ВУЧИЋ О САРАДЊИ СА КИНОМ: Тражићемо најмодерније наоружање за нашу војску; Си би ускоро требало да посети Србију

Танјуг

четвртак, 25. 04. 2019. у 13:48

ВУЧИЋ О САРАДЊИ СА КИНОМ: Тражићемо најмодерније наоружање за нашу војску; Си би ускоро требало да посети Србију

Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да очекује да ће председник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посетити Србију
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Пекингу да очекује да ће председник Кине Си Ђинпинг ускоро поново посетити Србију.


Вучић је новинарима у Пекингу пренео да је кинески председник дао налог свом министру спољних послова да пронађе време у његовом, иначе густом, распореду за посету Србији.

"Кроз осмех ми је говорио да зна колико ми је то важно, да види моју вољу да га дочекам још једном. То би била круна мог посла и каријере, да председника Сија доведемо други пут у Србију, јер знам да би то много тога донело нашој земљи", рекао је Вучић и додао:

"Смем да кажем да га ускоро очекујемо у Србији".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вучић: За 10 дана отварање јужног крака Коридора 10


Вучић је новинарима после састанка са Сијем у Пекингу рекао да је Србија добила изузетно добар третман за малу земљу каква јесте.

"Код Кинеза постоји правило да нема грљења и љубљења, ја то и не радим често. Председник Си је више пута извео некакав прво загрљај, што изузетно ретко раде, а то значи да поштују Србију и ја сам због тога веома срећан и поносан", рекао је Вучић.

Он је навео да је тон предсендика Сија био изузетно пријатељски и пренео да је Си, који бира сваку своју реч, рекао да је мало земаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА ПРЕДСЕДНИКОМ КИНЕ: У фокусу економска сарадња и Космет; Си: Србија има важну улогу


"Неке земље које су навикле на устаљени поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не сарађује превише са Кином. Суштина је да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Он је навео и да је имао част да се обрати делегатима Комунистичке партије Кине, водеће снаге у тој земљи, а да се након тога састао и са Вангом Хунингом, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, чланом секретаријата Централног комитета Кине и директором Канцеларије за истраживања политике ЦК КП Кине.

Вучић за њега каже да је човек који је у неком смислу идеолог модерне Кине.

"Реч је о цовеку од којег сам много чуо о различитим темема, како Србија која је на важном стратешком месту и опкољена и притиснута са свих страна, да чува своју независност и развија економију", рекао је Вучић.


СИ ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО ЗА ВОЈНОТЕХНИЧКУ САРАДНЈУ СА СРБИЈОМ

Председник Кине Си Ђинпинг Србије дао је "зелено светло" за војнотехничку сарадњу са Србијом, пренео је Александар Вучић новинарима у Пекингу.


"То значи набављање различитог наоружања, где ћемо ми под повољним условима да тражимо набавку онога што је најпотребније за нашу земљу", рекао је Вучић.

Председник истиче да "нећемо да хитамо", јер је, каже, много новца већ потрошено у те сврхе претходне и ове године:

"А, вероватно ћемо и следеће године, и за опрему и за радарско опремање и оружје и ракете наших авиона и хеликоптера, али и за опремање војника у оквиру пројекта '1.500', о којем смо говорили. Сада се то шири на опремање 3.000 војника", рекао је Вучић.

Да наша војска буде снабдевана најмодернијом опремом, додао је.

"Две беспилотне летелице већ набављамо. Тражили смо од Кинеза да нам дају трансверну технологију и 'ноу хау' за наше Пегазе, кој су слабо летели, да научимо како да их опремимо и наоружамо и користимо у другачијим условима", рекао је Вучић.

На питање новинара о кинеској верзији ракета С-300, Вучић је казао да Србија размишља о кинеским ракетама средњег домета "земља ваздух", које су, како је рекао, изванредне ракете,

"Размишљамо. Морамо о томе да разговарамо и са неким другим светским силама. Мали смо превише да бисмо се доводили у ситуацију да нам кажу да узимамо нешто што они не воле да виде, а не можемо да издржимо санкције или било шта слично. Али, смо спремни да разговрамо о томе", рекао је Вучић.

Вучић каже да смо "ми размишљали о три батерије које су састављене од по три дивизиона".

"Али, видећемо да не узлазимо у то, али би тиме снага Србије у заштити свога неба и до четири, пет или шест пута била већа него данас са свом ловачком авијацијом коју смо набавили у последње време и са свим модернизацијма и реконстркцијама које су и даље у току".

"Да сачекамо, радимо на томе, за нас је важно да научимо како наши људи са Војнотехничког инситута и наших компанија могу да ураде да и авион Врабац може да нам лети у осматрање и Пегаз да наоружамо", додао је.

Навео је да ће за десет година будућност ратовања бити у беспилотним летелицама "самоубицама", како не би људи гинули.

Додао је да вероватно битка на Кошарама, на пример, не би могла да се понови на тај начин за 10 година, пошто се све мења.

"Србија је већ данас значајно снажнија него пре 20 година, а за пет и 10 година очекујете много већу снагу наше земље", поручио је Вучић.


ПРЕДСЕДНИК О ОДНОСУ ДЕЛА МЕДИЈА ПРЕМА ЊЕГОВОЈ ПОРОДИЦИ: НАРОД СУДИ...

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да напади на њега и његову породицу више говоре о онима који га нападају, него о њему, и изразио уверење да грађани препознају ко се бори за народ, што му је, како каже, и најважније.

"Толико је свечан данашњи дан, да не бих да га кварим са наркодилерима, ни са криминалцима различитих врста. Нека они раде свој посао, ми ћемо свој, а на крају народ увек да свој суд", рекао је Вучић новинарима у Пекингу, одговарајући на питање - како коментарише сведочење "избаченог члана СНС, који је главна звезда у НИН-у само зато што је напао Андреја Вучића".

На додатно питање није ли услов да неко буде саговорник НИН-а тај да "мрзи Вучића", председник је рекао да је то само један од услова, те да има и других.

"Када су довели наркодилера да сведочи, мислим да и то све говори. Само нека раде свој посао, нека нападају. Мислим да људи у Србији мере резулате, да виде добро и разумеју одлично и да је свима све јасно и ко се обогатио на грбачи народа а и ко је тај који радио против народа, а ко је тај ко се бори за народ, а не за себе, то је за мене најважније", рекао је он

ВУЧИЋ: ШТА САМ НАУЧИО ОД "ИДЕОЛОГА МОДЕРНЕ КИНЕ"

Председник Александар Вучић каже да је данас са Вангом Хунингом, идеологом модерне Кине и једним од водећих умова те земље, разговарао о бројним темама, између осталог и о томе како да Србија чува своју независност и развија економију.

Вучић је новинарима у Пекингу рекао да је имао велику част да дуже од два сата разговара са високим кинеским званичником, чланом Сталног комитета Политбироа ЦК КП Кине, блиским сарадником и актуелног и бившег председника Кине, за којег каже да је у великој мери допринео јачању позиције Кине у свету.

Посебно би, каже, желео да прочита Вангову књигу "Народни суверенитет", које више нема ни на кинеском језику.

"Ми смо више од два сата били заједно, разговор, који је требало да траје 15 минута, трајао је сат времена, па ручак још дуже од сат времена. Много тога сам научио, он је човек који је написао вредне књиге које не можете да нађете ни на кинеском језику", рекао је Вучић.

Каже да је од Ванга чуо много о различитим темама, о поставци ствари у свету, као и томе како Србија, која је на важном географски стратешком месту, али опкољена различитим интересима и неретко притиснута, да се понаша, како да чува независност и развија економију.

Вучић је истакао да је у Кини био много пута, приман са посебним почаштима, уз искрено пријатељство, али да ни сам није могао да верује на који начин га је данас дочекао Ванг.

"Он је један најзаузетијих људи на свету. Он је енциклопедија, човек за којег кажу да је тај који је допринео тврђем ставу Кине и јачању позиције Кине у међународним односима", рекао је Вучић.

Описијући Ванга, навео је да је то човек који се "устремио" на јачање позиције Кине у свету, који је учествовао у пуној модернизацији Кине за време последња три председника, а да је са актуелним шефом државе доживео врхунац каријере.

Ванг је, наставио је, човек који је тих, који ради иза затворених врата, иако сви знају да је у најближем руководству и један од кључних мозгова и најважнијих људи Кине.

"Изузетно сам почаствован и поносан због тога, он ми је рекао да ће покушати да посебно због мене, преко амбасадорке Кине у Србији Чен Бо набави књигу ''Народни суверенитет'', јер бих волео да ту књигу добијем", пренео је Вучић новинарима.

Истакао је да је разговор са Вангом веома значајан, додајући да поједини у међународним круговима, када постоје проблеми у односима са Кином, некако увек њега "таргетирају", јер је реч о човеку који ради на свеукупном снажењу Кине.

"Ја сам овде други пут, али не ја, већ Србија. Ја само представљам Србију, то је поштовање према Србији", подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да је Ванга, али и председника Сија, замолио да, уколико је могуће, препоруче неким од кинеских компанија из области индустријске роботике, вештачке интелигенције или логистике, од Алибабе до других компанија, да своје центре или хабове отворе и у Србији.

"У једном тренутку на ручку је Ван Ху Нинг, који је један од пет важнијих људи у сталном комитету Политбироа ЦК, рекао - Вучићу, ви кажите шта је то што желите, шта можемо да урадимо, ми ћемо то да направимо", рекао је Вучић.

Како је рекао, било је речи и о развоју и унапређењу туризма.

"Желимо још драстичније да повећамо број туриста из Кине, морамо да повећамо број ноћења и дана, да понудимо бољи избор Кинезима", рекао је Вучић.

Додао је и да верује да ће културна сарадња између две земље такође ојачати, чему ће допринети и изградња Кинеског културног центра у Београду.

НАЈИСКРЕНИЈА ПОДРШКА СИЈА ЦЕЛОВИТОСТИ СРБИЈЕ И ДАЉЕМ РАЗВОЈУ

Мало је земаља и пријатеља у свету који отворено говоре и прихватају пријатељство с Кином, попут Србије, речи су председника Кине Си Ђипинга, које потврђују колико Кина цени позицију Србије у билатералним односима две земље и у оквиру иницијативе Појас и пут, која подиже инфраструктурне и друге капацитете земаља учесница.

Ове Сијеве речи и потврду колико је Србија вазна Кини председник Србије Александар Вучић пренео је данас српским новинарима у Пекингу, после сусрета са кинеским председником и вишечасовних разговора са његовим најближим сарадницима.

Вучић је рекао да је са шефом кинеске државе имао добар разговор, у веома пријатељском тону.

"Говорили смо о стварима које су, неко би рекао, подразумевајуће када разговарате са првом, другом или трећом, а многи ће рећи свакако у будућности са првом силом света", приметио је председник Србије, поносан, каже, што је то прошло успешно и што је "добро завршио посао за своју земљу".

"Председник Кине био је веома искрен у подршци територијалном интегритету Србије, а изразио је и жељу да се настави са додатним инвестицијама из Кине у Србији", рекао је Вучић, не кријући колико је задовољан разговорима у Пекингу и добрим вестима које доноси у Србију.

Си је, такође, дао зелено светло за војнотехничку сарадњу са нашом земљом.

Уз опаску да Си бира сваку реч коју ће да изговори, Вучић је "цитирао" кинеског председника да је мало замаља и пријатеља у свету који недвосмислено и на сваком месту говоре и прихватају пријатељство Кине.

"Неке земље које су навикле на устаљени светски поредак покушавају да зауставе Кину и постоји притисак да се не радују превише сарадњи са Кином", приметио је председник, те додао да то датира, на различите начине, још од стварања Друштва народа.

"Суштина је у томе да они верују у наше пријатељство", рекао је Вучић.

Вучић је пренео и да му је Си рекао да никада неће заборавити посету Србији и смедеревској железари.

"Ја сам му рекао да ми нећемо, без обзира што код нас, у овом делу Европе, постоји то да је захвалност нешто што најкраће траје. Код Срба је увек присутна захвалност за све што је до сада урађено за Железару", рекао је Вучић.

Додао је да је, иако није било планирано, на инсистирање кинеске стране, потписан споразум са Ексим банком, о финансирању за пругу Нови Сад - Суботица.

Кинези, каже, сада пажљивије планирају и много више проверавају како ће да пласирају свој новац.

"Али, због нас и нашег разговора и тај уговор је потписан, много важних ствари је потписано, као, на пример, три оквирна споразума за индустријски парк у Београду, где ће бити запослено 1.000 људи.

Си је рекао да оцекује да то доведе до још већег број кинеских компанија, те да жели да се оно што производе и Железара и РТБ Бор у Србији нађе у употреби код тих новооснованих компанија, које ће бити у индустријском парку у Борчи.

Поменуо је, каже Вучић, Си и Линглонг компанију, као и да жели да се настави са додатним инвестирањем у нашу змељу.

"Срби не заборављају тако лако, као неки други народи у овом делу Европе, и биће увек захвални Кини", закључио је Вучић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (95)

Valentina77

25.04.2019. 14:05

Ovo je potvrda da Vučić uživa veliko poštovanje kod predsednika Kine, a to nije mala stvar.

Goran

25.04.2019. 14:11

Posle toliko vremena Srbija kontuinirano jaca odbrandbene sposobnosti u srazmeri sa ekonomskim jacanjem.

Dragan

25.04.2019. 14:32

@Goran - Mislim da nema iskreniih prijatelja od Kineza,toje najponosnija Nacija onisu jako iskreni pametni wredni,od njih se moze samo pametno naucit,trebase njih drzati i Rusije a ovi stosu bombardovali nas narod dalekoim kuca bila,i njimase suza lila.

Maca

25.04.2019. 14:21

Ocekujemo posetu predsednika Kine Si Djinpinga i treba da smo ponosni i srecni jer on veruje u nase prijateljstvo.

Milica

25.04.2019. 14:21

Kako ekonomski jacamo tako moramo to pratiti i vojnim jacanjem kako bi se mogli braniti od bilo kakve opasnosti.

Goran

25.04.2019. 14:22

To je rešenje problema na Balkanu. Kada je Srbija jaka vojno i ima jeke saveznike tada nema više ucjenjivanja.

Miki

25.04.2019. 14:24

Jacina jedne drzave se ogleda u njenoj sposobnosti za odbranu od agresora, tako da je saradnja sa Kinom u vojnom pogledu pun pogodak.

caca

25.04.2019. 14:28

Svaki vid saradnje sa prijateljskom Kinom je izuzetno vazan i znacajan za nasu zemlju!!!!Hvala Kini sto nam ovoliko pomaze!!!

Tade

25.04.2019. 14:32

Moderna tehnologija koju poseduje Kina bi u znacajnoj meri doprinela ubrzanom razvoju nase drzave kako u segmentima odbrane tako i u industriji.

Sandra

25.04.2019. 14:34

Verujem da ce nasa vojska, ako vec nije, uskoro biti jedna od najmodernijih u regionu pa i u Evropi. Predsednik Si je uvek dobrodosao u Srbiju.

Brane

25.04.2019. 14:37

Sa jedne strane ovom ozbiljnom saradnjom sa Kinom i Rusijom obezbeđujemo sebi bolju budućnost na duže staze ,ali neće baš sve ići glatko ,jer zapadna ljubomora zbog naše neutralnosti naneće nam određenu štetu.

Panta

25.04.2019. 14:45

Poseta kineskog predsednika Srbija bi dodatno prosirila saradnju dve zemlja i dodatno ojacala prijateljstvo.

BOŽA ZEMUNAC

25.04.2019. 15:02

Još jednom da ponovim. KIM treba naseliti jednim Kineskim selom od dva miliona stanovnika, i problem rešen.

bananana

25.04.2019. 15:10

Dobra diplomatija predsednika Srbije gradi i unapredjuje rast u svim oblastima, nove investicije su izuzetno vazne.

ana

25.04.2019. 15:11

Nadamo se da će kulturna saradnja između dve zemlje takođe ojačati, čemu će doprineti i izgradnja Kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Деда Јагош

25.04.2019. 15:17

Вучићу, ракете се узимају тајно, о њима се прича само кад је посао завршен и оне су у употреби. А те "силе" које не воле да виде одбрамбено оружје код малих народа знаш добро какве намере имају... Не видим да би се Русија бунила, нпр.

DW

25.04.2019. 15:25

Mora da pitamo Zapad za kupovinu odbrambenog oružja?!? Toliko o našoj nezavisnosti. Uzgred, divizion je veći od baterije.

Miloš

25.04.2019. 16:01

Predsednik Kine je uvek dobordosao u nasu Srbiju.Svaki vid saradnje sa prijateljskom Kinom je izuzetno vazan i znacajan za nasu zemlju!

Simon

25.04.2019. 16:21

Najveci doprinos suradnje sa Kinom ogleda se u tome sto smo u najtezem trenutku po drzavu Srbiju dobili drzavu - prijatelja koji nam omogucava da ekonomski i financijski ne podlegnemo ucjenama Zapada .

Mikiboy

25.04.2019. 16:31

Blago nama za Vucica. Zasluzuje medalju za svoj rad.Sto se tice kineskog i naseg prijateljstva to je zato sto za razliku od zapadnjaka i mi i kinezi imamo dusu i obraz i ne klecimo kao mnogi drugi.

ogi

25.04.2019. 16:32

Sve vise kineskih investicija je u nasoj zemlji. To mnogo znaci svima nama, gradjanima Srbije.

Nikola Nikolic

25.04.2019. 16:39

Kako jaci ? Po cemu? Po prici da cemo da kupimo ovo pa ono i tako godinama u krug.Pa mi nemamo ni rezerviste kakve treba a kamoli redovnu vojsku spremnu i obucenu makar da vizuelno odvrati neki napad Albanaca na jug Srbije.

stefan

25.04.2019. 17:04

Drzava danas znacajno ulaze u vojsku i njeno naoruzanje prosirujemo saradnju sa Kinom i u toj oblasti

ivan

25.04.2019. 17:05

Ova vlada je znatno moderznizovala nasu vojsku sto je od velikog znacaja za mir celog Balkana.

Vule

25.04.2019. 18:06

Modernizacijom vojske, našoj državi i našim građanima obezbeđujemo sigurniju i bezbedniju budućnost, jako lepe vesti.

Aleksa

25.04.2019. 18:08

Zahvaljujuci politici Aleksandra Vucica, Srbija danas ima nikada bollju saradnju sa Kinom, sto je jako bitno. Sklapanjem vojnotehnicke saradnje, nasa drzava moze samo da mnogo dobije!

avanturista

25.04.2019. 18:16

Kina nastavlja da pruža neiscrpnu podršku razvoju i napretku Srbije,zalaganjem SNS

Serbinator

25.04.2019. 19:05

Vojska Srbije je danas konačno jaka a modernizacija i naoružanje je danas nešto sasvim normalno.

NIKOLA

25.04.2019. 20:23

Predsednik ima najbolje namere u opremanju vojnih polja, za svaku posudu covek se bori hrabro i odlucno. Stvorio je perfektno prijateljstvo sa najjacom zemljom, Podrzavamo ga maksimlano.

milena

25.04.2019. 20:36

Srbija bi trebala sto vise da iskoristi od saradnje sa Kinom, jer tako velika zemlja maloj retko kada poklanja ovoliku paznju.

Vera

25.04.2019. 21:03

Odnosi sa Kinom su jaci nego ikada i pomoci koje dobijamo od njih su zlata vredne po nas.

Pera

25.04.2019. 21:03

Uz Kinu mozemo mnogo toga uraditi, pravi su nam oslonac i pravi prijatelj. Veliko hvala njima na svemu.

dragon

25.04.2019. 21:23

Srbija je iskren prijatelj Kini, i saradnja i prijateljstvo naših dveju zemalja je na visokom nivou. Potpuna podrška Kineskom narodu i nadamo se još boljoj i uspešnijoj saradnji u budućnosti.

Tamara

25.04.2019. 22:38

Kina je nas iskren prijatelj, podrzava Vucica i njegovu politiku i velika nam je podrska u nasem putu ka stvaranju Srbije kao sigurne i jake zemlje .

mita

25.04.2019. 23:45

Predsednik Kine Si Đinping i naš predsednik Vučić su u odličnim odnosima.Saradnja i podrška Kine nam mnogo znači!