Дачић: Имамо велику подршку земаља Покрета несврстаних

Тањуг

06. 04. 2018. у 22:16

Србија има велику подршку земаља чланица Покрета несврстаних везано за питање територалног интегритета, рекао је министер спољних послова

Дачић: Имамо велику подршку земаља Покрета несврстаних
Србија има велику подршку земаља чланица Покрета несврстаних везано за питање територалног интегритета, рекао је министер спољних послова Ивица Дачић.

Како је рекао, постоји велика спремност свих тих земаља да озбиљно поразговарамо о целини наших односа, укључујући и питање Косова, изјавио је Дачић који је учествовао на министарској конференцији Покрета несврстаних у Бакуу.

Подсетио је да међу нешто више од 80 земаља које нису признале Косово преко 60 су чланови Покрета несврстаних и навео да је у том смислу веома важно да негујемо добре односе са тим државама.

"Веома је важно да негујемо добре односе са тим земљама, да инсистирамо на реафирмацији добрих односа из времена Тита, а самим тим и на исправљању одређених грешака, па и погрешних одлука које су уследиле од стране неких земаља везано наравно за Косово", рекао је Дачић за Тањуг.

Истакао је да је министарска конференција Покрета несврстаних у Азербејџану, где ће идуће године бити одржан и самит тог покрета, била веома успешна за Србију.

Дачић каже да је Покрет несврстаних за Србију од изузетног значаја имајући у виду да баштинимо традицију бивше Југославије и председника Тита који, наводи, и даље ужива велики углед међу земљама чланицама тог покрета.

Навео је да Србија нажалост има статус посматрача у том покрету.

"Кажем нажалост зато што је Србија, односно Југославија, била један од оснивача и заслужује да има много значајније место у Покрету несврстаних које не мора да значи да ће штетити нашем европском путу. Многе државе пре него што су постале чланице ЕУ биле су пуноправни чланови Покрета несврстаних", наглашава Дачић.

Навео је да је у Азербејџану имао веома срдачне и озбиљне раговоре са домаћинима, председником Илхамом Алијевом и министром спољних послова Елмаром Мамађаровом, те најавио да се очекује посета председника Србије Александра Вучића Азербејџану у другој половини маја.

"Имао сам низ састанака са својим колегама министрима спољних послова, имао сам више од 20 билатералних сасатанака и на свим тим састаницима разговарали смо веома озбиљно о нашим односима", рекао је Дачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

ranko75

08.04.2018. 12:53

@??? - Ko nam brani da udjemo. Mi smo ni na nebu ni na zemlji. Glumatamo neutralnost, a nismo u pokretu nesvrstanih.Glumatamo neutralnost, ali imamo samo kapitulaciju sa NATO, a takoga sporazuma sa Rusijom nemamo.Glumatamo neutralnost, ali ima americki Bondstil, a ruskoga nema.Koga mi lazemo?Sami sebe.Mi nismo sa Rusijom jer biramo takve lidere koji hoce sa zapadom.Nismo sa zapadom, jer nam se povraca od njega,a politicari nas tamo vuku. Nismo sa nesvrstanima jer politicari hoce da se doddvore zapadu.

Dimitrije Stajic

06.04.2018. 23:35

Tito. Nesvrstani. Verujem, da bi Brozov "recept" izmicanja iz "zapadno-istocnih" ralja upalio "renoviranjem" Pokreta nesvrstanih. Taj Pokret je danas potrebniji nego sesdesetih godina. Narocito malim narodima, kao sto je srpski.

ranko75

08.04.2018. 12:48

@Dimitrije Stajic - Dok je bio Tito pokret je radio kao svajcarski sat.Kada mu je trebalo odmah dobio 100 glasova u UN.To je odlican istrumenat,ali ko ga zna koristiti,kao sto je i SFRJ bila dobra drzava ali samo za vrhunskog vozaca koji bi seo za njen volan. Ovi nasi slabi vozaci su mogli samo da je odvuku u provaliju,a pokret nesvrstanih je za njih kao kada bi dao coveku sa koji je vozio kolsku zapregu da vozi avion.U rukama Mandusica Vuka svaka puska bice ubojita.U rukama Tita sve je radilo.U nasim sve stalo.

Igor

08.04.2018. 09:17

Daco,daj,kazi nam kad ce taj pokret nesvrstani,da nam povrate Kosovo opet?I drugo,mi nismo clanovi tog pokreta.Mi smo izgubili kompas,Daco.Zar ne vidis.Izgubljeni smo u svemu.Ostavi te tantramantre,i ne zamajavajte nas vise.Kaka pokret,kakav bakrac.Nece nam niko povratiti Kosovo.Budi ubedjen.To je tvoj sef izgubio 1999.Ako nisi znao,a znao si bolje od svakog,to je vec izgubljeno.Mi vec 19 godina,zivimo bez tog Kosova.Zivjetcemo jos mnogo godina,i nece nam biti teze.

ranko75

08.04.2018. 12:56

Tito ne valja, ali taj pokret moze da anm koristi, samo se treba sa njima dogovoriti. Zasto se ne dogovorimo? Zasto se ne dogovorimo sa Rusijom koja nam je prijatelj?Pa zato jer nasi politicari koje smo mi izabrali hoce da se dogovaraju sa onima koji nas kolju, a sqa onima koji su na naklonjeni nece.Sto ce nam takvi politicari?Izaberimo one koji ce se dogovarati sa Putinom, kao Asad,sa Kinom i nesvrstanima, a ne sa Sorosem i Toni Blerom!