КОСОВО је фактички територијално независно и Србија треба де јуре да призна "суверену државу Републику Косово", јер у супротном неће ући у ЕУ - поручио је у среду у Београду Петер Бајер, посланик немачког Бундестага и ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел.

Немачки парламентарац, који се налази у посети Београду, истакао је да је важно да свако разуме да је од самог почетка дијалога било јасно да неће доћи до нормализације односа, или дијалога уопште, без дефакто признавања територијалног интегритета Републике Косова.

Он је рекао да је Немачка против размене територија или корекције границе и да су такве идеје лоше и опасне:

- Уопште не размишљамо о пружању подршке таквим идејама. Позиција немачке канцеларке се неће променити, и то је оно кључно што желим да пренесем као поруку Берлина.

Прочитајте још - Вучић: За Немце је Косово готова ствар и припада Албанцима; Немачка нас је већ разграничила признањем КиМ

Он подсећа да је Меркелова била једини шеф државе у ЕУ која је јасно рекла да од те идеје мора да се одустане, јер је опасна, не само по стабилност Србије и Косова, већ и за РС или Украјину и случај Крима. Као предлог, помиње модел "две Немачке":

- Нема нових услова нити црвене линије које постављамо. Сви треба да се врате корак назад и прочитају шта је било договорено Бриселским споразумом и шта је постигнуто до сада. Нико не сме да живи у илузији да ће постићи мирно решење цртајући нове границе засноване на етничком принципу.

Он је додао да не верује у опцију замрзнутог конфликта и да Србија не треба да се плаши због стварања војске Косова.