Вучић за “Еспресо” о Косову: Не постоји друго решење осим споразума

Новости онлине

02. 01. 2019. у 13:10

Председник Србије Александар Вучић истакао је, говорећи о Косову и Метохији, рекао је да је једини начин да се реши проблем Космета, јесте да се постигне договор

Вучић за “Еспресо” о Косову: Не постоји друго решење осим споразума

Александар Вучић
Фото: Танјуг

Председник Србије Александар Вучић истакао је, говорећи о Косову и Метохији, рекао је да је једини начин да се реши проблем Космета, јесте да се постигне договор.

Преносимо вам неке сегменте интервјуа који је Вучић дао за “Еспресо”

* Највише се оперише термином разграничење Косова, да то у ствари значи размену територија - југ Србије за север Косова. Ако бисте могли што конкретније, молим вас.

- Па, не могу да будем што конкретнији пошто ја то никад нисам рекао на тај начин.

* Шта сте рекли?


- Сад ћу да вам објасним. Успостављање границе између нас и Албанаца...

* Ако успоставимо границу то значи да смо их признали.

- Чекајте, чекајте, моје питање за вас је да ли ви мислите да овако можемо још сто година? Да ли ви хоћете да решите проблем или нећете? Хоћете да га оставимо вашој и нашој деци, хоћете да они сутра иду у ровове? Ја не бих волео да моје дете иде у ров. Ја бих желео да моје дете, и једно и друго и треће, могу да размишљају о томе какву ће будућност да имају, и ово које је сад за војску од 21 године и овај мали с годину и по дана. Шта је то што Србија има на Косову, пошто сам слушао приче како сам најгори и највећи издајник и не знам ни ја шта све, и то ми говоре људи у чије време је Косово добило независност. Молим вас, одговорите ми на питање у које време у које године је Косово прогласило независност?.

* То сви знамо.

- Кад?

* 2008. године.

- 2008. године. Ми чак ни не знамо кад нам се то догодило. Дакле, то је био наш одговор 2008. године. А како је то изгледало? Један је отишао у Румунију, други је одржао протест овде који се завршио општом медијском агонијом око патика за Косово, да вас подсетим. Је л тако било?

* Да.

- То је тако било у њихово време, а 2009. године смо Србе избацили из Уједињених нација и увели у Евопу и европске пореговоре. 2010. године долазимо до најкатастрофалније одлуке, а то је да упутимо писмо Међународном суду правде и питамо да ли је декларација о проглашењу косовске независности илегална или не и добијемо одоговор да није илегална. Да су Албанци били паметни, на Савету безбедности да су се само тога држали, а не оног где сам их дочекао и ухватио и лако их победио, Ахтисаријевог плана и свега другог, нама би било много теже. Још чувам делић одговора и нећу вам га рећи сад да бих могао Албанцима да одговорим на међународној сцени кад буду потегли следећи пут, али су нам ту одговори најтањи. Одговори су нам најтањи захваљујући одговорности оних који би данас неком да соле памет. Али, дајте да се вратимо на стратешко питање, а оно гласи: а шта је то што ми хоћемо? Кажите ми, шта је то? Чини ми се да се сви слажемо да хоћемо да имамо мир. Је л' тако?

* Наравно.

- Ако је наравно, не постоји другачије решење осим да постигнемо неки споразум.

* Какав споразум?


- Ма, било какав споразум да имамо, који ће да прихвате Срби и Албанци, то доноси мир. Другачије мира нема, разумите то. Разумите ме људи и понашајте се одоговорно сви и схватите да је то једино што је могуће. Ако немате споразум Албанци ће бити још нервознији. Они су мислили да су све завршили још 2008. А онда је неки Вучић чудом чуда у 2013. години успео поново да врати Србију у игру и зато су нервозни. Зато сад хоће да завршавају све то. Ја вас питам, а шта ћемо да радимо? Шта ћете ви да радите ако сутрадан крену на Винку Мариновић у Клини, шта ћемо ми да радимо?


* Шта можемо да урадимо?

- Кажем вам да могу да покушавам да постигнем споразум и да је њима тешко да објасне у свету напад на Винку Мариновић. Питам вас, пошто су сви јунаци и пошто сви све знају, кажите ми, шта радимо у том случају? Пошто у оближњој Пећи у овом тренутку имамо 110.000 Албанаца и осморо Срба. Кажите ми људи конкретно, пошто сви све знате, само нико неће да каже истину.

* Шта је истина?

- Иситина је да на Косову није све албанско и истина је да на Косову није све српско и истина је да морамо да постигнемо компромис. Онај ко то не разуме увешће Србију у највећу трагедију из које ћемо изаћи поражени, горе поражени него икад. Ако то људи не разумеју, а видим да не разумеју, ја такође с тим немам проблем. Али, ја да водим политику у будућности која ће Србију да уведе у најтеже трагедије, ја то нећу. Србији ћу да подижем национални понос и национално достојанство, да добијемо више него што смо имали раније. Много више него што смо имали у време оних који су све погубили. Да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, али и на свим другим местима. Да се Срби подигну и осећају да су свој на своме и да имају заштиту своје Србије. А да уводим Србију у ратове и сукобе из коијх не можемо да изађемо као победници, то нећу. Знам шта је то што они не могу нама и не плашим се ни албанске војске, ни било кога, иако боље да вам не причам каква нам је остала војска пре шест година кад сам био министар одбране. Тад смо имали мигова нула до један. У фебруару и марту имаћемо 14 двадесетдеветки. Знате ли пошто је тај један апарат с опремом? Немојте рачунати испод 60 милиона евра, па пута 14, скоро милијарда. А хеликоптере? Имали смо неколико, сви старији, не причам о Газелама, причам о овим већим МИ-8 и МИ-17, три или четири. Сад ћемо добити два нова МИ-17, купили све, платили. Затим, нових девет Х-145, то је оно што су Хрвати назвали "Вучићеве ђавоље кочије", то је један од најмоћнијих ратних хеликоптера руске производње и још три нова МИ-17 који су нам важни транспортни хеликоптери. Нећу да причам о Лазарима и Норама. Па, погледајте само напредак.

* Да ли вас погађа кад чујете: "Вучића Запад држи док не потпише предају Косова, а онда ће да га пустити низ воду"?

- Мене Запад држи? Слушао сам и како ме мрзи Русија, па сам се више пута срео с Путином него сви председници и премијери Србије пре мене заједно. Је л' то чињеница или није?

* Има ли неко у опозицији с ким бисте многли да сарађујете? Да ли бисте могли да издвојите једног човека и да кажете - он је разуман човек, с њим може да се разговара?

- Свуда има разумних људи.

* Ко је тај с ким бисте могли да разговарате?

- Ја са свима могу да разговарам ко је пристојан, они који нису с њима не желим да разговарам, нити да се додворавам. Само са објасним моју позицију. Моја позиција је, мислим, веома поштена и фер. Зашто сам ја једина мета напада најбруталнијих напада ових кретена најгорих?

* Хоће ли бити избора у овој години и која је ваша порука за грађане?

- Не искључујем ту могућност, јер у марту или априлу улазимо у изборну годину и то није ништа ванредно. Очигледно сви мисле да су много снажни и да могу да побеђују. Мислим да на изборе можемо да идемо. Има идеје унутар странке да ја водим изборну листу СНС пре него што дође неко други. Чини ми се да би им то могло донети убедљивије резултате. Али много је важније видети шта је у интересу грађана Србије. А њима желим добру 2019, да буде не мање успешна него 2018. година у историјском смислу, као и у погледу нашег екононског раста, смањења јавног дуга и обезбеђивања боље будућности нашој деци. Желим им да сви заједно сачувамо мир, да имамо више рационалног него ирационалног приступа у решавању проблема. Да сви заједно имамо више, јер ако будемо радили више, онда ће све ове мјое жеље бити оставарене. Ако не будемо радили више, џаба нам све ово што сам пожелео, јер ништа с неба не пада. Добро здравље, среће и наравно, памет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (89)

Dijego

02.01.2019. 13:26

Naravno da će se na sve moguće načine Vučić izboriti za interese na KiM. Srbija danas ima predsednika koji voli svoj narod i državu i koji radi na tome da građani Srbije žive bolje.

Caki

02.01.2019. 13:26

Tesko je postici bilo kakav sporazum sa Pristinom, jer se njeni predstavnici ponasaju dosta neodgovorno i nepredvidivo.

Ivana

02.01.2019. 13:26

Predsednik i Vlada su za kompromis i dogovor Beograd-Pristina.Albanci su ti koji zaledjavaju probleme i guraju pod tepih.Prave haos gradjanima na Kosovu..

Dado 7911

02.01.2019. 13:28

Jedinog dijalog i kompromis mogu doneti sporazum o mirnom rešenju krize na KiM koja bi donela stabilnost čitavog regiona!

Cica

02.01.2019. 13:32

Srbija je uvek spremna na dogovor i kompromis ali tu spremnost mora da pokaže i druga strana da bi došli do prihvatljivog rešenja za obe strane.

Lazar

02.01.2019. 13:33

Srbija je sprena na dogovor,ali dogovor koji bi se postigao kompromisom a ne nametanjem od strane onih koji podrzavaju Pristinu

Nato placenik za sendvic

02.01.2019. 14:03

Proglasi okupaciju,digni vojsku i rezervni sastav i da zavrsimo jednom sa njima!

Jasna

02.01.2019. 14:08

Sporazum mora biti prihvatlji za obe strane kako bi uopste doslo do njega. Predsednik sigurno nece pristati na nista sto nije dobro po nasu zemlju

Igor

02.01.2019. 14:44

Srbija mora zaštititi svoju budućnost, ali i poštovati pretke i one koji su svojim životima branili granice Srbije.

Klincov

02.01.2019. 15:41

Jasno je da bez kompromisa nema rešenja za Kosmet a kompromis podrazumeva da se uvaže interesi koje Srbija ima na Kosmetu.

NIKAD I NI JEDAN RAT SE NIJE ZAVRSIO MIRNIM PUTEM

02.01.2019. 17:39

@daca - Srbija je okupirana, ako nisi znao. Ljudi, ne pisite gluposti, dosta nam je tih fraza.

Dasa

02.01.2019. 16:30

Srbija je od pocetka za sporazu i zeli ga , ali ima mnogih koji se ne podudararaju sa nasim stavovuma i ruse sve .

Miki

02.01.2019. 17:37

Pametno govori Vucic! Moramo da postignemo sporazum kako ovaj problem oko Kosova ne bi ostao nasoj deci, unucima...

Okle

02.01.2019. 17:51

Da nastavim. Znaci, da skratim, R.Srpska bi dobila vjetar u ledja da se pripoji Srbiji, Srbija bi na taj nacin dobila vecu drzavu u kojoj bi bilo 95% srpskog stanovnistva. Dalje, izdajnicke drzave kao Crna Gora i Makedonije bi se suocile sa istim albanskim problemom. Pa strpljivo jednog dana da udjemo u Prizren puskom, posto je drugacije nemoguce. ovo pisem kao Srbin iz Crne Gore i kao pariota, ali isto tako i kao realista. Pozdrav braco.

avanturista

02.01.2019. 17:54

Srbija vodi mirotvornu i konstruktivnu politiku,ali viševekovna teritorija i identitet Srbije ne sme postati suprotno tome poigravanjem zapada i šiptara

Sandra

02.01.2019. 18:31

Dogovor i kompromis jedino dolaze u obzir kada je Kosovo u pitanju jer samo tako mozemo svi da dobijemo.

Klara

02.01.2019. 18:37

Ako dodje do sporazuma to ce biti odlicno. Sporazum je jedino resenje da bi nas narod mogao da zivi u miru.

Lila

02.01.2019. 19:12

Jedino odrzivo resenje izmedju Srba i Albanaca je kompromisan dogovor. I samo tako imamo buducnost.

Rile

02.01.2019. 19:24

Samo nastavi da se boriš predsedniče, jedino rešenje je dogovor, nametanje sporazuma nije rešenje.

JUGO

03.01.2019. 02:12

Glupavi albanci Srbija im daje drzavu oni izvode neke kerefeke,,traze nesto sto je nemoguce dobiti ,,Oni moraju da imaju neki problema dabi ostali inace ce izbiti gradanski rat medu njima same,,,ovako se samo zale na Srbiju I Srbe ,,,

Pedja

03.01.2019. 05:11

Kad izbacimo emocije i epove iz glave i razmislimo racionalno onda shvatimo da sa Albancima moramo postići dogovor koji će omogućiti mir i opstanak Srba na KiM.

Hana

03.01.2019. 06:32

Sporazum za Kosovo se mora naći, jer jedino sporazum može doneti mir u regionu!

Zoka

03.01.2019. 07:04

Nadajmo se najboljem sa verom u to da ipak postoji šansa za dogovor sa takvim ljudima.

gogi

03.01.2019. 07:52

Rešenje kosovskog problema sada ne leži ni na vidiku, to prištinske vlasti koriste i zloupotrebaljavaju taksama, nepoštovanjem dogovora i potpisanih sporazuma.

jaca

03.01.2019. 07:59

Kompromis jeste najbolje rešenje za obe strane ali da se pridržavaju i Albanci.

Mitra

03.01.2019. 08:04

Srbija se već nekoliko puta izjasnila da želi pregovore ali Kosovo i Albanci provolacijama sprečavaju te pregovore..

Zlatko

03.01.2019. 08:08

Predsenik Aleksandar Vučić je spreman da mirnim putem dođe do rešenja na Kosovu, ali i da Srbi budu sigurni i bezbeni. A naš predsenik se sve vreme bori i zalaže za dogovor i kompromis, ali za sada druga strana nije za takav vid pregovora.

Marija

03.01.2019. 08:15

To su cijenice , gradjani ce pozitivno oceniti svaki napredak zemlje ali ce "oceniti" i destrukciju opozicije.

r

03.01.2019. 11:00

postoji, konacno se proglasi okupacija i izrodi koji su do toga doveli idu ... tamo gde treba ... ma, znate gde idu

aca

03.01.2019. 22:01

posto je kosovo,prakticno u vlasti albanaca,onda je njihovo.ako je vekovima bilo nase,onda ga uzmimo da se nastavi jurisdikcja srbije.sta od toga mozemo da uradimo.ne mozemo trenutno da ga uzmemo nazad.znaci,abansko.jedino treba sa albancima dogovoriti kako srbi koji su ostali tamo i oni koji se vrate da uzivaju ravnopravan tretman.razgranicenje.niko nezna sta to znaci.ako su granice izmedju kosova i srbije,onda to vec postoji.ako srbi treba da zive zajedno u jednom delu kosova.nemoguce.resenje.