Вучић у Загребу до краја године

Ј. КЕРБЛЕР

среда, 30. 08. 2017. у 09:10

Вучић у Загребу до краја године
Председнику Србије ускоро стиже позив Колинде Грабар Китаровић. Разговараће се о свим кључним питањима, у плану и састанак Брнабићева - Пленковић. Кабинети двоје председника у сталном су контакту

ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић добиће ускоро позив да званично посети Загреб до краја године. Како за "Новости" кажу извори блиски председници Хрватске Колинди Грабар Китаровић, очекује се да посета отвори нову фазу у односима двеју држава, а убрзо за њом уследио би и сусрет премијера Ане Брнабић и Андреја Пленковића.

Двоје председника ће, пре Загреба, имати прилику за сусрет и на маргинама Опште скупштине УН у Њујорку, а разматра се и могућност да састанци државног врха Хрватске и Србије убудуће буду чешћи.

- Било би изузетно добро када би се председници двеју држава, али и премијери редовно састајали, бар једном годишње. Сада је тренутак за нови почетак односа и хрватски врх у том смислу и чека долазак Вучића у Загреб - каже, за "Новости", један истакнути хрватски дипломата.

Очекивања Загреба од састанка Вучића и Грабар Китаровић су изузетно велика и посета се већ најављује као преломна за нормализацију односа и затварања старе књиге неспоразума.

Две председничке канцеларије у сталном су контакту како би били договорени детаљи разговора који ће бити вођени у Загребу. На столу ће се наћи све теме које оптерећују односе, од оних из прошлости, попут решавања судбине несталих и поврата културног блага до граничних питања и економске сарадње.

Загреб изузетно цени напоре које је Вучић уложио још док је био премијер, након сусрета са Грабар Китаровић у Хрватској и Србији и потписивања Декларације у Суботици. Нажалост, друга страна није много урадила, јер је у, међувремену, у Хрватској пала влада, док је Вучић реализовао готово све што се тражило. Пре свега се то односи на конкретне случајеве живота Хрвата у Војводини, те положаја хрватске заједнице у целој Србији.


ДОГОВОР

ВУЧИЋ је јуче, у разговору са одлазећим амбасадором Хрватске Горданом Маркотићем, позвао тамошњи државни врх да поклони већу пажњу положају српске националне мањине. Саговорници су изразили очекивање да ће бити испуњен део обавеза из Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања, потписане прошле године. Договорено је и да се интензивира рад мешовитих комисија за решавање отворених питања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

Пуповац: Или уклоните јасеновачку таблу или пуца коалиција ...


Могерини: Људи траже пут ка ЕУ, на политичарима је да им то ...

Крај српском стрпљењу!


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Daca

30.08.2017. 22:35

@Goran - Kad tad će morati da se izvinu Srbiji za sve .Ida plate za sve zločine koje su počinili nad Srpskim narodom.

čiča

30.08.2017. 17:35

Ide da se izvine jadnim ustašama što su morali da pobiju 700000 Srba u Jasenovcu , nikad neće shvatiti da hrvatima nemože ništa verovati

Sanja

30.08.2017. 17:36

Prvo da se razgovara o prava Srbima u Hrvatskoj a ne da Kolinda nama deli lekcije o nacionalnim manjinama.

DUNGA

31.08.2017. 16:11

@Sanja - draga sanja, pa srbi u RH imaju sva prava kao i svaki turista iz bilo koje zemlje na svijetu, vama kao i nama čak i putovnice ne trebaju da bi se presla granica.. ne znam o čemu bi oni to trebali razgovarati

Aries 71

01.09.2017. 19:36

@Sanja - @ DUNGA Srbi ne dolaze u HR pogotovo ne kao tursiti, jer im to prvenstveno moral a i bezbednost ne dozvoljavaju. Za razliku od vas kojih je na žalost prepun i BG i NS. A što se tiče "putovnica" ne da ih treba ponovo uvesti, već treba uvesti i vize.

Milan

30.08.2017. 22:18

Dobro je što Srbija i Hrvatska žele da normalizuju odnose, sa komšijama se ne treba svađati.

UG

30.08.2017. 22:46

Dobro je sto se predsednik trudi da odrzava dobre odnose sa Hrvatskom, to nam je potrebno radi naseg clanstva u EU!

Dagi

30.08.2017. 23:19

Moramo sa svima biti u dobrim odnosima pa cak i sa Hrvatskom, to je znacajno za nas put ka EU.

Djurdjija

30.08.2017. 23:46

Bilo bi izuzetno dobro kada bi se predsednici dveju država, ali i premijeri redovno sastajali, bar jednom godišnje.Dobro je kad se zna o cemu ce biti reci na samom sastanku.

Ika

30.08.2017. 23:52

Mir, stabilnost, i saradnja sa susednim zemljama su od velikog znacaja za nasu drzavu. Nadamo se uspesnom dijalogu i dogovoru.

Muslim

31.08.2017. 00:19

Ako Kolinda pozove predsednika i zvaničmno predsednik će posetiti Hrvatsku.