Чедомир Јовановић: Неискусни нуде бојкот избора

В. МИЈАТОВИЋ

понедељак, 22. 07. 2019. у 15:15

Чедомир Јовановић: Неискусни нуде бојкот избора

Чедомир Јовановић Фото Танјуг

Председник ЛДП: Део опозиције вређа логику, Макрону нису имали шта да кажу. Кад на кључне теме гурате главу у песак, побегне воз, па морате пешака

КО је позвао на бојкот? Мислим да су идеје о бојкоту до те мере нереалне и немогуће и да представљају идеје политички неискусних људи. Када једном отворите простор за такву политику, чекајте резултат за десет година. Већина ових који предлажу бојкот су заборавили како су нас убеђивали у сумануте опције у своје време. Резултат је чињеница да двадесет година демократије у Србији дочекујемо кукајући на изборни процес.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чеда Јовановић саветник Комшића

Тако лидер ЛДП Чедомир Јовановић, за "Новости", одговара на питање да ли ће се прикључити евентуалном бојкоту избора, који помиње део опозиције. Власт је, каже, дужна да створи услове за фер изборе, а опозиција има права на све видове политичке борбе:

- Свака опозиција има право да буде нефер према власти. Карте су јасно подељене и сад би требало само да се мудро одигра партија.

* Зашто сматрате да је захтев Савеза за Србију за састанак са председником Француске Макроном био неприхватљив потез?

- Прво, за Макронову посету се зна бар шест месеци. Писмо је закаснило. Друго, није председник Француске служба заједничких послова па да се бавимо роковима. Нема активног рада са међународном заједницом, што је последица и њихове мање заинтересованости за унутрашња политичка питања. Треће, зашто је толико важно да Макрон чује опозицију? Да би му рекли да је Србија аутократија и да Вучић све контролише, и да је убијена критичка мисао. То је увредљиво. Француска дипломатија врло добро зна и процењује стање, и ова посета је то показала. Опозиција, или неки њени делови, јасно вређа логику. Да је било неке алтернативе Вучићевој косовској политици, па да је Макрон могао да чује другачији став од оног који смо деценију и више слушали, можда би и сам заказао састанак. Кад на кључне теме гурате главу у песак, побегне воз, па морате пешака.

* Власти у Београду су оставку Харадинаја оцениле као политички трик и начин за одуговлачење преговора.

- Оставка Харадинаја је одговоран политички потез. Из перспективе Приштине, вероватно једини могућ. За нас је то нови корак ка успоравању дијалога. Он има последице, које могу да се читају као трик, популизам... Свака истрага о злочинима на Косову је за мене политички приоритет. Чињеница да има много људи чије руке су крваве у нашим политичким оквирима само је отежавајући фактор. Важно је да се сви укључе у дијалог са Косовом. Да пробамо да искористимо тренутак и решимо вечни неспоразум. Са Харадинајем или без њега, Срби и Албанци морају заједно у Европу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЈОВАНОВИЋ ПОХВАЛИО ПРЕДСЕДНИКА: Вучић вуче озбиљне потезе, посета Хрватској је добра одлука

* Може ли се на српској политичкој сцени и у друштву постићи макар минимални консензус по питању КиМ?

- Договор са Албанцима није лак, као ни односи у нашем друштву. Важни су кораци, симболи и прихватање могућих опција, па прављење избора међу њима. Треба нам више дијалога, мање нишана и више принципијелних и правих разговора. Тај разговор не сме бити личан, јер свако може да замери другој страни пуно тога. Наши договори морају увек гледати у будућност и у последице које остављамо нашој деци.

ОДУВЕК САМ ИМАО "ЕТИКЕТЕ"

* СМЕТА ли вам кад вас сврставају у "лажну опозицију"?

- Откад се бавим политиком имао сам "етикете". Око суштине нема компромиса. ЛДП ће радити са свим актерима политичке сцене који желе да се ухвате укоштац са великим изазовима за Србију. Све друго је чиста таблоидизација политике.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Sasa M

22.07.2019. 15:34

Koji si ti prevarant, dva puta si i mene prevario da glasam za tebe. Ti i Canak bez dana staza obogatili ste se, odakle.Nemoj samo ti nekog da savetujes.

Oblivion

22.07.2019. 15:55

Zasto uopste dajete prostora ovom liku? Politicki nebitan, moralno posrnuo, na svakom koraku radi protiv interesa svog naroda. Ucinite Srbiji uslugu I posaljite ga u zaborav.

realist.

23.07.2019. 07:15

Pitam se kada ce Drzava poceti da trese ove k azi politickih, Lidera Koji su usli u prijasnje Vlast lopovlukom i prodaju narod e imovine kako bi se obogatili, od ovih treba traziti dokaz imovine.