Албанци чак 120 пута упадали у Митровицу, отварање моста велики ризик

И. Р. - Д. Р. Ђ.

03. 09. 2019. у 10:00

Д. Б. (17) и даље се налази на Одељењу интензивне неге у болници у Косовској Митровици

Албанци чак 120 пута упадали у Митровицу, отварање моста велики ризик

ДАН пошто је мучки избоден у близини главног моста на Ибру, српски младић Д. Б. (17) и даље се налази на Одељењу интензивне неге у болници у Косовској Митровици. Према речима дежурног хирурга доктора Гојка Игрутиновића, његово здравствено стање је стабилно, али се и даље налази у шок соби.

Иако је према причи очевидаца, група младића дошла из јужног, албанског дела града, и после напада на Д. Б, побегла преко главног ибарског моста, косовска полиција је саопштила да је јавни тужилац случај окарактерисао као "наношење тешких телесних повреда". Из полиције нису могли да потврде ни да се ради о етнички мотивисаном нападу, јер починиоци још нису пронађени.

Поводом напада на српског младића, председник Александар Вучић прексиноћ је изјавио да то показује колико је опасно отварање моста на Ибру и да су север КиМ и Улица краља Петра у Косовској Митровици - жеља Албанаца.

Да би се, како је договорено у бриселском преговарачком процесу, мост отворио за саобраћај за возила у оба смера, а на чему је инсистирала и Европска унија, Улица краља Петра у Северној Митровици требало је да се претвори у пешачку зону, што је и урађено. Један од главних разлога изградње пешачке зоне био је да она буде брана злонамерним упадима аутомобила из јужног дела града.

Наиме, од 1999. године забележено је око 120 упада Албанаца из јужне Митровице, приликом којих је више стотина Срба теже и лакше повређено, а двоје убијено. Паралелни услов за отварање моста је и да се административно разграниче Северна и Јужна Митровица у области насеља Суви До, око чега и даље нема договора.

Према извештају Канцеларије за КиМ с краја прошле године, градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири је захтевајући безусловно отварање моста претио српским представницима да ће, у супротном, лично организовати и предводити насилни прелазак албанских екстремиста преко моста и на север КиМ, а приштинска страна је наставила да питање моста и односа Северне и Јужне Митровице користи за застрашивање Срба.


Д. Б. у болници

Бахтири је, подсетимо, крајем прошле године покренуо иницијативу о уједињењу јужног и северног дела Косовске Митровице, а петицију са више од 16.000 потписа предао је и председнику привремених приштинских институција Хашиму Тачију.


БАРИКАДЕ И ПАРК

ОБНОВА главног моста преко Ибра почела је у августу 2016. године уклањањем Парка мира који је ту изграђен две године раније, пошто су уклоњене барикаде које су са северне стране моста стајале од 2011. године. Те барикаде поставили су Срби у знак протеста због присуства косовских институција на северу Косова. План је био да се мост за саобраћај отвори почетком 2017. године, а Београд је добио писане гаранције да ће са северне стране моста бити стациониране снаге Кфора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Sitar

03.09.2019. 11:46

Ispali smo magarci!! Uklonili smo park mira i barikade (na nagovor predsednika) I šta smo dobili??!

Miso.Pec

03.09.2019. 13:20

Ovo je posldica ukidanja naših struktura na severu Kosmeta,sve dok nismo raspustili našu policiju na severu i "utopili"je u Kosovski sistem ovo se nije dešavalo,ali je Merkelova zahtevala da ukinemo po njoj paralelne strukture i tu smo gde esmo.