Отимају Трепчу да би отерали Србе са Косова

В. М.

03. 02. 2019. у 22:00

Отимају Трепчу да би отерали Србе са Косова

Трепча / Фото Танјуг

Парламент у Приштини усвојио документ којим брише власништво Београда у рударском комбинату на КиМ. Руководство компаније неће прихватити статут који намеравају да наметну албанске власти

СРПСКЕ власти су позвале међународну заједницу да не дозволи спровођење одлуке којом Приштина покушава да отме рударски комбинат "Трепча", угрожавајући тако егзистенцију три хиљаде породица. Руководство "Трепче" најавило је да неће прихватити бесправни статут тог предузећа, који намећу албанске власти на КиМ.

Ово су најважније реакције на правно насиље парламента у Приштини, који је у ноћи између суботе и недеље усвојио закон којим се потврђује нови статут "Трепче", а на основу којег би требало да се 80 одсто власништва тог комбината припише влади у Приштини, док би 20 одсто припало радницима.

- Нема никакве сумње да је "Трепча" стратешки ресурс и да су се они који хоће да је отму намерили да затру егзистенцију српског народа. Једини и искључиви циљ је да се пресече витални доток егзистенције српског народа на северу, јер се ради о највећем послодавцу Срба на Косову - рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ђурић је казао да у "Трепчи" ради око 3.000 Срба са севера и да би се, отимањем тог погона и његовим укидањем као посебног привредног субјекта, ти људи лишили могућности да успешно послују. Он је подсетио да је највећи акционар "Трепче" Фонд за развој Србије, са више од 55 одсто удела, док је остатак у власништу "Генералекспорта" из Београда, Југ банке, "Прогреса" Београд, "Дунав осигурања", "Електропривреде", "14. октобра" из Крушевца, "Ратка Митровића" из Пожеге...

- Комбинат "Трепча" производи око 200.000 тона концентрата руде олова и цинка и све то извози, чиме подмирује своје обавезе. Сада Приштина жели да га прикључи неликвидном предузећу "Трепча југ" - рекао је Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ И: МАРАТОНСКА СЕДНИЦА У ПРИШТИНИ: Усвојен статут Трепче и буџет; Весељи: Тражим суспензију такси


Генерални директор "Трепче" Јован Димчић изјавио је да неће прихватити нови статут тог акционарског друштва, који је усвојила приштинска скупштина:

- Нећемо да препустимо управљање нашим делом "Трепче" неком другом, који је преко ноћи прогласио да је власник 80, или 90, или 100 одсто акција. Ми смо створили финансијски одрживу производњу, плаћамо све обавезе према радницима и према добављачима, као и обавезе према косовском буџету.

Према његовим речима, информације о вредности комбината од 80 милијарди долара нису истините, јер је вредност 10 пута мања, а "надувава" се у медијима из политичких разлога.

И председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун казао је да Приштина покушава да политичким и правним насиљем легализује отимање.


Професор на Правном факултету у Косовској Митровици Душан Челић каже да је усвајање новог статута "Трепче" више политичка него правна порука Приштине, којом они желе да кажу да питање тог комбината не може да буде део преговора о будућем статусу КиМ. Он не верује да ће албанске власти реализовати ту одлуку:

- То за њих представља не само економски, већ и политички ризик. Чињеница је да се на овај начин крше својинска права Србије и права свих поверилаца "Трепче".

Челић подсећа да је усвање новог статута операционализација закона донетог још 2016. године, који је практично предвиђао конфискацију, имајући у виду својинска права Србије у "Трепчи". После усвајања тог закона из 2016. године, Влада Србије је донела закључак да се не признају његови правни и фактички ефекти.

- Ако Приштина крене у реализацију новог статута, очекујем да и Влада Србије одговори на исти начин и да спроведе свој закључак - каже Челић.


НОВА РАМПА ЗА ДИЈАЛОГ

ЂУРИЋ је данас упозорио међународну заједницу да би примена статута којим се отима "Трепча" имала једнако штетне последице на дијалог Београда и Приштине, као и увођење такса:

- То нису услови у којима може да се разговара. Председник САД Доналд Трамп недавно је послао писмо у којем је позвао Приштину да се уздржи од једностраних потеза. Шта би примена оваквог статута "Трепче" била него нови једнострани потез који жели да умањи економску снагу Срба, без дијалога, и стави све пред свршен чин?

Директор Канцеларије за КиМ је најавио да ће власти у Београду, у сарадњи са свим сталним чланицама Савета безбедности, Русијом, Кином и САД, разговарати о томе како да се те ситуације не понављају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

tln

04.02.2019. 04:09

Pozvali medjunarodnu zajednicu??? Pa ne otima taci I ona druga siptarcina... Oni nista ne rade bez odobrenja "medjunarodne zajednice"!! Stop eu!!

Nemanja Simović

04.02.2019. 05:06

Где сте ботови сада? Трепча није важна ко бр. 1?