Припадници РОСУ упали су у уторак јутро око шест сати на територију четири српске општине на северу Космета и том приликом ухапсиле 28 особа од тога 19 полицајаца и девет грађана.

Најтеже је било у општини Зубин Поток, где су се специјалци бахатили и правили штету по приватним аутомобилима и правили селфије са оружјем.

РОСУ су пробиле све блокаде које је становништво поставило како не би могло да одведе ухапшене особе, и упутили су се ка јужном делу Косовске Митровице.

Ситуација у Косовској Митровици је мирна, али напета. Не чују се сирене, а град надлеће хеликоптер КФОР-а.

У акцији је учествовало око 200 припадника полицијских снага.07:30 - ЂУРИЋ: ЦИЉ АКЦИЈЕ РОСУ ЗАСТРАШИВАЊЕ И ИЗАЗИВАЊЕ ПАНИКЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су јединице РОСУ јутрос упале на север КиМ на територију све четири општине са циљем за застраше Србе и изазову панику, додајући да располаже информацијама да је неколико Срба ухапшено.

"Јутрос око шест сати, специјалне јединице РОСУ упале су из три правца на север КиМ, на територију све четири општине, са циљем да застраше, изазову панику уз хапшења која смо најављивали и о којима је говорио председник претходних дана, да створе немогућу климу за Србе на КиМ", рекао је Ђурић за Танјуг.

Имамо информације да је неколико Срба ухапшено, додао је он.

Ђурић је истакао да су "сепаратисти из Приштине прибегли настрашнијим методама да би Србе заплашили".

"То су учинили уз сагласност дела међународне заједнице и велику срамоту Квинте, иако смо данима упозоравали да се припрема овакав сценарио и масовна хапшења Срба. Држава Србија је позивала да се спречи овакав сценарио зато што ово представља играње миром на територији наше јужне покрајине", казао је Ђурић.

07:33 - ЂУРИЋ: СРАМОТНО ЈЕ ШТО НЕМА РЕАКЦИЈЕ КВИНТЕ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић указао је да је велика срамота што нема реакције Квинте, упозоривши да сада имамо драматичну ситуацију.

Ђурић је рекао да је упад "више колона до зуба наоружаних шиптарских јединица" покренут са јасним циљем да Србе застраше.

Он је констатовао да је очигледно да "ти шиптарски екстремисти, а и они који су им дали сагласност за овако нешто, јер овако несто није било могуце без сагласности њихових спонзора и ментора из земаља Квинте, оваким акцијама желе да Срба висе не буде на КиМ".

07:38 - ОКУПЉАЊЕ СРБА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ (ВИДЕО)

Срби се окупљају на Тргу цара Лазара.07:40 - ЈЕДНА ОСОБА РАЊЕНА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

Како незванично сазнајемо, у акцији РОСУ у Зубином Потоку рањена је једна особа.

07:45 - ВОЈСКА СРБИЈЕ У СТАЊУ БОРБЕНЕ ГОТОВОСТИ

Председник Србије Александар Вучић наредио је после акције РОСУ рано ујутру стављање свих јединица војске наше земље у стање пуне борбене готовости. Опширније читајте ОВДЕ.

07:53 - РОСУ УХАПСИЛА ТРИ СРБИНА ПРИПАДНИКА КОСОВСКЕ ПОЛИЦИЈЕ

Специјалне јединице РОСУ ухапсиле су јутрос три Србина, припадника косовске полиције, сазнаје Танјуг из поузданих извора.

07:55 - СРБИЈА ТРАЖИ РЕАКЦИЈУ КВИНТЕ

Србија тражила реакцију земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка,Италија и Француска) због упада специјалаца Росу на север КиМ, сазнају "Новости". Опширније прочитајте ОВДЕ.

08:02 - ПРЕДСТАВНИЦИ СРБА СЕ ХИТНО ВРАТИЛИ НА КОСМЕТ

Политички представници Срба са Косова и Метохије, који су у понедељак присуствовали посебној седници Народне скупштине у Београду, на којој је председник Александар Вучић говорио о преговорима са Приштином, хитно су отпутовали у јужну српску покрајину.

08:14 - УГАСИЛЕ СЕ СИРЕНЕ ЗА УЗБУНУ

После дуже од сат времена сирене су престале да завијају у Косовској Митровици, преноси Коссев.

08:24 - КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА: УХАПШЕНИ ОСУМЊИЧЕНИ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ

Косовска полиција огласила се саопштењем поводом хапшења Срба на северу покрајине.

“Данас је у сарадњи Косовске полиције и Полицијског инспектората Косова, као и других релевантних јединица, на основу налога Основног суда у Приштини извршена операција која је за резултат имала хапшење неких полицијских званичника и неких грађана.

Овој операцији петходнила је вишемесечна истрага ПИК-а и Косовске полиције предвођене Специјалним тужилаштвом Косова која је резултирала сумњом о укључености неких полицијских званичника и неких грађана у учешће и организовање криминалне групе, у вези са другим кривичним делима кријумчарење робе и злоупотреба службеног положаја, давање мита итд.

Упркос оружаном отпору у Северној Митровици, полицијска акција се наставила, укључујући хапшења и контролисање неких локација што је резултирало конфискацијом релевантних доказа као и дугих цеви“.

08:39 - ЂУРИЋ: РОСУ НАПАДАЈУ СРБЕ НА УЛАСКУ У ЗУБИН ПОТОК

До зуба наоружани албански специјалци у овом тренутку нападају Србе на уласку у Зубин поток и код клисуре покусавају да уђу у то место, изјавио је у Јутарњем дневнику РТС Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Он је рекао да екстремисти, пресвучени у полицијске униформе РОСУ, у Зубином потоку нападају недужно и ненаоружано становништво, оценивши ситуацију крајње озбиљном и драматичном.

Ђурић је рекао да су до зуба наоружани албански специјалци јутрос ушли у све четири општине на северу Косова, као што су српске власти недељама упозоравале да ће се догодити, на велику срамоту међународне заједнице.

Он је навео да је у име председника Србије Александра Вучића обавио разговоре са више међународних представника и да нема никакве сумње каква ће рекација државе Србије бити уколико се ово одмах не заустави.

Ђурић је казао да је ово организовано тобож због некаквих хапшења у вези са криминалом."То су могли да ураде и српски полицајци, уместо тога су решили да шаљу оклопна возила", рекао је Ђурић и додао да је ово најгрубље угрожавање мира и најдиректније кршење свих договора и споразума.

Он је додао да се прелиминарно зна да је више грађана КиМ српске националности ухапшено, али да је јасно да ту циљ нису никаква хапшења, већ застрашивање.

08:49 - КОЛОНА КПС ПРОЛАЗИ КРОЗ РУДАРЕ


У Рудару у групама пролази по неколико возила са КПС полицајцима и припадницима РОСУ.


08:51 - ПРОБИЈЕНА БАРИКАДА У СЕЛУ ЗУПЧЕ


Како незванично сазнајемо у општини Зубин Поток је тренутно најтежа ситуација. Барикада која су Срби поставили у селу Зупче пробијена је и Росу се креће преме селу Вараге.

09:03 - ХАРАДИНАЈ О ХАПШЕЊИМА: ОПЕРАЦИЈА ПРОТИВ КРИМИНАЛА

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је јутрос да су специјалне снаге јутрос извеле операцију хапшења у општинама на северу Косова и Метохије и, очекивано, истакао да је реч о "операцији против кријумчарења и организованог криминала".

Председник Србије Александар Вучић је пре 11 дана упозорио да приштинске власти спремају хапшење Срба припадника кососвке полиције и истакао да ће Приштина ту акцију правдати наводном борбом против криминала.

"У северним оптинама Косова одвија се операција против кријумчарења и организованог криминала у оквиру наше посвећености примени владавине права за све. Потврђујем да је ова операција уперена против организованог криминала и мета су јој такође полицијски и царински званичници. Позивам грађане да остану мирни", твитовао је Харадинај.


09:06 - ПУЦЊИ И ШОК БОМБЕ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ


У Зубином Потоку су чују пуцњи. Специјалци РОСУ бацају шок бомбе, док су сви прилазни путеви блокирани.

09:22 - РОСУ ПРОБИЛА И ДРУГУ БЛОКАДУ

Припадници РОСу јединица пробили су и другу блокаду у месту Вараге али су се Срби организовали и поставили нову. На окупљене грађане припадници Росу испалили сузавац и шок бомбе.


09:25 - МОСТ У К. МИТРОВИЦИ ЗАТВОРЕН

Фото Д. Зечевић
Мост који дели Косовску Митровицу на северни и јужни део јутрос може да се пређе само пешице, јер га је КФОР затворио за саобраћај, јавио је репортер Танјуга са лица места.

Све време у Северној Митровици се чују сирене за узбуну, а хеликоптер је надлетао град.

Грађани који су се у први мах јутрос узнемирени окупили на Тргу кнеза Лазара у центру Митровице у међувремену су се разишли.

У северном делу града тренутно је мирно, али напето, пошто су јутрос специјалне јединице РОСУ са дугим цевима у све четири српске општине на северу КиМ и ухапсиле 13 Срба припадника косовске полиције.


09:28 - УХАПШЕНО 13 СРБА, НАПЕТОСТ И УЗНЕМИРЕНОСТ НА СЕВЕРУ


Специјалне јединице РОСУ ухапсиле су до 8.30 сати 13 Срба, припадника косовске полиције на северу КиМ, речено је Танјугу у добро обавештеном извору.

09:32 - ДРЕЦУН: НА ПОРУКЕ МИРА ПРИШТИНА ОДГОВАРА ПОРУКОМ РАТА

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да су Албанци пажљиво бирали тренутак за бруталну акцију на северу КиМ којом, оцењује, шаљу поруку да не желе наставак дијалога и да им је циљ да изазову Србију на оружану акцију.

"Ова брутална употреба силе заправо провоцира, показује жељу Албанаца да се изазову тежи сукоби са српским народом на северу КиМ и да се испровоцира оружана реакција Србије, не би ли се онда пребацила одговорност за то што нема наставка дијалога на Србију и створили услови оправдања за проглашење уједињења Косова и Албаније", рекао је Дрецун на РТС поводом акције РОСУ на север КиМ.

Он је истакао да је битно сачувати јединство Срба и позвао на снажне дипломатске активности како ситуација не би ескалирала.

"Иако смо очекивали такву акцију Приштине очигледно су Албанци пажљиво бирали тренутак када заседа Скупштина Србије и када шаље поруку да све проблеме треба решавати мирним путем, да треба наставити дијалог и да треба створити услове за историјско помирење између Срба и Албанаца. На нашу поруку мира они одговарају поруком рата", наводи председник скупштинског Одбора за КиМ.


09:35 - ПУЦЊАВА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ, ЛАКШЕ ПОВРЕЂЕНО ДВОЈЕ СРБА

Двоје Срба лакше је повређено у пуцњави до које је јутрос око 6.20 дошло у Зубином потоку, када су припадници РОСУ дошли у реон села Доње Вараге у тој општини, потврдио је Танјугу полицијски званичник са лица места и додао да пуцњава траје и у овом тренутку, око 9.30 часова.

Једна особа, И.М, је ухапшена.

Око 6.20 дошло је, наиме, до размене ватре између непознатих лица и специјализованих јединица Косовске полиције, у којој је испаљено око 200 метака.Након тога, на лице места дошло је 15 оклопних возила РОСУ и ФИТ, који су се фронтално распоредили према селу Доње Вараге и према Зубином потоку, магистралним путем и срушили једну импровизовану мању барикаду, коју је на том путу јутрос поставило уплашено становништво.

Пипадници РОСУ иду пешице магистралним путем и пуцају и даље са обе стране и бацају шок бомбе.

Народ је преплашен, а локална школа и обданиште намеравају да обуставе рад, рекао је Танјугу тај полицијски званичник.09:39 - АП: ТРУПЕ СРБИЈЕ У ПРИПРАВНОСТИ

Србија је наредила својим трупама да буду у пуној приправности након извештаја да је косовска полиција ушла у Србима насељене регионе Косова, јавља АП.

Агенција преноси, позивајући се на српске медије, да су припадници специјалне полиције Косова "упали" на север Косова и ухапсили више особа.

Наводи се да је званичник српске владе Марко Ђурић казао да је акција косовске полиције осмишљена због застрашивања и протеривања Срба са Косова и представља "не само претњу стабилности, већ и најдиректнију претњу мира".

АП наводи и да је српски председник Александар Вучић наредио пуно стање приправности српских трупа.

09:50 - ПРИПАДНИЦИ РОСУ НАПРАВИЛИ ВЕЛИКУ ШТЕТУ (ВИДЕО)У селу Вараге код кафане "Радич Поље" припадници РОСУ направили су велику штету на приватним аутомобилима.

Према речима очевидаца, специјалци су кундацима разбијали шофершајбне на возилима и стакла на угоститељским објектима.

На путу су остаци шок бомби испаљених на окупљене Србе, а припадници иду према Зубином Потоку.


10:01 - КФОР: АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ НА КОСОВУ НИЈЕ ПРОТИВ СРБА

КФОР је јутрос потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову и, као и косовске власти, тврди да се акција на северу покрајине изводи у оквиру борбе против криминала.

"Операција Косовске полиције одвија се по налогу Тужилаштва на целом Косову, не само на северу, и није уперена против Срба, већ против особа оптужених за корупцију и криминал", рекао је за Танјуг портпарол команде КФОР Винченцо Грасо.

"Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом", каже Грасо.

Према његовим речима, у питању је полицијска акција какве су се дешавале и у прошлости, тако да КФОР "само прати ситуацију".

Он је прокоментарисао и став српских званичника да КФОР треба да учини нешто по питању акције косовских специјалаца.

"О томе је и раније дискутовано, ми се не мешамо у акције полиције, док нам не затраже да интервенишемо", рекао је Грасо.

10:06 - РУЖИЋ: ПРОВОКАЦИЈА И ФРУСТРАЦИЈА ПРИШТИНЕ


Упад специјалних јединица РОСУ и хапшење Срба представља провокацију и јасно показује фрустрацију политичцког естабилиштмента у Приштини након јучерашњег говора председника Александра Вучиха у Скупштини Србије, изјавио је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.

"Надам се да ће превладати солидарност наших сународника на Косову и Метохији. Јасно је и индикативно да се ради о провокацији након искреног и бриљантног говора председника Вучића јуче у парламенту", рекао је Ружић за ТВ Прва.


10:14 - ГРАЂАНИ СЕ ОКУПИЛИ КОД ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

НА раскрсници код Техничке школе, близу места некадашње барикаде, која је иначе последња уклоњена на Северу Косова 2016 године, окупила се група од око пар стотина грађана. Они стоје мирно и тренутно се ту ништа не дешава, преноси КоССев.

Претходно су грађани у знатно мањем броју били окупљени на главном тргу у центру града, међу којима су били и старешине храма Св. Димитрије, као и заменик косовског министра унутрашњих послова Милан Радојевић, који није давао изјаве за медије.

10:23 - И ДАЉЕ АКЦИЈА РОСУ КОД ЗУБИНОГ ПОТОКА (ВИДЕО)

На магистралном путу ка Зубином Потоку и даље траје операција специјалних косовских снага Росу, које покушавају да се пробију до Зубиног Потока.

Операција је почела јутрос око 6.20 часова, а и даље се чује пуцњаава из ватреног оружја, наводи за Танјуг полицијски званичник са лица места.

Припадници РОСУ растурају барикаде које српско становништво поставља на потезу од села Доње Вараге према Зубином Потоку.

Сви прилази Зубином Потоку су блокирани и у то место се не може ући. Ситуација у том месту је напета и становништво је у страху.


10:26 - РАДУН: ОЗБИЉНА ПРОВОКАЦИЈА КОЈА МОЖЕ ПРЕРАСТИ У СУКОБ

Упад специјалних јединица РОСУ и хапшење Срба рано јутрос озбиљна је провокација која може ескалирати у сукоб и тешко да се ускоро може очекивати наставак дијалога, оцењује политички аналитичар Бранко Радун.

Радун наводи да је идеја да се изврши притисак на Србију и оценио да Приштина то није урадила самостално и без подршке одређених кругова из међународне заједнице.

"Ово је део шире кампање притиска на Србију и не долази само из Приштине већ и запада, да Србија прихвати такозвано независно Косово", рекао је Радун.

Он је истакао да Албанци желе да на овај начин промене стање на терену.

10:33 - БАХАТОСТ ПОЛИЦАЈАЦА У ЗУБИНОМ ПОТОКУ

Бахатост шиптарских полицајаца иде дотле да праве селфије са оружјем, а у позадини се види табла Зубин Поток.

10:36 - ПРИМЕЋЕНА АКТИВНОСТ ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА У КРАЉЕВУ

У касарни Војске Србије у Краљеву примећена је активност оклопних возила.

10:40 - СТРАНЕ АГЕНЦИЈЕ: МЕЂУЕТНИЧКЕ ТЕНЗИЈЕ И ГНЕВ СРБА

Анса је пренела да су рано јутрос на северу Косова, насељеним већинским српским становништвом, специјалне полицијске јединице РОСУ ухапсиле13 српских припадника косовске полиције, што је, каже италијанска агенција, подигло међуетничке тензије, док руска агенција ТАС С наводи да је акција "изазвала гнев косовских Срба".

Анса преноси наводе српских медија да су се у северном, српском делу Косовске Митровице, највећег града на северу Косова, огласиле сирене.

Агенција наводи да јутрос нису били познати мотиви хапшења, која су се догодила на тероторији четири општине са српском већином на северу Косова и подсећа се да је српски председник Вучић претходних дана објавио да се спрема акција полиције на штету Срба и да је затражио од међународних представника и западних земаља да интервенишу код власти у Приштини како би их убедили да обуставе непријатељске акције против српског становништва.

ТАС С преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Руска агенција преноси да су албанске специјалне снаге притивориле српске полицајце и цивиле.

10:44 - РТК: ТАЧИ РАНО ЈУТРОС ОКУПИО СВЕ БЕЗБЕДНОСНЕ СТРУКТУРЕ

Косовски председник Хашим Тачи у раним јутарњим сатима окупио је на састанку у својој канцеларији све безбедносне структуре на Косову, преноси РТК2 на српском језику информације албанског сервиса.

Наводи се да су у Тачијеву канцеларију дошли директор Косовске обавештајне службе Шпенд Маџуни, директор полиције, као и челници правосудних институција.

Уопштинама на северу Косова ухапшено је од јутрос 13 Срба, а најмање два су лакше рањена током операције.

10:48 - РОСУ НАСТАВИЛИ ПРЕМА ЗУБИНОМ ПОТОКУ, НАРОД НЕ ПРУЖА ОТПОР

Специјалци РОСУ наставили су према Зубином Потоку. Народ не пружа отпор, само гледају поред пута.


10:51 - КОСОВСКА ПОЛИЦИЈА: ЈЕДАН ПОЛИЦАЈАЦ РАЊЕН, НЕКОЛИКО ПОВРЕЂЕНО

Један косовски полицајац је рањен из ватреног оружја а неколико их је повређено "у кошкању" приликом данашње акције на северу Косова, изјавио је агенцији Бета портпарол Косовске полиције Баки Кељани.

Кељани је рекао да ће коначне информације о томе бити познате на конференцији за новинаре коју ће полиција одржати након завршетка акције.

Он је оповргао информације појединих медија да хапшења на северу Косова имају везе са убиством Оливера Ивановића већ је навео да је у питање борба против организованог криминала.

Кељани је додао да је хапшења било истим поводом и у Глоговцу и у Србици.

10:53 - ОКЛОПНА ВОЗИЛА ИДУ ПРЕМА ЈЕЗЕРУ ГАЗИВОДЕ

Специјалци РОСУ се у оклопним возилима крећу према језеру Газиводе.


11:06 - У ЗУБИНОМ ПОТОКУ 120 ПРИПАДНИКА КПС, ПУЦАЛИ НА СРБЕ

Тренутно се у Зубином Потоку налази око 120 припадника тзв. косовске полиције, који су интензивно бацали шок-бомбе и испаљивали хице из ватреног оружја према ненаоружаним Србима, наводно у намери да их заплаше.

11:29 - НАПАДНУТ НОВИНАР ТВ ПРВА КОД ЗУБИНОГ ПОТОКА

Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић нападнут је код Зубиног Потокам где је у току акција косовске полиције.

Према информацијама те телевизије, припадници РОСУ зауставили су Максимовића, који је пошао у сусрет барикадама постављеним на магистралном путу према Зубином Потоку, и потом му оштетили аутомобил.

Аутомобил Зорана Максимовића / фото Танјуг


11:36 - КФОР: ЉУДИ ДА ОСТАНУ МИРНИ И ДА СЕ НЕ ПЛАШЕ

Командант КФОР-а италијански генерал Лоренцо Д'Адари је због ”политичке осетљивости тренутка” позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља.

”Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше”, стоји у званичном саопштењу КФОР-а, прослеђеном Танјугу.

Поводом ситуације на северу КиМ, КФОР саопштава да Косовска полиција спроводи полицијску операцију ”широм Косова”, на основу налога за хапшење које је издао Суд у Приштини у вези са истрагом о корупцији.

”КФОР потврдује да је ово само полицијска операција и да Косовске снаге безбедности или било које друге војне снаге нису распоредене на северу Косова”, стоји у саопштењу које је КФОР проследио Танјугу.

КФОР понавља да наставља да надгледа ситуацију и да је спреман да интервенише, уколико се то захтева, као трећи у линији одговорности, како би гарантовао сигурност за све Заједнице у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

11:43 - ПРИПАДНИЦИ РОСУ СЕ ПОВУКЛИ ИЗ ЗУБИНОГ ПОТОКА

Како "Новости" сазнају, припадници РОСУ повукли су се из Зубиног Потока и наставили пут ка јужном делу Косовске Митровице.

11:54 - РАЊЕНИ У ЗУБИНОМ ПОТОКУ ДОВЕЗЕНИ У БОЛНИЦУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ

Две особе рањене у Зубином потоку приликом акције специјалних јединица косовске полиције довезене су у Клиничко болнички центар у Косовској Митровици, потврдио је Танјугу заменик директора КБЦ Косовска Митровица Златан Елек.

Они се тренутно налазе на пријемном хируршком одељењу КБЦ и у току је дијагностиковање, како би се утврдило о каквим повредама је реч, рекао је Елек.

Више информација знаће се након прегледа, а у КБЦ у овом тренутку имају информацију да је још једна особа повређена у Зубином потоку.

11:55 - ЂУРИЋ: АЛБАНЦЕ ЗОВУ НА РАЗГОВОР, А СРБЕ ТУКУ И ВЕЗУЈУ

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке "пребијају, везују и одводе као стоку".

"Србе и Бошњаке пребијају, везују и одводе као стоку, док Приштина у оквиру наводне акције борбе против корупције осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију", навео је Ђурић на свом налогу на Твитеру поводом упада јединица РОСУ на север КиМ.

11:59 - СНИМАК ПРИВЕДЕНОГ ИСПРЕД ПОЛИЦИЈСКОГ ИНСПЕКТОРАТА У ПРИШТИНИ

Косовска агенција Косовапрес објавила је на сајту и Јутјубу снимак једног од Срба ухапшених на северу, који су доведени у Приштину.

На снимку се види како једног од ухапшених изводе из зграде полицијског инспектората у Приштини у комби полиције у којем су косовски специјалци, након чега возило одлази одатле.

Приказано је и како спред зграде инспектората патролира полицајац с аутоматским наоружањем, а око зграде је још полицајаца, као и новинарске екипе.


12:01 - РОСУ ПРЕТУКЛИ ОКО 100 СРБА

Специјалци Росу у Зубином Потоку брутално претукли око 100 локалних Срба пошто су пробили барикаде у месту Вараге. Према сазнањима Новости, полицајци су демолирали кафану "Радич поље" у којој су кундацима тукли госте међу којима је било и стараца

12:17 - РУСИЈА РЕАГОВАЛА НА УПАД РОСУ У СРПСКЕ ОПШТИНЕ

Министарство иностраних послова Русије назвало је упад косовско-албанских специјалних снага у српске општине и хапшење 13 Срба још једном у низу провокацијом Приштине.

Министарство иностраних послова Русије је позвало међународне покровитоље Приштине да уразуме косовско-албанске радикале и спрече даљу ескалацију конфликта.

(rs.sputniknews.com)

12:21 - БЕЧИЋ: МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА ДА ЗАУСТАВИ НАСИЉЕ НАД СРБИМА

Упад специјалних јединица РОСУ на север КиМ је још једна у низу акција усмерених на застрашивање и протеривање Срба, коју Албанци спроводе уз благослов својих ментора, оценио је председник Одбора за контролу служби безбедности Игор Бечић и позвао међународну заједницу да реагује и заустави насиље над Србима.

Бечић је у изјави Танјугу навео да је ужаснут и револтиран размерама насиља које такозване власти на Косову и Метохији испољавају према грађанима српске националности.

"Оправдавање бруталних напада на Србе изговором да је то борба против корупције, када долази од ратних злочинаца звучи апсурдно. Да ли је ико у стању да поверује да се осведочени терористи и криминалци Тачи и Харадинај боре против криминала", упитао је Бечић.

Он је навео да је упад РОСУ на север и хапшења пример типичног насиља над Србима, са циљем њиховог протеривања, те истакао да је Београд више пута указивао да је безбедност Срба на КиМ озбиљно угрожена.

"Крајње је време да међународна заједница реагује и заустави насиље над Србима на Косову и Метохији, крајње је време и да се та иста међународна заједница коначно суочи са последицама свог деловања на овим просторима и својим грешкама из прошлости", закључио је Бечић.

12:26 - ДОДИК: ПОКУШАЈ ДА СЕ ИСПРОВОЦИРА НОВИ ЕГЗОДУС СРБА

Председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да је операција специјалних снага РОСУ озбиљан ударац на крхки мир на Косову и Метохији и да не може бити толерисана ни од нечега што се зове међународна заједница, која је присутна у овој јужној српској покрајини, преноси РТРС.

Наводи се да је Додик истакао да држава Србија има право да штити свој народ, који је остао незаштићен чак и од међународних снага које би требало да и њима, као и Албанцима на Косову и Метохији, гарантују безбједност.

"Образложења да је јутрошњи упад на север Косова и Метохије у функцији борбе против криминала су несувисла, јер да би се појединци привели правди не морате да дижете специјалне јединице са дугим цијевима које узнемире све становништво на Косову и Метохији", казао је Додик.

Он је оценио посебно чудним образложење да су на тај начин хапшени припадници полиције.

"Они су могли бити ухапшени мирно на својим радним мјестима, ако је било основа за њихово хапшење. Зато је потпуно јасно да овђе није ријеч о борби против криминала. Ово је борба против останка Срба на Косову и Метохији и покушај да се испровоцира њихов нови егзодус", рекао је Додик.

12:48 - МИРОВИЋ: УПАД РОСУ АКТ ТЕРОРИЗМА НА КиМ

Председник покрајинске владе Игор Мировић оценио је да је упад јединица РОСУ на север КиМ јасан акт тероризма и дивљачког насиља које одмах мора бити заустављено.

Мировић је у саопштењу навео да покрајинска влада даје сву неопходну подршку државним органима, председнику Србије, Савету за националну безбедност, органима војске и полиције, да све оно што у складу са Уставом и законом буде донето, у току данашњег и наредних дана, заиста буде и спроведено.

12:52 - СНИМАК ПРОБИЈАЊА БАРИКАДЕ: УНИШТЕНА ВОЗИЛА СРБА КРАЈ ПУТА

Специјалци РОСУ уништили су возила Срба у селу Угљаре.
13:01 - ЉИМАЈ: АКЦИЈА НА СЕВЕРУ ЈЕ УДАРАЦ ОРГАНИЗОВАНОМ КРИМИНАЛУ

Заменик премијера тзв. Косова Фатмир Љимај изјавио је данас да акције Полиције Косова имају за циљ ударац мрежи организованог криминала, у коју су били укључени и неки полицијски званичници.

"Данас је полиција Косова имала акцију у неким регионима, укључујући и општине Звечан, Зубин Поток, Северну Митровицу, Јужну Митровицу, Србицу и Глоговац. Акција има за циљ ударац мрежи организованог криминала у који су били укључени и неки полицијски званичници", написао је Љимај.

13:10 - ЧАУРЕ УЗ КОЛОВОЗ У МЕСТУ ВАРАГЕ

На путу Косовска Митровица-Зубин Поток у месту Вараге могу се наћи чауре крај коловоза.


13:15 - ПОВРЕЂЕНИ СРБИ СТАБИЛНО

Двојица Срба, рањених јутрос у Зубином потоку у пуцњави припадника косовске полиције, Бобан Јанићијевић (1976) и Раденко Миловановић (1979), који су примљени у КЦБ Косовска Митровица, стабилно су и ван животне опасности.

Јанићијевић је примљен са отвореним повредама леве потколенице, а Миловановић са затвореним повредама десне потколенице, рекао је Танјугу заменик директора КЦБ Косовска Митровица др Златан Елек.

Оба пацијента су, како је додао, у стабилном стању, и у току су дијагностички процеси.

“Имамо информације из Дома здравља Зубин поток да има доста грађана који су доживели лакше телесне повреде и податке да је начињена велика материјална штета на кућама и објектима у општини Зубин поток и на возилима која су била уредно паркирана поред пута”, рекао је Елек.

13:19 - КЦБ КОСОВСКА МИТРОВИЦА: БИВШИ ПРИПАДНИК СРПСКЕ ПОЛИЦИЈЕ ПРЕМИНУО ОД СРЧАНОГ УДАРА

Заменик директора КЦБ Косовска Митровица др Златан Елек каже да још увек немају информације о тачном броју повређених приликом акције специјалних јединица РОСУ.

“У више наврата смо покушали да успоставимо везе са општином Зубин поток, али те везе су биле ометане. Ови пацијенти су повређени два-три сата пре него што су довежени у КЦБ, јер је постојала опструкција од стране специјалних јединица РОСУ да се они превезу до Клиничко-болничког центра па су морали да буду збринути у Дому здравља Зубин поток, јер је тај правац био затворен чак и за транспорт пацијената”, објаснио је Елек.

Елек очекује још пацијената и наглашава да су сви лекари спремни.

“Имамо довољно материјала за збрињавање наших пацијената и евентуално повређених који би требало да стигну у Клиничко-болнички центар”, рекао је Елек и додао да су добили информацију и да је бивши припадник српске полиције преминуо у Лепосавићу од последица срчаног удара када је чуо за догађаје.

Информације које пристужу из Зубиног потока говоре да је седам лица, случајних пролазника, претучено и преведено и да је начињена огромна материјална штета. Последња информација је да су се јединце РОСУ повукле из Зубиног потока.

13:22 - ПАЛМА: КФОР УМЕСТО ПРАЗНИХ САОПШТЕЊА ДА РЕАГУЈЕ НА ПОКУШАЈ ОКУПАЦИЈЕ СЕВЕРА КиМ

"Део међународне заједнице, пре свега спонзора независности такозваног Косова треба да престане са празним саопштењима, у случају грубих кршења свих договора, већ да реагује у складу са својим мандатом. Јутрошњи упад специјалних снага РОСУ на север Косова и Метохије је покушај окупације севера Косова и Метохије са крајњом намером изазивања оружаног сукоба између Војске и полиције Србије и снага НАТО пакта. То је циљ албанских терориста. Србија и НАТО имају договор о забрани уласка оружаних формација Приштине на север Косова без сагласности представника Срба", изјавио је председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

"Ако је неко извршио неко кривично дело постоји косовска полиција и на северу Косова и Метохије, у којој су Срби и они могу да извршавају налоге надлежних судова, уколико за тим има потребе. Замислите како би реаговао амерички амбасадор у Београду да специјалне снаге војске и полиције Србије на начин као што то РОСУ ради упадну и хапсе Албанце у Прешеву. Вероватно би већ заседао главни штаб НАТО пакта и Савет безебедности Уједињених нација. Србија је за мир и стабилност и за поштовање свих међународних споразума. То исто тражимо и од свих других", поручио је он.

13:27 - УНМИК: РУСКИ ДРЖАВЉАНИН ЈЕ У БОЛНИЦИ И ИМА ПОВРЕДЕ

Мисија УН на Косову саопштила је данас да се руски држављанин, којег су привеле косовске специјалне полицијске снаг током јутрошње операције, налази у болници.

"Руски државаљнин се налази у болници и има повреде", саопштио је Унмик за руску агенцију Тасс.

Руска агенција РИА преноси и извештаје приштинских медија да се он налази у болници у Косовској Митровици, као и да су га представници Унмика посетили.

13:45 - ПОРТАЛ ИНСАЈДЕРИ: УХАПШЕНО 28 ЛИЦА

Портал Инсајдери наводи да је у данашњој акцији ухапшено 28 лица, 19 полицајаца и 9 грађана. Позивајући се на своје изворе, овај портал наводи пуна имена ухапшених полицајаца:

И.Р, Р.Р, Р.К, Б.М, А.М, З.Б, А.П, О.К, Б.Л, Ј.Д, В.Д, А.Б.Б, К.С, З.С, Д.С, Б.М, А.Х, Б.М и М.М.

Од тога три припаднице Косовске полиције са Севера – Ј.Д, А.Б.Б, и М.М.

14:00 - ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ НАЈОШТРИЈЕ ОСУДИО ПОКУШАЈ ЗАСТРАШИВАЊА НАРОДА

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић најоштрије је осудио хапшење 23 лица српске и бошњачке националности, на територији четири српске општине, као и покушај застрашивања народа на Северу Косова и Метохије.

Свесни смо последица које недужно становништво трпи због јутрашњег упада косовских специјалаца. Циљ није борба против корупције И криминала, већ застрашивање градјана и покушај изазивања сукоба, како би се наш народ заувек иселио из својих домова. Ово је до сада најинтензивнија провокација преосталог становништа на Северу Косову и Метохије.”- каже Радојичић.

Радојичић даје пуну подршку политици председника Србије Александра Вучића и истиче да је председник показао одлучност у жељи да заштити свој народ, тако што је јутрос наредио пуну борбену готовост наших јединица, поручујући да ће наша војска уколико дође до угрожавања живота заштитити становнике Севера Косова И Метохије.

Председник Вучић послао је јасну поруку да су му мир и стабилност најважнији, као и да ће Србија заштитити свој народ. Због тога руководство Београда, на чијем сам челу, даје пуну подршку његовим напорима да очува Косово И Метохију у Србији, као и јединство нашег народа у овом тешком тренутку директног кршења свих споразума са албанске стране”

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић истиче да је веома важно што је председник Србије позвао медјународне заједнице да утичу на Приштину и осуде терор и криминализацију Срба на КиМ.

Градоначелник поручује градјанима општина на северу КиМ да имају пуну подршку Београда као И да не реагују на провокације јер се неће дозволити да насиље ескалира.14:06 - ПОТВРЂЕНО ХАПШЕЊЕ 19 ОСОБА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да има информацију да је за сада потврђено хапшење 19 Срба, Бошњака и једног Албанца у данашњој акцији специјалних јединица косовске полиције на северу КиМ и додао да су сви ухапшени сада у јужном делу Косовске Митровице.

14:10 - РАКИЋ ОБИШАО ПОВРЕЂЕНЕ, У СРЕДУ МИРАН ПРОТЕСТ СРБА

Председник Српске листе Горан Ракић обишао је данас у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица Бобана Јанићијевића и Раденка Миловановића који су рањени у Зубином потоку, приликом акције специјалних јединица РОСУ и за среду у подне најавио велики протест на централном тргу северног дела Косовске Митровице.

Ракић је рекао да је специјална јединица РОСУ тренутак када су легитимни представници Срба, политички представници и директори јавних институција, били у Скупштини Србије и када се дискутовало о Косову и Метохији и брутално напали становнике Зубиног потока.

“Искористили су тренутак када након локалних избора градоначелници још нису преузели своје функције. Према изјавама које долазе из Приштине, ми и даље нисмо градоначелници, већ у служби грађана и још увек смо обични грађани”, рекао је Ракић.


Он је казао и да имају информацију да су косовске снаге покушале да уведу принудну управу и да преузму четири српске општине на северу.

“Неће им успети и борићемо се и даље. Желим да поручим грађанима да ћемо бити уз њих и за среду је заказан велики протест у Косовској Митровици”, рекао је Ракић и додао да су на вези са председником Александром Вучићем и да ће током дана донети конкретне одлуке шта даље.

Додао је да је ситуација таква да морају да доносе одлуке на дневном нивоу.


14:36 - УНМИК: СА ВЕЛИКОМ ЗАБРИНУТОШЋУ ПРАТИМО СИТУАЦИЈУ НА КОСОВУ

Мисија Унмик са великом забринутошћу прати данашњи развој ситуације на северу Косова, укључујући притвор за два припадника УН-а током обављања дужности, и захтева њихово хитно ослобађање, саопштено је из те организације.

"Оба члана особља су касније пребачена у болницу ради лечења повреда. Утвђујемо прецизне околности, у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену", наводи се у саопштењу за медије.

Специјални представник генералног секретара и шеф Мисије УН на Косову Захир Танин позвао је на хитно ослобађање особља УН-а, додајуц́и да ц́е се "било каква штета нанета особљу УН сусрести са највишим степеном дипломатских и међународних правних одговора".

"Позивам све стране да се придржавају принципа владавине права и достојанства за све, и да помогну да се врати мир и сигурност у том подручју", навео је он.

14:37 - ДАЧИЋ ПРЕНЕО МИНИСТРИМА ВИШЕГРАДСКЕ ГРУПЕ И ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ОГОРЧЕЊЕ ЗБОГ НАПАДА НА КОСОВУ

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је на састанку министара спољних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави учесницима пренео забринутост Србије због догађаја на Косову и њену решеност да заштити свој народ уколико то буде потребно.

Како је саопштило Министарство спољних послова Србије, уз "велику забринутост и огорчење Србије због напада приштинских полицијских снага безбедности и специјалних јединица на север Косова" Дачић је рекао да ЕУ и западни партнери "морају да предузму све мере да се косовске снаге безбедности што пре повуку са севера Косова".

14:53 - ПАЦОЛИ: ПОЗИВАМ СРБИЈУ ДА НЕ ПОЛИТИЗУЈЕ АКЦИЈУ ПРОТИВ КРИМИНАЛА

Министар спољних послова самопрокламованог Косова Беџет Пацоли је данас позвао Србију да не политизује велику полицијску акцију против криминала и кријумчарења на северу Косову.

Он је рекао да је акција усмерена на хапшење мреже која се бави кријумчарењем, подмићивањем, злоупотребом службених положаја и другим активностима организованог криминала.

"Косовска полиција спроводи операцију на северу Косова да би ухапсила грађане Косова, укључујући полицајце који су део мреже која је била дубоко умешана у кријумчарење, подмићивање, злоупотребу службених положаја и друге активности организованог криминала", написао је Пацоли на фејсбуку.

15:04 - УНМИК: ОСЛОБОЂЕН ПРИПАДНИК МИСИЈЕ РУСКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ

Мисија Уједињених нација на Косову (УНМИК) саопштила је данас да је ослобођен један од два ухапшена припадника особља УН, руске националности, који је приведен док је обављао своју дужност.

То је наведено у саопштењу УНМИК-а достављеног Танјугу.

Раније данас та мисијја је саопштила да "са великом забринутошћу прати данашњи развој ситуације на северу Косова, укључујући то што је Косовска полиција привела два припадника особља УН док су обављали своју дужност".

Специјални представник Генералног секретара УН на Косову и шеф Унимка Захир Танин навео је да су два припадника особља УН ухапшена током акције косовске полиције на северу и затражио од Приштине њихово хитно ослобађање.

Захир Танин


"Позивам све стране да се придржавају принципа владавине права и достојанства када је у питању живот и слобода свих и да помогну да се врати мир и безбедност на том подручју", поручио је Танин.

15:51 - НА СЕВЕРУ КиМ УХАПШЕНО 28 ОСОБА, ОД ТОГА 19 ПОЛИЦАЈАЦА

У данашњој акцији на северу Косова и Метохије ЊСО (бивша РОСУ) је ухапсила 28 лица, од тога 19 полицајаца и девет грађана, изјавио председник Србије Александар Вучић на седници Скупштине Србије.

Он је у скупштинској расправи рекао да је од тих 19 полицајаца 11 Срба, седам Албанаца и један Бошњак.

Од тога, наводи, 12 је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге.


16:01 - ЈОШ ДВОЈИЦА РАЊЕНИХ ПРИМЉЕНА У КЦБ КМ, ЈЕДАН РУС

У Клиничко-болнички центар Косовска Митровица примљена су још два повређена лица са подручја општине Зубин поток, од којих је један руски држављанин.

Према речима заменика директора КБЦ-а Косовска Митровица др Златана Елека, примљен је руски држављанин Михаил Красношченко (63), радник УНМИК администрације који је на Косову 20-так година.

Фото Д. Зечевић


Он је задобио тешке повреде главе и лица и смештен је на Одељењу интензивне неге КЦБ Косовска Митровица где ће бити под 24-часовним праћењем.

Други повређени у акцији специјалних јединица РОСУ у Зубином потоку је Развигор Цветић (66), глувонема особа, који је повређен када је кренуо у продавницу.

Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Елек, шутиран чизмама у пределу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у пределу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.


“Обојица су смештени у јединици интензивне неге и тренутно су на праћењу. Не знамо како ће се њихово стање даље развијати. Постоје тенденције да чак буду транспортовани у неку другу здравствену установу на територији Републике Србије”, рекао је Елек Тањугу.

Елек каже да имају информације да се у јужном делу Косовске Митровице налази још неколико грађана повређених у јутрошњем нападу јединица РОСУ, али не знају о каквим повредама се ради и да ли ће бити довежени у КБЦ.

Претходно су у КБЦ Косовска Митровица збринути Бобан Јанићијевић (43) и Раденко Миловановић (40), који су приликом акције РОСУ у Зубином потоку задобили повреде доњих есктремитета и њихово стање је стабилно.

16:07 - ПОПОВИЋ: НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ ПРОГОН СРБА, УЗ НАС СУ РУСИЈА И ПУТИН

Нећемо дозволити прогон Срба са Косова и Метохије, уз нас су Русија и председник Владимир Путин, изјавио је данас министар за иновације и председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Насиље и мржња које према Србима на Косову показују криминалне и сепаратистичке власти у Приштини, а који су дошли до врхунца упадом њихових такозваних специјалних снага на север Косова, још једном су потврдили да само чврста и оштра политика према тим "бандитима" може да заустави нови прогон нашег народа, истиче Поповић, наведено је у саопштењу.

"Након хапшења Срба и употребе ватреног оружја против голоруког народа, као и незаконитог привођења и пребијања држављанина Русије, јасно је да су Шиптари у овој акцији били само пуко средство својих западних заштитника да се понизе и Србија и Русија", рекао је Поповић.


Поручио је да морамо чврсто и доследно да бранимо наш народ, државу, Устав, међународно право и Резолуцију 1244, на сваком месту и у сваком тренутку, као и да јасно поручимо насилницима из Приштине да Косово никада неће бити држава, без обзира на сво насиље и претње.

"Из тих разлога, наше снаге безбедности у случају покушаја прогона Срба на северу Косова, морају да одмах реагују како би заштитили наш народ и то морају знати сви они који подржавају и штите ове сепаратисте и ћуте на њихово насиље".

Поповић је уверен да да наши пријатељи, пре свега Русија и председник Путин, никада неће допустити да било ко војно спречи нашу оправдану одлучност да у случају напада на Србе као држава својим снагама заштитимо наш народ.

16:55 - ВЕСЕЉИ ПОСЕТИО АЛБАНЦЕ У ЧАБРИ

Председник тзв Скупштине Косова Кадри Весељи објавио је на свом фејсбук налогу "да је непосредно након акције специјалних снага полиције на северу посетио становнике албанског села Чабра у општини Зубин Поток.

- Разговарао сам са становницима Чабре како би их смирио и уверио да је држава Косово посвећена успостављању реда и закона у сваком делу Косова. Никада вас нећемо оставити саме и уз подршку САД и наших западних савезника успећемо у изградњи либерално-демократске правне државе. Изгради ћемо државу у којој ће се сваки грађанин осећати сигурним - написао је Весељи.

17:01 - СУСПЕНДОВАНО 19 ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА

Шефица Полицијског инспектората Приштине Мирадије Кељменди саопштила је да је 19 данас ухапшених полицајаца суспендовано са дужности и одређен им притвор од 48 сати.


Она је рекла да су од њих 19, 11 српске националности, четворица су Албанаци и четворица Бошњаци, преноши РТК на српском језику и додаје да је један од њих командир полицијске станице, три су наредници, а остали полицајци.

"Претресено је 12 локација. Током претреса одузето је оружје, техничка опрема и новац. Полицијски службеници су притворени на 48 сати, и сви су суспендовани са дужности", рекла је она на конференцији за штампу Полиције и тужилаштва.

Иначе, косовска полиција саопштила је раније да је ухапсила јатаке и још седам грађана који су покушали да опструирају рад полиције.

17:51 - ЗИБЕРАЈ: ДАЧИЋ ЋЕ БИТИ УХАПШЕН УКОЛИКО УЂЕ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

Саветник косовског министра спољних послова Беџета Пацолија, Јетлир Зиберај изјавио је да ће министар спољних послова Србије Ивица Дачић бити ухапшен уколико покуша да уђе на КиМ.


"Ни Ивица Дачић нити било ко други из Београда нема овлашћење или право да интервенише како би спречио нормалну операцију спровођења закона. Нико нема дозволу косовске владе да уђе нити да изађе са територије КИМ без дозволе", написао је Зиберај на Фејсбуку.

Како је рекао биће спречен сваки покушај да се прекрши део Бриселског споразума који се односи на званичне посете.

"Београд би требало да прекине са хистеријом кроз пропагандна средства", рекао је он, преноси приштински Калксо.

18:11 - АНДРИЈА МАНДИЋ О ДОГАЂАЈИМА НА КИМ: ИСКУШЕЊА СЛЕДЕ

Поводом драматичних догађаја на северу Косова и Метохије огласио се Андрија Мандић, лидер Нове српске демократије и посланик у црногорском парламенту:

- У овом тешком и сложеном тренутку, најважније је да читав српски народ буде солидаран, јединствен и одлучан у одбрани оне вредности која нас чини народом. Нема ту много филозофије - највеће и најтеже битке добијали смо само кад смо били јединствени, а та потреба за слогом је сад најпотребнија, кад је још једном угрожен српски народ у јужној српској покрајини. Терористи из ОВК, који данас изигравају политичаре и „државнике“, одавно су зацртали да је њихов циљ брисање српског народа са његових вековних огњишта, али и нама треба да буде врховни циљ да по сваку цијену сачувамо наш народ и светиње. Попуштали смо деценијама и великим силама, као и онима из региона који су, служећи великима, покушавали да сакрију своје комплексе и колико су мали и безначајни, али штетни за српски народ. Као и генерације иза нас, и ми морамо бити спремни на многа искушења која се јављају када треба стати у одбрану слободе, части и народа. Сигуран сам да је и у Црној Гори, која се суочава са духовним и моралним понижењима од стране издајничког сепаратистичког режима који је признао лажну државу Косово, већина оних којима су образ и част изнад свега и који су васпитани на косовском миту као једном од темеља нашег идентитета и борбе за слободу, изјавио је Мандић. (В. К.)

20:08 - ВУЛОВИЋ: ГОРЕ БИЛО НЕГО ДА ЈЕ БИО РАТ

Некадашњи градоначелник Зубиног Потока Стеван Вуловић каже да од сукоба на Косову и Метохији крајем деведесетих година не памти толики излив насиља какав је био данас приликом упада РОСУ у ту општину, а како оцењује, оно што се данас десило није било коришћење претеране силе, већ оружани напад.


"То је било крвожедно насиље, то је било такво насиље које не могу ни да опишем, користили су бојеву муницију, шок бомбе, све што је могло да се искористи, а да ми нисмо бацили ни један једини камен", каже Вуловић за Тањуг додајући да је вечерас ситуација у Зубином Потоку мирна.

Истиче да су насилне припаднике РОСУ грађани без оружја и потпуно мирним грађанским отпором успели да држе шест сати да нису могли да приђу Зубином Потоку и да им, како је рекао, покажу да је све то њихово.

"Уништили су успут све што су стигли, тукли су људе, извлачили су их из куће, рањавали, мени су пуцали у леђа и на сву срећу су ме омашили, погодили су неко дрвеће, пуцали су ми и у ауто, све се дешавало на 200, 300 метара од моје куће", испричао је Вуловић.

Додаје да су припадници РОСУ испребијали поштене људе, од глувонемих, преко деце, младих људи..., као и да су уништили преко 100 аутомобила, око двадесетак камиона.

"Горе је било него да је био рат", каже Вуловић.

Како је навео, након што се све завршило, а с обзиром да је он у договору са државним врхом Србије контролисао да отпор Срба буде миран и ненасилан, суграђани су га критиковали због тога што насилницима нису узвратили и оружано.

Сматра да је ово последњи пут да су грађани имали стрпљења и нису и оружано упозорили да неће трпети упаде и насиље.

Упоређујући данашњу ситуацију са прошлогодишњим хапшењем директора владине Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, Вуловић каже да је "хапшење било ситница".

Наводи да је присуствовао и хапшењу у марту 2018. године, као и да је том приликом добио батине и до дана данашњег има "хематом од кундака".

"Преживео сам све то, било је страшно, али трајало је неколико минута, а када нешто траје шест сати, па имате једну барикаду, другу барикаду..., много је теже данас било", каже Вуловић.

Према његовим речима, ипак се све завршило како треба, а припадници РОСУ су око 12.20 часова напустили простор општине Зубин Поток.

Тренутно је ситуација у Зубином Потоку мирна, каже Вуловић, а грађани су задовољни што су успели да "отерају насилнике".

"Сада седим испред куће, чује се сваки гласић, мирно је, изузетно мирно чак. Данас су грађани било много узнемирени, али престало је то и претворило се у један уобичајени дан, јер ми, на крају крајева, тако живимо", наводи Вуловић.

22:24 - ПАЦОЛИ ТРАЖИ ОБЈАШЊЕЊЕ УНМИКА О ПРИСУСТВУ РУСА НА БАРИКАДИ

Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли позвао је Мисију УН на Косову да објасни присуство припадника Унмика, међу којима једног руског држављанина, на барикадама код Зубиног Потока.


Он је на Твитеру написао да је током полицијске операције на северу Косова полиција привела једног међународног службеника Унмика, држављанина Русије и једног припадника локалног особља Унмика, наводећи да ће косовски МСП случај третирати према међународном праву.


"Косово је дуго упозоравало међународну заједницу на дестабилизујуће напоре Русије у региону", навео је Пацоли.