Председник Александар Вучић рекао је данас да је потпуно јасно да без Русије, и због њене снаге у Савету безбедности УН, неће бити решења косовског питања и истакао да ће се пре постизања било каквог договора посаветовати са руским председником Владимиром Путином.

Вучић је то рекао на заједничкој конференцији за новинаре са Путином, упитан да ли се разматрало посредовање Русије у постизању решења за косовско питање и у ком формату.

Српски председник је рекао и да не може да буде оптимистичан, да сматра да постизање решења није близу и да није реално да га буде у неком скоријем року.

Истакао је и да ће се пре постизања било ког решења посаветовати са Путином.

"Ми све време причамо о решењу, сви воле да причају о решењу и воле добре вести, али ја сам реалистичан човек и не могу да будем оптимистичан и говорим о решењу. У овом тренутку га не видим. Надамо се, али не мислим да је близу и да је реално да буде у неком скоријем року", истакао је Вучић.

ВУЧИЋ: ХОЋЕМО НАЈБОЉИ И НАЈЕФТИНИЈИ ГАС, А ТО ЈЕ РУСКИ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се ради на изградњи гасног Турског тока кроз Србију и да Србија хоће за своје грађане најбољи и најефтинији гас, а то је руски гас.

Упитан да ли је разматран наставак Турског тока и шта може ометати реализацију пројекта с обзиром на притисак на Србију од стране ЕУ, Вучић је рекао да Србија очекује много од Турског тока и да је много тога урађено до сада, многе процедуре су завршене.

"Не знам какви су притисци на неке друге кроз чије територије гасовод Турски ток треба да прође, са Србијом Русија није имала ту врсту проблема. Ми смо на такву врсту притисака отпорни, наш народ мора да добије гас, наша предузећа морају да добију гас", реако је председник Србије.

Прочитајте још - СТОПАМА ПАШИЋА И ОБРЕНОВИЋА: Вучићу Путин уручио орден Александра Невског
Он је подсетио да је Србија до сада гас добијала преко Украјине и Мађарске, али да је план да убудуће од Турског тока добијамо гас, преко Бугарске, те да се због тога градимо тај гасовод.

"За Србију је то од изузетног значаја. Знам да су Немци све што је било до њих већ изградили по питању Северног тока. Већ је око 500 километара изграђено под водом. И ми као и други имамо право да добијемо гас", рекао је Вуцић.

Како каже наслушао се прича "по целом свету" одакле ће све гас у србију да стигне, али да није видео други гас осим руског.

"Нудили су други течни гас, али дупло скупље. Ми да плаћасмо двоструко више цене немамо и неможемо, иако економски стојимо боље. Хоћемо да набављамо најбољи и најефтинији гас за наш народ и наши земљу, а то је руски гас", закључио је он.

ВУЧИЋ: ПОШТУЈЕМО БРИТАНЦЕ, АЛИ СРБИЈА ВОДИ НЕЗАВИСНУ ПОЛИТИКУ


Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да се Србија дичи и поноси чињеницом да је независна и слободна држава.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Руске Федерације Владимиром Путином, на питање да ли очекује, због великог интересовања британских и других медија, да ће порасти притисак на Београд да поквари односе са Русијом, казао да нема никакав проблем с тим ко ће шта да говори у свету.

„Не желим да говорим о другим земљама, али Србија се дичи и поноси чињеницом да је независна и слободна држава. Не само у очувању свог територијалних интегритета, већ и доношењу одлука“, рекао је он.

Србија, како је подвукао доноси одлуке на основу воље својих грађана, а не воље влада других држава. „Поштујемо Британце, али ни они, ни било који други неће одређивати какве одлуке ћемо доносити. Шта пишу новине мене је баш брига. Срибја има стратешки правац, озбиљну политику коју не мења и коју ће тешко неко променити“, нагласио је Вучић.

„Избори су овде на неко време па свако има право да победи и окрене политику у другом смеру. Док сам ја председник Србија ће водити политку коју смо зацртали, биће слободна земља која ће водити политику у корист својих грађана“, закључио је он.

ВУЧИЋ: ЗАДОВОЉАН САМ БРОЈЕМ ПОТПИСАНИХ СПОРАЗУМА

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је јако задовољан великим бројем споразума потписаним између Србије и Русије током посете руске делегације предвођене председником Владимиром Путином.

"Веома смо задовољни напретком сарадње у свим областима. Данас смо у две фазе потписали велики број споразума из готово свих сфера живота две земље. Наши економски односи су све бољи. Дуго смо разговарали данас о свим пословима који су пред нама“, казао је председник Србије.

Вучић је посебно истакао значај сарадње у енергетици, али и најавио да ће у будућности две земље покренути инфраструктурне пројекте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЕТА ПУТИНА: С Русима низ споразума, од атомске енергије до дигитализације

"Србија у енергетици готово потпуно зависи од Русије. Постигли смо споразума о повећању капацитета складишта гаса. То значи додатну индустријализацију наше земље. Такође смо разговарали о инфраструктурном заједничком деловању, посебно о железницама, јер сматрамо да ће оне бити кључни вид транспорта у будућности. Велики су планови пред нама, велики уговори, о одржавању саме железнице а ако све то испуннимо сигуран сам да ће железнице постати један од најуноснијих видова саробраћај. Ти уговори су вредни око 230 милиона евра", рекао је Вучић.

ВУЧИЋ: ВИСОК СТЕПЕН САГЛАСНОСТИ ПО СВИМ ПИТАЊИМА

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је руском председнику Владимиру Путину пренео да је Србија увек била спремна за разговоре и компромисе, али да никада не може и неће да пристаје на познижења.

"Плашим се да неки људи нису спремни на комропмисе. Ми ћемо и даље истрајавати на томе и тражити их, аил понављам, и то сам рекао Путину, никоме нећемо дозволити да унизи Србију", поручио је Вучић. Он је на заједничкој прес конференцији са председником Русије истакao да су по свим питањима постигли висок степен сагласности.

Захвалио се на подршци Русије на очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима. Вучић је пренео новинарима да је руског колегу упознао са свим што се десава у вези са Косовом и Метохијом, о противправним таксама које су увеле албанске влатси у Приштини, као и о освнивању тзв. Војске Косова, супротно Резолуцији 1244.

"Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина", подвукао је Вучић. Навео је да му је била изузетна част што је имао прилику да угости предсеника Русије, за којег је рекао да је искрени, доказани пријатељ Србије и народа. Нагласио је да је задовољан напретком сарадње у свим областима и приметио да никада нисмо потписали толико спораузма.

ИСПРАВИО ПРЕВОДИОЦА

Председник Вучић, који одлично говори руски, казао је током званичних обраћања говорио на српском, а у једном тренутку чак је исправио и преводиоца:
- Председниче Путин, захваљујем се што сте уложили много енергије, труда и рада у развијање руско-српских односа - рекао је преводилац, а Вучић га је прекинуо, додавши:
- Молим вас, рекао сам и љубави и поштовања.


ПУТИН: КЉУЧ ЈЕ 1244, А ГДЕ СУ СРПСКИ ПОЛИЦАЈЦИ И ГРАНИЧАРИ?

Председник Русије Владимир Путин реркао је данас у Београду да је став Русије по питању Косова јасан - Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на резолуцији 1244 СБ УН.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са српским председником Александром Вучићем рекао да је Русија исто као и Србија заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

"Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију", рекао је Путин наводећи као пример одлуку Приштине о формирању Војске тзв. Косова, што, како каже, представља кршење резолуције 1244.

"Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити", рекао је он.

На питање о томе да се често говори о посредовању Русије у дијалогу и да ли до тога може да дође, Путин је рекао да је Русија увек активно учествовала, али да је, напоменуо је, ЕУ та која је посредник.

"ЕУ је посредник, али мало тога постиже", рекао је он, наводећи да се не спроводи оно што је договорено и у том контексту посебно је истакао чињеницу да још није формирана ЗСО.

Такође је подсетио да је резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова.

"Где су они?" упитао је Путин и истакао да свакако мора много више да се поштује међународно право.

Он је рекао да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да решење буде праведно.

Према његовим речима, нека раније донесена решења као да су имала за циљ да поделе српски народ.

"Треба да убедимо наше партнере да ако желимо мир на Балкану морамо да нађемо компромис и да га одржимо", закључио је Путин.

Путин је казао да Русија подржава обострано прихватљиво решење за Косово на основу резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Русија је као и Србија заинтересована да Балкан остане стабилан и безбедан. Руски став о Косову је познат, залажемо се за постизање прихватљивог решења на основу Резолуције 1244", рекао је он.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЕТА ШЕФА РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ: Потписани споразуми Србије и Русије, Путин одликовао Вучића (ФОТО + ВИДЕО)

Путин је рекао да "нажалост у последње време косовске власти предузимају провокативне кораке којим су затегли ситуацију" и додао да је "војска тзв. Косова директно кршење резолуције 1244" и да Русија дели забринутост Србије да да такви кораци воде дестабилизацији.

ПУТИН: РУСИЈА ДЕЛИ ЗАБРИНУТОСТ, КОРАЦИ ПРИШТИНЕ МОГУ ДА ВОДЕ КА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈИ

Председник Руске Федерације Валдимир Путин рекао је данас да Москва дели забринутост српског руководства у вези Косова, јер кораци које је предузела Приштина у последње време могу довести до дестабилизације Балкана.

„Руски став је познат и слажемо се да је неопходно узајамно прихватљиво решење на основу Резолуције УН 1244“, казао је Путин на конференцији за штампу након разговора са председником Србије Александром Вучићем.

Он је изразио жаљење што су приштинске власти у протекло време предузеле провокативне кораке.

С тим у евзи је оценио да је одлука о трансформацији КБС у војску кршење Резолуције 1244, која је допушта било какво формирање војске, осум присуства војног контингента УН.

ПУТИН: ОЧЕКУЈЕМ СПОРАЗУМ О ЕВРОАЗИЈСКОЈ УНИЈИ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас да очекује да се до краја године потпише споразум Србије и Евроазијске уније.

Путин је говорећи о бројним споразумима који су потписани данас у Београду рекао и да ће се средином године, на редовном заседању заједничког Мешовитог комитета две земље, размотрити напредак у реализацији потписаних меморандума.

Каже да очекује повећање количине гаса који стиже у Србију са 3 на 3,5 милијарди кубних метара гаса.

Руски председник је најавио и значајне инвестиције у НИС и повећање капацитета гасног складишта Банатски двор.

ПУТИН: КАД СМО ЗАЈЕДНО, ТУ ЈЕ И ПОБЕДА

Руски председник Владимир Путин рекао је данас у Београду да односи Србије и Русије нису од јуче и од данас, већ да трају вековима, да имају дубоке и чврсте корене, а да два народа везује духовна блискост.

"Када смо заједно, ту је и победа", поруцио је Путин парафразирајући руску народну пословицу.

Он се још једном захвалио Вуцићу за позив да посети Србију и подсетио да са српским председником има сталне контакте, да је са Вучићем у октобру просле године имао садржајне разговоре, а да је српски председник у мају био на Дану победе у руској престоници.

Такође је навео да се сећа своје посете Београду 2014. године, када је обелезена 70. годисњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

"И данас смо по том партнерском и пријатељском кључу такође размотрили све аспекте наше сарадње као и међународна питања. Између наше две земље постоји стратешка сарадња која је традиционална за насе земље и за наше народе", рекао је Путин.

Он је рекао да се посебно разговарало о трговинским односима и инвестицијама и истакао да је робна размена две земље достигла две милијарде долара.

Такође је истакао значај Међувладиног комитета за трговину и научно техничку сарадњу.

"Настављају се контакти између привредника, пословних људи, у сфери пољопривреде. Потенцијали за развој наше сарадње још више ће доћи до изражаја после потписивања споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније негде до краја године", рекао је Путин.

Као још једну важну тему истакао је област енергетике.

Он је навео да су до сада испоруке гаса у Србију повећане 20 одсто, а да Гаспром у предстојећем периоду планира да обим испоруке гаса са 2,3 милијарде кубних метара гаса подигне на 3,5 милијарди кубних метара, као и повећање капацитета подземног складишта Бантски двор.

"Радићемо и на унапређењу мреже гасне инфраструктуре...

Свим тим се јача енергетска безбедност Србије и читавог Балкана", нагласио је Путин.

Председник Русије је навео да је Гаспромњефт уложио у НИС три милијарде долара, а да планира још 1,4 милијарде долара и подсетио да је НИС сада водећа компанија у Југоисточној Европи и да највише доприноси буџету Србије.

Напоменуо је и пројекте компаније "Силовије машини" на Ðердапу као и компаније РЖД када је реч о модернизовању српске зелезнице и стварању Диспечерског центра.

Најавио је и наставак сарадње у војној и војно техничкој области, истичући да ће Русија и даље помагати Србији у јацању њене безбедности.

Према његовим речима, не треба заборавити ни сарадњу у хуманитарној и културној области и најавио да ће у фебруару у Србији бити одржани дани руске духовне културе.

Такође је рекао да се веома радује посети Храму Светог Саве који је Русија знатно помогла.

Један од пријатељских гестова, како каже, је и то што ће Русија Србији вратити једну страницу Мирослављевог јеванђеља, а Србија Русији слике познатог руског аутора Николаја Рериха.

"Хвала председнику Вучићу за добре разговоре које смо имали, а грађанима Београда за топао пријем који су ми приредили", рекао је Путин.