Седиште председника Републике Србије од понедељка ујутру је, без заштитних баријера, што је јединствен случај у свету.


Радници "Београд пута", наиме, уклонили су заштитну ограду испред зграде Председништва на Андрићевом венцу, по налогу председника Александра Вучића, након што су током протеста "1од 5 милиона" демонстранти покушали да насилно уклоне безбедносну баријеру и уђу у зграду, у којој је седиште председника Републике.


То значи да ће грађанима сада практично бити омогућен приступ до самог улаза у зграду Председништва.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ О ДИВЉАЊУ ИСПРЕД ПРЕДСЕДНИШТВА: Нећемо дозволити сцене из Париза


Саветница за медије председника Републике Сузана Васиљевић рекла је да је то, иначе, противно свим безбедносним препорукама и закону, али, како каже, грађани ће сада моћи да приђу до самих врата да се не би правила фама од догађаја, какав се одиграо испред Председништва у суботу увече.


"Ово је јединствен пример у свету, али да пробамо да покажемо како Србија може и како је Србија демократска земља, која је отворила простор око згаде. Надамо се да ће сви умети то да поштују и да ће се са поштовањем односити према објектима који су симбол државе", рекла је Васиљевић.


Фото: ТанјугПоновила је да ће, по налогу председника, сам улаз убудуће обезбеђивати припаднице специјалне јединице Кобре, са ознакама и, вероватно, у војним уноформама, како не би било спекулација о томе ко обезбеђује зграду.


"Ову зграду једино и искључиво обезбеђују припадници специјалне јединице Кобре, као и у прошлу суботу", подвукла је Васиљевић.Фото: Танјуг


Она је истакла и да је ово јединствен пример у свету да зграда председника не буде обезбеђења физичким баријерама.


Како каже, свако ко је путовао и имао прилику да извештасва из Беле куће, Јелисејске палате, или било ког другог државног објекта на свету, зна да нигде није могуће прићи, зато што су сви државни објекти и све председницке резиденције, као и радни простор председника државе или владе обезбеђени високим оградама.Фото: ТанјугФото: Танјуг