Младен Иванић: Нека се љуте, хоћемо истину о Сребреници!

С. МИШЉЕНОВИЋ

20. 08. 2018. у 11:02

Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ: У извештају не желимо да негирамо било чије жртве, већ само да унесемо нове податке

Младен Иванић: Нека се љуте, хоћемо истину о Сребреници!

Младен Иванић

НЕ верујем да ће Српска сносити санкције због новог извештаја о Сребреници. Јасно је речено да се не постоји намера да се негирају било чије жртве, већ да се унесу нови подаци. Кад је све базирано на чињеницама, нико нема право да се љути.

Овако српски члан Председништва БиХ Младен Иванић види одлуку власти у РС да се стави ван снаге извештај о Сребреници из 2004. и да се формира међународна комисија која ће саставити детаљан документ о страдању припадника свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године. У интервјуу за "Новости" Иванић каже да је значајно што ће се све дешавати након избора и неће бити оптерећено кампањом:

- Очекујем да Влада окупи озбиљну групу људи и да се нови извештај одради професионално. Фер и коректан посао ће бити највећи аргумент српске стране.

* Да ли ћете са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом, који долази и у Бањалуку, разговарати о списковима руских држављана којима је забрањен улаз у БиХ?

- Очекујем разговор о позицији РС, ставу Русије о БиХ и унапређењу економских односа. Чињеница да Лавров, осим Сарајева, долази и у Бањалуку, важна је и камо среће да имамо још таквих гостију, уместо да трошимо време на спинове ко га је позвао. Председништво не расправља о списковима, то је у надлежности Министарства безбедности.

* Какве поруке Лаврова очекујете по питању НАТО и БиХ?

- Руски став је познат - против проширења НАТО. Ја не одступам од тога да БиХ неће бити члан НАТО, све док Србија није. Свака другачија одлука поделила би српски народ. Штета је што су функционери СНСД неколико месеци након што је Србија прогласила војну неутралност потписали документе којима се РС и БиХ гурају у НАТО. Тиме су нанели огромну штету Српској.

ТЕШКО ДО ВЕЛИКЕ КОАЛИЦИЈЕ * ДА ли би након избора у РС могло доћи до велике коалиције српских партија и владе српског јединства? - Пре избора је нереално причати о томе. Превише је разлика између два блока, кад је реч о економији. РС је под влашћу СНСД, ДНС и СП отишла уназад. То је огромна препрека за уједињење, а ја верујем у апсолутну победу блока чији сам кандидат.

* У СНСД кажу да сте управо ви убрзали спровођење Акционог плана за чланство у НАТО (МАП)?

- Небојша Радмановић је потписао одлуку о МАП. И све остале документе који се односе на НАТО као "стратешки циљ" потписао је Додиков СНСД. Нађите један са мојим потписом. То су дрске и безобразне изјаве политичких превртљиваца који би наједном да постану велики српски чувари, а своје грешке да припишу мени.

* Председник Додик је најавио да ће, уколико Косово добије столицу у УН, то тражити и РС?

- Србија има довољно снажно руководство и институције које ће се изборити са овим питањем. Ми из РС треба да им пружимо максималну подршку, а не да користимо питање Косова за своју изборну кампању. Док сам ја члан Председништва БиХ - за нас ће Косово бити део Србије. Већина људи жели независну РС, али кад се такве изјаве, као Додикова, дају у тешком тренутку за Србију, то је само лична кампања. Као кад је рекао да независна Црна Гора значи независну РС.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Hercegov Grad

20.08.2018. 11:27

I treba istina i fala bogu sto se neko setio da potegne to pitanje i resi stalni pritisak na Srbe!Trebalo bi ponuditi ratne dnevnike muslmanskih jedinica ,sa tog podrucja i u to vreme ,da bi se istina razgoletioa ,u potpunosti!

prellee

20.08.2018. 11:35

Izvješće nije dovršeno i pod pritiskom Međunarodne zajednice Paddy Ashdown.Izvješće nije specificiralo sa srpskim žrtvama iz okolice Srebrenice.Srpskih žrtava spaljivanja, ubijanja i protjerivanja Srba iz 92. do 95. godine u Srebrenici, od Bošnjačkih muslimana. Ovo bi trebalo dodati kako bi se ispričala puna istina o Srebrenici. Pomirenje zahtijeva punu istinu i za jedne i druge.U ratu je bilo previše lažnih vijesti, uglavnom protiv Srba.Srbi su bili prikazani kao loši boys.

Miroslav

20.08.2018. 11:49

Većina građana za nezavisnost, a nisi hteo da podržiš ni referendum o danu Republike Srpske. Mislim da će građani jasno reći - NE!

miloš

20.08.2018. 12:00

Mladen Ivanić je najpismeniji i najrealniji sprski političar u BiH. Za razliku od Dodika koji je uništio sprski narod u BiH ovaj čovjek nikad nista loše nije uradio srpskom narodu u BiH i samo poraz Dodika na sledećim izborima može da izčupa Srbe iz BiH iz kandži kriminalnog sistema i novog rata.

Алекса

20.08.2018. 13:36

@miloš - Иванић је сарајевски пион, ово је само покушај убирања гласова пред изборе.

barakuda

20.08.2018. 14:02

@miloš - Jašta nego je najpismeniji. U politici je od jaslica, pa je imao vremena da se opismeni i - premaže svim bojama. Nisam ni ja ništa loše uradio srpskom narodu. Dapače.

deki sd

20.08.2018. 12:26

Svi znamo za prevaru oko Srebrenice ali zato i svi zelimo istinu o Sarajevu i hiljadama nevinih Srpskih zrtava o kojima se uporno cuti.Ovo je odluka za 10.

Srle

20.08.2018. 12:26

A zasto ovog proverenog komunistickog kadra niko nije pitao, yasto je uopste usvojio ovakvu odluku, jer je izvestaj usvojila vlada u kojoj je predsednik bio njegov Dragan Mikerevic? Iako deluje ugladjeno, ovaj gospodin je najveca stetocina, koja tiho razara RS, od izvestaja, preko ukidanja RS, prihvatanja ovakvog suda i tuzilastva, do osnivanja UOI i prebacivanja izvornih prihoda na nivo BiH. Iskreno se nadam da ce 7.10. oko ponoci u politicku penziju, pa neka se vrati na fakultet i radi ono st

Планирани злочин

20.08.2018. 12:43

Зна се да су Клинтон и Изетбеговић договорили да је потребно да погине преко 5.000 муслимана, како би се за то оптужили Срби и увеле санкције према Србији ! Поставља се питање : Ко је узео паре из Америке, да се изврши тај злочин у Сребреници и околини ?!?

Алекса

20.08.2018. 13:35

@Планирани злочин - Који злочин? Муслимани су кренули у пробој, мало је фалило да цела акција српске војске пропадне. Било их је неколико хиљада, пробили су прве линије фронта, и срећом, брзом реакцијом јединице "Прага" и још неких, тај је пробој заустављен и непријатељ неутралисан. Нису убијана деца, жене, само мушкарци са пушкама у рукама, који су се бранили, тј. нападали покушавајући да се пробију. Ако ниси био, немој да говориш о томе.

Mali Pera

20.08.2018. 14:44

@Планирани злочин - @Aleksa Imam jedno pitanje za vas. Zasto je onda tu pobijenu "vojsku" skupljala nasa vojska i sahranila ih u masovne grobnice?. Koja vojska na ovoj prelepoj planeti radi to sa neprijateljskim vojnicima?.

Алекса

21.08.2018. 10:00

@Планирани злочин - Него шта ради војска са побијеним непријатељским војницима, оставља их да смрде месецима и изазивају разна обољења?Немате ви појма, мали Перо.

Mali Pera

21.08.2018. 10:54

@Планирани злочин - Gospodine @Aleksa, vi imate jako zanimljivo razmisljanje. Znaci da u ratu sve vojske se bave samo sakupljanjem neprijateljskih vojnika i njihovim sahranjivanjem u masovne grobnice?. To onda znaci da su Muslimani i Hrvati sahranjivali nase poginule borce u nama nepoznate masovne grobnice, ili to oni nisu radili?. Dragi gospodine, u ratu se nema vremena za to, sem ako to morate uraditi da bi ste sakrili leseve ogromnog broja streljanih ljudi.

Алекса

21.08.2018. 11:06

@Планирани злочин - Зашто би српска војска сакривала лешеве? Од кога?То је била легитимна војна акција у којој су страдали војници, од метка, за разлику од хиљаде наших жртава око Сребренице (деце, жена, стараца убијаних секирама, ножевима, кочевима и Бог зна чим не).Шта се десило, рецимо, на Церу и Колубари? Српска војска је покупила све Аустро-угарске војнике које ови нису могли да покупе и сахранила их у масовне гробнице.И, то је такође геноцид онда?

Војин

20.08.2018. 13:17

Д. Ердемовић је, по сопственом признању, ратовао за све три стране у сукобу у БиХ: муслиманску (АБиХ), хрватску (ХВО), српску(ВРС). Ердемовићеви саучесници су били су припадници тзв. 10. диверзантског одреда, вишенационалне јединице у којој су били Срби, Хрвати, муслимани и Словенци. “Занимљиво је, и индикативно, да ови људи нису испитивани пред МКТ, вероватно због опасности да се њихова сведочења не би међусобно слагала – а и да би компромитовала сведочење „крунског сведока“, Ердемовића".

Шоне

20.08.2018. 13:20

А зашто да остане надувани број наводно убијених муслимана када додамо стварне Србске жртве.Ваљда треба да буде све у број тачно па колико год да буде.Прихватањем броја од 8000 наводно убијених муслимана се опет врши злочин над убијеним Србима и Србским народом уопште.

Dragan Pik-lon

20.08.2018. 13:49

Tako je gospodine Ivanic.Pretpostavimo samo da u srebrenickim katakombama leze Srbi i Srpkinje,poshumno prekrsteni(islamizirani) i sahranjeni u Srebrenici.Da bi mudzhedini-Klintonovi saveznici imali dovoljno leseva.Nije li to poshumni Kulturnogenocid koji sam po sebi dokazuje da je postojala genocidna namera da se Srbi umanje i pod zemljom.To jest da se anulira Jasenovac,Jadovno,Ausvic....i svih 337 Jama!!!

Thor

20.08.2018. 13:50

Problem je u tome što je istina sama po sebi za neke dovoljno uvredljiva, pa se bore da ona ne ispliva na površinu.

Братеее

20.08.2018. 14:24

Nadam se da ce se one 2000 poginulih..nestelih i umrlih u Srebrenici vec jednom biti potvrdjeni..Nemacka novinarka je dosla do te cifre i ja licno smatram da je to to...a ovoh 8000 sto muslimani duvaju i pumpaju to je LAZ i propaganda da se Srbi ukaljaju kao genocidni narod...ali dace Bog da istina ispliva na povrsinu !!!

Umovi

20.08.2018. 14:39

Istinu o Srebrenici, Sarajevu ili bilo kom drugom mestu treba reći u potpunosti. Zarad budućih generacija i pomirenja koje jedino, kroz istinu, može doći među narodima.

tamnavac

20.08.2018. 15:41

Treba prevesti knjigu muslimana gde je covek u detalje opisao aktivnosti Alije i Bila tompusa o potrebi likvidacije 5000 muslimana u Srebrenici da bi nato- imao razlog za intervenciju,taj covek je slucajno bio u najuzem krugu oko Alije,pa nije to napisao srbin.Knjigu treba prevesti na sve jezike i napraviti tv- seriju po toj knjizi,srbi vadite slajpike,nemoj samo da kukumavcite.

Čika Velja

20.08.2018. 15:42

Izjava Bakira Izetbegovica povodom svega ovog bice ovakva:"Neka Srbi tamo za sebe piskaraju sta hoce,mi i ceo svijet znamo sta se u Srebrenici desilo,a desio se genocid,i nas Bosnjake uopste ne interesuje nikakva srpska,ili bilo koja druga istina!!!A onda ce novinar da postavi pitanje:"Pa ako ceo svet zna istinu,zasto je sad problem da se na videlo iznesu podaci koji su do sad bili nepoznati"???Odgovor:"Nama je dovoljno ono sto mi znamo"!?

Siniša G.

20.08.2018. 23:25

Moj Miloše ne radi se ovde ni o Ivaniću ni o Dodiku već o istini. Ti si nešto pobrkao.