Милорад Пуповац: Тужба је спремна, спречићемо хајку

Ј. Керблер

20. 01. 2019. у 14:02

Милорад Пуповац: Тужба је спремна, спречићемо хајку

Милорад Пуповац

Милорад Пуповац председник СДСС, о кампањи крајње деснице против њега, али и свих његових сународника

КАМПАЊА крајње деснице против лидера Срба у Хрватској др Милорада Пуповца не јењава. Кулминација је насловница хрватског недељника на којој Пуповац држи крвави нож и главу др Ивана Шретера, бившег директора болнице у Липику, који је 1991. године отет и убијен. Истовремено, хајка против Срба настављена је и у Вуковару, па је градоначелник Иван Пенава објавио видео на којем српски ученици играју фудбал, да би након тога био претучен један од њих.

Пуповац зато, за “Новости”, истиче да је много пута прелазио преко увредљивих текстова и напада, али да то сада неће бити случај.

* Најавили сте тужбу против “Хрватског тједника”, који алудира да сте умешани у убиство др Шретера?

- Ни ја, ни СДСС до сада нисмо подизали тужбе, без обзира на све што се догађало у вези са мном, са странком или мојом породицом. Означавали су ме као мету, етикетирали, сврставали међу људе који су одговорни за ратне догађаје и који су чинили ратне злочине. Преко свега сам прелазио, али преко ове насловнице нећу прећи.

* Рекли сте да само болесни ум може довести вас у везу са убиством др Шретера?

- Дубоко саосећам са његовом судбином и знам како је могло бити људима који су узети као таоци, било да се ради о Хрватима или Србима. Они који желе мени да припишу његову страшну судбину, пре свега желе свесно да ме компромитују, да наруше мој углед и безбедност. Мораће пред судом да дају одговоре о целом овом случају.

* Мета сте десничарских напада у Хрватској, више и агресивније него деведесетих?

- Ти људи, који мене нападају, желе да ме спрече да заступам интересе Срба у Хрватској, желе да се врати погубна политика кршења права мањина и рушења демократске вредности. Из тог разлога узимају мене и СДСС као своје мете и хоће да нам онемогуће рад, угрозе права српској заједници, па и развој хрватско-српских односа. Тврдим веома одговорно да неки људи који не прихватају мирну реинтеграцију желе, још од времена Туђмана, Санадера, Косорове, да спроведу ову своју политику. Поручујем им да то неће проћи.

ПРОЧИТАЈТЕ И:СРАМНА НАСЛОВНИЦА "ХРВАТСКОГ ТЈЕДНИКА": Пуповца оптужују за убиство

* Стање у Вуковару све је горе, сада је и претучен дечак српске националности?

- То траје већ пет година, када је почело са антићириличком кампањом и насиљем, да би се сада фокусирало на тобожњу кампању за суђења за ратне злочине. Али то није то, њима је пре свега циљ да створе несигурност код Срба, јер сваког Србина на улици могу да оптуже за ратне злочине. Циљ је вратити поражену политику и то је опасан тренд. Није ту само градоначелник Иван Пенава, ми знамо ко све учествује у томе, али крајње је недопустиво да у све то мешају и децу.

* Мислите на видео који је објавио градоначелник Вуковара, на којем наводно српска деца не устају на хрватску химну?

- Објављивање видео-материјала с једне фудбалске утакмице у том контексту је апсолутно недопустиво и противзаконито. Нико до сада није посезао за тиме, да децу ставља у контекст рата, злочина. То, напросто, нећемо да допустимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације