Мањине изабрале своје представнике

Е. Н.

04. 11. 2018. у 09:09

Мањинске заједнице гласале за чланове националних савета

Мањине изабрале своје представнике

Гласање Рома у Јагодини / Фото Танјуг

ПРИПАДНИЦИ 22 мањинске заједнице у Србији бирали су данас своје представнике за националне савете националних мањина.

Право гласа на трећим редовним изборима имала су 507.183 бирача, која су широм Србије могли да гласају на 926 бирачких места. Осамнаест националних мањина чланове савета бирало је на непосредним изборима, а четири - хрватска, црногорска, македонска и руска - путем електорских скупштина, које су одржане у Београду.

Хрватска заједница прва је јуче завршила изборе, а њени представници су након електорске скупштине изразили задовољство показаним јединством - свих 77 електора изјаснило се за листу “Хрвати заједно”, са Јасном Војнић на челу.

Мада је кампања за избор новог Бошњачког националног већа (БНВ) у Санџаку била жестока и често на ивици озбиљних сукоба, данашње гласање у Новом Пазару, Сјеници и Тутину, градовима са највише Бошњака, протекло је и мирној атмосфери и без икаквих инцидената. Сва бирачка места на време су отворена, а само на неколико је било техничких проблема, који су брзо отклоњени.

Најбоља излазност забележена је у Сјеници, где је до 19 часова изашло 57,3 одсто уписаних у бирачке спискове. Одзив у Новом Пазару био је нешто мањи - до 18 часова гласало је 45,5 одсто, а у Тутину 43 одсто.

Сва бирачка места у Новом Саду за избор за чланове савета националноих мањина отворена су на време, а избори су протекли мирно и без неправилности.

У општинама Бујановац и Прешево до касног поподнева излазност је била мала, а гласање се одвијало без проблема.

ГЛАСАЛИ ЉАЈИЋ, УГЉАНИН, ЗУКОРЛИЋ...

У својим месним заједницама данас су гласали и потпредседник Владе Србије Расим Љајић, који подржава листу професора др Саита Качапора “Вакат је”, лидер СДА Сулејман Угљанин, који је носилац листе “Самоопредељење”, и Муамер Зукорлић, посланик у Скупштини Србије, лидер Странке правде и помирења и носилац листе “Матица Бошњака”.

ИНЦИДЕНТ У ВРАЊУ

ПРЕДСЕДНИК одбора Народне странке у Врању Ђорђе Ристић и одборник НС Драган Павловић данас су, без икаквог повода, вређали и провоцирали председника и чланове бирачког одбора, и физички напали и претукли председника бирачког одбора Божидара Поповић, саопштио је начелник Градске управе Врања Душан Аритоновић. Руководство града Врања, наводи се у саопштењу, најоштрије осуђује инцидент који се одиграо на бирачком месту број два, “Народни универзитет”, а поводом избора за националне савете националних мањина.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

mihajlo

04.11.2018. 12:40

Ima nepravilnosti. Mojoj majci nisu dozvolili da glasa, jer se navodno neko potpisao na njeno mesto. Isprskali su joj prst sprejem, kao da je glasala, a posle je nisu pustili da obavi glasanje. To se desilo u Staroj Pazovi, na izborima za savet slovačke manjine.