ОПОЗИЦИОНИ блок "Савез за Србију" биће формиран чим Демократска странка донесе одлуку о приступању, и то би практично могло да значи "утапање" и постепени нестанак ове партије са политичке сцене.

Бивши градоначелник Драган Ђилас пролонгирао је оснивање нове политичке организације до завршетка избора за руководство ДС. Победом Зорана Лутовца, за кога се спекулише да је близак Ђиласу, отворен је пут за прикључење демократа.

У табору ДС приближавање Ђиласу гледају као мач са две оштрице. Део функционера сматра да би даље самостално деловање био наставак суноврата, али има и оних који упозоравају да ће се "утопити" и да ће Ђилас вући све конце.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ЗОРАН ЛУТОВАЦ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ДС: Радити заједно на јачању странке, победити апатију

Посао око оснивања блока требало би формално да буде завршен најкасније до краја јуна. Према нашим информацијама, на челу ће бити председништво, које ће чинити председници партија и покрета оснивача. У њему ће, како сада ствари стоје, седети Лутовац, Вук Јеремић (Народна странка), Јанко Веселиновић (Покрет за преокрет), Борко Стефановић (Левица Србије), Небојша Зеленовић (Заједно за Србију), као и Ђилас који улази као појединац. Постоји могућност да им се прикључи Социјалдемократска странка Бориса Тадића, Двери Бошка Обрадовића или Покрета за промене Саше Јанковића. Председавајући ће се ротирати на сваких месец или два месеца.

Представници осталих партија или организација које се буду прикључивале биће смештене у конференцију која је нешто попут "проширеног представништва". За административне послове биће задужен секретар.


ЧЕСТИТКЕ И ПОЗИВ

НА састанку који су опозиционари окупљени око Ђиласа одржали недавно у Шапцу, као подршку општинама у којима на власти нису представници СНС, присуствовао је и Лутовац. Само неколико дана касније, он је постао лидер ДС, а међу првима му је победу честитао Ђилас: "Честитам Зорану Лутовцу и ДС! Чекамо вас у Савезу за Србију!"

Некадашњи градоначелник Београда присуствовао је у једном клубу прослави победе Лутовца.