику Србије је захвалио први од представника српских власти дошао у Дрвар.


Опширније прочитајте ОВДЕ.

РУНИЋ: ЖИВОТ СРБА У ФЕДЕРАЦИЈИ ЈЕ НЕПРЕСТАНА БОРБА

Начелница општине Дрвар Душица Рунић рекла је да се вечерас са свечане академије "Крајино моја" шаље порука да се никад не смеју заборавити српске жртве и страдања, али да се генерацијиама које долазе треба показати да смо спремни да стварамо, градимо и у јединству и слози идемо напред.


Захвалила је председнику Србије Александру Вучићу и српском члану Председништва БиХ Милораду Додику што заједно са њима обележавају сећање на страдања Срба.


"Дрвар је српско светло у Федерацији БиХ", рекла је она и подсетила да је 13. септембар један од најтужнијих дана у српској историји, јер су пре морали да оду са својих огњишта јер је неко одлучио да треба "ослободити" Дрвар од Срба који су ту одувек живели.


Срби су спас пронашли, рекла је Рунић, у Српској и Србији.Фото РТРСВУЧИЋ: НЕ ДАМ ДА ИЗВРЋУ ИСТОРИЈУ И ПРОГЛАШАВАЈУ НАС КРИВИМА

Последњих година сви око нас покушавају да умање српске жртве и да нас прогласе агресорима и кривцима за све што се збивало, али никоме нећемо да дозволимо да изврће историју и да од жртве прави џелата, а од српског народа кривца за оно за шта никад није био крив, поручио је вечерас у Дрвару председник Србије Александар Вучић. Опширније прочитајте ОВДЕ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (61)

Jovo Caruga

13.09.2019. 17:48

Onaj ko ubije srpskoga kralja je ustaski terorista,, a kad Srbin ubije tudjeg kralja onda je herojska junacina...

@Covo Jaruga

13.09.2019. 19:09

@Jovo Caruga - A sta je to "tudji kralj" trazio u Sarajevu? Srpski je bio u drzavnoj poseti Francuskoj.

Coa

13.09.2019. 18:01

Treba sve četiri srpske opštine da formiraju svoj savez, kao što je planirano ili kanton svoj unutar FBiH, jer je to jedina nada da će Srbi opstati tu, zapostavljeni su od svih organa vlasti Kantona i Federacije BiH.

Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio!

13.09.2019. 18:18

Dokle, bre, da se ovaj razbacuje narodnim parama? Ko mu je dao tu "moć" -glasači sigurno ne. Nedavno "dar" dodiku od 30 miliona evrića, pre toga pokloni Srebrnici, pa opet Dodiku itd.

Sana

13.09.2019. 19:41

@Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio! - Ti zavidni i sebični stvore nemoj da"brekaš",nego budi sretan što ne živiš u Siriji i Avganistanu,ili Somaliji i Kongu ,umreces a nećeš se pošteno znati radovati i veseliti se "brekalo"jedno.

Bor

13.09.2019. 20:00

@Ne troši naše pare- nisi ih ti zaradio! - Propaganda na Zapadu protiv Srba je jaka. Često se uhvatim u koštac sa strancima raznih nacionalnosti jer ne dozvoljavam da se Srbi blate niti ću ikada nešto ružno reći na Srbe. Onda doživim pitanje: "Koliko ima Hrvata, koliko Albanaca, a koliko Srba?" Kada im odgovorim, dobijem odgovor:"Pa sami ste krivi, zar toliko brojčano nadmoćni, a dozvolili ste sebi poniženje!" Upravo zbog takvih kao što si TI i Bojan74! Ali na sreću sve vas je manje. Kasno, ali nada ipak postoji da će razum prevladati.

Sana

13.09.2019. 19:36

@Uki - Hvala našoj Srbiji,predsedniku Srbije i R Srpske na pomoći srpskom narodu u napaćenoj Krajini.Želimo Srbima u Srbiji svako dobro i od Boga i od sveta,da im sve rodi i napretku ide,puno srpske dece živi i zdrave da se rodi,sreće i dobrote,puno para i svakog blagostanja,kad god srpske zemlje pomagali da im se vrati i na ličnom i državnom nivou dobrotom,srećom,napretkom i blagostanjem.Dragi naši Srbi iz Srbije to vam žele i blagosivaju vas braća i sestre iz vaše i naše Republike Srpske.

Ka-Min

13.09.2019. 20:56

@Mića - Mića, nesrećniče jedan, bolje da se nisi oglasio pa bi mislili da si pametan, a ovako, zna se...

Boj

13.09.2019. 19:04

Malo je ovakvih Srba kao što je gospodin Vučić! I ovako vrijednih koji za dan obleti planetu boreći se za svoj narod ma gdje oni živjeli. Da su se Srbi slagali kao Vučić i Dodik nikada ne bismo doživjeli golgotu kroz koju je srpski narod prošao i prolazi. Nikada ne bismo bili poniženi. Treba prvo cijeniti svoje i gledati svoj interes pa će nas i drugi cijeniti. Kad gledam složne Srbe, suze radosnice mi naviru na oči i veliki osjećaj nade da Srbin na Srbina NIKADA više ne smije ruku dignuti!

13.09.2019. 19:08

Bravo svaka cast.Samo zaviriti odskrinuti vrata historije pa vidjeti ko je Gavrilo bio.A ovo za kucu je cast ljudima koji cine pravu stvar da se ne zaboravi.Nisam sovinista samo citam historiju i tumacim je na moj nacin.Svima svako dobro od Boga iz svih ovozemaljskih naroda...

Rajlovac

13.09.2019. 19:29

Nisam Vucicev obozavalac, ali BRAVO MAJSTORE, za podrsku opstanku Srba na podrucju Krajine!!!

Mima

13.09.2019. 19:31

Predsednik Vučić uvek izlazi u susret našem narodu, ne samo u Srbiji nego i van njenih granica.

Rajlovac

13.09.2019. 20:25

@Zeks - Sram te bilo za ovaj komentar! Da li si svestan icega u zivotu?

Malevic Bojan

13.09.2019. 19:33

ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ ЗА ДВА ПРЕДСЕДНИКА,СРПСКА СЛОГА БИЋЕ ПРОПАСТ ВРАГУ.

Terenac

13.09.2019. 20:12

Ja koliko znam istoriju (tako su me učili u školi) Gavrilo Princip se borio i počinio atentat zbog ideje jugoslovenstva. Tako da...

sMILE

13.09.2019. 20:39

Zapadnokrajiiške opštine su strateški važne za Srpstvo u celini, a o njima se nije ni govorilo. Čak ni vlasti RS se nisu pretrgle baveći se njima. Ovo sada postaje zanimljivo.

Serbinator

13.09.2019. 21:03

Predsednik Vučić neće dozvoliti da od naših žrtava i heroja druge naprave krvicima, neće biti više prepravljanja istorije.

МАЈА

13.09.2019. 23:34

зна се која је права историја и јако ке ружно што је други изврћу

Dragan

14.09.2019. 00:04

Naša je obaveza prema svim stradalim da napravimo Memorijalni centar o stradanju Srba u dvadesetom veku. Da nauče mlađe generacije, da nam se to nikad više ne dogodi.

Dejan

14.09.2019. 07:51

Nikada ne smemo zaboraviti šta su fašisti radili tokom njihove okupacije, a pogotovo dozvoliti da se takvo neljudsko ponašanje pripisuje Srbiji.