Заменик градоначелника Горан Весић оценио је да Драган Ђилас купује место лидера опозиције како би се заштитио од кривичног гоњења и како би сутра могао да каже да га нападају због тога што је лидер опозиције, а не због тога што је крао.

Он је додао и да су сви у опозицији "на удару" од Ђиласа.

"Као што је куповао телевизије, продавао секунде тако је и разумео и политику, те купује место лидера опозиције како би се заштитио од кривичног гоњења", навео је Весић гостујући на ТВ Хепи.

Како каже, Ђилас је себи већ "купио" странку, а сада му је циљ и Народна странка Вука Јеремића.

Он је рекао да би Ђилас да купи место лидера опозиције, јер мора да "склони" конкуренте, од којих је један, каже Весић - Вук Јеремић, који, за разлику од Ђиласа, има политичку странку.

"Први напад Ђиласа је био на ДС и пре неки дан је један посланик те странке из Војводине рекао колико је Ђилас зарадио купујући странку. И данас све из ове странке иде Ђиласу на рачун, јер странка враћа дугове њему. Дакле, он је купио политичку странку и сада тамо спрема новог председника, заједно са Душаном Петровићем, а то је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић", рекао је Весић.

Прочитајте још - ДЕТАЉИ ИЗ ИСТРАГЕ: На секундама РТС оштећен за 650 милиона?


Према његовим речима, други Ђиласов циљ је - странка Вука Јеремића.

Ђилас, како тврди Весић, ради са Николом Јовановићем (потпредседником Народне странке), којег спрема за новог председника те странке и "подржава га и финансијски".

"Када то буде завршио, он је купио опозицију, а то му треба како би се заштитио од кривичног гоњења", рекао је Весић.

Све то треба Ђиласу како би се заштитио од кривичне одговорности и како би сутра могао да каже да га нападају, јер је лидер опозиције, а не зато што је крао.

"То је та замена теза која Ђиласу одговара и зато су сви у опозицији на удару од самог Ђиласа", навео је Весић.

Он је истакао да Ђилас напада министра полиције Небојшу Стефановића управо како би се заштитио од кривичног гоњења, јер је Стефановић саопштио да се против Ђиласа води истрага о трговини секундама и сукобу интереса.

Према његовим речима, Ђилас је био државни чиновник, а његова приватна фирма је трговала секундама са јавним сервисом, РТС-ом и Студијом Б, што је, каже, сукоб интереса.

"Значи није реч о приватним телевизијама. То је класичан пример сукоба интереса. Пошто је полиција све то истражила и Стефановић саопштио да је утврђена Ђиласова одговорност, ви имате напад на министра Стефановића", рекао је Весић.

Он каже и да Ђилас све то ради "преко још једне странке коју је купио, а то је странка Бошка Обрадовића".

Ђилас не разуме шта је политички рад, а то је борба да се стекне поверење народа и да се бори за политичку идеју, већ политику разуме на начин да све може да се купи, навео је Весић.

ВЕСИЋ: ШОЛАК ЈЕ ПРАВИО КАРТЕЛ ПРОТИВ ТЕЛЕКОМА


Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да је власник "Унитед групе" Драган Шолак током последње две деценије постао “пројекат за контролу медија у Србији” - у његове компаније се улагало, куповао је мале фирме, углавном пиратске, и правио је картел против Телекома, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

То се, тврди Весић, радило и уз помоћ неких бивших руководилаца Телекома, али и уз помоћ људи из државе, бивших министара и бивших председника.

“Сви они су дозволили Шолаку да се шири као рак по Србији и да полако преузима медијску сцену. Када је постао довољно јак и када је скоро уништио Телеком почео је да уцењује поједине телевизије, јер је постао довољно велики да каже да их неће бити у програм. А, тако да посредно утиче на уређивачку политику”, рекао је Весић гостујући на ТВ Хепи.

Ни то, каже, Шолаку није било довољно, већ је купио “Дајрект медију”, па је, тврди Весић, постао монополиста на тржишту рекламних секунди.

“То је било ново средство којим је могао да уцењује телевизије”, додао је Весић.

Он је навео да Шолак од кабловског провајдера постаје највећи власник медијских секунди, што директно утиче на програм телевизија, јер оне од тога живе.

“Након тога креће да оснива медије, прави Н1, а заједно са Ђиласом још једну телевизију и припрема се за куповину других, овде и у региону. Намера је да имају читав ''пакет'' и да контролишу Балкан. Све су били спремили да купе ТВ Прва и О2. То је био пројекат у којој би Ђилас преузео медијску сцену, путем медија дошао на власт, а Шолак би водио економију земље и то без избора”, рекао је Весић.

Када је држава одлучила да се одбрани од тога, кренули су напади на медијима које контролишу, рекао је Весић и истакао да је на крају тог плана било рушење председника Александра Вучића, које није успело.

Весић се поново споменуо и оптичке каблове СББ-а који су постављени у мрежи топлана и рекао да су се “Београдске електране” бориле против тога, али су спречене, “очигледно од неке више силе”.

“Када сам поставио питање колико су новца дали за постављање тих каблова, добио сам одговор - ми имамо неке папире и протоколе. Никада нису платили ниједан динар. Одговор је био и да су то поставили и дали могућност топланама да користе. То би било као када бисмо ми направили нелегалан аутопут на територији града, а даћемо држави једну 'жуту траку', а остало је моје. То је невероватно”, рекао је Весић.

Исти случај је, каже, и са струјом на стубовима јавне расвете где, како је навео, сви Београђани плаћају струју да би СББ радио.

Весић је изразио уверење да Шолакови страни партнери не знају да их је преварио, због чега је најавио писма са свим доказима која ће упутити њима, али и кривичне пријаве и тужбе за одштету.

Весић је показао наредбе и дописе "Београдских електрана" из 2003, 2009, 2012. и 2014. године у којима се, каже, наређује да се престане са постављањем оптичких каблова, да се доставе сви докази о постављеним каблова, дозволе, уговори, споразуми.

Ништа од тога није урађено, додао је заменик градоначелника.

“Могу да ме нападају колико хоће, али ја ћу им наплатити оно што што су дужни грађанима Београда, јер то је мој посао”, рекао је Весић.

Он је додао да Шолак злоупотребљава своје стране партнере и проблем са градом који захтева да плати коришћење мреже топлана.

“Он у ЕУ не може да прави паре а да не плаћа. Због чега то жели да настави да ради у Србији? Али, мораће да плати”, закључио је Весић.

ВЕСИЋ: ВУЧИЋ ДУГО НА УДАРУ

Заменик градоначелника Београда Горан Весић оценио је данас да председник Александар Вучић већ дуго на удару јер је створио јаку Србију, али да је сваки напад био неуспешан, због чега је, како каже, сада фокус на Вучићевим најближим сарадницима.

Наводећи да никоме на западу не одговара јака Србија, а многима ни то што се Вучић бори за КиМ, Весић је за телевизију Хепи рекао да велике силе увек воле да мали народи немају јаке владе које могу самостално да доносе одлуке.

Прочитајте још - Весић: Ђилас је нервозан


Весић је, истичући да Србија има 3,8 милијарди евра прилива инвестиција, а све земље у региону заједно немају ни 3,6, рекао да таква Србија не одговара многима.

"Сваки напад на Вучића био је неуспешан и очигледно је сада фокус на његовим најближим сарадницима", додао је Весић.

Он је навео и да политички рад представља поверење народа.

"Знате ли колико је Александар Вучић инсистирао да свако плати порез? И свако је на крају платио порез, зато што је његова обавеза да напуни државну касу, као што је и моја обавеза да напуним градску касу", рекао је Весић.

Он је најавио и да ће у наредном периоду бити много кривичних пријава и тужби за накнаду штете.