МИЛЕТИЋ О УКИДАЊУ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ КОСОВА И АЛБАНИЈЕ: Овај корак води ка даљој ескалацији сукоба, изненађен сам како је ЕУ прихватила те људе

Тањуг

30. 12. 2018. у 10:54

МИЛЕТИЋ О УКИДАЊУ ГРАНИЦЕ ИЗМЕЂУ КОСОВА И АЛБАНИЈЕ: Овај корак води ка даљој ескалацији сукоба, изненађен сам како је ЕУ прихватила те људе

Танјуг

Милетић сматра да укидање границе између Косова и Албаније указује на плитак ум, краткорочне интересе и небригу за Албанце на КиМ
Укидање границе између Косова и Албаније представља корак ка даљој ескалацији и заоштравању односа са Србијом, сматра директор Центра за глобализацију Дејан Милетић, уз оцену да руководство у Приштини свесно жели да изазове оружане сукобе, а да Тирана овим потезом без икаквог разлога погоршава односе са Србијом.

Коментаришући изјаву косовског премијера Рамуша Харадинаја да ''''граница Косова према Албанији више не постоји'''', Милетић је рекао да је очигледна тенденција да се дестабилизација у региону максимизира, као и да приштинско руководство свесно изазива сукобе јер се, како каже, криминалци и терористи преобучени у политичаре у томе најбоље сналазе.

''''Ми знамо с ким имамо посла, али изненађен сам како је ЕУ прихватила те људе од којих стално добија шамаре и понижење. У ЕУ знају за криминална и злочиначка дела тих људи, али начин на који се с њима сарађује, поражавајући је и говори о непринципијелности и о паду система вредности'''', рекао је Милетић за ТВ Пинк.

Истакао је да је договор једино што може да стабилизује регион и да га треба постићи ''''трезвене главе'''', а не притисцима, насиљем, наметањем ствари по сваку цену.

Милетић сматра да укидање границе између Косова и Албаније указује на плитак ум, краткорочне интересе и небригу за Албанце на КиМ, као и на несмотрено деловању руководства у Албанији.

Потез руководства Албаније оценио је као безобразлук и нагласио да то погоршава односе са Србијом без икаквог озбиљног разлога.

''''Не видим да ће Тирана ишта тиме добити. Знам да у Албанији препознају примитивизам који често долази са КиМ и да то виде као опасност по њихово друштво", рекао је Милетић.

Упитан о ставу председника Србије Александра Вучића да нема наставка дијалога док се не укину таксе на српске производе, чак и ако то затражи председник САД Доналд Трамп, он је казао да је то ''''природна позиција'''' и додао да треба тражити не само укидање такси већ и поништавање противправне одлуке о формирању воске Косова.

''''Србија је одлучно реаговала на начин да неће прихватити ситуацију у којој се таксе намећу као нецивилизацијско средство у 21.веку и забрањује и спаљује српска роба и показује фашистички однос према српком народу. То јесте прелило чашу'''', казао је Милетић.

Подвукао је да треба инсистирати на поништењу одлуке о формирању војске Косова и упозорио да је тај потез дестабилизује односе и уводи у опасност од оружаних сукоба.

''''Не може Србија мирно да гледа како се исељава српски народ и угрожава њихов живот. Не плашимо се ми никакве восјке, али не можемо да дозволимо да малтретирају наш народ на КиМ. Србија је фокусирана на економски развој и у том контексту видим забринутост предсдника око такси јер угрожавају економске односе у региону'''', навео је Милетић.

Упитан и написима медија да о почетку стварања регионалне коалиције коју је раније најавио приштински званичник Енвер Хоџај, те шта је циљ Приштине, Загреба, Скопља и Подгорице, Милетић је нагласио да је циљ да се ослаби и уназади Србија, али је истакао да Београд нико неће бацити на колена.

''''Циљ је да ослабе и уназаде Србију да би показали како је добро што су се одвојили од Србије и да су се спасили'''', рекао је Милетић који је посебно разочаран политиком Мила Ðукановића који је, каже, систематски радио на томе да одроди Црну Гору од Србије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације