Јучерашња бахатост албанских специјала у четири општине на северу Космета, био је повод данашњег масовног окупљања у центру северне Косовске Митровице са којег је послата јасна порука „да се Срби нису уплашили и да ће се за своја права и слободу борити“.


Прочитајте још - Ракић: Захтевамо од Тужилаштва да ослободи ухапшене цивиле; Симић: Сложнији смо него икад

- Бахати и злонамерни злочинци, прерушени у некакву полицију, сејали су мржњу и насиље над голоруким народом, ударали, ломили, рушили, пуцали, сатанизујући север да би га лакше окупирали и покушали да понизе и унизе нас поносне Србе. Овакво понашање је срамно и за Албанце, али и за Међународну заједницу која промовише људска права и слободе, а сада без речи и осуде посматра угњетавање и застрашивање једног народа – рекао је председник Српске листе Горан Ракић. Он је упитао „како то да само када се врши терор над српским недужним становништвом никоме не пада на памет да осуди албанске насилнике“.

- Онај који је заиста јак, он своју снагу не показује иживљавајући се над старима, немоћнима, болеснима, изазивајући крвопролиће, а све зарад јефтиних политичких поена – поручио је Ракић.

Он је позвао српски народ у покрајини да не наседа на провокације које су, како је рекао, скуване по рецептима великих западних сила.

Иако је у претходне две деценије било много сукоба, бруталност коју су косовски специјалци применили у Зубином Потоку, по мишљењу градоначелника ове општине Срђана Вуловића, била је највећа до сада.

- Сама чињеница да су ухапсили човека који је глувонем, који је пензионер и који је лице са посебним потребама говори вам све. И поред свега ми смо још чвршћи, још јачи, још одлучнији да смо у праву. Јуче су људи бранили своје породице, куће, дедовину и нама Kолашинцима не пада на памет да било где идемо - рекао је Вуловић.

Грађанима се захвалио и први човек Звечана Вучина Јанковић који је истакао да су Срби са севера показали како се треба за српство борити срцем.

-Показали сте да храброст и снага леже у срцу, а не у оружју оних који су га носили и употребљавали против нашег народа. Пред нама су вероватно тешки дани, а ви сте слогом и јединством доказали да сте спремни да те дане и дочекате. Јако често од појединца можете чути приче да је „Kосово већ готова прича, али ја вам поручујем да ће се о Kосову тек причати у наредном периоду – рекао је Јанковић.


Позив на истрајност у борби за своја основна права упутио је и студент проректор Приштинског универзитета Немања Бишевац који је истакао да су „Срби често у својој историји доказивали да је немогуће заправо могуће“.


- Велики део популације нашег града чине студенти, они су увек били ту за нашу мајку Србију и биће кад год то затреба – рекао је Бишевац и нагласио да им подршка колега стиже из свих крајева земље и региона.Протестни скуп, на који се окупило више хиљада Срба са севера Космета, одржан је у шеталишној зони у близини споменика Кнезу Лазару и завршен је без инцидената.