Вучић: Замолио сам Макрона да помогне у решавању питања КиМ; Макрон: ЕУ мора да се реформише да би примила Србију

Новости онлине/Агенције

понедељак, 15. 07. 2019. у 18:14

Вучић: Замолио сам Макрона да помогне у решавању питања КиМ; Макрон: ЕУ мора да се реформише да би примила Србију

Емануел Макрон и Александар Вучић, фото Танјуг

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је замолио Емануела Макрона да помогне у решавању питања евроинтеграција Србије, као и проблема Косова
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг и ретко отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој земљи, али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

"Нисам сањар, али уверен сам да енегија и политички ентузијазам Макрона могу променити много на европском континенту и да донесе добре ствари нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је са француским колегом имао веом дуг разговор, те да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока, и да није имао никада ни тако отворен и искрен разговор.

„Салушао сам Макрона о свим важним регионалним и европским питањима, изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања ксоовског чвора. Разговарали смо толико дуго да је тешко да могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли“, објаснио је он.

Указао је да је разговарао и о ономе што се збивало у Берлину, а није у Паризу, као и о напорима које треба предузети у нарендом периоду, али и економској сарадњи.


Данас потписани споразуми, како је додао, су веома важни, а посебно је навео споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду.

Рекао је да ће се настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Беогарду, те да ће се наставити у тојк области сарадња са француским компанијама. Посебно се захвалио француским компанијама и макрону на мопгућности да војно-техничка сарадња буде на још вишем нивоу.

„Заинетресовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује“, проучио је он.

Вучић је изразио задовољство куповином ракета Мистрал, преневши да ћемо добити 18 јединциа и 50 ракета.

„За нас је ово веома значајно и верујем да можемо много тога да урадимо у будућности. Значајни су уговори потписани и око депоније у Винчи, као и производњ топлотне енергије. Такође је важна француска школа у Београду, која ће моћи да прима ђаке од 1. септембра“, указао је он.

То су, како додаје, све ствари које дубински мењају наше стратешке односе, и које говоре о нашим стратешким односима две земље.


Подсетио је да француске компаније у Србији запошљавају више од 12.000 људи, и изразио наду да ће се тај број увећати.

Оценио је изузетно важном заједничу изјаву и рекао да је битно да ЕУ призна наше економске резултате, а да је важно да учинимо још дста у области владавине права.

Све о посети Макрона Србији можете да прочитате ОВДЕ.

Каже да смо спремни да прихватимо француску помоћ и подршку и да желимо унапређење и интензивиране сарадње у свим другим областима.

„Веома сам срећан што сам могао да угостим француског председника и имао прилику да најотвореније разговарам с њим о свим кључним питањима“, казао је он.

Вучић је истакао да је код Срба увреда да када неко каже да нису били довољно гостољубиви, па се нада да смо се показали довољно гостопримљиви.

Велика је част што је данас у Србији у госте дошао председник Француске Емануел Макрон, подвукао еј он захвалвивши му се на великој части и поштовању коју је указао Србији и њеним грађанима.

„Ми и те как то умемо да ценимо. Верујем да ћемо својим делима умети у будућности да изразимо захвалнсот председнику, народу и држави Француској за сарадњу и пружену руку према Србији“, истакао је он.

Рекао је да касне са програмом посете више од сат врема и да их већ на Калемегдану чека више од 7.500 људи, па жели да скрати своју изјаву.


МАКРОН: СРБИЈА ЈЕ ВЕЛИКА ЕВРОПСКА ДРЖАВА И НАЦИЈА

Србија је велика европска држава и нација, поручио је данас француски председник Емануел Макрон и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију.

Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује.

Навео је да је Србија део процеса придруживања ЕУ, да те да ЕУ мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

Прочитајте још - Француски медији о Макроновој посети: Време отопљавања

"Али паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поручио је Макрон.


Истакао је да је Србија велика европска држава и нација:

"Ја то кажем овде, веома јако, у тренутку када неки било где на свету могу да имају утисак да би овај регоин у наредних десет година требало да буде место где ће се препирати утицаји ових и оних", рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

МАКРОН: СРБИЈА ИМА СВОЈЕ МЕСТО У ЕВРОПИ, ДАТУМ МАЊЕ ВАЖАН

Србија има своје место у Европи, а тачан датум када ће постати чланица ЕУ је мање важно, поручио је данас председник Француске Емануел Макрон.

Председник Француске је тако одговорио на питање новинара РТС-а шта конкретно значи за Србију то што је раније данас рекао да нема проширења ЕУ док не дође до дубинских реформи унутар саме ЕУ и да је реалистично то што и сама Србија не спомиње никакве датуме.

Исти новинар је прокоментарисао су, ипак, највиши званичници ЕУ донели стратегију за Западни Балкан у којој се 2025. година спомиње као датум када би земље региона могле да приступе ЕУ и запитао шта треба да се догоди да се Француска усагласи са тиме.

"Није добро да се превише брзо уђе у Европу, јер то не би било добро ни за Србију, нити за Европу", казао је Макрон.

Рекао је да нема тачно одређеног датума и да се не треба "затворити у каленадар".

"Ако дефинишемо датум, онда кажемо да ли смо успели или нисмо успели. У таквој ситуацији чак и да рефоме предвиђене не буду реализоване, онда обришемо све које су урађене и кажемо - не нисте успели до тог датума. Ово је процес у којем морају сада сви да имају своју улогу. То је процес који Србију приближава Европи и ЕУ", поручио је Макрон.

Како каже, добро је да се спроведе низ реформи и када ствари буду спремне онда ће моћи да се кажео да је завршена та етапа.

"Тако да сам по том питању у нашим разговорима веома пажљив. Ми нећмо да будемо у неком ''цреву''. Већ што пре будемо обавили реформе, што јасније и јаче, то ћемо брже моћи да прелазимо одређене етапе. Али, оно што ми градимо је заправо јаче од самог процеса. На пример, оно што радимо везано за Косово - капацитет да имамо широк дијалог као на овој конфернцији што имамо".

Макрон истиче да је за њега управо то много јаче од било каквог процеса или известаја, у ком не може директно да се разговара.

"Заиста желим да се ЕУ реформише, 28 држава чланица већ не функцинишу тако да не може ЕУ да се шири ако се сама не реформише.Тако да то не би ни био поклон за све који желе да се придруже ЕУ", каже Макрон.

Верује да Европа није бирократски процес који се своди само на известаје, прописе и норме, већ сарадња у свим областима друштва.

Макрон је нагласио да ће тај начин размишљања помоћи Србији да буде усидрена у Европи.

"Не желим да Срби кажу - Европа је нешсто где се људи састају затоврено тамо негде у Европи и не разумемо баш шта раде и да је све компликованије постати члан ЕУ... Онда више нико неће желети да земља у уђе у ЕУ. Са друге стране, треба објаснити шта је Европа - компромис и сарадња".

Каже да то значи и разговор и са Русијиом, Кином, Турском, САД, афричким земљама и другим, као и да је ЕУ диван пројекат и прича о љубави која је изграђена над вековима ратовања.

МАКРОН: ПОДРШКА ОБНОВИ ДИЈАЛОГА И КОМПРОМИСНОМ РЕШЕЊУ

Председник Француске Емануел Макрон поручио је данас у Београду да ће се ангажовати да се обнови дијалог између Београда и Приштине и да се постигне свеобухватни и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

"Имате способност да браните суверенитет земље, али и да градите компромисе са суседима и то је оно што је снага Европе", рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Рекао је да се Француска противи свим унилатерланим потезима са обе стране.

Европа ће, каже, бити јака ако помогне Србији и Косову да нађу споразум.

"Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се нашао споразум и одржала стабилнсот у региону", рекао је он.


Француска је, каже, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкренто решење.

Постоје неке спољне силе које желе да се не нађе споразум, њима није у интересу, приметио је Макрон.

"Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будућност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу", рекао је он.

"Потпуни отворено смо разговарали, искрено, храбро што се вас тиче, јер је то тешко питање за вашу земљу, њену историју и будућност", рекао је Макрон.

МАКРОН: ОПОЗИЦИЈА У СРБИЈИ НИЈЕ НА ВРЕМЕ ТРАЖИЛА САСТАНАК

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, на питање француског Ле Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

"Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амабасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд".

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.


Тако је одговорио на питање истог новинара зашто се није видео са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Маркон је казао да ће бити састанака са његовим саветницима и кабинетом, с обзиром да је требало послати то писмо раније.

"Знали су одавно да ја долазим данас. Увек ћу видети све политичке снаге које то затраже и направићемо план за то, али дебата коју имамо је важна, и ја поштујем плурализам и отворен сам", навео је Маркон.

МАКРОН О КиМ: НЕМАМ РЕШЕЊЕ, АЛИ КОМПРОМИС НИЈЕ ОСТАТИ НА СТАРТНИМ ПОЗИЦИЈА


Председник Француске Емануел Макрон рекао је данас у Београду да нема готово решење за косовски проблем, да магично решење не постоји, да је он за компромис, али да компромис не значи остати на стартним, дијаметрално супротстављеним позицијама страна у дијалогу.

На констатацију Тањуга да је јасно да Србија неће пристати на решење за КиМ у коме ће дати све, те питање да ли верује да је могуће Приштину мотивисати на договор, ако она живи, с добрим разлозима, у уверењу да су јој водеће силе већ све дале, и како он виуди компромис који не значи косовску независност, Макрон је рекао да није могуће вратити се две деценије уназад, на почетак.

Разуме, каже, фрустрације које постоје с тим у вези, али нема конкретно решење, односно одговор на питање шта је компромис а да не значи независност Косова.

Кад је реч о супротстављености позиција две стране, Макрон је рекао:

"Морам да признам да председник Вучић има храброст и да је рекао да Устав Србије не одговара ономе што њени партнери у Европи мисле, као и да Србија жели да уђе у ЕУ и мисли да је њена будућност у Европи“, казао је Макрон.

Са друге стране, истиче, има људи који не желе компромис и чији став је илустровао следећим речима:

"Међународна заједница нас је признала као независне, као потпуно независне, нећемо ништа више ни да чујемо, ни да видимо у вези са Србијом, морају да признају сва наша права и идемо напред", навео је Макрон.


„Када кажемо да морамо нађи компромис, то значи да ниједна од ових позицја које су дијаметрално супротне не могу да остану на тим позицијама. То морамо да исправимо", казао је Макрон.

"Мора свако да се помери да нађемо пут како бисмо гледали будућност", каже он и понавља да ће се он ангажовати да се настави са тражењем компромисног решења.

ВУЧИЋ: УЗДАМ СЕ У МАКРОНОВУ ПОМОЋ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да данас, после разговора са француским председником Емануелом Макроном, не може да говори о неким "величанственим закључцима" кад је реч о Косову, али да Србија жели мир и договор са Албанцима, а да је остало "на Макрону и ЕУ".

Вучић је, одговарајући на питање Тањуга на конференцији са председником Француске Емануелом Макроном - да ли би после разговора са Макроном могао рећи да се нада неком помаку у решењу питања КиМ - поновио да није сањар, нити да је маштао да ће данас Макрон променити своје мишљење по питању Косова, које види као независну државу.

Истакао је да је Макрона молио да помогне у тражењу компромиса, срећан што је, каже, могао да разговара са човеком који је довољно отворен, поштен и да саслуша све нас са којима не мора да се сагласи.

"Морао је да слуша и бројне фрустрације са којима се наш народ суочава деценијама", рекао је Вучић.

Он је навео да се узда у помоћ Макрона не само нашој земљи, него свима у региону и да сматра да је компромисно ресење једино решење.

Како каже, постоје различити модели и могућности.

"Ја бих веровао у оно што би Макрон изложио као своје идеје".

"Имам пуно поверење у његову искрену жељу да допринесе очувању мира и стабилности", рекао је Вучић.

Он је навео да је са Макроном имао искрен и отворен разговор, те додао да Макрон и не зна колико се Срба намргоди кад он каже да су Косово и Србија независне државе.


"Али је он један од ретхих који желе да нас саслушају и помогну. Нисам приметио много лидера у Европи, осим Меркел, који су толико дуго хтели да разговарају са мном", рекао је Вучић.

Навео је да не може да говори о величанственим закључцима, јер је то сада немогуће.

"Желимо мир и договор са Албанцима, остало је на Маркону и на ЕУ", истакао је Вучић.

МАКРОН: ВИДИМ ЖЕЉУ СРБИЈЕ ДА НАПРЕДУЈЕ У РЕФОРМАМА


Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, коментаришући извештај Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ, да у нашој земљи види жељу да се конркетно напредује у реформама.

Макрон истиче да је и о томе разговарао са председником Србије Александром Вучићем.

Председник Француске подсећа да се у том извештају помиње да има случајева кршења владавине права и истиче да је важно да постоји дијалог о свему што се у тим извештајима идентификује.

Макрон додаје да је о владавини права више пута до сада разговарано и у Паризу, као и у Београду.

Навео је да је почео и рад са Репортерима без граница, као и да да Француска очекује да ситуација буде побољшана по питању медија у Србији.

"Наша жеља је да кренемо да радимо веома конкретно са ЕК, то је нужно. Али, могу да кажем само једно: да сам увек видео код наших саговроника жељу да напредују конкретно".

ВУЧИЋ: КАД НЕГДЕ 3,7 ОДСТО БУДЕ ВИШЕ ОД 55 - ПРИХВАТИЋЕМО И МИ ТО

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је за Србију увек важно шта пише у извештају Европске комисије, као и да се трудимо да на објективан начин анализирамо све и покушавамо себе да мењамо у различитим областима, а, на примедбе о томе што опозиција бојкотује скупштину, узвратио да је парламент једино место за дијалог.

Вучић је подсетио да је ЕК похвалила еконосмки напредак и еконосмке реформе Србије, али и указала на проблеме са којима се Србија суочава у оквиру поглавља 23 који се тичу владавине права, што, каже, није ништа ново.

"Сагласан сам и захвалан када говорите о проблему независности правосуђа, што је ужасан проблем, који је настао је 2009. године после партијске реформе правосуђа бивше власти. И на томе ћемо да радимо, да решимо тај проблем", рекао је Вучић одговарајући на питање француског новинара у вези са извештајем ЕК и које реформе ће предузети како би се Србија "вратила на европски пут који очекује Брисел".


Када је реч о бојкоту парламента, Вучић је истакао да је парламент набоље место за дијалог, али да Драган Ðилас и није у парламенту, јер нико за њега није гласао.

Новинар је споменуо Драгана Ðиласа питајући француског председника зашто се није видео током посете са њим нити са другим лидерима опозиције.

"Замолио бих председника Макрона да их прими, ако може - што пре то боље. Бар ће са 3,7 одсто странка лидера којег сте поменули доћи на 3,75 одсто и тиме ће постати много активнији члан друштвених процеса", иронично је прокоментарисао Вучић.

Како је приметио, тај део опозиције не жели да се сретне са њим, пошто је то испод части, али је додао да је добро да желе да се срету са Макроном.

"Волео бих да их он прими, да чује те ингениозне идеје и мислим да је то важно за демократичност друштва, да се види виоди да ми ништа не кријемо и да желимо да се те идеје чују", додао је он.

Вучић је поновио да је парламент место за разговор.

"А, ако имају неке друге представнике, које су у међвремену придобили на своју страну или купили... како год, немамо проблема да са њима разговоарамо, а место за то је парламент", подвукао је председник.

Вучић је приметио и да би ЕК написла 10 страница критике на рачун Србије, да смо ми у нашој земљи додносили одлуке о највишим функцијама на начин као недавно у Бриселу.

"Овако, ми смо мала земља у којој свако може да каже шта хоће и како хоће. Наше је да чувамо независност, да напредујемо у владавини права, да слушамо пријатеље", рекао је Вучић и додао да је и томе разговарао са француским колегом.

"Ми ћемо да узмемо француске експерте да нам помогну, да видимо шта је то сто можемо да урадимо. Али, да на власт дође неко са 3,7 одсто - још нисам чуо у којој је то земљи могуће. А, чим се то деси у ЕУ, исти ћемо рецепт да прихватамо и у Србији", рекао је Вучић.

Како је рекао, власт ће са пажњом да прати све идеје политичких противника, али да никако 3,7 одсто не може да буде више од 55 процената.

"То никада није било, нити ће да буде. А, када буде било, прихватићемо и то", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: И МЕНИ ЗВИЖДЕ, КАО И МАКРОНУ, АЛИ СЕ НЕ СЕКИРАМО


Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се и сам, као француски председник Емануел Макрон, суочава са звиждуцима, али да је сигуран да се ни Макрон не секира много због тога.

Говорећи на конференцији за новинаре са Макроном, који је одговорао и на питања француских новинара у вези са протестима "и звиждуцима" у Француској, Вучић је рекао да и њега свакодневно, поред радног места, чекају у шаторима и звижде.

"Што се звиждука тиче, ја кад идем ујутру на посао, мене чекају у шатору, па ми звижде, вичу, кажу да сам издајник, да сам лудак и још нешто што не смеме да кажем јер би било непристојно или бисте погрешно разумели. И кад излазим у току дана, исто понове, увече кад излазим трећи пут ми кажу и тако сваки дан", рекао је Вучић.

Међутим, каже, кад дођу избори добије пет пута више гласова него сви они заједно.

Закључио је да "то ко коме звижди није много важно" и да је сигуран да се ни Макрон не секира много.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (31)

Katarina

15.07.2019. 18:31

Gospodin Makron ce sve uciniti da se dijalog ponovo pokrene. To je u interesu Balkana, ali i Evrope.

Acko

15.07.2019. 19:07

Stav Makrona oko resavanja problema na KiM je od velikog znacaja za dalji napredak u dijalogu Beograda i Pristine.

Mare

15.07.2019. 19:38

Nakon rekonstrukcije EU i nakon podrške ovako velikih sila verujem da je Srbija na listi za nove članice EU.

dule

15.07.2019. 20:12

Nezelim niti cu zvizdati Vucicu,a necu ni Makronu.Samo me iritira izjava Makrona da postuje suverenitet Srbije,te da drzi mnogo do suvereniteta njegove Francuske.Verovacu mu kad ponisti priznanje Kosova,jer je to suverenitet koji su Francuzi previdieli.Za vladavine Charla de Gola videlo se prijateljstvo,donekle i Zorza Pompidua.Svi nakon njih gazili su po prijateljstvu najvise Miteran i Sirak pa redom.Sarkozi naprimer nije ni cuo za Srbiju.Sve samo umotano u coko papir,a cokolade nigde.Politika.

Milica

15.07.2019. 21:28

Makronove reci o kompromisu ulivaju nadu da ce problem kako oko taksi tako i ostalih pitanja poceti da se resava.

Ivan

15.07.2019. 21:59

Pomoc Francuske znacila bi nam i u smislu da ne podrzavaju Pristinu i njihove sulude ideje.

fretg

15.07.2019. 21:59

Poseta Makrona za prijateljstvo kao nekada i sto bolju ekonomsku saradnju izmedju Srbije i Francuske.

Jovanović

15.07.2019. 23:06

Plašim se da malo šta Francuska može da uradi povodom Kosova, jer tamo Amerikanci kolo vode.

Dakki

16.07.2019. 18:11

Svaka pomoc nam je dobrodosla a pogotovo od jedne velike sile kao sto je Francuska.