Дачић: Приштина опет хоће у Интерпол, не разумем њихову потребу за самоубилачким потезима

Танјуг

20. 02. 2019. у 15:05

Министар иностраних послова Србије на конференцији за штампу министру спољних послова Републике Бурунди Езекјелу Нибижиру, рекао да ће поново бити гласање о чланству Косова у Интерполу

Дачић: Приштина опет хоће у Интерпол, не разумем њихову потребу за самоубилачким потезима

Фото: Танјуг

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић пренео је данас да је Косово поново поднело захтев за чланство у Интерпол и рекао да не разуме потребу за таквим самоубилачким потезима.

Прочитајте још:Вучић затражио да ЕУ додатно притисне Приштину

Дачић је, на конференцији за штампу министру спољних послова Републике Бурунди Езекјелу Нибижиру, рекао да ће поново бити гласање о чланству Косова у Интерполу.

Подсетио је да је Бурунди на прошлом гласању гласала против чланства Косова у Интерполу. „Одмах да кажем министру, да га не бих звао пред заседање... опет ће бити гласање о Косову у Интерполу“, нагласио је Дачић, обраћајући се министру Нибижиру.

Прочитајте још:Тачи: Биће опасно ако се не договоримо ове године

Изразио је уверење да ће Косово својим новим захтевом опет изгубити и то са "још горим резултатом", него што је то био случај на прошлом одлучивању у Интерполу.

„Можда ће се пријавити и за Унеско. Ми се припремамо за ту борбу“, поручио је он.

ДАЧИЋ: НИ ЂИНЂИЋ НИЈЕ ИЗЛАЗИО ПРЕД СКУПШТИНУ

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић прецизирао је данас да је разграничење једна од идеја за решавање косовског питања, да председник Србије и влада воде државну политику, а да ће се о договору с Приштином, ако до њега дође, свакако коначно изјаснити највиши државни органи и грађани Србије.

То је у суштини одговор министра Дачића на новинарска питања поводом његове јучерашње изјаве да је разграничење званичан предлог Србије, мада је том приликом напоменуо да има још идеја око којих мозе бити постигнут компромис.

На питање ко је донео одлуку да је разграничење званичан предлог, пошто скупштина није одлучивала о томе, Дачић је узвратио питањем:

"Да ли је Зоран Ђинђић излазио пред парламент када је износио такав предлог?", упитао је Дачић и додао да је он ту идеју и "преписао од Ђинђића".

Истакао је да не признаје никоме да се више од њега бори за Косово и Метохију и додао да би они који данас и јуче њега називају издајником, јер је рекао да је једна од идеја разграничење, требало да буду довољно храбри и да Ђинђића назову тако, јер је он први то споменуо након Добрице Цхосића.

Дачић је казао и да је председник Србије Александар Вучић пре годину дана изнео као једну од идеја и разграничење и истакао да то није урађено кришом, већ да је о томе говорио јавно и у медијима.

"Пре годину дана смо изнели ту идеју и рекли да смо отворени и за друге предлоге, али до данас нисмо чули ниједан предлог. Та тема није ни започета у преговорима са Приштином. Јуче и данас Јеремић, Ђилас, Санда Рашковић Ивић, Двери и неки аналитичари мене називају издајником, а за њихово време, у време Коштунице и Тадића добили смо проглашење независности Косова и границе на јарињу и Брњаку", навео је Дачић.

Истакао је да власт у време Коштунице и Тадића није ништа урадила по питању Косова и Метрохије и додао да је Слободан Милошевић ратовао за јужну српску покрајину, борио се за њу, јер није прихватао независност, већ је нудио аутономију, као и да је оставио Резолуцију 1244.

"Зашто нисте прогласили окупацију Србије?", упитао је Дачић све оне који данас њега називају издајником и истакао да су они једино поставили погрешно питање Међународном суду правде, чију одлуку данас албански представници у Приштини користе против Србије на сваком кораку.

"Ко је пребацио преговоре у Брисел? У ваше време 84 земље су признале независност Косова. У време мог мандата девет земаља је признало независмост, а 13 је повукло признање независности. И сада ћете ви да ми говорите да ја издајем Косово", истакао је шеф српске дипломатије.

Шеф српске дипломатије је навео да је чекао власт 2008. године уради нешто за одбрану Устава Србије и упитао зашто данас причају о подизању војске, када они ни тада нису на тако нешто помишљали.

„Председник Србије и председница владе воде државну политику и наравно да ће се изјаснити највиши државни органи и народ Србије ако се дође до неког договора", објаснио је Дачић.

Указао је да се ради о једној од идеја које постоје, да није званичан предлог, нити га је неко у име Србије послао, већ је само поменут на састанцима.

„Наш први предлог је да Косово буде покрајина у Србији, а други да правимо неке компромисе", нагласио је он.

„И Дејтонски споразум није био у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине. Сви који сада ''љубе'' Дејтонски споразум, тврдили су некада да је Слободан Милошевић, због њега, био издајник, све док муслиманске снаге нису дошле пред Бањалуку", рекао је Дачић.

Поновио је став Београда да дијалога са Приштином неће бити док се не укину таксе.

Рекао је да неке земље Европе подстицћу Рамуша Харадинаја да не укида таксе јер им не одговара постизање споразума, јер неће промену граница Косова.

Навео је и да је Томислав Николић представио платформу о Косову и Метохији и да је ту платформу усвојила Скупштина Србије и додао да је међутим и Приштина усвојила платформу, те да су те две патформе супротно и не воде компромису.

БУРУНДИ НЕ МЕЊА СВОЈ СТАВ ПРЕМА КОСОВУ

Бурунди је генерално против сецесије и зато је донео одлуку о повлачењу признања Косова, рекао је данас у Београду министар спољних послова те земље Езекјела Нибиџира, а српски министар Ивица Дачић указао је да је Бурунди својом прошлогодишњом одлуком о повлачењу признања Косова допринео промени односа снага на међународном плану и положаја Србије у преговарачком процесу, без које је трајно решење немогуће.

Дачић је, на заједничкој конференцији за штампу, подсетио да је прошле године, у готово исто време посетио Бурунди и да му је тада уручена нота о повлачењу признања једнострано проглашене независности Косова. „То је било на почетку нашег пропцеса, а одлука Бурундија је веома значајна јер се ради о великој земљи са десет милиона становника", пренео је он.

Дачић је указао да је до сада 13 земаља повукло признање независности Косова, што је променило однос снага на међународном плану, положај Србије у преговарачком процесу и допринело што је међународна заједница увидела да није могуће постићи ниједно трајно решење без Србије.

Такође је подсетио да је Бурунди гласао против пријема Косова у Интерполу. „У гостима су нам прави пријатељи који подржавају ставове Србије, међународно право, који су против једностраних аката, као што је једнострано проглашење независности Косова", рекао је он.

Министар Бурундија Нибиџира рекао је да је Бурунди јавно, а не потајно, повукао признање Косова, и да је о њој обавештен цео свет. „То је одлука коју Бурунди сматра исправном. Бурунди је увек био против сецесије. И зато смо овде да пренесемо српском народу да је одлука коју смо донели иреверзибилна", нагласио је он.

Нибиџира је, упитан да ли ће и на следећем гласању о чланству Косова у међународним организацијама, Бурунди гласати против, рекао да став његове земље остаје непромењен.

Министар спољних послова Бурундија је истакао и да су се уверили да им је Србија права пријатељска земља и додао да се то огледа посебно кроз подршку у међународним форумима, било да је то Савет безбедности УН или Савет људских права.

"Србија је увејк на страни Бурундија, увек је међу оним земљама које знају да се људска права искоришћавају као средство притиска на најсиромашније земље, којима је потребна помоћ", рекао је Нибиџира.

Министри спољних послова Србије и Бурундија изнели су да економска сарадња између две земље не постоји, као и да је једино од производа што се у Србији може наћи, а да је из Бурундија кафа, коју увозимо преко посредника са запада.

Дачић је казао да ће убудуће радити на томе да се што више повежу и да наставе са потписивањем споразума о сарадњи, од којих је данас потписан први - општи споразум о сарадњи Србије и Бурундија.

Према његовим речима, постоје многе области у којима би могла да се развија сарадња, и то култура, образовање, одбрана, безбедност, борба против тероризма и економија, где сарадња сада не постоји.

Додаје и да је Бурунди заинтересован за сарадњу у области спорта, као и да им је министар омладине и спорта Вања Удовичић понудио да њихови спортисти бораве у летњим камповима у Србији.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)