Вучић: Болтон неће доћи, на јесен могући инциденти на КиМ

Танјуг

08. 08. 2019. у 09:23

Вучић: Болтон неће доћи, на јесен могући инциденти на КиМ

Фото: Танјуг

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администарција залаже за укидање такси на чему им је захвалан
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да саветник америчког председника Доналда Трампа, Џон Болтон неће доћи у посету Београду и Приштини, као што су медији писали.

„Мислим да неће доћи. Размишљао је да посети Београд И Приштину, али због избора нема с ким да прича у Приштини“, рекао је он гостујући на ТВ Прва.

Вучић је казао да је Болтон човек који не губи време и који има обавеза на претек.

На питање да ли не долази док се таксе не укину, он је рекао да се свакако америчка администарција залаже за укидање такси на чему им је захвалан.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Дачић: Организоваћу Србе да гласају за Трампа

„Али, не мислим да је то једини разлог. Поставља се питање шта би могао да добије доласком у Приштину. Са ким да разговара у Приштини, кога сада да пронађе као адекватног саговорника“, рекао је он додајући да не мозе да говори у Болтоново име, али да је то логична анализа.

НА ЈЕСЕН МОГУЋИ ИНЦИДЕНТИ НА КИМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је јутрос да не искључује могућност инцидената на Косову и Метохији, али да неће бити реализовања плана "б13", о којем пишу медији, јер Србија неће дозволити погром или убијање Срба.

Поводом навода обавештајних служби да Тачијева терористицко криминалана група "б 13" спрема крваву јесен и нападе на северни део Косовске Митровице и Зубин Поток, Вучић је на ТВ Прва рекао да он нема доказе за тако нешто.

"Ја немам доказе за тако нешто, не искључујем могућност различих инцидената, покушаја.. Неће се то догодити, можда напад, али нећемо толерисати убијање српског живља и погром", поручио је Вучић.

Он је поновио да је циљ косовских Албанаца да овде овладају простором северног дела КИМ и то им је стратешки циљ.

"Чека нас тешка јесен по питању КИМ", упозорио је председник наводећи да се не зна ни са ким у Приштини, ни о чему може да се разговара, као и да нико не разуме да таксе не могу да опстану.

Такође је навео да ће приштински избори довести атмосферу код њих до кулминације, што забрињава.

Истакао је и да има проблема са снабдевањем нашег живља, као и безброј других проблема које треба свакодневно решавати.

“Неко мора да брине свакога дана. Очекују нас и тешки разговори са западним представницима, који желе решавање косовског проблема до јуна”, навео је Вучић.


ВУЧИЋ: ПОНАШАЈУ СЕ КАО ДЕЦА КОЈА ПОКУШАВАЈУ ДА ПРАВЕ ДРЖАВУ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас као бесмислицу одлуку приштинских власти да не пушта грађане са пасошем Србије на Косово.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, рекао да су приштински политичари кренули да се утркују по питању такси али и по најглупљим питањима као што су документа.

„Јасно је да је српска страна преговарала да се путује уз личну карту, али наравно да имате право и да путујете и са пасошем. Онај ко има више, има право и на мање“, објаснио је он.

Вучић је казао да су такве одлуке бесмислица људи који се понашају као мала деца, која немају државу, а покушавају да праве неку државу.

НЕРЕШЕНО КИМ МНОГО "КОШТА", АЛИ НЕМА ВЕЗЕ КОЛИКО КОШТА

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да нерешено косовско питање Србију много кошта и да бисмо, да то питање не постоји, имали директне стране инвестиције у висини од пет милијарди евра, али да се не поставља питање да ли смо спремни на ту цену.

„Да нема тог питања било би много више, али да ли то значи ако сутра неко каже ''Пирот није ваш'' да ћемо да кажемо због инвестиција на то пристајемо", казао је он.

Вучић је, гостујући на ТВ Прва, упитан колико нас кошта нерешено косовско питање када је реч о директним страним инвестицијама одговорио

„Да ми неко не извлачи из контекста речи. Мој одговор је много нас кошта, али то нема везе колико нас кошта“.

Он је указао да нас толико много кошта да није у стању ни да каже колико је то.

Додао је да су урађене многе анализе и да показују да бисмо имали више од пет милиајрди евра директних страних инвесиција да није тог нерешеног питања, а данас имамо инвестиције у висини од 3,6 миллијарди.

Вучић је изразио уверење да ће Србија ове године успети да привуче 3,8 милијарди евра директних страних инвестиција.

Вучић је рекао и да је веома задовољан због чињенице да Србија никада није инвестирала у српски живаљ на Косову и Метохији, као што то сада ради.

„Сада из текућих буџетских резерви одвајамо нових 80 милиона евра за наш народ на Косову. Срећан сам због тога и волим да осећају да наша држава брине о њима“, казао је он.

ЈОШ НЕМА ЊИХОВОГ ПРЕДЛОГА, ОСИМ СВЕ ВИШЕ ПРИТИСАКА НА МЕНЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да претпоставља да ће западне земље да траже убрзавање решења КиМ, али да још није чуо њихов предлог решења, осим што појачавају притисак на њега.

Вучић је за Прву тв подсетио да су његову идеју о разграничењу сви одбацили, што је њему, иначе, доказ колико је то решење било добро, те додао:

"Да видимо шта је ваш предлог, још га нисам чуо. Осим све више притисака на мене, у којима ће да кажу - ''ти можес да издржис, победићеш на изборима чак и ако признаш независно Косово, а ми ћемо да помогнемо и са ЕУ и са новцем за Србију''...", рекао је Вучић.

На констатацију да је професор Универзитета Џон Хопкинс Едвард Џозеф рекао да је "кључ за Косово" у његовим (Вучићевим) рукама, председник је рекао да је Џозеф озбиљан човек и није неко ко је на нашој страни.

"Био бих глуп када бих рекао да је реч о необразованом или неинформисаном човеку. То је ствар која мени намеће додатни терет, више мука и проблема", рекао је Вучић.

На питање у вези за медијским написима да амерички председник Доналд Трамп жели решење питања Косова до јуна и подсећање да је и председник Француске Емануел Макрон спомињао "убрзање", Вучић је одговорио да то није питање рока, већ садржине.

"И новинари ме питају, а и људи погрешно мисле да су техника и форма важније од садржине и суштине. Није. Проблем је у садржају, у ономе што нудиш и говориш. Овде је проблем шта ћемо да договоримо", рекао је Вучић.

Председник је поручио да Србија и Срби не могу да пристану на признавање независности Косова, а да Србија и Срби немају ништа.

Како је рекао, имао је разговоре са више страних представника који су то више пута тражили од њега, на различите начине, те да им је он увек одговарао да то не желе да учине ни Србија, ни он као њен председник.

"Људи у међународној заједници морају да знају да неће бити решења уколико неко мисли да Србија треба да буде понижена и нема таквог решења. То сам рекао безброј пута", подвукао је Вучић.

Он је навео и да страни представници, амерички, руски, било да им се свиђа или не таква позиција Србије, кажу да је врло козистента.

"И нисам је померио од првог дана, јер смо добро промишљали и вагали српске инетересе. Наравно, како долази 2020. година, а знају да се Србији жури ка Европи, ка инвестицијама и богатијем друштву, доводе нас у ситуацију да ли се исплати једно или друго", рекао је Вучић.

НОВИ АМБАСАДОРИ - ЗНАК ДА ОЧЕКУЈУ ВАЖНЕ СТВАРИ

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је до промене амбасадора светских сила у Београду дошло јер те земље сасвим сигурно "очекују важне ствари".

Вучић се, на констатацију да свих пет сталних чланица Савета безбедности УН мењају амбасадоре у Београду и питање да ли то значи да желе да убрзају решавање косовског питања, нашалио да сигурно „нису дошли да проверавају климатске услове у Србији, већ да су сигурно дошли јер очекују важне ствари“.

Он је посебно похвалио одлазећег амбасадора Француске Фредерика Мондолонија, рекавши да је за њега он би најбољи француски амбасадор у Србији.

„Ја сам са тим људима имао понекад оштре и тешке разговоре. Никада амбасадорима не попуштам, али, када ураде добре ствари ја то кажем“, нагласио је Вучић.

С тим у вези указао је да је амбасадор САД Кајл Скот за многе непопуларан у нашој јавности, али подвлачи да му никада неће заборавити ангажман око доласка компаније НЦР која запошљава и обучава наше ИТ стручњаке, али и чињеницу да је, када су сви били против Београда на води, он имао довољно храбрости да каже да подржава тај пројекат.

Данас, додаје, то је лако подржати, јер 70 одсто Београђана подржава Беогард на води, али у време жестоке анти кампање мали број људи је то радио.

Указао је да је Русија довела у Београд једног од својих најснажнијих амбасадора, изузетног дипломату.

Вучић је рекао да, ако се погледа ситуација и односи у свету постоји много "центрипеталних сила".

Навео је као пример проблем Индије и Пакустана, у који су уплетене више велике силе, али је указао и на односе Турске и других регионалних сила.

„Много ме стање подсећа на распад односа равнотеже снага и успостављање великог концепта. Мислим да је ситуација таква да ће бити све теже да чувамо мир. Србија је изгубила много деце у прошлости и морамо да водимо мудру, и озбиљну политику, да чувамо националне интересе“, истакао је он.

Вучић је подсетио да се Србија оснажила војно како би показала да ћемо имати снаге, не да некога угрозимо, већ да се супроставимо свако ко би покушао нас да угрози.

„Ја сам пре шест година на Батајничком аеродрому затекао стање да је само један МИГ 21 могао да полети, а Хрватска је сада славила „Олују“ са два МИГ 21. Ја данас не бих дозволио да се лети са МИГ 21 колико је лош. Ми данас имамо 14 МИГ 29, за две класе бољи авион“, рекао је он.


ВУЧИЋ: УЧЕСВОВАЋУ У ОЗБИЉНОЈ И ПОБЕДНИЧКОЈ КАМПАЊИ


Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће учествовати у изборној кампањи и то, истиче, са највећим задовљством, а биће то, уверен је, тешка, али победничка кампања.

“Говорићемо ста смо радили и ста ћемо да урадимо. Биће то теска кампања. Свака кампања, ако хоћете велико поверење грађана, је теска. Биће тешка, озбиљна и победницка кампања”, рекао је Вуцић на тв Прва.

Он је оценио да ће за његове политичке противнике то бити лака кампања, те да ће се сводити на то да псују, вичу, гађају циглама, тестерама. . .

У кампањи ће, уверен је, учествовати велики број људи, паметних људи, који могу да освоје велики број гласова, а они који су свесни да то не могу - покушавају да спрецец друге да добију гласове:

“Ово је борба једног од њихових тајкуна да преузме целу опозициону сцену. Он зна да је најнепопуларнији и зна да не мозе да добије никакве гласове и зато хоће да спречи друге људе да добију гласове”, рекао је Вучић.

Указао је и да неки други људи добро разумеју своју позицију и то да нас цека теско време и теске одлуке и по питању КИМ и БиХ и региона, економске одлуке...

Додао је и да истразивања говоре о томе да људи постују рад, добро виде промене и да им је захвалан на томе.

Упитан засто је опозицији вазно да он не уцествује у кампањи каже:

“Како ћете да победите некога ко зна свако село боље од вас, ко ради више од вас троструко, устаје три сата пре вас, а завршава радни дан шест сати после вас, како цете се борити”.

На питање како види примедбе опозиције да их нема на главним националним емитерима, каже да националне фреквенције не значе ништа у ситуацији у којој кабловски систем покрива 90 одсто територије Србије, а њихови канали су под редним бројем 1 и 2 у највећем кабловском оператеру, СББ.

МОЈЕ ПОЛИТИЧКЕ ПРОТИВНИКЕ НЕ ПРИСЛУШКУЈУ, КАО ШТО СУ ОНИ МЕНЕ

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је добио прецизну информацију надлежних да његове кључне политичке противнике нико не прислушкује и да они то знају.

“Замислите какав би проблем био да неко изађе и каже да ми прислушкујемо Ђиласа и Јеремића”, рекао је Вучић.

На питање како је тема постала то што је показао документа да је прислушкиван годинама, а не то зашто је прислушкиван, Вуцицћ је констаовао:

"Они вас слушају, а онда измишљају све и сваста и најваљују како ће да открију све и свашта. Измишљали су да сам био на вези са Суботићем. А, то што је њима дао 10 милиона евра, а нама ништа, и то је потвдрио и говорио о томе у Мишковићевим новинама.. И није их срамота", рекао је Вучић.

"За све који мисле да су кључни политички противници, добио сам тврду, прецизну и јасну информацију да није тачно да их прислушкују. А, они се хвале тиме да су мене прислушкивали", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је знао за одређене ситнице, али да је тек претходних дана сазнао све о томе како су га прислушкивали.

"Седам година сам ћутао, никада то нисам искористио, говорио о томе. Не бих ни говорио, јер не мислим да је то највазније. Нисам ја у питању, најважније је шта можете да урадите за грађане, а не да ли сте ви угрожени или не", додао је.

Када је реч о случају праћења његове деце, Вучић је рекао да су му службе дале информације за ћерку, а да је ухваћена особа која му је сликала сина на радном месту.

Председник је истакао да не може и да не износи информације о томе ко му је пратио ћерку, јер не може да угрози државу и наруши односе с појединим земљама, јер му неко прати децу.

„Морам да заштитим своју децу и то ћу да урадим. Али, не смем да угрозим земљу, не могу да кажем ко ми је пратио ћерку и о томе не причам, јер морам да штитим све грађане. О мојој деци бринем као отац, али о свој деци бринем као председник, то ми је посао", рекао је Вучић.

Како је рекао, сви су се затрчали и почели да говоре о томе како је он био на вези са криминалцима, те поменуо да је и данас објављено да је био на вези са вођом навијача Партизана, Радосављевићем, па су га, наводно, зато слушали.

Вучић је истакао да никад није разговарао са тим човеком, којег је видео само једном када је званично посетио стадион Партизана и како би руководство клуба уверио да ће имати исту врсту помоћи као и Црвена звезда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (79)

Siniša

08.08.2019. 10:01

Izazivanje nereda na KiM je u interesu određenih zapadnih centara moći!

Mare

08.08.2019. 10:05

Nadvili su se "crni oblaci" nad našim narodom, pritisci su ogromni, ali inat i pamet su svojstveni za Srpski rod i izdržaćemo sve izazove!

Ina

08.08.2019. 10:07

Srbija je na velikom iskusenju ali mudrom politikom predsednika Vucica ce se naci resenje i Srbija iz svega tog a izaci kao pobednik.....

Boki

08.08.2019. 10:13

Nije lako Vučiću, jer jedini želi da se sačuva KiM, i zbog toga trpi velike pritiske od onih koji se sa njim ne slažu.

Lana

08.08.2019. 10:13

Odluka koju su pristinske vlasti donele da zabrane građanima sa pasosem Srbije da idu na Kosovo je samo jos jedna od njihovih sramnih provokacija.

Tifani Rok

08.08.2019. 10:18

Predsednik Vučić čini sve da se problem KiM reši na najbolji mogući način.

Žigosani

08.08.2019. 10:29

Vala g-dine Predsedniče, ako dozvolite da šiptari ponovo maltertiraju Srbe na severu KiM, a ne uvedete vojsku i policiju na sever, onda bolje odmah podnesite ostavku. Dosta smo ih trpeli. Dosta borma rečima. Šta mislite kako se tamo Srbi osećaju kada vide šiptare pod punom ratnom opremom, sa repetiranim oružjem i prstom na okidaču? Niko od njih nije

Рашо

08.08.2019. 10:52

Па да, ако не може да нам шиптаре стави као равноправне амерички службеник и неће да дође. То су "наши западни пријатељи"!

Stasa

08.08.2019. 11:01

Veoma tezak period pred nasim predsenikom, ali mi verujemo u njegove sposobnosti i pruzamo mu podrsku u donosenju odluke po pitanju KiM-a.

Brane

08.08.2019. 11:08

Nerešeno pitanje KiM mnogo košta, ali se nećemo predati i nastavićemo da se borimo za pravedno rešenje tog pitanja.

Terenac

08.08.2019. 11:31

Najveći deo problema, uključujući i pretnje od strane terorista je rezultat indolentnosti naše vlasti. Ništa se ne preduzima, na delu je histerija "političke korektnosti", zamajavaju se narod i svi drugi koji ista mogu da učine. Nadamo se skorijoj smeni ove vlasti koja je siptarima dala sve, dobila ništa, i koja već 7 godina Srbiju ponižava jednako kao i koljači iz pristine. Dogodine u Prizrenu!

Vanja

08.08.2019. 12:01

Predsednik Vucic se trudi i bori i daje sve od sebe da se problemi na KiM rese na najbolji moguci nacin!

Sinisa

08.08.2019. 12:13

Na jesen ce siptari probati da osvoje sjever KiM i ako Srbija tada ne odbrani i ne zauzme sjever KiM tesko ce biti u buducnosti

Anti rusofil

08.08.2019. 14:47

@Sinisa - Pa valjda vojska ima noljeg moga da izmisli da udje na Kosovo

Gospodja Ministarka

08.08.2019. 12:18

Priština već mesecima ne prihvata nikakve sugestije, zašto bi onda poslušala Boltona.Beograd ne moze jednostrano da pregovara.

unutrašnji dijalog

08.08.2019. 12:32

Zapad traži ubrzavanje rešenja za KiM, ima svoj stav - Nezavisnost Kosova, ali da to uradi Srbija na čelu sa Vučićem - da pronadje "kompromis" da Kosovo udje u UN. Kao što je uradjeno i sa Briselskim sporazumom: Zapad pritiska - a Srbija sve ispunjava i potpisuje. "Razgraničenje" - neformulisano (zamka) - nije prihvaćeno jer je očigledno da se misli na inegrisane admin. prelaze u granicu po Briselskom sporazumu, a na "demarkaciju" granice po prethodnom Tačijevom zahtevu (trik da SRB prihvati

Vatro Marx

08.08.2019. 13:02

Srpska vlada sve vise propada, Zasto rade kakodrugi kazu, tolko dugo se zavisi od Amerikea oni su nam Kosmet oduzeli. Sta dalje cekatiAmerikanca Boltona kad njemu padne napamet docice da ucvrsti poziciju Pristine ida savjete kako dase dalje ponasaju. Moguciicidenti na KiM, to sé vec zna, ravno uzasu.

Danica

08.08.2019. 13:18

Beograd je odavno dokazao da je spreman za pregovore i dijalog! Jasno je kao dan da je problem na albanskoj strani!

Desimir

08.08.2019. 13:21

Kosovsko pitanje neresiva enigma nema Vucic carobni static nece biti nekog dogovora u bliskoj buducnosti jer u samoj evropi pa u americi nema jedinstven stav razne politicki predloge vise i neznamo sa Kim pregovaramo albanci su dobili laznu drzavu.koju su dugo cekaju i samo.treba da legalizuju mislim bice vruca jesen ako ne i rat

Svetlana Ceca Momčilović

08.08.2019. 13:31

Dok je Srbije Samo mogu izdaleka da prete kako ne kapitalu da narod koji je ostao na kim Nije sam

Drina

08.08.2019. 13:55

Srbija se svim silama trudi da se okončaju suludo uvedene takse na Srpsku robu na KiMda bi naš narod mogao koliko toliko normalno da žive.

nina

08.08.2019. 14:09

Priština neka ukine takse i neka prestane sa provokacijama, pa se onda može očekivati da bude nekih dijaloga.

Jovan

08.08.2019. 14:46

Problem je u Prištini zato što im ništa ne ide od ruke. Zato je i bila najavljena poseta Bolton.

Miki

08.08.2019. 14:53

Nasi Srbi na KIM ce biti svim silama zasticeni od Siptara kojima je jedini cilj povredjivanje Srba!

Serbinator

08.08.2019. 15:35

Džabe Priština inicira incidente, naš narod ih se ne plaši, i sigurno ide na izbore, do ubedljive pobede Srpske liste.

Serbinator

08.08.2019. 15:36

Bolton neće doći jer Priština ne pokazuje nikakve znake normalnih odnosa, mogućeg dijaloga, niti bilo kakvog ločičnog rešenja.

Rale

08.08.2019. 23:11

Mogu zamisliti koliko je teško našem narodu na Kosovu i Metohiji, ali ako oni mogu da se bore možemo i mi.

monika

08.08.2019. 23:34

Mislim da problem KIM treba da resavaju Srbija i Pristina.Kad vec Pristina ne zeli saradnju,onda svakako bi bilo dobro da Bolton dodje i da pokusa da natera albance da nastave pregovore.

Mara

09.08.2019. 01:11

Opasno su se osilili Albanci. Ali mi moramo istrajati i ostati smireni. Nedajmo da nas provociraju.

djole

09.08.2019. 07:22

UPristini je rasulo za boprbu oko primerjske fotelje a dogovor izgeda nije moguc pa tako Bolton iako ima volju da doce i u Beograd i Pristinu on u pristini nema sagovornika.

Goga

09.08.2019. 07:26

Amerika bi trebala ostrije da reaguje po pitanju poteza Pristine i da spreci maltretiranje Srba na svojoj teritoriji!

Slađan

09.08.2019. 07:30

Neko će svakako morati da nam pomogne da se Priština urazumi i da se pregovori maknu sa mrtve tačke.

piksi

09.08.2019. 10:28

@kaja - da nema Putina ne bi nam ostao ni begiš pod vodom-jadni srbistanci ispranih glavuša

gile

09.08.2019. 09:18

šta si ti sve njima omogućio za sedam godina koliko si na vlasti. Radi samo podsećanja dso si im pozivni broj, prepustio policiju, sudstvo, katastar, pričaš o ZSO kao da je to nešto bombastično, a njihova su ovlašćenja ravna jednom lovačkom društvu. Vreme je da podneseš ostavku.