АКО српска војска покуша да, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, врати део својих снага на Косово и Метохију - доћи ће у сукоб са највећом војном силом на свету!

Ово драматично упозорење пренео је јуче председник Александар Вучић, не наводећи од кога га је тачно добио.

- Ако покушате да уђете са својом војском и својом полицијом на Косово,

НАТО ће то третирати као непријатељски акт - цитирао је Вучић претњу која му је предочена.

Одговарајући на питање може ли наша земља, након учесталих напада на Србе, да на КиМ распореди припаднике наших снага безбедности, како то предвиђа Резолуција, Вучић је казао:


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вучић: Пред нама одлучујући период, очекујем притиске; Држава забранила све скупове у Хртковцима

- Чињеница да велике силе не признају, односно немају намеру да уваже Резолуцију 1244, значи да имамо врло мале могућности да нешто учинимо. То није право и то није правично, али наше је да се боримо у складу с врло малим могућностима и унутар веома уског маневарског простора.

И председник Вучић истакао је да је ситуација на КиМ озбиљна, и да је зато желео да грађанима објасни да "те људе не интересују право и Резолуција 1244, већ сила и фактичко стање"

- Важи само право силе и ми у складу с тим морамо да се трудимо да сачувамо мир и безбедност и да сви градимо бољи живот и јачу економију.

Вучић је оценио да платформа за преговоре која је представљена у косовском парламенту (реципрочно признавање Косова и Србије и чланство у УН) и која је привремено повучена, отежава разговоре и Бриселу и показује праве намере Приштине. Упркос томе, каже, разговори су једино решење. Он, ипак, сматра да, под спољним притиском, таква платформа неће бити усвојена у покрајинској скупштини, јер, у супротном, "све постаје бесмислено".

О приступу и намерама Приштине, оценио је Вучић, говори и изјава Рамуша Харадинаја да би нам "учинили страшну част и услугу тиме што би прихватили помирење уколико их признамо". Према његовим речима, такав став произлази из чињенице да они живе у потпуно затвореном систему, где нема простора за другачији глас.- Поносан сам што код нас није тако, па су на фестивалу "Мирдита" и Срби и Албанци из Приштине могли да дођу и да кажу све најгоре о мени. Код њих постоји то - Срби су починили злочине, геноцид, победили смо их у рату, као да Американци нису ни учествовали, и зато морају да нас признају.

Додао је да смо и "ми много пута живели у сопственим заблудама", али и да је веома задовољан што данас рационално и добро процењујемо свеукупно стање.

Вучић је рекао да Албанци имају "само један сан, а то је заузимање севера јужне српске покрајине" и оценио да у том светлу треба видети њихово инсистирање на преговорима о енергетици.

- Ми немамо споразум о енергетици, а обавеза из Бриселског споразума је да се настави дускусија о енергетици и "Телекому". У међувремену смо о "Телекому" постигли споразум и он је спроведен у дело - рекао је Вучић и додао да енергетика може доћи на ред, али тек након испуњења Бриселског споразума.

Према Вучићевим речима, инсистирање на договорима око енергетике је начин на који Албанци желе да заузму север КиМ.


- Хоће енергетику да би могли да заузму Валач и да би могли да физички заузму Газиводе. Ја им говорим у лице од почетка, и рекао сам милион пута и међународним представницима - не може.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Вучић: Да памтимо ко нас подржава

Председник Србије каже да је поново у игри и закон о "Трепчи" и да је то још један доказ да се све што Албанци раде "тиче севера":

- По ономе што смо ми потписали са НАТО, они немају право да улазе са својим трупама на север без двоструке сагласности. То су кршили већ два пута, када су користили лажне разлоге за упад са оклопним возилима и оружјем, једном када су причали лажну причу о возу који нису ни видели, а други пут када се десио инцидент са Марком Ђурићем.

Он је истакао да је Србија спремна на разговор, али да постаје све теже одржати мир и стабилност, будући да је све израженија нервоза међу Албанцима:

- Желе по сваку цену да заузму све оно што они мисле и чини им се, по праву, које су им дали Американци и неке западне земље бомбардујући Србију, да на то имају апсолутно право и тако се понашају.

"Новости" су већ писале о плану албанских власти у Приштини да изведу упад на север како би успоставили потпуну контролу над покрајином. То би могло озбиљно да угрози мир, а напетости су повећане и због низа напада на српски народ у покрајини.
МОРАМО ДА ШТИТИМО НАРОД

ПРОФЕСОР Факултета безбедности Радомир Милашиновић каже да би, у случају да буде угрожена безбедност српског становништва на КиМ, Србија имала обавезу да уђе на север и заштити их. Он сматра да могућност сукоба са НАТО није велика, јер би била реч о сукобу глобалног карактера:

- Наравно, Вучић би, пре такве интервенције, морао да се консултује са председницима Кине и Русије. А ми, и према Резолуцији 1244, имамо право да штитимо наш народ.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Александар Вучић за “Новости”: Опстаћемо само уколико држимо српску страну

ШТА ПИШЕ У ДОКУМЕНТУ УН

У ТАЧКИ 4 резолуције 1244 потврђује се да ће, после повлачења, договореном броју југословенског и српског војног и полицијског особља бити дозвољен повратак на Косово. У анексу се наводи да ће им бити дозвољено да обављају следеће функције:

* веза са међународном цивилном мисијом и међународним безбедносним присуством;

* обележавање/чишћење минских поља;

* одржавање присуства на местима српске културне баштине;

* одржавање присуства на главним граничним прелазима.

Пише и да ће повратак српских безбедносних снага бити ограничен на "мали договорени број" који се мери "стотинама, а не хиљадама".